Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#1696 » pát 25. zář 2015, 16:20

To, co popisuješ nejsou žádné chytáky ani pasti ale ověření základů bezpečné manipulace se zbraní. Tomu dotyčnému ukřivděnému se ten náboj v pistoli určitě nevylíhl, takže skutečně zbraň špatně zkontroloval a zapomenutý náboj v hlavni, kdy je pak manipulováno se zbraní jako nenabitou je hrubé porušení bezpečnostních zásad.

Grasel

Příspěvek#1697 » pát 25. zář 2015, 20:41

Souhlas s kolegou marinakusem, tohle nejsou žádný extra buřty, ale běžná manipulace. Pokud se hádal kvůli tomu že nezkontroloval komoru, tak je jedině dobře, že ho vyrazil.

indy75

Příspěvek#1698 » ned 27. zář 2015, 18:04

V pátek 25.9.2015 jsem dělal zkoušku k získání odborné způsobilosti k držení ZP. Zkoušku jsem dělal na střelnici Olomouc-Lazce. Touto cestou chci poděkovat správci střelnice za odbornou přípravu ke zkoušce. Na zkoušku jsem se hlásil asi v polovině srpna. Celá zkouška, pod dohledem zkušebního komisaře Mgr. Hampla, proběhla naprosto korektně. Komisař nepřipravoval žádné chytáky, vyžadoval pouze postup, který ukládá zákon. Sám jsem měl při rozborce v nábojové komoře náboj, to ale rozhodně není žádný chyták, nábojovou komoru je potřeba zkontrolovat a tak uchazeč na to v pohodě přijde, pokud ví co má dělat. Ještě jednou tímto děkuji jednak správci střelnice za ochotu se mi věnovat při přípravě na zkoušku a také zkušebnímu komisaři Mgr. Hamplovi za korektně a odborně vedenou praktickou zkoušku.

mph1

Příspěvek#1699 » pon 28. zář 2015, 18:12

Ad marinakus a Grasel: Vsak ja to nezpochybnuju. Ja jen rikam, ze po tehle udalosti komisar (subjektivne) pritvrdil, coz odnesli predvsim nasledujici zkouseni. Jinak nepochybuji, ze komisar si svuj postup obhaji, a s tim, ze zadatel byl vyhozen pravem, souhlasim.

ren

Příspěvek#1700 » úte 29. zář 2015, 15:47

Zkoušky Čestlice 29.9., pro mě opravky. Hodně nás tam bylo na opravky z termínu 26.8. tamtéž o kterém jsem psal ve svém úplně prvním příspěvku. Tehdy jsem šel na praktickou a vyletěl mezi prvními, šel jsem hned domů. Dnes jsem se od "spoluvyhozených" dozvěděl, že toho dne nechal pan komisař Julius Babinský složit zkoušku pouhé dva lidi z více než dvaceti. Jednoho měl vyhodit, že zlomil brokovnici hlavněmi k zemi, dva za to, že mířená rána jistoty byla "nedbale mířená", atd. Dnes byl komisař v pohodě, nic neodpustil, ale ani nikoho schválně netopil. Dnes byla největším postrachem malorážka. Nedalo nás cca 7, z toho 2 testy, 3 nenastříleli z malorážky a 2 vypadli z manipulace. Já jsem vypadl opět z manipulace a to proto, protože jsem debil. Prohlídka zbraně OK, rozborka sborka OK, pak vzal komisař pistoli a vrátil mi ji zpět se skříplým prázdným nábojem v okénku a dotazem co teď. Zvedl jsem ruku a zahlásil zbraň-závada. Komisař na to řekl něco jako že dobrý, ale že co teď. Byl jsem vyjančený a hledal jsem nějaký nastražený chyták, ptal jsem se komisaře, jestli nejdřív vyšla rána a pak se to skříplo, nebo jestli nebyla slabá rána, prostě jsem hledal nějakou levou. Komisař mě ujistil, že zbraň jako normálně vystřelila a pak se to stalo. To mě uklidnilo, naklonil jsem zbraň na bok, popotáhl závěr, vysypal skříplou vystřelenou na zem, ještě pootevřeným výhozem mrknul na komoru-prázdná, pustil závěr a už jsem jel. Jak jsem tak usilovně hledal nějakou levou, nevyhodil jsem zásobník...Druhý co neudělal manipulaci byl starý pán, který byl chudák tak vyjančený, že nedokázal správně nasadit vratnou pružinu. Doma mi řekli, jestli bych se na to už nechtěl vykašlat. No, nechtěl, jenom se zeptám, jestli je tu hodně lidí co dělali napotřetí...

scorpions.cz

Příspěvek#1701 » úte 29. zář 2015, 16:08

No napotřetí už děláš celý zkoušky,včetně testu

Žadatel, který byl v teoretické části zkoušky hodnocen stupněm „prospěl“ a v praktické části zkoušky stupněm „neprospěl“, může praktickou]část zkoušky jednou opakovat nejdříve 15 pracovních dnů a nejpozději 2 měsíce ode dne, kdy v praktické části zkoušky byl hodnocen stupněm „neprospěl“. Termín pro opakování praktické části zkoušky určí příslušný útvar policie bezodkladně, nejpozději však do 15 pracovních dní ode dne, kdy v praktické části zkoušky byl hodnocen stupněm „neprospěl“. Požádá-li pro opakování praktické části zkoušky žadatel o určení jiného zkušebního komisaře, příslušný útvar policie jeho žádosti vyhoví.

cipis

Příspěvek#1702 » úte 29. zář 2015, 16:11

Tak to celkem nechápu, proč bys měl letět ... U téhle závady se přece nedává ven zásobník ze zbraně, jen se potáhne závěr, vysype nábojnice a pustí závěr, aby zasunul nový náboj ze zásobníku a mohl jsi pokračovat ve střelbě ... Zásobník jde ven, akorát když je tam ta nábojnice šprajclá už i s novým nábojem, to by udělalo DF.

ren

Příspěvek#1703 » úte 29. zář 2015, 16:38

Nás učili, že první věc je vždy zásobník ven, to jsem porušil. Fakt ale je, že v komoře nic nebylo, to jsem kontroloval.

cipis

Příspěvek#1704 » úte 29. zář 2015, 16:46

Při kontrole zbraně, to ano. Ale při odstraňování závady to záleží na té závadě, jestli bude dělat problém další náboj v zásobníku nebo nebude. Pokud tam toho máš víc (v nábojišti), tak samozřejmě zásobník ven (někdy nejde, pokud nestáhneš závěr dozadu), všechno vysypeš, zasuneš zásobník, natáhneš a pokračuješ ... Pokud to je ale jen skříplá hilzna, tak ji vysypeš přesně, jak jsi udělal a pokračuješ dál. Nepřijde mi to jako porušení bezpečnosti. Pokud jsi mu při téhle manipulaci nenamířil na pupek teda ...

ren

Příspěvek#1705 » úte 29. zář 2015, 16:54

Nevyndat zásobník a potáhnout závěr můžete jenom vy, mazáci... Nikam jsem mu nenamířil, bylo to nasucho u manipulačního stolku a dával jsem si zatraceně bacha, abych mířil do prostoru terčů.

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1706 » úte 29. zář 2015, 17:08

Hele pode me te vyhodí spravne, neber to zle (vim, ze clovek hleda chytak a pak zapomene na zasadni vec, ja si pomaham prstem do zasobnikove sachty, navykl jsem si na to a diky tomu nezapomenu).
Je to spis oponovani cipisovi. Spolehat na to, ze jsi spravne spocital naboje, co by ti meli zustat v zasobniku, nebo ze novy neni na pulce cesty do komory a nenatahnes novy, to by jsi mu taky mohl rict, ze jsi tu zbran kontroloval pred peti minutami, tak ze vis, ze je bezpecna. Resis zavadu, nevis zda ten zaver skripl tu nabojnici pri ceste vzad kvuli slabe mavazce, nebo uz se vracel, proste by jsi se mel presvedcit a vzdy se presvedcujeme se zasobnikem venku.

Luky22

Příspěvek#1707 » úte 29. zář 2015, 17:16

To koukám, to hledím, co se u zkoušek děje. Mám pocit, že někteří komisaři dospěli do stadia, že by byli schopni z praktické zkoušky vyhodit i svého kolegu, jiného komisaře. Bylo by zajímavé udělat takový pokus, že by na zkoušku jako uchazeč o ZP přišel jiný komisař. Nebo třeba voják od speciálů... To by byla sranda. "Střílel jste moc rychle, zbrkle, píšu neprospěl". :lol:

cipis

Příspěvek#1708 » úte 29. zář 2015, 17:23

Ale já chci přece natáhnout nový a střílet dál. Mám odstranit závadu a pokračovat ve střelbě, ne vybít zbraň ... Kdyby řekl, byla slabá rána, tak ano, to pochopím, vybiji zbraň, rozeberu a zkontroluji hlaveň. Ale tak zadání neznělo.

marinakus

Příspěvek#1709 » úte 29. zář 2015, 17:31

Cipis : Sorry ale u CZ75 je celkem běžné, že se sekne nábojnice na výhozu a nový náboj už jde do komory. Když pošleš další při pokusu vysypat nábojnici a pokračovat ve střelbě, dojde k zablokování závěru dalším nábojem. Já bych nechal situaci uchazeče vyřešit jako pokračování závady ale nevěřím že by to zvládl.

Luky: A myslíš, že když si komisař třeba rozšiřuje ZP má nějaké zvláštní podmínky nebo co? A být vojákem nebo policistou není při zkouškách zrovna výhoda. Combatové návyky tam nepatří stejně jako třeba jízda smyku do zkoušek z autoškoly.

cipis

Příspěvek#1710 » úte 29. zář 2015, 17:36

Ale to jsem přece přesně popsal ...
cipis píše:Při kontrole zbraně, to ano. Ale při odstraňování závady to záleží na té závadě, jestli bude dělat problém další náboj v zásobníku nebo nebude. Pokud tam toho máš víc (v nábojišti), tak samozřejmě zásobník ven (někdy nejde, pokud nestáhneš závěr dozadu), všechno vysypeš, zasuneš zásobník, natáhneš a pokračuješ ... Pokud to je ale jen skříplá hilzna, tak ji vysypeš přesně, jak jsi udělal a pokračuješ dál. Nepřijde mi to jako porušení bezpečnosti. Pokud jsi mu při téhle manipulaci nenamířil na pupek teda ...

Zpět na