Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

peter ustinov

Příspěvek#1501 » ned 6. zář 2015, 06:14

To JItka: Vitej mezi nami :-D
otazka do plena: moje draha si bude na podzim delat (chce udelat) ZP,nicmene se obavam, ze bude mit stejny problem jako Jitka: uz u 7,65 mela problem natahnout zaver, takze mam (podle me opravnene) obavy, zda zvladne rozborku CZ75.
Nemel by k tomu nekdo nejakou radu?
Se mnou chodi strilet z "jeji" 1911 .22LR a samozdrejme tam problemy nejsou, ale vratna pruzina u 75 je neco jineho... :-(
(jako "dospelou" zbran planujeme nejakou .38 spec 2", tam by problem nastat nemel)

fishero

Příspěvek#1502 » ned 6. zář 2015, 08:46

Kdyz jsem delal ZP ja, tak ma pritelkyne + dalsi slecna co tam byla, mely povoleno (ze stejneho duvodu) misto pistole revolver. Tak se zkus na strelnici, kde bude delat zkousky, poptat, treba to tam taky umoznuji

KarlosP

Příspěvek#1503 » ned 6. zář 2015, 08:46

Natažení pistole je jenom otázka cviku. Má 50ti kilová přítelkyně s tím taky z počátku strašně bojovala, ale teď už s tím nemá nejmenší problém. (ani s mokrýma rukama po praní ponožek a dalších LOSích záludnostech :) ) CZ75, RAMI, GLOCK, 1911. Používá takový upravený izraelský způsob (viz. obrázek), akorát u toho tak neroztahuje nohy. :) Naučila se i vybít tak, aby jí náboj z komory zůstal v dlani.
Takže cvičit, cvičit, cvičit.

izrael2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

marinakus

Příspěvek#1504 » ned 6. zář 2015, 10:59

KarlosP má pravdu, je to víc otázka cviku než hrubé síly. Může zkusit pohyb rukou proti sobě. Ruka držící zbraň jde dopředu a v tom momentě jde ruka držící závěr proti tomuto pohybu. Takto zpravidla natáhne zbraň i člověk s velmi malou silou. Chce to použít takový dynamický ráz při tom pohybu, když se překoná odpor kohoutu, zbytek už není takový problém. Věřím, že časem si zvykne a půjde to i jinak. Revolver je u zkoušek vyloženou výjimkou a záleží především na komisaři jestli s ním povolí předvedení manipulace. Ostatně co vlastně s revolverem předvádět?

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1505 » ned 6. zář 2015, 12:17

Ten izraelský způsob je lepší v čem? Že je natahující ruka v přirozenější pozici k závěru a umožňuje pevnější úchop?

Jitka

Příspěvek#1506 » ned 6. zář 2015, 19:18

to marinakus: Mně to protisměrné natahování při instruktáži nedoporučili s tím, že komisařům to při zkoušce takhle vadí. Přitom tedy sám instruktor to tak se zbraněmi s pevnější pružinou sám dělal :-).

to: peter ustinov: Na té mojí střelnici měli k rozborce a k instruktáži zbraně upravené tak, aby to problém nedělalo. Tak by to asi chtělo pozeptat se přímo tam, kde plánuje přítelkyně zkoušku a zkusit si to na konrkétních zbraních používaných u zkoušky. Rozebírat revolver u nás možnost nebyla. Ale souhlasím s tím, že to je i otázka cviku, protože čím víckrát jsem ten pohyb udělala, tím snadnější mi to připadalo. Jo a u zkoušky jsem si teda při rozborce položila na stoleček kapesník a potící se ruce jsem si do něj před každým novým uchopením zbraně důkladně otřela :-). Sice na to pan komisař koukal s lehkým pozdvižením obočí, ale neřekl k tomu ani slovo, tak to asi nevadilo. A já aspoň před každým úkonem měla trochu prostor se zklidnit a rychle si v hlavě projet, nač nesmím zapomenout :-).

Luky22

Příspěvek#1507 » ned 6. zář 2015, 19:56

A já aspoň před každým úkonem měla trochu prostor se zklidnit a rychle si v hlavě projet, nač nesmím zapomenout :-).

Docela chytré. Palec nahoru. :D

wigum

Příspěvek#1508 » pon 7. zář 2015, 05:40

Tak 22.9. mám termín na střelnici v Benešově. Příští týden ještě pojedu potrénovat do Tábora a dva dny před zkouškou jsem domluvenej se správcem v Bene, že proběhne "zkouška na nečisto".
Pak už jen zachovat chladnou hlavu a neudělat nějakou botu a bude to ok.

