Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

kk

Příspěvek#1141 » úte 9. led 2024, 21:56

iloveguns: jo, me to taky stalo dost penez tenkrat ... ale nastesti ten psycholog mel termin asi do mesice...

iloveguns

Příspěvek#1142 » úte 9. led 2024, 22:21

To je právě ono. Dokud to není povinné pro každého, tak je čekací doba měsíc. Psychologové se k tomu nedávno vyjádřili tak, že když to bude plošné, bude čekací doba rok...

expres

Příspěvek#1143 » úte 9. led 2024, 23:08

kk, jak dlouho ten test trval?
Uz nekdo tem lidem rekl, ze Kalivoda prosel PCR testama. Coz se i uvadi, ze kdo ma dost inteligence tak jima projde. Tedy strelec na ff jako premiant zrejme byl dostatecne inteligentni a test by ho jako Kalivodu neodhalil.
Nevim jak ostatni, ale jestli jsem v zivote videl nekde nejvic "znamosti" tak v cekarnach nemocnic u doktoru...

Misto aby se aktivne resilo propojeni a digitalizace zdravotnich veci, pro automatickou kontrolu stavu. Kdy pcr si zada parametry co se ma hledat, kdy ta masina muze jet nonstop.
Ano, nekoho to vyradi....asi....mozna...

vvitty

Příspěvek#1144 » stř 10. led 2024, 00:29

expres : test je cca na pul dne. Z toho vetsinu casu zabere vyplnovani testu a nejake cviceni na schopnost rozhodovani atp - zrejme se to lisi kus od kusu, nevim. Kazdopadne za ten pulden zvladne takto psycholog odbavit cca 15 lidi. Zatim to delaji soubezne s jinymi psychologickymi testy - napriklad tim ktery musi absolvovat ridic co nasbiral dvanact bodu a chce papiry z cistirny zpatky.
Z tech 14 lidi co tam byli se mnou jich tam 13 bylo proto ze ridili nacamrany a v lepsim pripade jen zborili auto. Tolik vymluv proc museli nality nekam jet jsem dlouho neslysel a pevne doufam ze dlouho neuslysim. Ale byznys je to dobrej, to jako jo. 15 kousku po 3000 za den a diar plnej na mesic az dva dopredu, to je fajn.

Bubenicek

Příspěvek#1145 » stř 10. led 2024, 01:27

Já dělám psychotesty povinně každý rok, a nevidím v tom žádný problém. Je pravda že to je na pul dne, tak kolem 4-6 hodin, ale nevidím v tom problém, výhoda je že spíš odpadnou slabé kusy co by mohli do budoucna udělat ostatním třeba problém. Není to jen můj názor ale vícero z nás střelců - sic mě někteří říkaly že když řeknu svůj názor veřejně tak mě ostatní utlučou.
Jinak pravda je v tom co mi řekl i doktor, že tu psychickou poruchu nepozná, člověk se totiž může dostat do situace kdy začne jednat jinak a to může být třeba i týden po psychotestu který mu vyšel velmi dobře.
Jinak si myslím že se to tu moc hrotí, stejně s tím nic moc nikdo neudělá a většina politiků teď bude hrát tu líbivou politiku aby se zavděčil většině i za cenu že nebude mít pravdu, a sami vidíte kolik znalců se najednou vyrojilo a přitom polovina ví úplně prd jelikož je to samozvaný odborník co viděl zbraň jen v TV seriálu.
Co se týče Psychologických vyšetření, vždy to bude jen o doktorovi. Představte si kdyby z vás někdo dostal třeba Džamilu Stehlíkovou, ta kdyby věděla že máte ZP, hned by do posudku napsala NE a přesně tímto stylem to bude u psychotestů ( tedy alespoň si to myslím z toho co jsem poznal osobně). Takže buď dostanete normálního a nebo nenormálního zatvrzelého odpůrce který i přesto že budete OK to neunese a vystaví vám NE.

getsome

Příspěvek#1146 » stř 10. led 2024, 08:10

Čekat 6-12 měsíců na výslech, který může trvat 4-6 hodin, bude stát 5000 Kč a nic nevyřeší, protože danému člověku může "rupnout v bedně" o 4 měsíce později, je ideální forma kolektivního trestu za něco, za co jako skupina nemůžeme, a zároveň skvělý způsob, jak utáhnout šrouby a demotivovat zase o něco větší počet potenciálních nových žadatelů, aby se o ten koníček vůbec začali zajímat. Jestli to projde, je to zásadní vítězství hoplofobů. Co mě šokuje, že to trvalo asi 14 dní, a už se i tady ozývají hlasy, že vlastně o nic moc nejde a je to dobře.

pavelg

Příspěvek#1147 » stř 10. led 2024, 08:39

Už jsem to psal jednou, ale zopakuju to:

JE TO PŘEZKOUMATELNÉ?

Tzn. když vás pošlou k jednomu doktorovi, ten řekne, že trpíte krátkozrakostí. Co řekne druhý, třetí .. pátý? Když se první splete, lze to napravit následným přezkumem? Dojdou v jeden moment všichni k témuž výsledku, pokud neudělají oni sami chybu?

