Nadlimitní zásobník – je možné poslání poštou nebo pouze osobní odběr?

CzechJoker

Příspěvek#16 » úte 29. črc 2025, 11:19

On mi to říkal na jaře, já to zapomněl. Někde tady na Moravě.

marinakus

Příspěvek#17 » úte 29. črc 2025, 11:45

MRBLUE : Původní dotaz je o poslání zásobníku poštou a ne o nabývání za účelem použití v samonabíjecí zbrani se středovým zápalem.

marinakus

Příspěvek#18 » úte 29. črc 2025, 11:49

CzechJoker : Ano, nákup většího množství zásobníků je uváděn jako možný podezřelý. Sice nechápu proč ale je. Pokud bych chtěl být ten zlý, můžu si přece koupit zásobníky po dvou kusech v různých prodejnách. Evidence neexistuje.

MRBLUE

Příspěvek#19 » úte 29. črc 2025, 13:28

marinakus píše:MRBLUE : Původní dotaz je o poslání zásobníku poštou a ne o nabývání za účelem použití v samonabíjecí zbrani se středovým zápalem.

Hej, to beriem. Ale vacsinou sa ta debata potom obrati smerom o krorom som pisal.
Co sa tyka zasobnikov, ale aj inych veci k zbraniam tak casto objednavam z Ciech. Vacsi trh, vacsi sortiment, casto aj lepsie ceny… Svojho casu som riesil problem ze mi nechceli poslat aftermarket zasobniky do Glocku. Predajca tvrdil ze pri dovoze boli zaradene do tovarovej skupiny ktoru nie je mozne vyvazat, u zasobnikov CZ nie. Mozno je to podobne aj v tomto pripade. Ak to bolo dovezene ako urcita tovarova kategoria do CR tak predpisy prepravnych spolocnosti vratane posty zakazuju prepravu takehoto materialu. Nema to nic o zakone o zbraniach. Uvadzam to len ako moznost.

Piggy

Příspěvek#20 » stř 30. črc 2025, 14:14

CzechJoker píše:Výjimka na nadlimitní zásobníky se nevztahuje na pořízení, ale na zasunutí do zbraně.
Nezdá se mi. Výjimka umožňuje takové zásobníky "nabývat za účelem jejich použití v samonabíjecí palné zbrani určené pro jednotné střelivo se středovým zápalem" - z toho mi vyplává, že
1. výjimka je potřeba na pořízení "s úmyslem", jestli potom opravdu zasunu, je už nepodstatné,
2. za jiným účelem může nabývat zásobníky kdokoliv, tedy i držitel ZP (akorát mě takový účel nějak nenapadá),
3. vnučka i manželka může nabývat zásobníky za nějakým takovým "jiným" účelem než zasouvání do zbraně (kterou zřejmě ani nemá),
4. nemůžu ji ale pro zásobníky poslat, resp. nesmím je od ní převzít za účelem zasunutí.
Zapomněl jsem na něco?

JirkaCV

Příspěvek#21 » stř 30. črc 2025, 14:30

§ 11b
Nabývat nadlimitní zásobníky za účelem jejich použití v samonabíjecí palné zbrani určené pro jednotné střelivo se středovým zápalem je oprávněn držitel zbrojního průkazu ... pouze na základě výjimky podle § 11a nebo na základě výjimky pro nadlimitní zásobníky ...

Jestli smím bez udělené výjimky nabývat nadlimitní zásobník za účelem chovu žížal nevím, zkoušet to nehodlám.

iloveguns

Příspěvek#22 » stř 30. črc 2025, 14:57

Ještě je možnost: Vnučka či manželka může nabývat zásobníky za účelem jejich předání manželovi či dědečkovi, kteří jsou držitelé ZP a výjimky, a mohou je tedy nabývat za účelem jejich použití v samonabíjecí palné zbrani určené pro jednotné střelivo se středovým zápalem. :-)

Jarda.Jezek

Příspěvek#23 » stř 30. črc 2025, 15:39

Stejně mi není jasné, proč by si někdo, kdo měl cestu na oszbm, tyto výjimky neobstaral.

stip

Příspěvek#24 » stř 30. črc 2025, 15:44

Občan může nabývat nadlimitní zásobník třeba ke sběratelským účelům. Na tom není nic divného. Já sám mám např. starý zásobník do Thompsona, ačkoliv žádnou takovou zbraň nevlastním a nemám ho tedy kde použít.

Piggy

Příspěvek#25 » stř 30. črc 2025, 15:45

Abych se vrátil k zasílání poštou či zásilkovou službou: zřejmě tomu nic nebrání.
Spíš mě napadá, zda je někde dána povinnost prodejce ověřit platnost výjimky.
Zdá se, že prodej ani nabytí nadlimitního zásobníku bez platné výjimky není ani přestupkem.
Naproti tomu hrozí postup podle § 13a.

Murphy

Příspěvek#26 » stř 30. črc 2025, 15:49

Jarda.Jezek píše:Stejně mi není jasné, proč by si někdo, kdo měl cestu na oszbm, tyto výjimky neobstaral.

Ja si o zasobnik taky pozadal az ted. Prislo mi, ze k revolveru to neni potreba, na rozdil od dutych strel. 8-)

Zpět na