Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#3991 » pát 13. kvě 2016, 13:20
Bohuzel, co pripada jako blbost myslivci, je samozrejme treba policistovi a naopak. Vzdycky rikam kazdemu, kdo nechce jit udelat kurz at si hlavne nenecha vysvetlit kratkou myslivcem a dlouhe policajtem. 

Naposledy upravil(a) marinakus dne pát 13. kvě 2016, 13:25, celkem upraveno 1 x.
- marinakus
Příspěvek#3992 » pát 13. kvě 2016, 13:24
LM : HV uhodil hlavickou o hrebicek (nebo tak nejak)
Na strelnici je to urcite blbost a pokud te za to jeste vyhodil, kravina tim vetsi. Tady bych skutecne stiznost na postup komisare i doporucil. Praha zkousky nahrava a zacinaji s tim i jine kraje. Me to jen vyhovuje. 

- cmk
Příspěvek#3993 » pát 13. kvě 2016, 13:58
Hele, mam to v planu od ty doby, co mam prukaz komisare (dokonce jeden nesestrihanej zaznam home-videa na toto tema uz mam) ... Jenze cim delsi dobu to studuju, tim vic mam pocit, ze bych tim videem lidem spis uskodil nez pomohl...
Ja bych natocil video, kde je pro me dulezity to, ze nekdo nedava pracky na spoust, miri bezpecnym smerem a poradne kontroluje zbran pri vybiti... A clovek pak vyleti na tom, ze dal ranu jistoty po psouku nebo nezjistil papirek v hlavni...
A na druhou stranu - kdyz udelas video, ktery ti, nedej boze, vnitro posveti jako "oficialne kompletni a v poradku", tak se lidi nauci prave a presne jen to, co je na videu. Pak budou postaveny pred jinou situaci a jelikoz to nebudou chapat, ale budou umet jen 5 naucenych kroku, tak budou v riti...
Takze video asi nebude
Ja bych natocil video, kde je pro me dulezity to, ze nekdo nedava pracky na spoust, miri bezpecnym smerem a poradne kontroluje zbran pri vybiti... A clovek pak vyleti na tom, ze dal ranu jistoty po psouku nebo nezjistil papirek v hlavni...
A na druhou stranu - kdyz udelas video, ktery ti, nedej boze, vnitro posveti jako "oficialne kompletni a v poradku", tak se lidi nauci prave a presne jen to, co je na videu. Pak budou postaveny pred jinou situaci a jelikoz to nebudou chapat, ale budou umet jen 5 naucenych kroku, tak budou v riti...
Takze video asi nebude

- HV
Příspěvek#3994 » pát 13. kvě 2016, 14:03
Chápu to, také jsem nad tím přemýšlel, lepší by bylo dát nějaké nezávislé bloky např.:
- převzetí zbraně
- rozborka, kontrola průchodnosti hlavně
- chování při závadě, pšouku, selhači
- postup při střelbě
...atd. Tedy nezávislá témata, která sice se zkouškou souvisí, ale jejich pořadí či modifikace jsou široké.
- převzetí zbraně
- rozborka, kontrola průchodnosti hlavně
- chování při závadě, pšouku, selhači
- postup při střelbě
...atd. Tedy nezávislá témata, která sice se zkouškou souvisí, ale jejich pořadí či modifikace jsou široké.
- marinakus
Příspěvek#3995 » pát 13. kvě 2016, 14:05
CMK : Opet si dovolim s tebou naprosto souhlasit. Rekl jsi to trochu jinak, mas proste lepsi vyjadrovaci schopnosti, ale presne toto jsou duvody proc bych do toho nesel. Je spatne, kdyz je nekdo vyhozen za kdovijak vymyslenou kravinu. Ale clovek ziskavajici ZP by mel skutecne vedet neco vic nez deset zakladnich poucek dle receptu.
- HV
Příspěvek#3996 » pát 13. kvě 2016, 14:14
Střílím od vojny (střelec operátor BVP1), vlastně od dětství (slavia 630 od cca 6 let) ZP mám 10 let a aktivně střílím (LOS nyní IPSC, mám BZ a střílím LIII soutěže) Přesto jsem se u rozšiřování nechal vystresovat a vyletěl na manipulaci z krátké. Nyní na opravný termín sháním jakýkoliv materiál, který by mi dal širší pohled na realizaci ZOZ. Na tom nevidím nic špatného. Ale chápu pohled komisaře. Má bohužel status komisaře a vše co udělá, natočí a zdokumentuje, může být použito proti němu. Vůbec se vám pánové nedivím, že vás to odrazuje od realizace. Možná by to pod vaším vedením mohl provést nějaký dobrovolník 

- pedro!
Příspěvek#3997 » pát 13. kvě 2016, 14:40
cmk píše:... A clovek pak vyleti na tom, ze dal ranu jistoty po psouku nebo nezjistil papirek v hlavni...
Vyhl. 115/2014:
Kód: Vybrat vše
§ 5
(1) V praktické části zkoušky žadatel k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě, a
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
Uchazeč má předvést postup při zjištění závady na zbrani při střelbě, nikoli tedy zjišťovat, zda je průchodná hlaveň při přebírání zbraně (ani kontrolovat funkci pojistek, blokace zápalníku, ...).
Podle zkušeností (strkání papírku do hlavně některými komisaři) bych tady na povel "Zkontrolujte zbraň" neměl kontrolovat dle bodu a.) zda není v nabitém stavu, ale pro jistotu poté také rozebrat a zkontrolovat průchodnost hlavně a funkci pojistek, ačkoli nic takového komisař nesmí chtít, pokud tomu správně rozumím.
No, tak už vím, co udělat na povel "převezměte zbraň" a doufám, že mě za to nevyhodí ani nebude považovat za totálního magora.

- marinakus
Příspěvek#3998 » pát 13. kvě 2016, 14:43
Musis to cist cele a ne vytrhavat veci z kontextu. Pokud by se ti pri strelbe roztrhla hlaven, bude to urcite ohrozeni bezpecnosti na strelnici. Samozrejme delas jen to, k cemu dostanes pokyn, takze do hlavne se podivas az kdyz je do ni videt od komory, tedy po rozebrani zbrane a to udelas zase az na povel. Kontrola fukcnosti zbrane po slozeni neni nic mimoradneho.
- Espezetka
Příspěvek#3999 » pát 13. kvě 2016, 15:10
Ještě dotaz - je chybou nemířit při kontrole průchodnosti hlavně malorážky do bezpečného prostoru?
Proč se ptám - v klubovně střelnice, kde jsem dělala zkoušky ZP, visela na zdi kůže divočáka... ta byla označena za bezpečný prostor při zkoušení bezpečné manipulace
Jenže když jsem kontrolovala zda je hlaveň malorážky průchodná či ne, ať jsem koukala jak jsem koukala, vevnitř byla pořád "tma", a já nevěděla jestli je to chyták a hlaveň je něčím ucpaná, nebo prostě proti té tmavé kůži prd vidím...
Už jsem si přišla fakt blbě že do toho civím bez kometáře tak dlouho, tak jsem "nenápadně" uhnula do směru tak, abych viděla proti zdi, a bylo jasno... nevím zda si toho komisař všiml, ale bylo to ponecháno bez kometáře.
Proč se ptám - v klubovně střelnice, kde jsem dělala zkoušky ZP, visela na zdi kůže divočáka... ta byla označena za bezpečný prostor při zkoušení bezpečné manipulace

Jenže když jsem kontrolovala zda je hlaveň malorážky průchodná či ne, ať jsem koukala jak jsem koukala, vevnitř byla pořád "tma", a já nevěděla jestli je to chyták a hlaveň je něčím ucpaná, nebo prostě proti té tmavé kůži prd vidím...

Už jsem si přišla fakt blbě že do toho civím bez kometáře tak dlouho, tak jsem "nenápadně" uhnula do směru tak, abych viděla proti zdi, a bylo jasno... nevím zda si toho komisař všiml, ale bylo to ponecháno bez kometáře.
- ptarmigan
Příspěvek#4001 » pát 13. kvě 2016, 15:33
Ad sklopené hlavně brokny. Vím o zkoušce, kde komisař za hlavně směrem k zemi vyhazoval se slovy, že mířit do betonu dva metry před sebou fakt není dobrý nápad. Ovšem poprvé jen dotyčného upozornil, že na kryté střelnici je v jiné situaci než v lese a vysvětlil, proč je to špatně. Dotyčný vyletěl až při druhém opakování té samé chyby. Nicméně po ukončení zkoušky se na dotaz komisaře přiznal, že z brokovnice ještě nikdy nestřílel 

- Khamul
Příspěvek#4003 » pát 13. kvě 2016, 17:51
Pro info zajímavá ZOZ včera (12.5.) Praha - Rajská zahrada, komisař Karel Adamec.
Asi 16 lidí, testy dali všichni na 79 bodů, kromě 2, kteří to nedali o hodně. (Jeden přiznal, že se je učil jen teď přes víkend, prý to čekal snazší.) Pak dorazilo asi 10 na opravkářů.
Komisař nám pak dal info k praktické části. Nebude chtít žádné záludnosti, nic strkat do hlavně, jde mu o jistou a bezpečnou manipulaci se zbraní - pistole, malorážka, brokovnice. Střílet ze všech bude jen skupina C, ostatní budou se všemi jen manipulovat. Asi pět z nás, co mělo jen "E" se zeptalo, jestli se to týká i nás. Komisař nás ujistil, že ano - že předpis je tak napsaný a on s tím nic neudělá.
Nebyl jsem moc rád, podobně jako ostatní jsem ve Střeleckém servisu na Rajské zahradě absolvoval přípravný kurz (2x) - a majitel střelnice i instruktoři nás "éčkaře" vždy nechali, ať si v klidu rozebíráme a procvičujeme KKZ, zatímco ostatní kombinace skupin manipulovaly s malorážkou a brokovnicí - protože na zkoušce nebudeme manipulovat s ničím jiným.
To se vzápětí stalo osudným jednomu éčkaři - opravkáři, který byl se mnou v úterý na kurzu. Komisař mu po pistoli nařídil manipulaci s malorážkou. Podle mne byla chyba, že pán (jak nám později řekl jeden z policistů), řekl že s tím v životě nedělal, a že mu o tom nikdo neřekl. Komisař se mu prý snažil trochu pomáhat, ale když otevřel a zavřel závěr bez vytažení zásobníku, tak ho vyhodil.
Pak už vyhodil myslím jen jednoho, co při selhači u pistole neřekl, že počká 30 vteřin.
Jinak komisař úžasný, opravdu chtěl základní věci, uklidňoval uchazeče, velel až přehnaně srozumitelně a dopředu říkal, jak věci chce.
Myslím, že správce střelnice pan Ondra byl z toho špatný nejvíc ze všech - protože říkal, že manipulaci s dlouhými zbraněmi pro skupinu E za více než 10 let žádný komisař nevyžadoval. Navíc by se ten vyhozený pán (a absolvent jeho kurzu) mohl domáhat náhrady, protože vyhodil 2000 za přípravu, která ho nepřipravila.
Takže pravděpodobně budou muset změnit průběh kurzů a zvýšit ceny, aby kompenzovali ničení dlouhých zbraní uchazeči.
Asi 16 lidí, testy dali všichni na 79 bodů, kromě 2, kteří to nedali o hodně. (Jeden přiznal, že se je učil jen teď přes víkend, prý to čekal snazší.) Pak dorazilo asi 10 na opravkářů.
Komisař nám pak dal info k praktické části. Nebude chtít žádné záludnosti, nic strkat do hlavně, jde mu o jistou a bezpečnou manipulaci se zbraní - pistole, malorážka, brokovnice. Střílet ze všech bude jen skupina C, ostatní budou se všemi jen manipulovat. Asi pět z nás, co mělo jen "E" se zeptalo, jestli se to týká i nás. Komisař nás ujistil, že ano - že předpis je tak napsaný a on s tím nic neudělá.
Nebyl jsem moc rád, podobně jako ostatní jsem ve Střeleckém servisu na Rajské zahradě absolvoval přípravný kurz (2x) - a majitel střelnice i instruktoři nás "éčkaře" vždy nechali, ať si v klidu rozebíráme a procvičujeme KKZ, zatímco ostatní kombinace skupin manipulovaly s malorážkou a brokovnicí - protože na zkoušce nebudeme manipulovat s ničím jiným.
To se vzápětí stalo osudným jednomu éčkaři - opravkáři, který byl se mnou v úterý na kurzu. Komisař mu po pistoli nařídil manipulaci s malorážkou. Podle mne byla chyba, že pán (jak nám později řekl jeden z policistů), řekl že s tím v životě nedělal, a že mu o tom nikdo neřekl. Komisař se mu prý snažil trochu pomáhat, ale když otevřel a zavřel závěr bez vytažení zásobníku, tak ho vyhodil.
Pak už vyhodil myslím jen jednoho, co při selhači u pistole neřekl, že počká 30 vteřin.
Jinak komisař úžasný, opravdu chtěl základní věci, uklidňoval uchazeče, velel až přehnaně srozumitelně a dopředu říkal, jak věci chce.
Myslím, že správce střelnice pan Ondra byl z toho špatný nejvíc ze všech - protože říkal, že manipulaci s dlouhými zbraněmi pro skupinu E za více než 10 let žádný komisař nevyžadoval. Navíc by se ten vyhozený pán (a absolvent jeho kurzu) mohl domáhat náhrady, protože vyhodil 2000 za přípravu, která ho nepřipravila.
Takže pravděpodobně budou muset změnit průběh kurzů a zvýšit ceny, aby kompenzovali ničení dlouhých zbraní uchazeči.
- JardaB
- HV
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva