Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- garf
Příspěvek#241 » sob 23. bře 2013, 14:32
"Zdarec"
... Vše tuší a ví
, Vaše místně příslušné odd Pčr pro zbraně a bezpečnostní material a i po telefonu Vám dá jedinečnou, fundovanou odpověď , a a , podáte-li žádost o vykonání zkoušky odborné způsobilosti, jsou dokonce povinní Vám to sdělit písemně poštou ,tak, aby jste informaci měl nejpozději 14dní před termínem konání zkoušky...
četnost se řídí právě počtem ke zkoušce přihlášených žadatelů, když dosáhne počet nad 15 ,tak je šance....

... Vše tuší a ví

četnost se řídí právě počtem ke zkoušce přihlášených žadatelů, když dosáhne počet nad 15 ,tak je šance....
- samurai
Příspěvek#242 » sob 23. bře 2013, 15:31
V Kolíně se to "točí", tedy je několik střelnic a ty se různě střídají (určitě je tam střelnice v Kostelci), každý měsíc je jeden termín, většinou jsou hodně plné. Nakonec jsem dopadl tak, že jsem se ke zkoušce přihlásil v Praze v Křižíkově, kde jsem dostal na výběr i střelnice v jiných okresech, kde byl volný termín dříve...
Stačí se tam zajít zeptat (zavolat) a řeknou ti kdy a kde je jaký termín a jak je plný.
Stačí se tam zajít zeptat (zavolat) a řeknou ti kdy a kde je jaký termín a jak je plný.
- Michal82
Příspěvek#243 » sob 23. bře 2013, 17:37
OK, jasně dík za info, už jsem si zjistil kde v Kolíně mají hnizdo, budu tam volat ale až nastane ten pravý čas
, zatím jsem sondoval informace dopředu jak se věci mají. Nyní jsem ve "studijním" stádiu, takže pročítám zákony, dělám cvičný testy a snad se mi podaří i často navštěvovat nějakou střelnici abych si osvojil i manipulaci se zbraní atd...

- majkl69
Příspěvek#244 » sob 23. bře 2013, 18:06
Ahoj,
dneska 23.3.2013 jsem udělal zkoušku z odborné způsobilosti na střelnici Leiko v Plzni.
Bylo nás tam 17 a všichni prošli testem. V praktické části to nejdříve šlo rychle (bezpečná manipulace a rozborka jen ČZ75B) a poté co se zjistilo, že času je dost posledních sedm uchazečů mělo bezpečnou manipulaci i z dlouhých zbraních (skoro všichni měli minimálně skupiny BE + něco navíc). Já šel jako poslední a za tu dobu byl vyhozen jen jeden uchazeč, který si to ještě ten den, chtěl zopakovat (špatná manipulace s brokovnicí a na první pokus se nepovedla rozebrat pistole). Konkrétně já jsem dostal u dlouhých zbraních malorážku - co je to za zbraň, do jaké kategorie patří, bezpečná manipulace, rozborka. Pak se přešlo na krátkou ČZ75B. Následovala bezpečná manipulace (zde byl cvičný náboj v komoře), rozborka. Následně jsem měl napáskovat zásobník s cvičným nábojem a simulovala se závada při střelbě a její odstranění, po odstranění pokračování ve střelbě a její ukončení. Pak jsem dostal 3x ostrý na nástřelnou sérii a nakonec ostrá palba. Dostal jsem papír a s velkým úsměvem jsem odcházel od postů
. Po mě šel ten na opravu a při odchodu ze střelnice byla slyšet střelba. Takže mohu předpokládat, že ten den to dali všichni. Komisař byl pohodář, šlo mu hlavně o bezpečnou manipulaci se zbraní, nekoukal na čas při střelbě a dotazy, které pokládal byly jen z nauky o zbraních, prostě nic zákeřného.
Jinak na střelnici Leiko se u skupin ABC nestřílí z dlouhých zbraních, ale je zde jen bezpečná manipulace a rozborka.
Dále chci tímto poděkovat lidem, kteří zpravují tento web, moc mi pomohl a aplikace do Androidu je bombastická
.
dneska 23.3.2013 jsem udělal zkoušku z odborné způsobilosti na střelnici Leiko v Plzni.
Bylo nás tam 17 a všichni prošli testem. V praktické části to nejdříve šlo rychle (bezpečná manipulace a rozborka jen ČZ75B) a poté co se zjistilo, že času je dost posledních sedm uchazečů mělo bezpečnou manipulaci i z dlouhých zbraních (skoro všichni měli minimálně skupiny BE + něco navíc). Já šel jako poslední a za tu dobu byl vyhozen jen jeden uchazeč, který si to ještě ten den, chtěl zopakovat (špatná manipulace s brokovnicí a na první pokus se nepovedla rozebrat pistole). Konkrétně já jsem dostal u dlouhých zbraních malorážku - co je to za zbraň, do jaké kategorie patří, bezpečná manipulace, rozborka. Pak se přešlo na krátkou ČZ75B. Následovala bezpečná manipulace (zde byl cvičný náboj v komoře), rozborka. Následně jsem měl napáskovat zásobník s cvičným nábojem a simulovala se závada při střelbě a její odstranění, po odstranění pokračování ve střelbě a její ukončení. Pak jsem dostal 3x ostrý na nástřelnou sérii a nakonec ostrá palba. Dostal jsem papír a s velkým úsměvem jsem odcházel od postů

Jinak na střelnici Leiko se u skupin ABC nestřílí z dlouhých zbraních, ale je zde jen bezpečná manipulace a rozborka.
Dále chci tímto poděkovat lidem, kteří zpravují tento web, moc mi pomohl a aplikace do Androidu je bombastická

- majkl69
- fixfokus
Příspěvek#247 » stř 27. bře 2013, 19:19
Zdar
Podávám hlášení o dnešní zkoušce na Čestlicích:
Sešlo se celkem 10 uchazečů, 2 přišli o trochu později, když už se psal test, tak je to nechali udělat taky. 4 lidi vypadli na testech, dalších 6 ale postupně přišlo na opakování praktické zkoušky.
Komisař se tvářil komisně
, ale nedělal žádné podrazy a nikoho nevyhodil pro nic az nic. Dopředu oznámil, na co se bude ptát, za co bez pardonu vyhazuje, některé věci dokonce předvedl v praxi. U zkoušky (dělal jsem B + E) chtěl u všech 3 zbraní manipulaci, rozborky, sborky, hlavní části, u pistole navíc všechny závady, dokonce před rozborkou byl nejen náboj v komoře, ale i hlaveň ucpaná kouskem papíru. Na manipulaci vypadli 2 lidi. Jeden dal prst na spoušť (na to výslovně upozorňoval), druhý nevím. Co se týče střelby, A, B, E stříleli jen z pistole, C navíc i z dlouhých. Pokud vím, střelbu dali všichni.
Takže závěrem bych rád poděkoval panu komisaři za férový přístup a tvůrcům těchto stránek za výborné výukové aplikace
Podávám hlášení o dnešní zkoušce na Čestlicích:
Sešlo se celkem 10 uchazečů, 2 přišli o trochu později, když už se psal test, tak je to nechali udělat taky. 4 lidi vypadli na testech, dalších 6 ale postupně přišlo na opakování praktické zkoušky.
Komisař se tvářil komisně

Takže závěrem bych rád poděkoval panu komisaři za férový přístup a tvůrcům těchto stránek za výborné výukové aplikace

