Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

petmad

Příspěvek#3316 » úte 8. bře 2016, 22:10

Ano, nepřipojuje. K novému ZP znamená v řeči zákona k prodlouženému.

DAveDOG

Příspěvek#3317 » úte 8. bře 2016, 22:10

Jeden člověk vyhozený od zkoušek a tři stránky debaty. Nechcete to téma přejmenovat na: Praktická část zkoušky OZ - Může Vás potkat cokoliv!? :) Jinak Alfovi taky přeji při repete úspěch a ať se nenechá rozhodit. Snad mě v Brně za 14 dní nepotká taky něco takového. ;)

chrobák

Příspěvek#3318 » úte 8. bře 2016, 22:40

marinakus píše:Co když přijde ke zkoušce rozšířit ZP mířenkář, který je zvyklý střílet jednou rukou? Asi bych ho měl vyhodit za to, že při ráně jistoty nedržel zbraň pevně oběma. Nebo mu alespoň říci, že se dopustil závažné chyby a čekat, co to s ním udělá. No, nejsem já genius?

Info pro čekatele - manipulaci i střelbu na ZOZ jsem absolvoval jednoruč. Na manipulaci a závěrečné simulaci střelby se školním nábojem se jen optal, zda budu takto střílet i ostrýma.
(mířenkář nejsem, jen mě to tak připadne pro NO vhodnější. Netřeba komentovat, je to OT)

Resistance

Příspěvek#3319 » úte 8. bře 2016, 23:17

Ale vzdyt benac napsal spravne ze nepripojuje. Jen chtel upozornit na chybu v v programu. Jemu vyjelo mylne, ze je to spatne. Chybicka se vloudila :-) .
Alfe : preju pri opravce hodne zdaru a at narazis na lepsiho komisare.
Muj kolega, dlouholety policajt u PMJ Kaupeho mel u ZOZ asi pred pul rokem, kdyz si rozsiroval zbrojak. Sic prospel, jako dalsi dva z dvaceti :-), ale rikal ze uz by ho nechtel zazit. Rikal ze nektere uchazece, u kterych videl, ze to ovladaji a jsou dobre pripraveni, smazil na manipulaci s pistoli i 20 minut a vymyslel vselijake hovadiny, jen aby je mohl taky vyhodit, prej umyslne aby museli opakovat. Kdyz nevedel co vymyslet na ty , kteri to delali dobre, tak si vymyslel prkotinu a taky na ne vyrukoval ze udelali velkou chybu, jen aby je zmatl a donutil je tu chybu pak opravdu udelat. Vypraveni kolegy jsem bral trochu s rezervou a rikal jsem si No kazdy trochu rad prehani, ale po tvem zapisku ze zkousky , tri stranky zpatky, jsem si jeho vypraveni zive predstavil jako by to bylo vcera, a musim se mu v duchu omluvit, ze jsem si myslel , ze trochu keca :-) . Hodne stesti pri opacku alfe a hlavu vzhuru.

cipis

Příspěvek#3320 » úte 8. bře 2016, 23:36

No jediné štěstí u těch rozšiřovačů je to, že případné neudělání zkoušky stojí jen peníze a čas navíc, nic jiného ...

Sedmej

Příspěvek#3321 » stř 9. bře 2016, 07:34

jak tu čtu o tom vyhazování, chápu, že tohle asi je komisařem. ale nemůže to někdy také být tím, že komisař z uchazeče nemá dobrý pocit, tak si prostě najde něco za co ho vyhodí? vím, je tu zákon atd., ale když bude někomu z podtrika prosvítat hákovej kříž a na tričku bude mít 88 a podobně, asi bych se na místě komisaře pokusil, aby mu to nevyšlo. s tím příkladem jsem to přehnal, ale jenom jak jsem to myslel. nebo někdo dělá všechno tak nějak na hraně, takže komisaři může při desáté minidrobnosti dojít trpělivost a připraví uchazeči něco na čem už vyletí. a pak takový člověk nechápe, proč ten zlý komisař připravil takovou zákeřnost a vyhodil ho. tohle tu nemyslím na nikoho z těch, kterým se to nepovedlo osobně.

cipis

Příspěvek#3322 » stř 9. bře 2016, 08:51

Bohužel tahle část zkoušky je nejvíc náchylná na subjektivní hodnocení, tedy na onen "dobrý pocit". Bohužel, či spíše naštěstí pro uchazeče v zákoně žádný dobrý pocit není a je to jenom dobře. Už se to tu točilo několikrát, pokaždé se stejným výsledkem. Pokud si někdo myslí, že byl vylit kvůli kravině či neoprávněně, má si oficiálně stěžovat. Jen tak se to dostane nahoru a třeba se něco změní. Podle toho, co se píše zde a i jinde, tak letí minimálně půlka lidí, což je samozřejmě z větší části způsobené "zkoušením" zkoušky, z menší části prostě jen tím, že ti lidi na to nemají (logicky při stejném procentu zastoupení v populaci se při vyšším počtu uchazečů zvětší i absolutní počet takových to lidí), no a pravděpodobně dochází i k některým excesům, kdy se vyhazuje za nepodstatné chyby či podle "dobrého" pocitu.
Chápu, že se někdo někomu nemusí líbit, ale máme svobodu a pokud připustíme, že by se měl rozhodovat komisař podle toho, jestli se líbí/nelíbí, tak to můžeme rovnou celé zrušit a zavést domovní důvěrnici a uliční výbor.

Sedmej

Příspěvek#3323 » stř 9. bře 2016, 09:14

cipis: já to nemyslel, že schvaluju to, aby primární bylo, jestli se uchazeš komisaři líbí nebo nelíbí. ale komisař je jen člověk a ne robot. takže bezesporu si názor na každého udělá a podle toho s ním i jedná. a to může ovlivnit průběh a výsledek zkoušky. já jenom, že ne vždycky je vina na komisaři, že někoho vyleje na hlouposti. někdy hold je na někoho přísnější někomu zase chybu může odpustit, když uvidí, že člověk umí. když já dělal zkoušku, tak komisař jednoho vyhodil za nepodívání se do hlavně, druhého na to jen upozornil. znělo to taky divně, ale kdo ví co oba dělali dalšího a jak na zkoušce působili celkově.

Boudy

Příspěvek#3324 » stř 9. bře 2016, 09:48

Hele, já si myslím, že to je hrozně subjektivní= neobjektivní - jo, kdyby to tu psal "ten z jiné planety" a navíc tam byl další člověk/komisař, který by nám potvrdil, že chyba nebyla, tak možná. Takhle je jasné jen to, že to neudělal ( a neuvědomuje si žádnou chybu, kvůli které mu dal znovu šanci to udělat znovu). Dostal šanci udělat to znovu a udělal totální kiks. Takže vyletěl. To je dle mého OK. Není to vyhození navěky, takže si to znovu potrénuje a příště už bude třeba vše dělat správně/bezpečně.

Edit: psal jsem o možných chybách, které mohly nastat, ale dle jeho tvrzení to byly pokrčené ruce ...

Takže stále platí - měl upravit postoj a držení rukou při RJ a místo toho udělal základní chybu. Takže : "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat." Dle mého odcházel oprávněně ...

Až bude na střelnici "vystresován" správcem nebo sousedním střelcem, bude mu chyby v bezpečnosti kontrolovat kdo?

jamira

Příspěvek#3325 » stř 9. bře 2016, 10:08

to ALF:
Co přítomní zástupci PČR při zkoušce - jak se chovali? Natáčel se průběh praktické na video? Komentovali nějak průběh tvé praktické části, tvářili se nějak (pokud jsi to teda měl vůbec šanci sledovat)?

jamira

Příspěvek#3326 » stř 9. bře 2016, 10:18

A ještě možná obecné zamyšlení... Uchazeč právě udělá ZOZ, je to trochu na hraně ale projde, zkušební komisař mu dá razítko a hurá pro ZP, nákupku, zbraň, PZ. Za měsíc tento novopečený držitel v prudkém hnutí mysli... domyslete si sami.... Kdo je v tuto chvíli, samozřejmě krom vraha samotného, spoluzodpovědný, tedy aspoň morálně? Lékař, který prověřoval zdravotní stav? ZK, který razítkem a podpisem potvrdil způsobilost žadatele, byť to při zkoušce bylo s "odřenýma ušima" ? Neboli otázka do pranice - co je lepší - když je zkušební komisař "lidský" a s přimhouřením oka to dá nebo když je "kat", vyhazuje od zkoušek a chrání tím sebe, žadatele a jeho budoucí okolí, společnost...

SansLogique

Příspěvek#3327 » stř 9. bře 2016, 10:24

jamira - komisař u ZOZ zkoumá, nebo aspoň má zkoumat, jestli uchazeč umí se zbraní zacházet a neublíží omylem sobě nebo jinýmu. Nic jinýho mu nepřísluší a už vůbec ne nějaký psychologický posudky!
BTW, pošuk z Brodu se zbraní evidentně zacházel docela dobře.

Boudy

Příspěvek#3328 » stř 9. bře 2016, 10:25

Proto jsem to o 2 příspěvky výše napsal - vyletěl zjevně oprávněně, má šanci na opravu. Takže se může zklidnit, zdokonalit - ale pod dozorem, ne že se bude doučovat sám na střelnici, kde už bude brán jako plnohodnotný střelec ...
Až bude mít ZP, tak ho nikdo za nebezpečnou manipulaci od zkoušky nevyhodí, pak už možná rovnou ohrozí život svůj či jiného ...

cipis

Příspěvek#3329 » stř 9. bře 2016, 10:42

jamira - u naznačeného případu není zodpovědný nikdo, ani morálně. Lékař ne, protože v době prověřování byl v pořádku, komisař už vůbec ne, protože momentálně na zkoušce uměl. A navíc je úplně jedno, jaká je to zbraň, to můžeš obvinit defacto všechny obyvatele republiky, že si nenavolili/nedonutili poslance změnit kontroly např. u řidičáku, že se má zdrav.prohlídka opakovat, protože někdo přejel tři cyklistky ...

peggy
moderátor

Příspěvek#3330 » stř 9. bře 2016, 10:47

Držte se tématu "Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat"!

Zpět na