Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Serz

Příspěvek#3061 » úte 23. úno 2016, 20:20

no vidis, jestli sis cetl tuhle nasi debatu, mohl sis vsimnout, ze neni porad jasne, jestli (prenesene) slunce je vic bile, nebo vic zlute. a shodou okolnosti test je sterilni a je jednoznacne dana spravna/nespravna odpoved...

marinakus

Příspěvek#3062 » úte 23. úno 2016, 20:21

honzazd : Když je někdo vyhozen z manipulace, může za to nadávat na komisaře. Ten kdo neudělá test, může nadávat jen sám sobě. Byšice jsou jako střelnice v pohodě. Tak jen se pořádně připravit a připraveným přeje většinou i štěstí.

paza

Příspěvek#3063 » úte 23. úno 2016, 20:41

cmk píše:Vsichni vime, ze 30s je moc, je to doba prehnana a vyrobci to na krabicky davaji proste proto, aby si kryli prdel. Nic vic.....
......Ale jak uz se tu ukazalo, existuji komisari, co bazirujou na 3.14covinach a tak se jako "jistota" uci "pockam 30 sekund a vybiju zbran - naboj dam ridicimu strelby nebo spravci strelnice" - ne proto, ze by to byl jediny spravny zpusob, ale proto, ze je to jediny zpusob, za ktery nemuze vyhodit ani sebevetsi debil komisar....

Jen pro doplnění - přesně to jsem u ZOZ řekl a komisař mě zarazil a chtěl vědět jiný postup jak to s nábojem řešit, tak mi to v hlavě začalo ruchat na plné obrátky, zopakoval jsem to znovu a on zopakoval dotaz, jaký je možný jiný postup, tak mi to konečně docvaklo a řekl jsem, že mohu náboj také reklamovat u prodejce a BYLO TO ONO !!! Ale zapotil jsem se :lol:
Ale to nepíši ve zlém, komisař byl opravdu bezvadný a nemohu řídi k jeho vystupování jediné špatné slůvko, to víte, já jsem už relativně starý člověk a tak mi to asi déle trvá....

kolombo

Příspěvek#3064 » úte 23. úno 2016, 21:02

Já myslím, že jak pro test, tak pro praktické platí, že spousta lidí to jde zkusit.

U nás jeden napsal test na 50, o týden později taky vypadlo několik lidí jen na test. Pokud podobně přistoupí i k praktické, není se co divit ...

marinakus

Příspěvek#3065 » úte 23. úno 2016, 21:07

Když mu ta zkouška na zkoušku stojí za těch zhruba průměrných 1500,- Kč, které to stojí, jeho věc. Mě by těch peněz bylo asi líto, vyhodit je takto oknem.

Petzold

Příspěvek#3066 » úte 23. úno 2016, 21:23

Ano, za posledního 1/2 roku to spousta lidí jde jen zkusit, alespoň v našich končinách. Procento "odpadu" tomu odpovídá.

marinakus

Příspěvek#3067 » úte 23. úno 2016, 21:31

Souvisí to se zvýšeným zájmem o ZP lidí, kteří ke zbraním vlastně nemají žádný vztah a zkoušku považují jen za nutné zlo stejně jako nemají zájem o střelbu ale pouze o vlastnictví zbraně. Myslím, že je dobře, že takoví často neprocházejí.

Serz

Příspěvek#3068 » úte 23. úno 2016, 21:34

Naprosty souhlas

Pumpid

Příspěvek#3069 » stř 24. úno 2016, 07:44

Nazdar všem. ZOZ včera Dašice: cca 21 lidí vč. opakování, 7 neudělalo 3 - testy, 4 - manipulace. U manipulace vesměs nedodržení bezpečného prostoru (pistolový terč na zdi). Průběh manipulace - Terč je bezpečný prostor. 1. Co před Vámi leží za zbraně? ... dlouhá kulová palná, krátká kulová..., dlouhá broková... 2. Jaké údaje najdeme na zbrani? ... označení výrobce, označení ráže, označení typu zbraně, výrobní číslo a zkušební značky... 3. Jakou ráži má DKK, najděte označení na zbrani. ... vybít, uvést do bezpečného stavu a hledat vyražené údaje ... 4. Rozeberte před vyčištěním DKK. ... rozebrat, průchodnost hlavně!, náboje ze zásobníku ... 5. Povely nabijte ... nabito - "Ke střelbě připraven." ... Palte ... "Závada." ... řešení závady, stopa po úderníku na náboji - vada náboje ... Přebijte a palte ... dostřílet - "Střelba ukončena." ... 6. Odložte zbraň, proč jste tak nervózní, vždyť to umíte. Pošlete dalšího. Mohu říci, že atmosféra výborná, povely komisaře - jasné, stručné, návodné, žádné chytáky. Doporučení pro bezpečnou manipulaci - člověk to má po přípravě na ZOZ vše v hlavě tzn. ví co a jak má dělat. Chyby uděláte pouze z nervozity. Doporučuji přesně to co napsal čop (viz výše). Hlavně klid, vše pomalu!!! a s rozmyslem popř. si to říkat nahlas. A jak nám říkal instruktor při přípravě, pokud Vás komisař nutí něco na zbrani hledat, jedná se vždy o kontrolu bezpečné manipulace (neotáčení se, hlaveň vždy do BP). Díky zbranekvalitne.cz a Vám všem.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3070 » stř 24. úno 2016, 10:12

Petzold píše:Ano, za posledního 1/2 roku to spousta lidí jde jen zkusit, alespoň v našich končinách. Procento "odpadu" tomu odpovídá.

Je to hrozne zavisle na lokalite... Jaka strelnice tam je, jak jsou tam lidi ochotny se ucit, kdo je to tam uci...
Zkousel jsem na strelnici, která je normalne verejnosti uzavrena, na správce není ani telefon, kurzy v lokalite neexistuji... resp. existuji - ale clovek se o nich dozvi az na zkoušce... 1 clovek tam nenapsal testy. Az na jednoho ale všichni vylitali od prakticky. Prosel jen jeden... A to jsem se fakt snazil ty lidi to zkouškou spis provest, nez je nejak zdimat...
Hned o tyden později, o 30km vedle, verejna strelnice, co ji vede IPSC strelec... Testy nenapsali 2 nebo 3. Praktickou casti prosli všichni...

Čop

Příspěvek#3071 » stř 24. úno 2016, 10:34

Já jsem se na testy učil cca 2 měsíce podle zdejší skvělé aplikace. Vytiskl jsem si zákon o zbraních a vyhlášku 338/2002 a pečlivě si vyznačil důležité pasáže (hlavně to, co jsem nacházel v testových otázkách). Koupil jsem si legendárního Komendu (sice je tam pár již neplatných a pár zavádějících věcí, ale je to velmi užitečná brožurka). Vytiskl jsem si přímo z tohoto vlákna legendární Františkovo shrnutí ze stránky 44 (velké díky za něj!!!). Poslední tisk byly hlavňové svazky dlouhých zbraní (na tomto webu). Studoval jsem tady střeleckou i zbraňovou teorii. S kamarády jsem si párkrát rozebral ČZ 85 a Glocky. A potom jsem před dvěma týdny byl na střelnici, kde jsem poté dělal zkoušky. Za lidových 500,-Kč jsem strávil cca 1,5 hodiny s ČZ 75, malorážkou a brokovou kozlicí, které jsem měl plně k dispozici s asistencí velmi milé a odborně zdatné dámy (bohužel stále nevím jméno, takže děkuji aspoň touto cestou). No a kromě toho jsem si četl různé weby, koukal na videa a snažil se ptát lidí, co střílí, nebo na fórech. Vypadá to složitě, ale zabralo mi to denně tak maximálně 30 minut. Podle mě by to šlo jako např. zkouška na VŠ zhustit třeba do týdne, ale byl by to záběr. Kromě toho jsem si denně s tabletem udělal aspoň 3-4 testy v aplikaci. Každopádně takto připraven jsem u zkoušky neměl žádný problém. Každý, kdo to se střílením myslí vážně (A JINAK BY TO ANI SNAD BÝT NEMĚLO!!!), by měl přípravě tento čas věnovat. Potom to dáte :-)

Jestli někdo máte zájem o mé materiály, rád je bezplatně pošlu dál - pokud si pro ně přijedete na Mělník, nebo do Hloubětína :-)

Luky22

Příspěvek#3072 » stř 24. úno 2016, 11:51

marinakus píše:Souvisí to se zvýšeným zájmem o ZP lidí, kteří ke zbraním vlastně nemají žádný vztah a zkoušku považují jen za nutné zlo stejně jako nemají zájem o střelbu ale pouze o vlastnictví zbraně. Myslím, že je dobře, že takoví často neprocházejí.

Stoprocentní pravda. Ale ještě horší je, když takový adept na získání ZP nemá žádnou soudnost. Když to dobrovolně nevzdá pokud zjistí, že na to nemá, a zkoušky opakuje tak dlouho, až je jednou bohužel udělá. Zbraň mu nejspíš nebude k ničemu, protože pokud dojde do tuhého, nejspíš nebude mít "koule" na to, aby zmáčkl spoušť. A kdyby náhodou přece jen, pak netrefí. V takovém případě je bezpečnější zbraň nemít.

Jesus

Příspěvek#3073 » stř 24. úno 2016, 14:44

V tomto ještě trochu plavu. Kdyby mi dal komisař CZ 75 a dal otázku - druhy pojistek, jak je poznám, jak fungují a jak poznám, že mám zajištěno a odjištěno ?

vgj

Příspěvek#3074 » stř 24. úno 2016, 14:59

Jesus píše:V tomto ještě trochu plavu. Kdyby mi dal komisař CZ 75 a dal otázku - druhy pojistek, jak je poznám, jak fungují a jak poznám, že mám zajištěno a odjištěno ?

Podiváš se na závěr, zda je to 75 nebo 75B, B jako blokace zápalníku.

Blokace zápalníku, je automatická pojiska, brzdí zápalník pokud není stisknuta spoušť.
Manuální pojistka, je odjištěna když je vidět červená tečka, v zajištěném stavu brání stisku spouště a vypuštění kladívka.
Pak je ještě bezpečnostní ozub kladívka, tj. pozice, kdy se kladívko nemůže dostat k zápalníku, protože leží na ozubu. (pozice po vypuštění kladívka z natažené polohy).

Alternativně můžeš mít CZ75 BD, ta má místo pojistky vypouštěč kladívka na bezpečnostní ozub.

Serz

Příspěvek#3075 » stř 24. úno 2016, 15:41

U nekterych z oznaceni nepoznas jestli je vybavena blokaci. Treba cz75 d compact, p-01 apod. Poznat to jde na sundanem zaveru. V urovni zapalniku, asi 1cm od zadniho cela bude videt valecek ktery se pri zmacknute spousti nadzvedne a tim se odstrani prekazka zapalniku

Zpět na