-
pepe123456 - Příspěvky: 35
- pepe123456
Příspěvek#248 » čtv 28. bře 2013, 21:50
garf: nevím teda, ale asfaltáči obvykle do laufu nečumí, spíš jen "fouknou".. takovej "rituál"...
navíc skeety ani trapy zas tolik moc v sobě nemaj aby tu hlaveň ucpaly.. trochu plastu, broky malý, prachy žádnej magnum...
nošení hlavně - naopak když sněží a prší (nebo je sníh) tak se doporučuje nosit hlaveň dolů, aby horem nenapadal bordel.. (při honech často vidím...)
add zahrdlení a slugy - existují zbraně a náboje kdy se běžně může střílet z plného choke, takže bych to taky nebral jako bernou minci..
nikdy sem se nesetkal s tím že tohle by řešil komisař na zbrojáku..
na závěr, viděl jsem osobně výkvět hlavně - kolega spadl do rybníka na hrázi, "profoukl hlaveň" a střílel (s tím že má poctivou ocel ruskou)... 3 rána pšoukla a květ na konci:-) v té době 3,5 olověný broky s košíkem....
navíc skeety ani trapy zas tolik moc v sobě nemaj aby tu hlaveň ucpaly.. trochu plastu, broky malý, prachy žádnej magnum...
nošení hlavně - naopak když sněží a prší (nebo je sníh) tak se doporučuje nosit hlaveň dolů, aby horem nenapadal bordel.. (při honech často vidím...)
add zahrdlení a slugy - existují zbraně a náboje kdy se běžně může střílet z plného choke, takže bych to taky nebral jako bernou minci..
nikdy sem se nesetkal s tím že tohle by řešil komisař na zbrojáku..
na závěr, viděl jsem osobně výkvět hlavně - kolega spadl do rybníka na hrázi, "profoukl hlaveň" a střílel (s tím že má poctivou ocel ruskou)... 3 rána pšoukla a květ na konci:-) v té době 3,5 olověný broky s košíkem....
- garf
Příspěvek#249 » pát 29. bře 2013, 21:26
pepe123456 :"nikdy sem se nesetkal s tím že tohle by řešil komisař na zbrojáku.."
skutečně netuším a nevím kde zažíváš komisaře na zbrojáku ....
Já mám 16 zkoušek ,kterých jsem se účastnil 2012 ve 2 krajích ,a a ze sportu leden 2012 skoro tedy čerstvou způsobilostA,B,C,E jako přípravu na další stupeň
Pepe, za bernou minci si ber co chceš ,jakou chceš , brokaři skutečně lauf profouknem a zkouknem
skutečně a vážně zdvořile řečeno nečumíme
, to si nech od cesty a komunikuj nadále pokud možno zdvořile
, i když u trapovej 24grm je riziko minimální ,menší ,tak jde o bezpečnost
a toho dalšího holuba
a volnej lauf ...
Zahrdlení a jednotná střela je u full čoku otázka typu=druhu střely /nejen slug je jednotná střela, to snad víš / a odvahy každého soudruha , klidně si s plným střílej ,co chceš u podkaliberních se nestane nic, u " velkých špuntů " olověných to může zničit čok , nebo vykvést lauf , každého vlastní volba... , jen jsem na to upozornil , že se na to zkušební komisař ptá a navíc je to na zbraních s pevným zahrdlením označeno, včetně toho, že se z bezpečnostních důvodů to nemá
- jsme na veřejném foru
a doporučovat tu střelbu jednotnou střelou z plným zahrdlením ,není příliš vhodné, slušně řečeno- mimo toho ,že jde u mnoha zbraní o život
,/ano jsou zbraně se zahrdleními,které to párkrát zkousnou, nebo jsou tak bezpečně -blbovzdorně i konstruovány/že se to dá ,a To ,že se s tím někdo nesetkal - na "zbrojáku", jak píšeš ?....., neznamená, že se s tím nesetkali jiní zkoušení uchazeči , nebo dozor,dohled, -to za 1. a za 2.,že v rámci zkoušky pro žadatele o zp C,se zkušební komisař nemůže zeptat ? -tak to se na brokovou ptá docela dost !!! , naopak někteří komisaři se na to ptají rádi i u ZP sk B,E....a mají na to právo ...
skutečně netuším a nevím kde zažíváš komisaře na zbrojáku ....
Já mám 16 zkoušek ,kterých jsem se účastnil 2012 ve 2 krajích ,a a ze sportu leden 2012 skoro tedy čerstvou způsobilostA,B,C,E jako přípravu na další stupeň

Pepe, za bernou minci si ber co chceš ,jakou chceš , brokaři skutečně lauf profouknem a zkouknem

Zahrdlení a jednotná střela je u full čoku otázka typu=druhu střely /nejen slug je jednotná střela, to snad víš / a odvahy každého soudruha , klidně si s plným střílej ,co chceš u podkaliberních se nestane nic, u " velkých špuntů " olověných to může zničit čok , nebo vykvést lauf , každého vlastní volba... , jen jsem na to upozornil , že se na to zkušební komisař ptá a navíc je to na zbraních s pevným zahrdlením označeno, včetně toho, že se z bezpečnostních důvodů to nemá

- vito
Příspěvek#250 » sob 30. bře 2013, 17:54
Zdravim vsechny,
Chtel bych se zeptat, nevite o nekom, kdo by byl ochoten me prakticky zaucit?;bezpecna manipulace se zbrani,rozborka,sborka? Zadam o skupiny A,B,E a jsem z Olomoucka a zkousku delam 6.4.2013.
PS:Kontaktoval jsem 2 olomoucke dobrovolniky ze seznamu a ani jeden se mi neozval. Nejspis se k nim moje zprava nedostala.
Dekuji za odpovedi a strelbe zdar!
Vito
Chtel bych se zeptat, nevite o nekom, kdo by byl ochoten me prakticky zaucit?;bezpecna manipulace se zbrani,rozborka,sborka? Zadam o skupiny A,B,E a jsem z Olomoucka a zkousku delam 6.4.2013.
PS:Kontaktoval jsem 2 olomoucke dobrovolniky ze seznamu a ani jeden se mi neozval. Nejspis se k nim moje zprava nedostala.
Dekuji za odpovedi a strelbe zdar!
Vito
-
- pepe123456
Příspěvek#251 » ned 31. bře 2013, 19:01
garf: víc graficky blbě si to napsat nemohl?
1) co prosímtě střílíš na jaký úrovni? nikde sem neviděl že by někdo koukal do hlavně.. (soběšice..), ano občas se kouká, většinou se jen fouká a někdo nedělá nic
btw. zkus tady od 5 minuty, taky nějak"nekontroluje hlaveň".. ale počítám že to asi nejsou žádní profíci pro tebe...
https://www.youtube.com/watch?v=OTfI6e84IYw
absolvoval jsem několikrát zkoušku, naposledy jako doprovod.. ABDCE mám celkem dlouho
nikdy, nikde neřešil komisař otázky střeliva do brokovnice - choky, slugy.. ani sem to ve svém okolí neslyšel - ani v kurzech co pořádají střelnice
- byl jsem posledně u kurzu kde bylo 24 myslivců a 2 ostatní, a nikdo se nikoho fakt na to jestli může střílet slug z plnýho neptal... a to se dělalo jen C, jen občas B-C...
neřeší se to ani na manipulaci, ani na střelnici
1) co prosímtě střílíš na jaký úrovni? nikde sem neviděl že by někdo koukal do hlavně.. (soběšice..), ano občas se kouká, většinou se jen fouká a někdo nedělá nic
btw. zkus tady od 5 minuty, taky nějak"nekontroluje hlaveň".. ale počítám že to asi nejsou žádní profíci pro tebe...
https://www.youtube.com/watch?v=OTfI6e84IYw
absolvoval jsem několikrát zkoušku, naposledy jako doprovod.. ABDCE mám celkem dlouho
nikdy, nikde neřešil komisař otázky střeliva do brokovnice - choky, slugy.. ani sem to ve svém okolí neslyšel - ani v kurzech co pořádají střelnice
- byl jsem posledně u kurzu kde bylo 24 myslivců a 2 ostatní, a nikdo se nikoho fakt na to jestli může střílet slug z plnýho neptal... a to se dělalo jen C, jen občas B-C...
neřeší se to ani na manipulaci, ani na střelnici
-
- pepe123456
Příspěvek#252 » ned 31. bře 2013, 19:19
garf: jinak teda samozřejmě se hluboce omlouvám, jestli se tě dotkla věta
"asfaltáči obvykle do laufu nečumí"
myslel jsem že "hovorové použití slov typu asfáltáč, lauf... čumět" bude bráno hovorově v "kontextu", ale omlouvám se hluboce že jsem urazil něčí cítění..
příště budu určitě používat slova jako "střelec sportovních disciplín, broková hlaveň-svazek, pozorují, kontrolují..." (mě osobně nepohoršuje že mi někdo říká asfalte, ale asi to může někoho pohoršit...)
"asfaltáči obvykle do laufu nečumí"
myslel jsem že "hovorové použití slov typu asfáltáč, lauf... čumět" bude bráno hovorově v "kontextu", ale omlouvám se hluboce že jsem urazil něčí cítění..
příště budu určitě používat slova jako "střelec sportovních disciplín, broková hlaveň-svazek, pozorují, kontrolují..." (mě osobně nepohoršuje že mi někdo říká asfalte, ale asi to může někoho pohoršit...)
- garf
Příspěvek#253 » stř 3. dub 2013, 17:47
Má reakce je OT, je to reakce, prosím smazat i ten balast pepe 123456
Vážený pseudo "kolego" ,pepe123456¨:
zjevně vyhledáváte možnost flame
,a jste zde zásadně OT !, neboť nepřinášíte uchazečům o ZP nic nového,snižujete svými příspěvky obecnou bezpečnost užívání zbraní ....
a , čemu by se ve svém vlastním zájmu vzdělání nejen k získání ZP mohli= věnovat v rámci bezpečnosti zacházení se zbraní a následného bezpečného užívání zbraně
tema je jasné , mnoho uchazečů o ABE otázka zkušebního komisaře na užítí střeliva a jakého v brokovnici potkala,potká, a není na tom nic složitého
Vámi nadále uváděná střela slug skutečně není jediná jednotná střela do brokovnice
, jsou i jiné jednotné střely, tzn takové,které mohou mít s plným zahrdlením čokem skutečný problém když se potkají ,nebo spíše zbraň a její uživatel mohou mít problém, o tom byl můj příspěvek ,
předpokládám ,že dnešní pře nos z SP z Mexika jste zkouknul, jako já, a při profouknutí, je tam i ten malý rychlý pohled do laufu ,ono je t otak spojené čumfuk

Vážený pseudo "kolego" ,pepe123456¨:
zjevně vyhledáváte možnost flame

Vámi nadále uváděná střela slug skutečně není jediná jednotná střela do brokovnice

předpokládám ,že dnešní pře nos z SP z Mexika jste zkouknul, jako já, a při profouknutí, je tam i ten malý rychlý pohled do laufu ,ono je t otak spojené čumfuk

- johny_r
Příspěvek#255 » čtv 30. kvě 2013, 13:42
Tak si jen odpovím na svou otázku. Zkouška minulý týden byla (až na tu zimu) velmi v pohodě. Test z 12 lidí udělalo 8 (to nic nevypovídá o obtížnosti zkoušky). Praktickou udělali všichni. Pan komisař byl sympaťák, nechtěl žádné nesmysly, nicméně vzhledem k tomu, že se komisaři losují, nelze to pro danou střelnici zobecňovat. Já dělal B a E, rozebíral jsem krátkou a střílel taky jen z krátké (až mě to skoro mrzelo, chtěl jsem si bouchnout i z dlouhých). Při kontrole zbraně byla nabitá školním nábojem (o nic nejde, prostě při stažení závěru vylétl). K rozborce jsem dostal na výběr CZ 83 (rozebírá se přes lučík, hlaveň je pevná) nebo 85 (rozborka jako CZ75). Vybral jsem si 85ku. Pak se ptal na závady (šprajclá hilzna v okýnku, slabá rána). Střelba dle vyhlášky (3+5 na 10m). Všechno bez stresu, na pohodu a ještě jsem obdržel pochvalu za soustřel (měl jsem to tak v 5cm). Radši jsem se nechlubil, že jsem o papíry přišel po 10 letech a tudíž to nedržím v ruce poprvé
.
Cena zkoušek na Magnumu: 400Kč teorie, 800kč praktická, 300kč zákonný bakšiš komisaři. Školení bez střelby: 350kč Každému doporučuji školení podstoupit na střelnici, kde budete zkoušky dělat. Je dobré seznámit se s konkrétními zbraněmi, které budete rozebírat. Ušetří vám to přinejmenším nervy.

Cena zkoušek na Magnumu: 400Kč teorie, 800kč praktická, 300kč zákonný bakšiš komisaři. Školení bez střelby: 350kč Každému doporučuji školení podstoupit na střelnici, kde budete zkoušky dělat. Je dobré seznámit se s konkrétními zbraněmi, které budete rozebírat. Ušetří vám to přinejmenším nervy.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí