Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

DJ Die

Příspěvek#16 » ned 28. bře 2021, 21:07

Když to shrnu, tak nároky nejsou nijak vysoké, co se týče střelby, primárně je důležitější dodržovat bezpečnou manipulaci a nenechat se diskvalifikovat....

kolombo

Příspěvek#17 » ned 28. bře 2021, 22:46

To snad platí všude, to je základ :-)

DJ Die

Příspěvek#18 » ned 28. bře 2021, 22:59

Jasně, ale třeba v Švédsku jsou docela vysoké nároky na to, co musí sportovní střelec nastřílet, než dostane zbroják a povolení koupit si vlastní zbraň.
Tady jde primárně o to bezpečné zacházení, takže požadované výsledky nejsou nastavené tak vysoko, aby to nedal v podstatě každý...

cipis

Příspěvek#19 » pon 29. bře 2021, 10:22

To by museli zvednout ale prvně nároky na PČR a AČR, no a nejsem si jistý, jestli tím směrem chtějí jít.
Nemohou po tomto typu zálohy chtít něco lepšího, než mají oficiální složky.

Letec 12

Příspěvek#20 » pon 29. bře 2021, 10:27

Ve Švedsku je zbroják jen pro vrcholové sportovce a pro sebeobranu ho nikdo nedostane. U nás je situace jiná a zde je na místě, aby střelci prošli kurzem s právním minimem a případně i tréninkem na krizové situace. Přesnost je až to poslední co zde ovlivňuje vydání a vlastnictví ZP. Tak by to i mělo být.

Redsnake

Příspěvek#21 » pon 29. bře 2021, 10:47

Letec 12 píše:Ve Švedsku je zbroják jen pro vrcholové sportovce a pro sebeobranu ho nikdo nedostane. U nás je situace jiná a zde je na místě, aby střelci prošli kurzem s právním minimem a případně i tréninkem na krizové situace. Přesnost je až to poslední co zde ovlivňuje vydání a vlastnictví ZP. Tak by to i mělo být.

Každý kdo prošel zkouškou odborné způsobilosti již imho dostatečně prokázal, že je schopen bezpečně manipulovat se zbraní a neohrozit sebe ani nikoho jiného, což je ostatně zásadní podmínkou pro získání ZP.

Proč nutit například lidi, kteří vlastní zp jen kvůli sportovní střelbě nebo sběratelství do nějakého právního minima případně do tréninků na krizové situace když třeba ani nenosí a nosit nechtějí?

iloveguns

Příspěvek#22 » pon 29. bře 2021, 11:00

DJ Die píše:Jasně, ale třeba v Švédsku jsou docela vysoké nároky na to, co musí sportovní střelec nastřílet, než dostane zbroják a povolení koupit si vlastní zbraň.
Tady jde primárně o to bezpečné zacházení, takže požadované výsledky nejsou nastavené tak vysoko, aby to nedal v podstatě každý...

Tak to bylo kdysi před rokem 1995 i u nás. Sportovec musel prokazatelně nastřílet na závodech s vypůjčenou zbraní nejméně třetí výkonnostní třídu, kterou musel potvrdit rozhodčí se státní licencí, a pak na PČR nebo předtím na VB dostal napřed nákupní povolení, a teprve po nákupu zbraně dostal zbrojní průkaz, ve kterém ta zbraň byla zapsána.

tomasek

Příspěvek#23 » pon 29. bře 2021, 11:14

pokud to nebude celé pod záštitou bezpečnostních složek státu, tak je to o ničem.

já jsem absolvoval střelecký výcvik v AČR a mám i výsledky,
takže by se na to v tom kurzu jen navázalo.

Pokud bude, každý plnit střelecké úkoly s jiným a jinak vybaveným typem zbraně, tak mohou být velké rozdíly
ve výsledku.

Pokud mne pozvou na vojenskou střelnici, dají mi Bren 2 nebo 1, phantom, scorpion a tady z toho musíš odstřílet tu a tu situaci, tak to beru,
třeba za splnění dostanu nějaký odznak

:arrow: Je tam někde poznámka o tom, zda účastník z řad držitelů ZP něco platí za vstup na střelnici, či za účast na kurzu,
mně se to podařilo konečně stáhnout, nemám už čas, díky

DJ Die

Příspěvek#24 » pon 29. bře 2021, 11:20

cipis: Upřímně, to by možná měli, nicméně, to je na jinou diskuzi.

Letec12: Jen pro vrcholové sportovce to rozhodně není, ale ty podmínky jsou celkem vysoko. Jinak ale souhlasím.

Rednake: Nikdo nikoho do ničeho nenutí, ale kdo má zájem si může za státní podpory udělat kurzy, které to postaví na vyšší level...
Navíc je to něco, co můžou ukázat EU a říct "interní bezpečnost, nazdar".

peggy
moderátor

Příspěvek#25 » pon 29. bře 2021, 11:23

Pánové, nevím jestli nejste poněkud vedle. Chápu to tak, že nejde o obecnou úpravu podmínek pro získání ZP, ale o provázání na obranu státu, viz celý název diskutovaného návrhu:
Návrh nařízení vlády o provedení zákona o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky

Letec 12

Příspěvek#26 » pon 29. bře 2021, 11:51

tomasek: Zatím jsme ve stádiu změny legislativy a provozní podmínky se zřejmě teprve chystají. Asi bych si dovedl představit, nějaké obecně dané požadavky na zbraň, případně výstroj. Pokud by například měl někdo svého Bena, Evo, nebo možná i klona AR, tak by se mohl účastnit s ním. Podobně u pistolí. Pochybuji, že vz.58 by byl do budoucna vhodný, už jen kvůli ráži. Pro ty co uvedení zbraně nemají, by pak asi byly erární Breny 1 určené pro výcvik záloh.
Taky by se mi líbila sleva na vlastí kousek..

Idahou

Příspěvek#27 » pon 29. bře 2021, 14:18

Aby se trénovalo/kurzovalo s kvéry zavedenými ve výzbroji je nesmysl, když je pointou zůročit střelce s jejich vlastní výbavou a to především mimo situace kdy je vyhlášena mobilizace.

Když se podíváme na koncept, tak je podle mě jasné, že mimo level 3 jde hlavně o individuální situace a hlavně teoretickou část (know-how pokud se v okolí vyskytne aktivní střelec atd...) a ne nějaké trénování milice. A rozhodně mi to nepříjde obsáhlejší než vycvik a trénink PČR. Zas z toho nedělejme výběrko k paragánům, má to bejt něco ve stylu "aby kolem neběhali jako bezhlavý kuřata"

A někteří stále zřejmě nechápou, že tohle je "bonusová", nepovinná záležitost. Kdo chce, může se zapojit a něco z toho získat, komu je to šumák, toho se to netýká.

Piggy

Příspěvek#28 » pon 29. bře 2021, 15:11

jezekif: je tam příloha s kuchařkou na hodnocení.

jezekif

Příspěvek#29 » pon 29. bře 2021, 19:55

Mrknu na to, až se k tomu dostanu, zatím jsem jen zjistil, že typy zbraní bude nejspíš určovat (omezovat) střelivo - jeho ráže, protože v tom materiálu jsou výslovně (v § 2 Vymezení některých pojmů Pro účely tohoto nařízení se rozumí e) srovnatelnými náboji ... ) zmíněny ráže: 9mm Luger, 9 mm FX, 5,56 x 45 mm (.223 Remington) a 12/70 s hromadnou střelou s broky velikosti 8,4 mm.

DJ Die

Příspěvek#30 » pon 29. bře 2021, 20:03

Ty srovnatelné náboje jsou tam pro určení ceny při té kompenzaci. Tzn. klidně můžeš mít něco, co střílí .338 Lapua, ale víc jak 10 kč (cena 5,56) za náboj nedostaneš.

Zpět na