Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3466 » stř 30. bře 2016, 12:29

A jak rozeberes Glocka, kdyz bez rany jistoty nejde rozebrat?
A jak budes bezpecne mirit 1911kou, kdyz ji nerozeberes, aniz bys pred ni dal ruku?
Jak zajistis bezvadny uhel u vystresovanyho strelce ze zavady, kdyz ten samej clovek ma problem se v bezpecnem uhlu udrzet pri bezne manipulaci?
(To jsou 3 konkretni otazky)

Vracime se k tomu, ze manipulace by mela byt JEDNA, STEJNA, UNIVERZALNI A BEZPECNA (jasne, nejde to na 100% - u zbrani se zasobnikovou pojistkou je to hold o necem jinem).
Muj zpusob znamena 1 postup, ktery je pri kazdem typu manipulace stejny a funguje na (skoro) kazde pistoli stejne - a to je pomerne zasadni bezpecnostni plus...
Ale to jsme dokolecka stale v te same diskuzi.
Ze ja vul ten skryty prispevek daval zobrazit ;-(

Rough boy

Příspěvek#3467 » stř 30. bře 2016, 12:42

cmk píše:
Boudy píše:No a kdo se bude navazet na ZoZ do komisare, taky vyleti ...

To je zajimavy poznatek :-)
Nevim, jak u koho dalsiho, ale uvedu 3 pripady:

... Tak dostal dalsi sanci... Tentokrat si pri koukani do sachty zamiril 45 stupnu nahoru (tam, kde je strop a zabrany), takze zase preruseni a rada, ze to muze stahnout k sobe, aby videl do sachty... A "podminka s vystrahou"....

Tak za tohle u zkoušek lidi normálně letěj hnedka. A je to odůvodněný. Když tak pozoruju prostřílený stropy nad palposty, tak ten bezpečnej směr je dost často podceňovanej. Nejlepší je, mít takovýho "máchala" hned vedle sebe na palpostu, třeba na kapslovně, kde jsou jen hadrový roletky... :? Trochu přitvrď, pane ;)

petmad

Příspěvek#3468 » stř 30. bře 2016, 13:33

cmk: Takže teď budeme dávat ruce před všechny zbraně, aby to bylo kvůli 1911 jednotný, chápu správně? :) Prostě je tahle úvaha nesmyslná. Každá zbraň má svoje specifika. Ano, Glocka nerozebereš bez RJ, 1911 bez ruky před hlavní. Ale 90 % ostatních (což je ta většina s jednotným postupem) je v pohodě ovladatelná právě tak, jak bylo napsáno. A že by střelec nutně musel být hrozně vystresovaný ze závady nebo měl problém mířit do bezpečného směru za normálních okolností - to je zase nesmysl, kterým shazuješ všechny držitele ZP. Chápu, že jako komisař občas vidíš věci, nad kterými zůstává rozum stát, ale je blbost označovat všechny střelce za neschopné magory, co míří zbraní na všechny strany a rozklepou se při každé nestandardní situaci. Pak se můžeme rovnou bavit o tom, jestli má vůbec smysl někomu zbroják dávat. :) Ale uzavřeme to. Z mého pohledu je prostě nesmysl si zbytečně riskovat poškození zbraně, když mohu zcela bezpečně zbraň rozebrat a závadu vyřešit. Za mě hotovo, dál na to nebudu reagovat, ať se zase nerozbíhá flame. :)

marinakus

Příspěvek#3469 » stř 30. bře 2016, 16:27

CMK : Začíná to tady trochu zavánět tézí : "Pravda je jen jedna a já ji znám." Rána jistoty je samozřejmě jedním ze základních bezpečnostních prvků ale tvrdit, že jedině ta je správná vždy a za všech okolností a vše ostatní je zcestné zní trošku demagogicky. Tím nic proti tobě, většinou s tebou souhlasím bez problémů. Jen by víc někdy slušelo více zdůrazňovat "tak to dělám já" než "tak je to správně".

Blacky

Příspěvek#3470 » stř 30. bře 2016, 18:24

Já mám pocit, že asi neumím číst. CMK přeci nikde nenapsal, že všichni žadatelé o ZP jsou neschopní magoři. Proč tedy petmad argumentuje "ad absurdum"? Jaký poškození zbraně po RJ??? boože to je pravděpodobnější, že na tebe spadne letadlo. Kde píše, že pravdu má jen on? jak uvádí marinakus?

Mě jeho příklady přijdou naprosto na místě a v pořádku. I se mi zdá dobré, že při chybě ( i když jak někdo říká, jen podle něj) nejdříve upozorní. Pokud je uchazeč takovej trémista, že mu přestane fungovat mozek, tak by ZP mít prostě neměl. I psychická odolnost by se měla nějak testovat. Při zkoušce sem zažil pitomce, kteří evidentně nevěděli co a jak, máchali zbraní do stran dokonce nenastříleli. pokud vyleteli jen dobře. Nezdá semi ale, že by CMK byl ten případ komisaře, co se bezdůvodně po uchazečích vozil.

petmad

Příspěvek#3471 » stř 30. bře 2016, 20:51

Blacky: A to jsem snad někde psal? Já jen říkám, že to zdůvodnění je podle mě na hlavu. Mnohem radši budu riskovat náhodný výstřel do bezpečného prostoru na střelnici než destrukci hlavně. To je to, co říkám já. Ale už toho prosím nechme, jinak z toho bude zase zbytečná flame na pět stránek.

Elt

Příspěvek#3472 » čtv 31. bře 2016, 09:53

Brno, strelnice Trigger 30.3.2016 - komisar Doc. Ing. Jan Komenda + jedna pani od policie
Celkem nas bylo 18 + 1 repetent na praktickou cast.
Test dali vsichni. Pan komisar rekl, ze si nepamatuje, kdy se neco takoveho naposledy povedlo.
Manipulace - nejsem si jisty, ale myslim, ze taky nikdo nevylitnul.
Strelby - odchazel jsem zhruba v polovine a pokud vim, zatim nastrileli vsichni.
Muj subjektivni dojem z pana komisare velmi dobry - jak uz tu bylo kdysi napsane, slo mu hlavne o zaklady bezpecne manipulace. Zadne chytaky se nekonaly. Kdo mel napsanou skupinu C, musel ukazat manipulaci i s malorazkou a brokovnici, jinak stacila pistole. Po testu jsme dostali papir s povely, kde byl jasne vysvetlene, co se od nas ocekava. Pan komisar se snazil uvolnit atmosferu obcasnym vtipkovanim, ale i tak vam reknu, ze jsem byl celkem nervozni - uz jenom diky samotnemu cekani.

PS: Diky webu zbranekvalitne.cz vam vsem tady na foru za pomoc pri uspesnem slozeni zkousky.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3473 » čtv 31. bře 2016, 19:38

marinakus píše:CMK : Začíná to tady trochu zavánět tézí : "Pravda je jen jedna a já ji znám." Rána jistoty je samozřejmě jedním ze základních bezpečnostních prvků ale tvrdit, že jedině ta je správná vždy a za všech okolností a vše ostatní je zcestné zní trošku demagogicky. Tím nic proti tobě, většinou s tebou souhlasím bez problémů. Jen by víc někdy slušelo více zdůrazňovat "tak to dělám já" než "tak je to správně".

Tak to delam ja, protože jsem na 100% presvedcen, ze je to tak spravne :-)

marinakus

Příspěvek#3474 » pát 1. dub 2016, 20:57

Nevím, jestli ti mám tvoje přesvědčení ve všech případech závidět?

tomblaha

Příspěvek#3475 » pát 1. dub 2016, 21:51

Neměli jste na zkoušky někdo komisaře p. Kouckého? Lokalita Plzeňský kraj. Jestli můžete poreferovat....

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3476 » sob 2. dub 2016, 19:57

marinakus píše:Nevím, jestli ti mám tvoje přesvědčení ve všech případech závidět?

To ja nevim :-)

Jinak jsem dneska, v ramci ucasti lidi z MVCR (B&B - kdo ma vedet, tomu netreba predstavovat) na VH LEX s temito mluvil a dostalo se i na tema komisaru, prisnosti apod... A v podstate potvrdili jednu jedinou vec... STEZUJTE SI. Podejte nejaky relevantni text jako stiznost na komisare a uvidi se... Ano, ono to mozna nepomuze Vam ihned, ale kdyz se k tomu budou vsichni stavet pasivne, tak to vnitro s tim nenadela nic. Kde neni zalobce, neni soudce.
Jasne - texty ve smyslu: "vyhodil me proto, ze jsem miril mimo bezpecny prostor, ale ja si myslim, ze je to vo pohode", nebo "je to hajzl, vyhodil me neopravnene, protoze ja to vim" jsou asi odsouzeny k nezdaru. Ale vsechny stiznosti budou reseny.

jaro.63

Příspěvek#3477 » ned 3. dub 2016, 20:21

:thumbup: 1.4. 2016 střelnice Ústaleč (PČR Klatovy) komisař Jiří Rosa. Přihlášených 19, dorazilo 15, 4 nedali testy, 1 manipulaci, 1 střelbu. Pana komisaře musím pochválit, protože nikoho nestresoval nějakými chytáky, dával jasné otázky, nespěchal na odpovědi, když někdo z nervozity váhal s odpovědí, lehce ho „nakopl“, při rozborce CZ 85 tu slečnu za nevindanej zásobník při závadě střelby po 30 sek. vyhodit musel :cry: , sebekriticky to uznala. Jinak celá zkouška proběhla v poklidu a po 4 hodinách si osvědčení odnášelo 9 šťastlivců. Je to všechno o dobré přípravě, jak řekl na závěr jeden z přítomných policistů. Musím poděkovat těmto stránkám za to , že jsem byl mezi těmi devíti. :thumbup:

tomblaha

Příspěvek#3478 » ned 3. dub 2016, 20:31

Tak Jiřího Rosu jsem měl na "trénink na ZOZ" musím potvrdit že je to super komisař, velice rozumnej přístup. Myslím že by mohl být "etalonem" mezi komisaři. Když jsem se s ním bavil po simulované zkoušce (škoda že po simulované) tak jeho cílem je opravdu bezpečnost při manipulaci a nemá potřeby na lidi vymýšlet chytáky... Myslí že kdo jej dostane na zkoušku a neprojde tak neprojde právem...

krucipisek

Příspěvek#3479 » pon 4. dub 2016, 14:10

Tak dnes opakovacka a prospel jsem. Strelnice Kapslovna, komisar ing. Milan Martinek. Bylo 8 lidi na testy a nas 5 opravaru. Jeden nenapsal test, na manipulaci vypadlo 5 nebo 6 lidi a jeden nenastrilel malorazku. Mel jsem manipulaci jen s CZ 75. Kontrola zbrane , uvedeni do bezp. stavu, rozborka sborka, simulace zavady zadrzka. Vse v poho a za 5 minut jsem byl hotov. Jo a na tu manipulaci jsem sel prvni. Zadne chytaky a zaludnosti, komisar Martinek byl ferovy a sympatak a vyhazoval opravdu jen za zavazne chyby. U streleb me pochvalil, prej vy strilite jako z partesu :-) , krasny, jeden zasah vedle druheho. Dekuju tomuto webu, a lidem kteri mi pomahali s dotazama, predevsim Sedmej, Marinakus, Petmad, Roughboy a obvzlast diky CMK , ktery mi dal vcera zdarma dvouhodinovy dril. Mam radost jak malej ogar :-) jupiiiii S pozdravem ALF :-)

Resistance

Příspěvek#3480 » pon 4. dub 2016, 16:38

krucipisek chtel jsem se te na neco soukromne zeptat, ale koukam zes dostal dozivotniho banana za duplicitni ucet nebo co. A tos jim jeste podekoval za tento web :-) No nic zbrojak uz mas tak ti to muze bejt uz sumak. Jsou to vemena :-) Za me gratulace, cau.

měsíc za nadávání

sided

Zpět na