Nutná obrana, krajní nouze...

Piggy

Příspěvek#226 » čtv 15. říj 2015, 11:03

Z Murphyho zákonů jednoznačně plyne, že bez rizika nejde nikdy nic. :geek:

Farock

Příspěvek#227 » čtv 15. říj 2015, 11:08

To už bude jistější střelit útočníka rovnou do nohy :-D.

Luky22

Příspěvek#228 » čtv 15. říj 2015, 12:10

Výstražný výstřel bych určitě dal. Možná ne jeden. Pokud by byl čas. Kvůli vlastnímu svědomí. Abych si pak mohl říct: šanci jsem ti dal, vole, řekl sis o to.

mph1

Příspěvek#229 » čtv 15. říj 2015, 12:24

scorpions.cz píše:mikymoto tasení hlásit nemusíš. Varovný výstřel už jo.

Cetl jsem (asi u konkurence), ze uz taseni je pouziti zbrane, a tedy je nutne ohlasit. Koneckoncu je to poruseni zakona - jsi povinen nosit zbran skryte.
Navic se tim i chranis, protoze co kdyz typek za rohem zvedne tel. a nahlasi na policii, ze jsi ho ohrozoval zbrani? Pokud bude mit svedka, budes ty mit problem.
A pouziti v KN - napr. klasicke rozbiti okenka u auta - to taky neni vystrel, ale hlasit to musis - dopustil ses cinu jinak trestneho.

Me se libi v nouzi postup: Hodne nahlas kricet: "Nechte me byt, budu se branit!" s rukama pred sebou, mirne nahore. Tim je sance na prilakani pozornosti a ziskani svedku na svou stranu. Pokud neposlechne, tasit, a pak "resit situaci". A dojde-li k nejhorsimu, tak strilet do kolen tak, aby nemohl mluvit.

mph1

Příspěvek#230 » čtv 15. říj 2015, 12:33

Luky22 píše:Výstražný výstřel bych určitě dal. Možná ne jeden. Pokud by byl čas. Kvůli vlastnímu svědomí. Abych si pak mohl říct: šanci jsem ti dal, vole, řekl sis o to.

Podle ucitelu obranne strelby se vystrazny vystrel dava az jako druhy nebo treti.
Je treba si uvedomit, ze ucinnost obrany strelnou zbrani vyrazne klesa se vzdalenosti pod 10 m, pokud nenosite v komore a natazenou zbran. Pod 5 m nema smysl plytvat casem na varovny vystrel, pod 3 m uz IMO nema smysl tahat zbran, ale branit se jinak (tedy pokud kolem vas nestoji kolecko individui a hrozi, ze o ni tak jako tak prijdete).
Muj 12 lety syn mne odzbroji kdykoliv na "rezonancni" vzdalenost (tj. dotyk natazenych rukou pred sebou), a jeste mi pri tom "zlomi" prst. Protoze proste udela ten potrebny krok driv, nez stisknu spoust. On je utocnik, on si vybira moment prekvapeni. Syn chodi na sebeobranu a tyhle triky je tam uci.
Navic ti "ovadi", co nas otravuji, obvykle velmi dobre vedi, jak je to s legalne drzenou zbrani - vedi, ze mame zabrany ji pouzit. Jak mi rekl p. instruktor na skoleni na ZoZ - oni ti parchanti znaji ty zakony lip, nez my.

scorpions.cz

Příspěvek#231 » čtv 15. říj 2015, 12:37

mph1 tady máš právní stanovisko MV
http://www.mvcr.cz/clanek/vyklad-nekter ... anich.aspx
PDF s názvem Povinnost držitele zbrojního průkazu oznámit použití zbraně z důvodu nutné obrany nebo krajní nouze

mph1

Příspěvek#232 » čtv 15. říj 2015, 12:57

Ano, pisou tam v podstate to, co jsem napsal. Pri vystrelu povinnost, v ostatnich pripadech to muze byt povinnost (ohlaseni tr.cinu) nebo vhodnost kvuli naslednemu setreni.
Jinymi slovy - pokud neohlasis taseni ty, ale ohlasi ho ten druhy, muzes se dopustit prestupku podle zakona o zbranich, resp. muzou ti dokazat prestupek (v horsim pripade i treba "nebezpecne vyhrozovani" - zalezi na svedcich).

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#233 » čtv 15. říj 2015, 15:49

Jarynn: nevím, jak ostatní, ale já osobně se z něčeho takového nehodlám vyznávat každému, kdo se mně na to zeptá. Provokatérů (pardon, figurantů) je na každém rohu tucet i bez tebe.
Pokud ovšem nesdílíš mou paranoiu, jistě se s námi rád podělíš o své vlastní praktické zkušenosti.

david33

Příspěvek#234 » čtv 15. říj 2015, 19:54

Ja sem stal před realnym utokem fetaka z hrozbou zabití kdy sem myslel že budu muset tahat pistoli naštěstí se mi ho povedlo přemluvit at mi neubližuje :roll:

marinakus

Příspěvek#235 » čtv 15. říj 2015, 19:59

mph1: realita je vždycky trochu jiná než předpis ještě k tomu dost blbě napsaný..... proč se budu přiznávat k něčemu k čemu není jakýkoliv důkaz?

Rough boy

Příspěvek#236 » čtv 15. říj 2015, 20:47

jarynn: Mno, tohle je fórum teoretiků, to máš pravdu. Ovšem když si tak čtu, že ti ještě ani nestihnul vychladnout laminát na ZP a už se ptáš na věci které by jsi měl znát, tak se celkem divím, že se tady lidem vysmíváš. Odpovídat mi nemusíš, neboť pro mě nejsi ani ten teoretik, takže reagovat nebudu. Hi Hi Hi

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#237 » pát 16. říj 2015, 06:00

Klid, je to evidentní troll :-). Stačí se zeptat na jeho zkušenosti a je po všem.

mph1

Příspěvek#238 » pát 16. říj 2015, 07:28

marinakus: No prave, jenze tim dukazem muze byt vypoved svedka, protoze ti nasilnici muzou byt dva.
A pak budes resit navstevu policie a podanim vysvetleni k jejich (navzajem podporene) vypovedi: "Sli jsme po ulici, normalne se bavime, pak jsme rekli nejakymu panovi o ohen a on na nas vytahl pistol."
A k tomu svedek z ulice (tedy nezavisly), treba nejaka pani vydesena ze zprav na Nove, ktera rekne: "Videla jsem tyhle tri pany na ulici, jak se jako trochu hadaji, a najednou tenhle pan vytahl pistoli a zacal s ni mavat".
Je mi jasne, ze zeleny a kosaty je strom zivota proti sedive teorii, a kazdy si bude muset rozhodnout v kazde situaci sam za sebe. Ale to neznamena, ze bychom nemeli premyslet a zvazovat varianty.

OT: Mam 10 roku soud o reklamaci stavby domu. Mam podepsane papiry, kde se dohodlo, co se ma opravit do daneho terminu, pod penale. Pak se to nestihlo, mam podpesany papir s terminem, kdy to bylo dokonceno. Penale mezitim vyskocilo asi na 100k Kc.
Prvni soud vyhra, odvolani prohra, dovolani vyhra, odvolani prohra (po prokazatelne lzive vypovedi svedka - mam pisemne dukazy svedkem podepsane), dovolani vyhra a ceka se na dalsi jednani odvolaciho soudu.
Nedelam si iluze o pravnim state, proto se snazim mit vsechno "pojistene".

Chci tim risct, ze veci, ktere nam pripadaji jasne a jednoznacne, nemusi posoudit jednoznacne kazdy. A ten policista NEVI, jak to cele bylo.

Luky22

Příspěvek#239 » pát 16. říj 2015, 07:37

mph1: Smutné, jak fungují soudy. Z toho plyne poučení: svědek při použití zbraně = jasný problém.

Marcurba

Příspěvek#240 » pát 16. říj 2015, 08:07

Luky...takže sejmout oba? Varovným výstřelem svědka a tím ostrým agresora, jo? :)) Nejlepší je si ze svědka udělat pčr na telefonu, ne vždy je k tomu asi čas, ale stojí to za úvahu.

Každopádně já často uvažuju, jak bych se zachoval v situaci, kdy jdu po ulici a najednou vidím dva chlápky, jeden stojí a druhý na něho míří zbraní. A teď babo raď! Je to obránce, nebo agresor? Minule jsem takhle zavolal poldy na 2 frajery, co se začali mlátit na ulici. Oba úplně na sračku, ale ten jeden si očividně začal, protože druhý ho okřiknul, proč vyhazuje věci z popelnice a dělá bordel. Policie (voláno přes 158 - pro zdejší vedlejší vlákno, 112 jsem neviděl důvod volat a 156 mi oznámilo, že jsem 3. v pořadí, tak ať čekám na lince - měšťáci nasrat!!) si vyžádala popis obou, označil jsem agresora a všechno sledoval dále z povzdálí s mobilem a teleskopem v ruce :). 3 minuty, 2 policejní auta, oba chlápci v poutech na zadních sedačkách. Takhle je to podle mě správně. Otázkou zůstává, pokud bych měl tasit, když by jeden z nich vytáhnul třeba kudlu, nebo něco jiného... :/

Zpět na