Zpřísnění zákona o zbraních
- marinakus
- Drvoštěp
- davidk
Příspěvek#213 » pát 6. kvě 2016, 20:56
řeší se tady náš vlastní zákon. Tak jak dnes vypadá, no mohlo to být horší. Ale já vůbec nevím jak to vlastně je s tím nadřazením evropského práva, nad právem naším? Jakým způsobem se aplikuje zákon vydaný v EU do našich zákonů?
Zažil jsem to zatím jen s povolenou křivostí okurek , přejmenováváním másla a marmelád a mícháním oleje z řepky do benzínu a šikanováním kuřáků , a přiznám se nesledoval jsem jak to bylo celé provedeno.
Zažil jsem to zatím jen s povolenou křivostí okurek , přejmenováváním másla a marmelád a mícháním oleje z řepky do benzínu a šikanováním kuřáků , a přiznám se nesledoval jsem jak to bylo celé provedeno.
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#214 » pát 6. kvě 2016, 21:15
jj, ženský na OSPZBM nemaj nic lepšího na práci, než vám v jednom kuse chodit domu zabavovat zbraně a nechat se pak kvůli tomu tahat po nějakejch správních řízeních nebo soudech. Pro ně to vůbec není práce navíc a jsou celý nakřivo z takový pravomoce, kterou budou v jednom kuse celý žhavý využívat.
A je to pravda, páč to říkali v TV a psali v Koblihadnes.
Kristovanoho, možná by se na ten ZP měl opravdu dělat důslednější IQ test, než je ta dnešní parodie.
A je to pravda, páč to říkali v TV a psali v Koblihadnes.
Kristovanoho, možná by se na ten ZP měl opravdu dělat důslednější IQ test, než je ta dnešní parodie.
- Sedmej
Příspěvek#215 » pát 6. kvě 2016, 21:44
SansLogique: zkus teda těm co bys poslal na IQ test říct, proč musela tuhle pravomoc dostat nově policie a nešlo zavést například na soudu nonstop službu pro tyhle případy, pokud důvodem jsou víkendy, kdy na soudu nikdo nebyl? kterých jak sám píšeš bude pár do roka, pokud vůbec nějaký. a druhá věc, v jaké situaci to zabrání něčemu podobnému, k čemu došlo v Uh. Brodě? a nezabránilo by to, pokud by svolení dával nějaký soudce?
- HonzaLBC
Příspěvek#218 » sob 7. kvě 2016, 00:15
Napadá mě takový příklad k úvaze:
1. Dlouhodobě stres v práci, dneska to dosáhne vrcholu, zhroutím se psychicky, jebne mi, z práce odcházím ve velmi zvláštním stavu, při odchodu zamumlám pár znepokojivých hlášek, odcházím pryč.
2. Spolupracovníci usoudí, že mi jeblo, ví o zbraních, znejistí, zavolají na policajty, že mi asi jeblo, mám zbraně, mohlo by se něco stát.
3. Policajti to vyhodnotí, že by to teda mohla být ta změna zdravotního stavu a je potřeba mi pro jistotu odebrat zbraně (nebudeme řešit, jestli by to k takovému rozhodnutí stačilo, budeme to brát jako příklad).
4. Je pátek večer, ten správní soud už nepracuje, takže příslušný útvar policie využije tu možnost jít se podívat ke mně domů.
5. Kouknou do evidence, najdou trvalé bydliště a tam vyrazí.
6. Zazvoní, já neotevřu (nechci nebo tam nejsem, nikdo jiný doma není).
7. Vypáčí dveře do bytu?
8. Vypáčili dveře do bytu, mě tam nenašli, našli ale trezor na zbraně, vypáčí trezor, aby zajistili zbraně?
9. Vypáčili trezor, ale trezor je prázdný, žádné zbraně. Napadla mě možnost, že trezor nebudou páčit, ale nechají u něj hlídat policajta, dokud se neobjevím, ale to by bylo k ničemu, protože by nevěděli, jestli tam ty zbraně jsou nebo jestli s nima někde už nelítám.
10. Budou se snažit vypátrat, jestli nemám "doma" někde jinde, třeba přes katastr (jestli nevlastním někde něco), přes rodinu (ta nebude vědět, protože se s ní třeba nestýkám), přes práci (jestli tam nemám nahlášenou nějakou adresu), plus další různý způsoby, jak můžou člověka najít, ale prostě se jim to nepovede.
