Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)
- Zoon
Příspěvek#151 » pon 2. led 2023, 23:20
cipis píše:Jak je to v novém s nákupem střeliva, když má někdo aktuálně jen E - musí mít i průkaz zbraně, do které chce náboje, tak tohle tam zůstalo?.
Splyne D+E do rozšířeného zbrojního oprávnění ( které současně obsahuje stávající ABC) a tedy se už střelivo neřeší.
- Zoon
Příspěvek#152 » pon 2. led 2023, 23:59
Tak sem dám citaci z nového zákona, jen OP rozhodně nestačí.
Tedy podle a) by jsi měl vidět pouze svá vydaná oprávnění možná i seznam zbraní ale o tom se tam nepíše. Tedy nevidíš oprávnění kupujícího ale ten se musí přihlásit a oprávnění ti ukázat. Tedy musíte být oba on-line a mít zaručenou identitu. Což spousta lidí memá.
Druhá možnost je postupovat dle b)
§ 150
Způsob prokázání oprávnění
Platnost oprávnění nakládat se zbraní podléhající registraci nebo zbraní kategorie PO, nejde-li o jejich přeshraniční pohyb, lze prokázat
a) prostřednictvím elektronického přístupu se zaručenou identitou,
b) předložením zbrojního listu spolu s předložením občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu osoby, které byl zbrojní list vydán,
c) před odborným útvarem policie nebo Policejním prezidiem, které platnost oprávnění ověří, a to popřípadě i na žádost osob, které navzájem chtějí platnost oprávnění prokázat,
d) před držitelem zbrojní licence, který je oprávněn za tímto účelem v centrálním registru zbraní platnost oprávnění ověřit; držitel zbrojní licence přitom pro účely vyhledání osoby, u které platnost jejího oprávnění ověřuje, v centrálním registru zbraní uvede její jméno, příjmení a číslo občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu, nebo
e) předložením evropského zbrojního pasu vydávaného Českou republikou, ve kterém je zapsána zbraň, které se oprávnění podle tohoto zákona týká.
Tedy podle a) by jsi měl vidět pouze svá vydaná oprávnění možná i seznam zbraní ale o tom se tam nepíše. Tedy nevidíš oprávnění kupujícího ale ten se musí přihlásit a oprávnění ti ukázat. Tedy musíte být oba on-line a mít zaručenou identitu. Což spousta lidí memá.
Druhá možnost je postupovat dle b)
§ 150
Způsob prokázání oprávnění
Platnost oprávnění nakládat se zbraní podléhající registraci nebo zbraní kategorie PO, nejde-li o jejich přeshraniční pohyb, lze prokázat
a) prostřednictvím elektronického přístupu se zaručenou identitou,
b) předložením zbrojního listu spolu s předložením občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu osoby, které byl zbrojní list vydán,
c) před odborným útvarem policie nebo Policejním prezidiem, které platnost oprávnění ověří, a to popřípadě i na žádost osob, které navzájem chtějí platnost oprávnění prokázat,
d) před držitelem zbrojní licence, který je oprávněn za tímto účelem v centrálním registru zbraní platnost oprávnění ověřit; držitel zbrojní licence přitom pro účely vyhledání osoby, u které platnost jejího oprávnění ověřuje, v centrálním registru zbraní uvede její jméno, příjmení a číslo občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu, nebo
e) předložením evropského zbrojního pasu vydávaného Českou republikou, ve kterém je zapsána zbraň, které se oprávnění podle tohoto zákona týká.
- Zoon
Příspěvek#154 » úte 3. led 2023, 08:11
d) je ekvivalent stávajícího ověřování např. při nákupu, místo ZP předložíš OP.
Jestli to jak píšeš bude někdo nabízet za bakšiš při soukromém převodu třeba o víkendu, ať třeba nemusíte oba na policii v týdnu, je otázka dobré vůle, nárokové to není.
Ale ano, je to taky cesta.
Jestli to jak píšeš bude někdo nabízet za bakšiš při soukromém převodu třeba o víkendu, ať třeba nemusíte oba na policii v týdnu, je otázka dobré vůle, nárokové to není.
Ale ano, je to taky cesta.
- pavelg
Příspěvek#155 » úte 3. led 2023, 08:33
Doteď to šlo takto:
- zajedu v neděli po obědě k chlapovi na chatu bez signálu, jsme domluveni (nebo dva myslivci v lese)
- já mám nákupko u sebe, oba máme ZP a on PZ
- on zkontroluje moje oprávnění zbraň nabýt, já zkontroluju jeho ZP a PZ, že je majitel zbraně co chci
- vypíšeme a podepíšeme šediváky, předám prachy (hotovost, ne kartu), převezmu zbraň, podáme si ruce, já odjíždím domů pár km daleko, od odjíždí domů 300km daleko
- já si pak do pár dní skočím na cajty zbraň přihlásit, on u svých cajtů zase odhlásit
Kdo to pořád nechápe - takto se nemusíme scházet v pracovní den u licencovaného nebo v úřední den na policajtech.
Za mě jednoznačně krok k horšímu s těmi zrušenými kartičkami. Mělo to zůstat jako varianta. Kdo by je chěl, za stovku by mu je vyrobili, kdo ne, ten by jel podle nového. Spokojení všichni a vidělo by se, co by lidi víc využívali.
Na toto se upozorňovalo už při přípravě, ale chlapi z LEXu a ministerstva byli v rauši z digitalizace a kdyby mohli, asi by zrušili i peníze. Za mě jednoznačně špatný krok.
- zajedu v neděli po obědě k chlapovi na chatu bez signálu, jsme domluveni (nebo dva myslivci v lese)
- já mám nákupko u sebe, oba máme ZP a on PZ
- on zkontroluje moje oprávnění zbraň nabýt, já zkontroluju jeho ZP a PZ, že je majitel zbraně co chci
- vypíšeme a podepíšeme šediváky, předám prachy (hotovost, ne kartu), převezmu zbraň, podáme si ruce, já odjíždím domů pár km daleko, od odjíždí domů 300km daleko
- já si pak do pár dní skočím na cajty zbraň přihlásit, on u svých cajtů zase odhlásit
Kdo to pořád nechápe - takto se nemusíme scházet v pracovní den u licencovaného nebo v úřední den na policajtech.
Za mě jednoznačně krok k horšímu s těmi zrušenými kartičkami. Mělo to zůstat jako varianta. Kdo by je chěl, za stovku by mu je vyrobili, kdo ne, ten by jel podle nového. Spokojení všichni a vidělo by se, co by lidi víc využívali.
Na toto se upozorňovalo už při přípravě, ale chlapi z LEXu a ministerstva byli v rauši z digitalizace a kdyby mohli, asi by zrušili i peníze. Za mě jednoznačně špatný krok.
- Zoon
- jenikw
Příspěvek#158 » úte 3. led 2023, 09:06
Jestliže ti předloží NP, pak má oprávnění, bez oprávnění není NP. Falešné doklady nebo odebraná oprávnění nezjistíš ani teď ani jindy. Kupuješ v dobré víře, po předložení dokladů, to není přestupek. A upřímně, kolik takových nákupů ročně děláte? A kolik nelegálních zbraní se prodá ročně na falešné doklady v ČR? Minimum... Minimum v tomto zákoně, stejně jako v jiném zákoně. Nic se nezměnilo. Pokud mu natolik nevěříš, nekupuj nebo mu řekni ať přinese zbrojní list.
- cipis
Příspěvek#159 » úte 3. led 2023, 09:09
Pavelg, však kdo chce, tak si to, třeba u té drbny na CZPointu, za tu stovku vytiskne.
Nehledě na to, že je kravina se scházet někde, kde není signál. Ani teď ti žádná kartička nezaručí, že tě tam někdo nepřepadne a o tu hotovost nepřipraví.
Holt místo chaty sjedete na benzinku a pořešíte tam.
Nehledě na to, že je kravina se scházet někde, kde není signál. Ani teď ti žádná kartička nezaručí, že tě tam někdo nepřepadne a o tu hotovost nepřipraví.
Holt místo chaty sjedete na benzinku a pořešíte tam.
- Zoon
Příspěvek#160 » úte 3. led 2023, 09:12
Jenik: Promiň ale je spousta zbraní a střeliva, na které nákupko nepotřebuješ, pak nemáš v ruce nic jen OP a sám snad uznáš, že když si ode mne nekdo bude chtít koupit dvojku se střelivem a přijde jen s OP, tak ho poslu do pr…
Opět prosím najdi mi v zákoně nějaký podklad pro tvé tvrzení.
Opět prosím najdi mi v zákoně nějaký podklad pro tvé tvrzení.
Naposledy upravil(a) Zoon dne úte 3. led 2023, 09:23, celkem upraveno 1 x.
- jenikw
Příspěvek#161 » úte 3. led 2023, 09:19
Zoon: pořiď si evropský zbrojní pas, když tedy nutně potřebuješ razítko, je to doklad podobný ZP, platí až 10 let, stojí pár stovek a na ty dva nákupy za deset let na chatě v noci v horní dolní bez signálu to stačí až až. Lze jím prokázat oprávnění.... 95 procent nákupů se tím zjednoduší a na těch 5 procent si holt pořídíš papír.
- Zoon
Příspěvek#162 » úte 3. led 2023, 09:28
Ale o tom debata není, že?
mám do 10 zbraní, z toho jen dvě na krámě na nákupko, další na nákupko od soukromé osoby,
A zbytek od soukromníků bez NP. O střelivu ani nemluvím.
Dvě brokovnice jsem kupoval o víkendu, Brno, Olomouc, kulovnici někde v sever čech, po cestě domů z Prahy, prdel bez signálu, na chlapa jsem se musel doptat po sousedech. Pán 70let měl problém i s sms. Pochybuji, že by měl zaručenou identitu.
mám do 10 zbraní, z toho jen dvě na krámě na nákupko, další na nákupko od soukromé osoby,
A zbytek od soukromníků bez NP. O střelivu ani nemluvím.
Dvě brokovnice jsem kupoval o víkendu, Brno, Olomouc, kulovnici někde v sever čech, po cestě domů z Prahy, prdel bez signálu, na chlapa jsem se musel doptat po sousedech. Pán 70let měl problém i s sms. Pochybuji, že by měl zaručenou identitu.
- cipis
Příspěvek#163 » úte 3. led 2023, 09:30
A kolik takových případů je? Holt byste se sešli na policajtech. Třeba by si vzpomněl, že tak dříve přepsal auto.
Směřovat postupy na zlomky promile případů je naprostá hovadina. Drtivé většině lidí to pomůže, už jen v tom, že nebudou muset řešit, kolik těch průkazek si mají vzít, když si berou dneska toto a zítra toto. A kua, ještě tlumič. Ahá ... Kolikrát se mi lidi ze střelnice otáčeli domů pro posrané kartičky ...
Směřovat postupy na zlomky promile případů je naprostá hovadina. Drtivé většině lidí to pomůže, už jen v tom, že nebudou muset řešit, kolik těch průkazek si mají vzít, když si berou dneska toto a zítra toto. A kua, ještě tlumič. Ahá ... Kolikrát se mi lidi ze střelnice otáčeli domů pro posrané kartičky ...
- jenikw
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX