Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Mobster

Příspěvek#286 » pon 22. črc 2013, 13:41

14. srpna jdu na zkoušku na Rajskou Zahradu v Praze. Testy dávám většinou bez problémů na 79 bodů (někdy se ale moc nezdržuju čtením, takže snadno udělám chybu). Bezpečná manipualce se zbraní je v pohodě. Jediné, čeho se bojím, je teorie o zbraních, odstraňování závad (když se například náboj šprajcne v komoře a nedá se s tím hnout), nějaké fígle, co by na mě mohli zkusit
(slyšel jsem, že komisaři, co tam chodí bývají většinou trošku svině) a pak samotná střelba. Na kurzu jsem nastřílel prvních 5 ran do černého z 15 m. Druhá série dopadla o poznání hůř: 3 v bílém, 2 mimo terč (nutno dodat, že se mi dost klepala ruka), což by při zkoušce znamenalo pápá. Neudělat to jenom kvůli střelbě, by asi bylo docela blbý. Ale slyšel jsem historku, jak to jedna holka při zkoušce nenastřílela, pak si šla dát kafe a odpoledne všech 5 v černým.

Stepan

Příspěvek#287 » pon 22. črc 2013, 14:22

naexx píše:... co vyzaduje komisar ... na strelnici Rosnicka sport centrum v Brne

Komisaři se na zkoušky losují a nikdy se tedy neví, kdo přijde. Střelnice nemají žádné "domácí" komisaře.

Stepan

Příspěvek#288 » pon 22. črc 2013, 14:36

Mobster píše:... Na kurzu jsem nastřílel prvních 5 ran do černého z 15 m. Druhá série dopadla o poznání hůř: 3 v bílém, 2 mimo terč (nutno dodat, že se mi dost klepala ruka), což by při zkoušce znamenalo pápá. Neudělat to jenom kvůli střelbě, by asi bylo docela blbý.
Za 10 ran se nikdo střílet nenaučí, momentálně to vypadá, že střílet neumíš a zkoušku neuděláš. Budeš asi muset ještě víc trénovat. Mimochodem, nechápu, proč říkáš "ruka", když se pistole drží oběma.

Biermann

Příspěvek#289 » pon 22. črc 2013, 15:25

Asi to holt bude chtít střílet. Já jdu na zkoušky za necelé 3 týdny a tak teď chodívám jednou týdne na střelbu (dávám si 50 ran). Řekl bych, že progress jde poznat a i přes to, že i při prvních pokusech nebyl problém dát ty 4 z 5 do terče (u zkoušky stačí do bílých průhů, nemusí být v černém), tak teď už si myslím, že bych to dal i na 20 metrů.

Takže nejlepší rada pokud se bojíš že nenastřílíš je imho zaplatit si pár (půl)hodin střelby.

Patrik
moderátor

Příspěvek#290 » pon 22. črc 2013, 15:37

Stepan píše:
Mobster píše:... Mimochodem, nechápu, proč říkáš "ruka", když se pistole drží oběma.

Mimochodem, to je napsáno kde?

maja

Příspěvek#291 » pon 22. črc 2013, 15:45

Mobster píše:Druhá série dopadla o poznání hůř: 3 v bílém, 2 mimo terč (nutno dodat, že se mi dost klepala ruka), což by při zkoušce znamenalo pápá.

Tady se to píše.

Každopádně by měl mobster potrénovat, aby to zvládl, i když bude nervózní.

Stepan

Příspěvek#292 » pon 22. črc 2013, 15:48

Pistole se drží oběma kvůli lepší podpoře a stabilitě zbraně. Místo řečí je možné se podívat, jak střílejí střelci IPSC, například. Pokud střílel jednou, tak to bude asi hlavní důvod, proč se mu podruhé tak nedařilo. Jestli není vytrénovaný sportovní střelec - mířenkář, a to asi není, střelba jednou rukou u zkoušek je pitomost.

naexx

Příspěvek#293 » pon 22. črc 2013, 16:15

Stepan píše:
naexx píše:... co vyzaduje komisar ... na strelnici Rosnicka sport centrum v Brne

Komisaři se na zkoušky losují a nikdy se tedy neví, kdo přijde. Střelnice nemají žádné "domácí" komisaře.

ok diky za info

Mobster

Příspěvek#294 » pon 22. črc 2013, 18:29

Ano, omlouvám se, tak teda budeme slovíčkařit. Zbraň jsem samozřejmě držel oběma rukama (i když, jak jsem se dozvěděl, není to povinnost, pouze se to tak dělá), ale i tak se mi ty ruce prostě klepaly. Nicméně, co se střelby týká, asi před půl rokem jsem si byl zastřílet s instruktorem (asi 50 ran se vším možným) a byl neskutečný problém minout. To prostě nešlo, pokud jsem měl mířidla a záměrný bod na cíli v jedné přímce. Nevím, jak se mi to povedlo tentokrát, ale je fakt, že jsem střílel líp, když jsem, podle slov instruktora, držel zbraň křečovitě. Pak už bylo držení zbraně ok, ale se střelbou to bylo horší.

No nic, mám ještě tři týdny. Asi požádám někoho odsud, jestli by mě nenechal trochu potrénovat.

Mimochodem, jestli jsem všechno správně pochopil, tak z dlouhých zbraní se střílí jen u skupiny C. Je to tak, nebo mě může komisař nechat sřílet i z brokovnice (žádám o A,B,D a E)?

Alesh31

Příspěvek#295 » pon 22. črc 2013, 18:56

Já jsem dělal zkoušky ve Varech A,B,E a musel jsem střílet i dělat rozborku pistole,malorážka i brokovnice :)

E-Ryc

Příspěvek#296 » pon 22. črc 2013, 21:13

Mobster: Nam komisar rikal, ze aktualni oficialni vyklad je, ze manipulace se dela se vsim, ale strili se jen nejnarocnejsi (cili pokud mas D nebo E, tak pistole). Ale ocividne, kdyz usoudi, ze chce, tak zkousi vsechno.... EDIT: pokud delas C, tak samozrejme dlouhe odstrilet musis.

Voyager1

Příspěvek#297 » stř 31. črc 2013, 13:34

Přispěji pár poznatky z dnešní zkoušky v Kapslovně:
Komisař pan Váňa, pohodový, přesně řekl co bude chtít a jak to bude chtít. Po prvních dvou, co vypadli na manipulaci si nás všchny zavolal a upozornil, kde udělali chybu (bezpečný prostor a ověření funkčnosti po sborce pistole) a abychom si dali pozor. Chtěl pouze základy-bezpečnou manipulaci, jak řešit skřípnutou nábojnici v okýnku a nic víc. Žádné otázky, žádné "špeky". Prostě žádná svině:-) Děkuju mu.

Celkem přislo 17 lidí (z toho jedna žena), 5 neudělalo testy (hodně chyb), potom se šlo rovnou na praktickou...
Vše šlo jako po másle, dělal jsem B+E. 79 bodů za cca 5 minut, střelbu 5/5, soustřel cca 4 cm. Pár cm od středu.
Zbraně CZ75, dvojka a malorážka. Vše ve výborném stavu, takže šlo vše lehce. Pan správce Otto je výborný chlapík. Poradí, ukáže a klidně i stokrát po sobě těm co ne ne si to zapamatovat:-) I jemu patří dík!

CityShark

Příspěvek#298 » stř 7. srp 2013, 13:41

Jojo, Otta je spravnej :)

Sent from my MK16i using Tapatalk 2

Voyager1

Příspěvek#299 » stř 7. srp 2013, 13:59

Je je správnej chlapík. Na ulici by to do něj člověk neřekl, když jde s tím svým psem a pak se chlubí v kanclu s funglovým Škorpionem :D

Mobster

Příspěvek#300 » stř 14. srp 2013, 13:40

Tak dneska se konala zkouška na Rajské zahradě v Praze. Začali jsme v 9 hodin a skončili jsme kolem 13. hodiny. Komisařem byl Mgr. Pavel Černý. Byl úplně v pohodě a hlavně byl spravedlivý. Prostě profík. Bylo nás tam asi 20, v průběhu zkoušky se přidali ti, co minule nezvládli praktickou část. Testem se nepropsalo celkem 5 lidí, resp. jeden z nich byl přistižen s tahákem. Jeden člověk vypadl na bezpečné manipulaci a tři lidi nenastříleli. Všichni ostatní jsme to jinak zvládli. Při bezpečné manipulaci chtěl jen úplný základ - kontrola zbraně + základní rozborka a sborka. Na závěr jsme vyfasovali papíry o odborné způsobilosti a proběhla menší neoficiální autogramiáda knihy o obranné střelbě, jejímž spoluautorem je právě pan Černý. :)

Zpět na