Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- vgj
Příspěvek#3856 » čtv 28. dub 2016, 14:21
kolombo:
Nastříleno bylo jen málo.
První kurz 23.3. po hodince samostatné manipulace jsem si po 18 letech od poslední střelby dal 10 kusů s CZ 75 shadow, mířeni na 10tku.. 9 v černém rovnoměrně kolem středu a jedna na 6tce vlevo dole.. Na víc bohužel něměli instruktoři čas.
23. 4. jsem si dal druhé kolo kurzu, bohužel shadow byl rozbitý, tj. s nezajetou CZ 85B a bez střeleckých návyků jsem při prvních 15 strhával. Dalších 10 jsem si pak dal do černého, ale se zaměřením na hranu černého/nahoře - tj. korekce strhávání a pár vteřinami na uklidnění před každým výstřelem.
Z malorážky jsem si dal jen 15 s oporou, tam jsem problém zas tak velký neměl.
Brokovnice se mi do ruky ještě nedostala (na střelbu).
Takže holt si tam musím během toho měsíce ještě aspoň 2-3x zajít, najít vnitřní klid a dát si vždy po 25 kusech jak z tý CZ 85B (co mi byla dnes osudnou) tak i ze snad již opraveného Shadow. (po slabých 85 tisících ran prý odešla hlaveň - holt CZ nic nevydrží
).
Nastříleno bylo jen málo.
První kurz 23.3. po hodince samostatné manipulace jsem si po 18 letech od poslední střelby dal 10 kusů s CZ 75 shadow, mířeni na 10tku.. 9 v černém rovnoměrně kolem středu a jedna na 6tce vlevo dole.. Na víc bohužel něměli instruktoři čas.
23. 4. jsem si dal druhé kolo kurzu, bohužel shadow byl rozbitý, tj. s nezajetou CZ 85B a bez střeleckých návyků jsem při prvních 15 strhával. Dalších 10 jsem si pak dal do černého, ale se zaměřením na hranu černého/nahoře - tj. korekce strhávání a pár vteřinami na uklidnění před každým výstřelem.
Z malorážky jsem si dal jen 15 s oporou, tam jsem problém zas tak velký neměl.
Brokovnice se mi do ruky ještě nedostala (na střelbu).
Takže holt si tam musím během toho měsíce ještě aspoň 2-3x zajít, najít vnitřní klid a dát si vždy po 25 kusech jak z tý CZ 85B (co mi byla dnes osudnou) tak i ze snad již opraveného Shadow. (po slabých 85 tisících ran prý odešla hlaveň - holt CZ nic nevydrží

- HV
Příspěvek#3857 » čtv 28. dub 2016, 14:24
kolombo: To je na jiné vlákno ale mě to trvalo cca rok a dost mi pomohla malorážka, kde díky klidnějšímu chování krásně pochopíš co děláš blbě. Udržet nervy na uzdě mi dělá taky problém. Sice mám ZP už téměř 10 let ale když má člověk za zády někoho, kdo má vždycky pravdu a trousí přihlouplé řeči, které na jistotě nepřidají, člověka to rozhodí.
Omlouvám se za OT
Omlouvám se za OT
- ladaj
Příspěvek#3858 » čtv 28. dub 2016, 15:51
Pistolový terč je tak velký, že ho lze po krátké průpravě trefovat spolehlivě bez míření prakem. S rozklepanýma rukama a menší oční vadou minutí nesouvisí. Strhnutí dělá podvědomí a nedá se to vůlí ovlivnit, míra strachu z rány je individuální a otupí se pravidelným tréningem. Kromě toho jde podvědomí nějak přelstít, Pepa-gastly třeba adepty tluče tyčí. Dá se třeba vystřelit z brokovnice, z pistole pak máte pocit, že to plivanec.... bohužel u zkoušek to lze těžko praktikovat. Možná by pomohla fyzická zátěž, kliky dřepy, proběhnout se nebo alespoň mačkat gumové kolečko v kapse... prostě trochu se nechat napumpovat adrenalinem a jinou chemií (což dělá i ten Pepův bicí nástroj). Při střelbě uvolněný postoj (poptejte se na fyzioterapii, jak se stojí na balančních plochách), spouštět s výdechem a ne moc dlouho.
- Paulus
Příspěvek#3859 » čtv 28. dub 2016, 17:32
vsl píše:MTo píše:Byl jsem dnes dalším z pětice úspěšných a musím potvrdit slova Dědektta, komisař p. Abraham, byl férový, žádné záludnosti.