Takže výsledek, sice mají možnost vstoupit ke mně domů, aby v případě potřeby zajistili zbraně, ale je jim to k ničemu, ničeho tím nedosáhnou.
Dost lidí bydlí mimo trvalé bydliště, takže takový scénář není tak úplně nepravděpodobný, protože:
1. Nemusím trvale bydlet v místě nahlášeného trvalého bydliště, můžu bydlet někde v podnájmu, u přítelkyně (všechny služby a podobně budou psané na ní, takže mě s tím bytem nebude nic "spojovat").
2. Doručovací adresu můžu mít všude nahlášenou na adresu tr.bydliště, protože se tam třeba jednou za čas zastavím si jí vyzvednout.
3. Zbraně nemusím mít uložené na adrese tr. bydliště, můžu je mít třeba v tom bytě u přítelkyně (dá mi souhlas s držením).
Takže k čemu bude policii oprávnění vstoupit do obydlí za takové situace?
1. Dlouhodobě stres v práci, dneska to dosáhne vrcholu, zhroutím se psychicky, jebne mi, z práce odcházím ve velmi zvláštním stavu, při odchodu zamumlám pár znepokojivých hlášek, odcházím pryč.
2. Spolupracovníci usoudí, že mi jeblo, ví o zbraních, znejistí, zavolají na policajty, že mi asi jeblo, mám zbraně, mohlo by se něco stát.
3. Policajti to vyhodnotí, že by to teda mohla být ta změna zdravotního stavu a je potřeba mi pro jistotu odebrat zbraně (nebudeme řešit, jestli by to k takovému rozhodnutí stačilo, budeme to brát jako příklad).
4. Je pátek večer, ten správní soud už nepracuje, takže příslušný útvar policie využije tu možnost jít se podívat ke mně domů.
5. Kouknou do evidence, najdou trvalé bydliště a tam vyrazí.
6. Zazvoní, já neotevřu (nechci nebo tam nejsem, nikdo jiný doma není).
7. Vypáčí dveře do bytu?
8. Vypáčili dveře do bytu, mě tam nenašli, našli ale trezor na zbraně, vypáčí trezor, aby zajistili zbraně?
9. Vypáčili trezor, ale trezor je prázdný, žádné zbraně. Napadla mě možnost, že trezor nebudou páčit, ale nechají u něj hlídat policajta, dokud se neobjevím, ale to by bylo k ničemu, protože by nevěděli, jestli tam ty zbraně jsou nebo jestli s nima někde už nelítám.
10. Budou se snažit vypátrat, jestli nemám "doma" někde jinde, třeba přes katastr (jestli nevlastním někde něco), přes rodinu (ta nebude vědět, protože se s ní třeba nestýkám), přes práci (jestli tam nemám nahlášenou nějakou adresu), plus další různý způsoby, jak můžou člověka najít, ale prostě se jim to nepovede.
Takže výsledek, sice mají možnost vstoupit ke mně domů, aby v případě potřeby zajistili zbraně, ale je jim to k ničemu, ničeho tím nedosáhnou.
Dost lidí bydlí mimo trvalé bydliště, takže takový scénář není tak úplně nepravděpodobný, protože:
1. Nemusím trvale bydlet v místě nahlášeného trvalého bydliště, můžu bydlet někde v podnájmu, u přítelkyně (všechny služby a podobně budou psané na ní, takže mě s tím bytem nebude nic "spojovat").
2. Doručovací adresu můžu mít všude nahlášenou na adresu tr.bydliště, protože se tam třeba jednou za čas zastavím si jí vyzvednout.
3. Zbraně nemusím mít uložené na adrese tr. bydliště, můžu je mít třeba v tom bytě u přítelkyně (dá mi souhlas s držením).
Takže k čemu bude policii oprávnění vstoupit do obydlí za takové situace?
- iloveguns
Příspěvek#220 » sob 7. kvě 2016, 06:50
Pokud se dá do jednoho zákona něco takového, co jedné skupině obyvatel ruší ústavní právo na nedoktnutelnost obydlí, můžeme se česem dočkat toho, že o všech domovních prohlídkách nakonec budou rozhodovat sami policajti a ne soud. Někoho může časem napadnout, proč platit víkendové a noční služby na trestních soudech, když by se ty peníze daly ušetřit a policie by všechny domovní prohlídky mohla dělat sama bez povolení, když to už tak funguje na úseku zbraní a střeliva.
- JardaB
- iloveguns
Příspěvek#222 » sob 7. kvě 2016, 07:08
To by také mohlo nakonec vypadat tak, že budou prohledávat byty všech sousedů, známých a příbuzných.... Jenže oni zřejmě počítaji i s tím, že bude platit připravovaný zákon o hlášení přechodných pobytů, kdy každý bude povinen hlásit vedle svého trvalého bydliště i místo, kam chodí spávat, kde se zdržuje, i když to bude třebas i rekreační chalupa, chata nebo jen podnájem. Bude se to prý muset hlásit při každé změně a nenahlášení bude sańkciováno pokutou 15 000 Kč.
Naposledy upravil(a) iloveguns dne sob 7. kvě 2016, 07:33, celkem upraveno 1 x.
- Luky22
Příspěvek#224 » sob 7. kvě 2016, 07:57
Také by mě zajímalo co budou policajti dělat, když někdo ve chíli jejich příchodu právě zjistí, že se mu zbraň ztratila. Místo vydání zbraně nahlásí její ztrátu. "Pořád jsem ji měl támhle v tom šuplíku, teď tam není. Fakt nevím, kde je. Možná mi ji někdo ukradl, když jsem nebyl doma". Přitom ji má někde dobře schovanou. Co teď? Celý tento zákon je myslím na prd. Na šikanování slušných lidí.
- rcc
Příspěvek#225 » sob 7. kvě 2016, 08:42
Myslím, že současná podoba NEplatné novely zákona je nakonec kompromisní řešení. Nesmyslné změny zkrácení platnosti ZP a psychotesty pro všechny neprošly a veřejnost se uklidnila, že policie bude moci "ihned" zabavit podezřelé osobě zbraně. Tato provomoc je sice na hraně možná za hranou Ústavních práv a v konečném důsledku stejně nic neřeší. Příklad může být: Soused pojme podezření, že držitel zbraně se zbláznil, ohrožuje okolí. Policie po výzvě vtrhne do obydlí "blázna", zbraně odebere. Udělá na něj "dlouhý nos", jak s ním vyběhla. Blázen vytočen ještě na větší míru nasedne do auta a sestřelí dvacet lidí na ostrůvku MHD, zbytek si domyslete.
"Sousedské spory", jichž se mnozí obávají, by vůbec neměly hrozit. Jak zde již někdo zmiňoval, vlastním-li zbraň, neměl by to nikdo zbytečně vědět. To samé v zaměstnání, kolegové by neměli vědět, že vlastním či dokonce u sebe nosím zbraň. Já sedím již půl roku v kanceláři s kolegyní, která tento týden říká klientovi, že nesnáší násilí a zbraně. Všechny by zakázala. Typická slučíkářka, jinak fajn holka. Kdyby tak věděla, že metr od ní sedí kolega s pistolí za pasem. No ale neví, a nikdy vědět nebude.
Uvědomme si, že jako držitelé zbraní jsme pod větším dohledem a podle toho se chovejme. Některé věci si prostě dovolit nemůžeme a něco musíme řešit jinak, než "běžný občan".
"Sousedské spory", jichž se mnozí obávají, by vůbec neměly hrozit. Jak zde již někdo zmiňoval, vlastním-li zbraň, neměl by to nikdo zbytečně vědět. To samé v zaměstnání, kolegové by neměli vědět, že vlastním či dokonce u sebe nosím zbraň. Já sedím již půl roku v kanceláři s kolegyní, která tento týden říká klientovi, že nesnáší násilí a zbraně. Všechny by zakázala. Typická slučíkářka, jinak fajn holka. Kdyby tak věděla, že metr od ní sedí kolega s pistolí za pasem. No ale neví, a nikdy vědět nebude.
Uvědomme si, že jako držitelé zbraní jsme pod větším dohledem a podle toho se chovejme. Některé věci si prostě dovolit nemůžeme a něco musíme řešit jinak, než "běžný občan".
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí