Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

pavelg

Příspěvek#196 » úte 3. led 2023, 10:36

Jasně, tam problém nevidím. Jestli teda půjde internet :-)

A o víkendech, v lesích a na chatách holt ty sešitky, když bude potřeba se prokázat.

Ještě mi řekněte, jak to je s tím prokazováním přes CRZ. Přece běžný držitel ZO nemá právo nahlížet do CRZ na data jiných lidí, nebo ano?
U obchodů a střelnic předpokládám, že mají v systému oprávnění podle jména zjistit skupiny a NP. A nejspíš se to taky loguje, aby neskenovali celou populaci.

Takže v tom nepokrokovějším scénáři ( a) prostřednictvím elektronického přístupu se zaručenou identitou,)
jak to proběhne?
Máme oba mobilní telefon s datovým připojením. Co uděláme a co přesně uvidíme?

pavelg

Příspěvek#197 » úte 3. led 2023, 10:39

getsome píše:
pavelg píše:máme povinnost se ujistit, že zbraň předáváme oprávněnému člověku

Jdeš s tím člověkem pokaždé na příslušné OZBSM jo? Nebo máš dostupné policejní databáze?

Ukáže mi ZP (a občanku), kde se kouknu na skupiny a NP pokud je vyžadované.

Stejně jako celník kontroluje jen pas a taky s každým turistou neběhá na úřad v jeho obci. Občanky ani peníze se zatím neruší, takže víra v kartičky a papírky přetrvává.

getsome

Příspěvek#198 » úte 3. led 2023, 10:44

Celník/policista si vysílačkou nebo přes noťas obratem ověří pravost. Víra v úřední lejstro přetrvává jen mezi prostým lidem ;)

risa2000

Příspěvek#199 » úte 3. led 2023, 10:45

Princip současných "kartiček" není v tom, aby zamezovaly organizovanému zločinu, ale aby dávaly možnost rozumně dostupnou metodou dokladovat skutečnosti. Mám ZP, tady je. Mám zbraň, tady je PZ. Obě kartičky, byť jsou laminované na laminovačce z Alzy, mají elementární bezpečnostní prvky (vyrobené v tiskárně cenin), které je schopen ověřit i člověk bez signálu, datového připojení, atd.

To, že bude všechno přiřazené národnímu číslu občana (resp. navázané na č. OP) je určitě zjednodušení pro státní správu, nebo pro ty, kdo k těmto datům mají přístup. Pro ty, kdo přístup nemají se situace zrušením kartiček zhorší, protože odpadne ta "rozumně dostupná metoda".

Přišlo by mi rozumné to udělat jako volbu. Kdo bude chtít průkaz, ten ho dostane, kdo ne, bude se prokazovat OP, resp. autentickými výpisy. A já si pak budu moci vybrat, komu případně prodám, nebo od koho koupím zbraň.

Zoon

Příspěvek#200 » úte 3. led 2023, 10:46

getsome píše:Nově si budou zapisovat OP.

Obávám se, že to nebude stačit a budou muset být také on-line. Kouknu do zákona co píší o střelnicích.

jenikw

Příspěvek#201 » úte 3. led 2023, 10:47

Zaslechl jsem něco o identitě občana a možnosti žádat o zbrojní list online, to by ulehčilo taky práci i prokazování, pokud máš chytrý telefon. Takže sešitek zbyde na několik málo specifických případů, uvidíme ještě samozřejmě co projde prdlamentem...

pavelg

Příspěvek#202 » úte 3. led 2023, 10:51

getsome píše:
pavelg píše:máme povinnost se ujistit, že zbraň předáváme oprávněnému člověku

Na střelnici, kde nemají signál, si zapíšou ZP do knihy a ověří prd. Nově si budou zapisovat OP.

No, to je třeba zase věc, kterou moc nevítám. Na střelnici bych radši, aby na palebných pozicích byli jen držitelé ZO a s nimi maximálně lidi pod jejich kontrolou. Držitel ZO je prověřená osoba a lidi, kterým svěří pod dohledem zbraň, jsou pod jeho kontrolou a na jeho zodpovědnost.

Když tam přijde Jouda s občankou, půjčí si kosu a půjde si zastřílet, tak podle starého systému by neměl šanci, podle nového nejspíš bez problémů. Snižuje to bezpečnost a (nejen právní) jistotu ostatních.

Samozřejmě mi na to vždycky odpověděli, že takový člověk bude následně potrestaný. To pak asi není potřeba řešit uniformy, insignie, označení a odznaky policistů, protože by mělo stačit si zapsat chlapovu občanku, nechat ho provést úkony, a kdyby to policista nebyl, tak bude potrestaný.
Asi se prostě předpokládá datové pokrytí všech střelnic, nevím, jak moc oprávněné takové očekávání je. Už jsem byl na střelnici, kde signál nebyl a elektřina taky ne. Nevím, jestli to pak třeba nebude podmínka na provoz.

pavelg

Příspěvek#203 » úte 3. led 2023, 10:54

Ještě bych zopakoval tuhle otázku - tohle je podle všeho jednoznačně preferovaný postup prokazování:
a) prostřednictvím elektronického přístupu se zaručenou identitou

jak to tedy proběhne? Máme oba mobilní telefon s datovým připojením. Co uděláme a co přesně uvidíme?

jenikw

Příspěvek#204 » úte 3. led 2023, 10:58

Zřejmě něco podobného jako když se díváš na řidičáky, tj. skupiny, platnost atd... ale myslím, že to ještě přesně není určeno

Zoon

Příspěvek#205 » úte 3. led 2023, 10:58

Přihlásíš se na portál občana a tam bys měl vidět svůj výpis z CRZ, podobně jako vidíš výpis aut která jsi kdy vlastnil. A to ukážeš tomu druhému. Tím by měla být zákonná povinnost ověŕení oprávnění splněna.
Třeba překvapí a budeš moci přímo do CRZ na svoje údaje a oprávnění.

pavelg

Příspěvek#206 » úte 3. led 2023, 11:00

Já jsem se nikdy přes registr řidičů na něčí řidičák nedíval.

Chápu to teda dobře, že v zákoně je něco, co zatím neexistuje? Jen aby postupně nezrušili možnost transakcí mimo úřadovny PČR a vybraných provozoven.

jenikw

Příspěvek#207 » úte 3. led 2023, 11:01

Je to taky zatím jen návrh, chybí k tomu hromada věcí, prováděcí vyhlášky, formuláře, atd...

pavelg

Příspěvek#208 » úte 3. led 2023, 11:02

Takže vidím svoje a když budu chtít prokázat, tak nechám kouknout toho druhého na svůj telefon, jo?
Nebo si udělám snímek obrazovky a ten mu jen ukážu. Tomu teda říkám zabezpečení.

Zoon

Příspěvek#209 » úte 3. led 2023, 11:04

No v zákoně není napsáno kam se budeš přihlašovat, předpokládám, že bude nějaká prováděcí vyhláška.

jenikw

Příspěvek#210 » úte 3. led 2023, 11:06

A co ti na tom vadí? Potřebuješ vidět zbrojní oprávnění, tak ho uvidíš.

Zpět na