Já myslím, že tímto na sebe voláte jen institut záruky od někdejšího předsedy uličního výboru KSČ. NE od psychologa bude tím nejpružnějším nástrojem pro regulaci držitelů zbraní. Naprosto nepřezkoumatelné, neuchopitelné, ale s puncem vědeckosti.

Obecně, dávejte si sakra pozor na situace, kdy se rozhodnutí opírá o naprosto vágní a nepřezkoumatelný nález někoho, kdo navíc nenese zodpovědnost za důsledky.

getsome

Příspěvek#1148 » stř 10. led 2024, 08:48

Můžeš ten posudek samozřejmě napadnout u soudu a investovat další čas a další peníze ve snaze o nejistý výsledek. Ale proč, že ano? Tak holt ZP mít nebudeš, no. Můžeš třeba ve volném čase lepit plastikové modely...

pavelg

Příspěvek#1149 » stř 10. led 2024, 08:54

Dnes je v podmínkách nebýt psychicky nemocný nebo vadný podle seznamu. Jelikož se jedná o svého druhu medicínské diagnozy, je to i přezkoumatelné. Aspoň do té míry, do jaké je psychiatrie medicínský obor.
Ani ta nablblá Džamila z Kazachstánu dnes nemůže jen tak napsat NE. Ona jen může uvést konkrétní psychiatrickou diagnozu, vylučující držení zbraní. Může si to vymyslet? Může, ale dost riskuje. Diagnozy, i v psychiatrii, nejsou jen otázkou názoru, je to něčím podloženo, co se dá do určité míry i přezkoumat.

Otcové původního zákona si podle mě byli naprosto přesně vědomi nebezpečí "volného posuzování" od nejrůznějších domovních důvěrnic, soudruhů a jejich politických pracovníků, že trvali na jasných a přezkoumatelných podmínkách.

Tenhle konec salámu bychom měli před odkrojením hájit .

Destructor

Příspěvek#1150 » stř 10. led 2024, 08:54

Fakt už vidím jak sedmdesátiletý strejda s broknou, aby mohl lovit zajíce jde na šestihodinový psychotest :)

cipis

Příspěvek#1151 » stř 10. led 2024, 09:08

Ideální by bylo, kdyby s NE od džamily se sebral rovnou řidičák, profesák, testy na strojvůdce, pilotní průkaz, co ještě?
Jo, a půlka policajtů by si také nejspíš hledala novou práci, protože to přece musí být spravedlivé, kdo má přístup ke smrtící zbrani, tak hezky k džamilce.

nn

Příspěvek#1152 » stř 10. led 2024, 09:14

Akorát to povede ke vzniku "oblíbených" a neoblíbených psychologů, a v dané komunitě bude veřejným tajemstvím kam si na psychotesty zajít.

Takže jediným efektem bude provětrání mojí peněženky.

pavelg

Příspěvek#1153 » stř 10. led 2024, 09:18

Jenže ona (tady se jí omlouvám, že si ji beru do huby jako vzorový příklad) by samozřejmě byla flexibilní. Kdyby se jednalo o správného soudruha, třeba Kalivodu, tak ten by prošel, protože je na správné straně a je to policista, tedy z definice ten dobrý.
A slepé testy, jak by to mělo být, asi nezavedou. Tj. člověk vyplní test, případně ho u toho natočí, pak se to předvede skupině psychologů, každý vyhodnotí samostantě bez toho, aby věděli, že se dotyčný hlásí k policajtům nebo na věž letiště, a uvidí se, jak je to objektivní disciplina.

Jinak, řidičák, piloťák na větší letadlo, průkazy opravňující manipulovat s něčím, co potenciálně může způsobit velké škody, jsou stejně dobří kandidáti na psychotesty, když by to někdo chtěl zavádět.

Piggy

Příspěvek#1154 » stř 10. led 2024, 10:09

Na spoustu činností už jsou zavedené dávno, jenom to každý neví. Zrovna na řidičák (C/D), piloťák na větší letadlo nebo různé průkazy opravňující manipulovat s něčím se dělají. Povinné jsou třeba taky pro soudce.
Akorát netuším, jestli někdy někdo nějak vyhodnotil jejich výslednost.

MojeTikka

Příspěvek#1155 » stř 10. led 2024, 10:45

getsome píše:Můžeš třeba ve volném čase lepit plastikové modely...

A nebo stavet kvadrokopterky a zkouset na ne veset nejake pytlicky s hnojivem a naftou... uvidime, co pouzije pristi magor a jaky zakaz se na to vymysli. Uz se nesmi nosit do letadla piti, kamery jsou kam se podivas, ted psychotesty, co dal? Zakaze se modelarina, prace s hnojivy, pak nakladni auta, pak sekyry, pak nekoupis ani ocet...?

Pritom ze by nejak ubylo vrazd, to jsem nepostrehl.

Zpět na