prodloužení zbrojního průkazu

dan

Příspěvek#256 » pon 6. říj 2025, 15:28

jjoozziinn píše:Tak jsem si byl vyměnit zbroják. Mám platnost do ledna. Během dvou dnů byl hotov. Já myslel že dle zákona je platnost 10let. Už mám nový a platnost do toho ledna už od tet.
To vypada na zajimavou kreativitu mistniho OSZBM. Asi bych se jich optal na zaklade jakeho platneho a ucinneho ustanoveni zakona stanovili dobu platnosti dokladu tak, jak ji stanovili. Me pripada, ze jde o nespravne, protoze protizakonne, uredni rozhodnuti. To vymysleli v Liberci ?

marinakus

Příspěvek#257 » pon 6. říj 2025, 16:44

dan : Že tam je napsaná doba platnosti podle dnes účinného zákona ještě neznamená, že bude platná i po 1.1.2026.

JirkaCV

Příspěvek#258 » pon 6. říj 2025, 17:07

Znova.
Kdo si teď vymění ZP (protože musí), bude mít na kartičce platnost 10 let.
Komu 1.1.2026 bude do konce platnosti ZP zbývat víc, než 5 let (tedy i našemu případu), bude platnost zkrácena na 5 let.
Jestli OSZBM vlastní iniciativou zkrátili platnost do ledna 2026, pak bude náš příklad v lednu muset nakmitnout k obvoďákovi a znova doložit. Připomínám, že omezit platnost ZP může, ale jenom za zákonných podmínek.
EDIT: nebavíme se o D, ale to je podobné.

marinakus

Příspěvek#259 » pon 6. říj 2025, 17:16

JirkaCV : Tak ještě jednou a pomaleji. Podle dnes účinného zákona musí být na ZP vypsána doba platnosti. Od 1.1.2026 zbrojní oprávnění nijak omezenou platnost nemá a dokládá se pouze zdravotní způsobilost a to po pěti letech. Poprvé vyzve PČR, pak už si to musí každý hlídat sám. ZP jako takové ztrácejí platnost k 1.1.2026, protože zkrátka nebudou nijak zákonně podložené.

kolombo

Příspěvek#260 » pon 6. říj 2025, 17:20

Hele, už se tu řeší k věci :-)

Když berete zbraně ke kontrole, předpokládám, že stačí bez zásobníků, že?
Projektuji kolik toho bude a kolik to asi bude vážit.

DVII

Příspěvek#261 » pon 6. říj 2025, 17:20

@ JirkaCV Zbrojní průkaz se změní ve zbrojní oprávnění, jehož platnost bude neomezená, nikoli zkrácená na 5 let. V platnost vstoupí ustanovení, že je nutné dokládat zdravotní prohlídku po 5 letech, nikolivěk po 10 letech (skupina D po 5), jak tomu je do 31.12.2025

Koukám kolega byl rychlejší

JirkaCV

Příspěvek#262 » pon 6. říj 2025, 17:59

Reaguju na "Tak jsem si byl vyměnit zbroják. Mám platnost do ledna. Během dvou dnů byl hotov. Já myslel že dle zákona je platnost 10let. Už mám nový a platnost do toho ledna už od tet."
Možná jsem to blbě pochopil.
Pokud někdo obnovuje ZP teď, musí dostat platnost 10 let. Ne do ledna.

dan

Příspěvek#263 » pon 6. říj 2025, 22:15

marinakus píše:Že tam je napsaná doba platnosti podle dnes účinného zákona ještě neznamená, že bude platná i po 1.1.2026.
To nebylo predmetem diskuse. Tim bylo datum, ktere tam je napsane.

Ale kdyz uz jsi to nakousnul, nejsem si jisty tim co rikas. Kvuli § 150 odst. 5. Zbrojni prukaz je osvedcenim o urcitych skutecnostech a osvedceni vydana podle stavajiciho zakona zustavaji v rozsahu, ktery prechodne ustanoveni popisuje, platna.

kolombo píše:Když berete zbraně ke kontrole, předpokládám, že stačí bez zásobníků, že?
Obzvlast pokud mas nadlimitni a nemas na ne vyjimku. ;-)

JirkaCV

Příspěvek#264 » úte 7. říj 2025, 06:25

Čistě teoreticky na nadlimitní zásobník výjimku nepotřebuje, pokud ho nabyl přede dnem účinnosti novely zákona. A protože na zásobníku obvykle nebývá datum nabytí ...

kolombo

Příspěvek#265 » úte 7. říj 2025, 13:36

Vyjimku na zásobníky i náboje mám.

Ale dostal jsem se s váhou nad 14 kg jen holé zbraně, musí se docela daleko pěšky a tak řeším, co je povinné. Abych toho netahal zbytečně moc.

Ale kufr na kolečkách to jistí, až na malorážku se to tam vejde všechno.

JirkaCV

Příspěvek#266 » úte 7. říj 2025, 13:46

Můžeš se domluvit na PČR a oni se staví u tebe. Bude tě to stát jenom trochu kafe.

kolombo

Příspěvek#267 » úte 7. říj 2025, 13:54

Na 11 zbraní ?
To je asi zbytečné.
Je tam prostě pár kousků nad kilo, nad dvě kila a jedna má nad čtyři kila ....
Není vše plastové ....

marinakus

Příspěvek#268 » úte 7. říj 2025, 14:05

dan : Myslím,že tohle chápeš blbě. Ale je to napsané (jako nakonec spousta dalších ustanovení tohoto zákona) tak obecně, že se z toho moc vycházet nedá.

marinakus

Příspěvek#269 » úte 7. říj 2025, 14:07

JirkaCV : Možná někde ano. Jinak jsou tak zavaleni prací a omezeni personálem, že k tobě fakt nepojedou. Ale jinak se s nimmi dá domluvit na spoustě jiných věcí. Třeba že tě pustí do areálu, kam se jinak nesmí.

kolombo

Příspěvek#270 » úte 7. říj 2025, 15:58

V Liberci je to špatné s parkováním, jsou tam jen vyhrazená místa a parkovací dům je docela daleko :-(

Zpět na