KarlosP

Příspěvek#1509 » pon 7. zář 2015, 08:04

graver píše:Ten izraelský způsob je lepší v čem? Že je natahující ruka v přirozenější pozici k závěru a umožňuje pevnější úchop?

Ano, jednak přirozenější úchop ale hlavně, jak píše Marinakus, jde o ten grif, že silná ruka jde dopředu. Přítelkyně navic nechytá závěr mezi palec a ukazovák, ale mezi bříško pod palcem a na druhé straně má 3 prsty (ukazovák, prostředník a prsteník). Takový "Lady ICS". :)

cipis

Příspěvek#1510 » pon 7. zář 2015, 08:12

To tahání proti sobě funguje spolehlivě, vyzkoušeno na několika kolegyních :) Dále je potřeba k tomu přidat rychlost, protože pomalé natahování jde podstatně hůř a není pak žádný problém.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1511 » pon 7. zář 2015, 08:57

Aha, díky za objasnění. Omlouvám se za blbý dotaz, ale jsem revolverář, z pistole střílím sporadicky a před lety při přípravě na zkoušku se mi taky stalo, že jsem měl problém s natažením. Nejsem žádné tintítko, ale problém byl spíš s grifem, než s gripem - tahal jsem pomalu. Do toho izraelského způsobu mi to padalo automaticky a závěr držím přesně stejně, jako Karlosova přítelkyně. U zkoušky jsem ovšem natahoval klasicky a bez problému.

marinakus

Příspěvek#1512 » pon 7. zář 2015, 13:07

Kolikrát je největší problém právě v tom za jakou část zbraně a jakým způsobem je zbraň vlastně držena. Největší zádrhel bývá kontrola komory při počáteční kontrole zbraně. Když se člověk naučí tohle, neměl by už mít s natahováním závěru problémy.

Marcurba

Příspěvek#1513 » pon 7. zář 2015, 13:49

No jo, prostě když se k tomu někdo neumí postavit a drží závěr jak párátko palcem a ukazováčkem, to se to proti té pružině dost blbě natahuje... Obrázek nahoře - ten izraelský způsob - to má trochu přehnané, ovšem tímto způsobem lze jednoznačně jednoduše natáhnout závěr. Pro stažení závěru do zadní polohy a zajištění záchytem je to ovšem nevhodné - zde je lepší se ke zbrani postavit bokem a závěr chytit celou levou rukou, razantně stáhnout dozadu a palcem pravé ruky zachytit - stále mířit bezpečným směrem...

marinakus

Příspěvek#1514 » pon 7. zář 2015, 17:07

A já jsem si vždycky naivně myslel, že ty rýhy vyfrézované na závěru nejsou jen na parádu.

Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1515 » úte 8. zář 2015, 06:50

Zdravím všechny. Tak me to čeka přesně za týden. Akoli jsem byl na kurzu nejednou stale mam par drobnych nejasnosti a prosím jestli by jste me je osvětlili.
1. Pri manipulaci, kdyz u jakekoliv zbrane bude školní náboj, který z ni vyhodím, tak se nabojem nezabývám a dokončím kontrolu a az pak se zajimam kde náboj zkončil, že?
2. U kozlice když se zlomi a vyleti jen jedna patrona tak to znamena ze se "vystrelilo" jen jednou. Tu druhou teda prostě staci vytáhnou?
3. U střeleb když bude zbraň na stavu připravena bez zásobníku a se závěrem vzadu (po někom kdo střílel), tak kontrola se provádí ze preventivne stisknu zachyt zásobníku a nasledne pohled do komory, vypustit závěr vpřed a rana jistoty/vypustit pres palec. To staci ne?
4. Zkoušky se konaj na venkovní střelnici a k terčům se musi chodit. Kdyz tedy nastrili 3 nastrelne, tak ukazu zbran+zasobnik ke kontrole a odložím tak jak jsou nebo zaver, kohout vpřed i když střelba bude zachvilku pokračovat? A na to navazuje, když se vrátím od terče mam znovu kontrolovat zbran kdyz jsem ji neměl tu minutku pod dohledem? Asi by to bylo lepší ze?
Omlouvám se za prihlouply dotazy, nevim z ceho mam větší obavu, jestli test nebo manipulace. Díky za odpověďi.

Zpět na