No a já byl jeden z těch vyhozených a souhlasím s každým slovem, jen dodám, že i nekompromisní (což sám dopředu avizoval). Kolegyně přede mnou nemohla při sborce pohnout závěrem a rvala ho silou, až se jí pohla druhá ruka a prst sjel na lučík, komisař zkoušku okamžitě ukončil.
Já měl stejný problém se závěrem: po sborce mi prostě nešel natáhnout, pohnul se jen o pár mm. Pojistka zajištěná nebyla, znovu jsem rozebral a složil, nepomohlo, nevěděl jsem co s tím, zpanikařil a zkusil promáčknout spoušť (mířeně, stejně jako při kontrole funkčnosti, tj. nebyla to IMHO nebezpečná manipulace). Že to je blbost a nic nevyřeší mi došlo, jakmile jsem to udělal, ale to už komisař říkal, ať zbraň odložím.
Aby bylo jasno, výsledek nijak nezpochybňuji (prostě jsem nedokázal vyřešit nečekanou situaci), ale nemůžu přijít na to, čím jsem tu situaci způsobil. Nepřišlo mi, že to bylo nedostatkem síly — při převzetí a kontrole zbraně šel závěr lehce, stejně tak i při sborce toho stejného kusu CZ 75 na kurzu. Ale zase jiné vysvětlení mě nenapadá. Může si mechanismus špatně “sednout” v důsledku nějaké chyby během sborky a potřebovat pak výrazně větší sílu k uvolnění?
Mimochodem, těch 15ks bylo z 20 očekávaných, takže 25% neomluvených absencí
Mám pětasedmy dvě a nikdy se mi to nestalo.. systém pojistek je myslím pořád stejný ( CZ 75 (stará) +B) Je možný, že se to šprajclo nebo co já vím co se dělo.. to chce vidět... Jinak bych to asi omlátil komisaři o hlavu a řekl bych at mi to teda předvede.... Co se týká polorozebranýho kvéru kterým by se mělo mířit do bezpečnýho prostoru... to je tak akorád nato aby si strejda mohl večer leštiti nástroj jakej je to chlapák... To samé míření do bezpečného prostoru při rozborce, pokud by mě za vybočení vyhodil... tak bych se ho zeptal jak bude rozebírat mířením do bezpečného prostoru např. Norinco 1911 A1 a nebo uplně nejlépe třeba takovou FN 1922 ...
- marinakus
Příspěvek#3861 » čtv 28. dub 2016, 17:53
Paulus : A pak ještě třeba MG 42. Zanech silných výrazů o mlácení komisaři o hlavu. On pokud je komisař normální, tak vyzkouší jestli to momentálně jde nebo ne. Kolikrát se snaží správci nebo majitelé střelnic podstrčit ke zkouškám fakt strašný voštrachy. Pokud hodláš mířit polorozebranou zbraní kamkoliv jinam než do bezpečného směru, jsi na nejlepší cestě k průseru ale to je tvoje věc.
- AgN75cZ
Příspěvek#3862 » čtv 28. dub 2016, 17:53
Musím potvrdit co tady napsal Jezevec. Není třeba spěchat a hezky si dát pauzu mezi výstřely, kdy se lokty přiloží na břicho a ruce si trošku odpočinou - hlaveň vždy směrem k terčům. Takto mi to radili na kurzu a člověk se uklidnil.
Jinak jsem taky strhával, ale jak mi ukázali na střelnici co dělám špatně, pak to bylo hned lepší (9,9,8,7,6 bez nástřelu). Ani bych nevěřil jak jsem to před zkouškou trhal. Šlo to hezky vidět při míření a současně pomalém stisknutí spouště bez náboje.
Až budu mít ZP a pistolku, můžu trénovat více
Odesláno z mého YOGA Tablet 2-830F pomocí Tapatalk
Jinak jsem taky strhával, ale jak mi ukázali na střelnici co dělám špatně, pak to bylo hned lepší (9,9,8,7,6 bez nástřelu). Ani bych nevěřil jak jsem to před zkouškou trhal. Šlo to hezky vidět při míření a současně pomalém stisknutí spouště bez náboje.
Až budu mít ZP a pistolku, můžu trénovat více

Odesláno z mého YOGA Tablet 2-830F pomocí Tapatalk
- Hondista
Příspěvek#3863 » čtv 28. dub 2016, 17:56
vgj: při čtení tvého příspěvku jsem měl mírné dejavu.
Dnes střelnice Hubert Broumov.
11 přihlášených
10 přišlo
2 neudělali testy
+ 8 lidí přišlo na opravky
1 nedal manipulaci-začal rozebírat bez kontroly komory
1 nedal střelby - JÁ
Komisař velice klidný,férový,příjemný pán. Nevymýšlel záludnosti,chtěl popsat zbraň,hlavní části,kontrola,rozborka,cvičný výstřel,závada.Krátká,malorážka,brokna.Když viděl,že netápete,jste si jistý,netrápil vás. Potom nás pochválil,že dlouho neměl tak dobře připravenou skupinu.Podotýkám,že těch 8 na opravky poprvé vyletěli z 10 lidí.
No a střelby-já jen krátká, 2 nástřelný v černým + 1 těsně vedle,soustřel zhruba 6 cm. Říkám si -je to v suchu,to dáš. A ukolébán svojí samolibostí , při ostrých 2 mimo terč. V pr.... bych se viděl.
Takže za měsíc opravky, jen mě netěší , že opět včetně manipulace.
Dnes střelnice Hubert Broumov.
11 přihlášených
10 přišlo
2 neudělali testy
+ 8 lidí přišlo na opravky
1 nedal manipulaci-začal rozebírat bez kontroly komory
1 nedal střelby - JÁ
Komisař velice klidný,férový,příjemný pán. Nevymýšlel záludnosti,chtěl popsat zbraň,hlavní části,kontrola,rozborka,cvičný výstřel,závada.Krátká,malorážka,brokna.Když viděl,že netápete,jste si jistý,netrápil vás. Potom nás pochválil,že dlouho neměl tak dobře připravenou skupinu.Podotýkám,že těch 8 na opravky poprvé vyletěli z 10 lidí.
No a střelby-já jen krátká, 2 nástřelný v černým + 1 těsně vedle,soustřel zhruba 6 cm. Říkám si -je to v suchu,to dáš. A ukolébán svojí samolibostí , při ostrých 2 mimo terč. V pr.... bych se viděl.
Takže za měsíc opravky, jen mě netěší , že opět včetně manipulace.
- cmk
Příspěvek#3864 » čtv 28. dub 2016, 18:13
Panove, marne premejslim, za co komisar vyhodi, kdyz slozite zbran a promackne spoust... Ja si vzdycky myslel, ze to, co se dela po slozeni zbrane se nazyva "kontrola funkcnosti po slozeni zbrane" a idealne to obsahuje stazeni a pusteni zaveru (jestli to drzi pohromade), spusteni spouste (abych vedel, ze to funguje v SA) a spusteni v DA (asbych vedel,z e to funguje v DA). A kdyz clovek PRAVE SLOZI ZBRAN, tak by me zajimalo, co je za rozdil, jestli promackne spoust "hned" nebo az po pretazeni zaveru?
- Paulus
Příspěvek#3865 » čtv 28. dub 2016, 18:32
marinakus píše:Paulus : A pak ještě třeba MG 42. Zanech silných výrazů o mlácení komisaři o hlavu. On pokud je komisař normální, tak vyzkouší jestli to momentálně jde nebo ne. Kolikrát se snaží správci nebo majitelé střelnic podstrčit ke zkouškám fakt strašný voštrachy. Pokud hodláš mířit polorozebranou zbraní kamkoliv jinam než do bezpečného směru, jsi na nejlepší cestě k průseru ale to je tvoje věc.
Sorry jsem možná na to až moc alergickej....
Já prostě razím cestu praxe, ted jsem rozebíral totálně vodravonanýho norka musel jsem to mít opřený o stůl hlavní do stropu a rvát to šroubovákem abych sňal objímku hlavně a mohl pokračovat dál....
A nedávno jsem seděl s holkama ce dělali dozor nějakému Šibek nebo Šebek a ač dozor tak tam dělal takový šilenosti, že ho museli krotit.... např. rval do 75tky jiné ráže a jestli na to adepti přijdou a jestli to rozeberou a když jim to nešlo pač se to šprajclo tak je vyhazoval..... Takže jsem na komisaře trošku vostrej v hodnocení...
- marinakus
- Paulus
- Kencui
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony