Psychologické vyšetření na ZP

Héfaistos

Příspěvek#46 » čtv 25. črc 2024, 15:26

dan píše:...Policejni vstupni psychotesty nejsou urcene k odhalovani aktivnich strelcu...

Ale snad by IMHO asi měly alespoň odhalit duševně nemocného a nevyrovnaného člověka, trpícího depresemi a se sklonem k sebevraždě (což měl prý obdobně i střelec z FF). A pokud neodhalí, tak k čemu tedy vlastně jsou?

Petr z Braníka

Příspěvek#47 » čtv 25. črc 2024, 16:06

Policejní testy zkoumají vztah k autoritám, smysl pro povinnost, jestli se necháš rozhodit a vyvést z míry, atd. Jestli k tomu všemu máš i deprese, to ten test nezjišťuje.

dan

Příspěvek#48 » čtv 25. črc 2024, 16:21

To, ze strelec z FF mel deprese a sklony k seberazde je korelace. Korelace neni totez, co pricinna souvislost. Korelaci je napriklad i to, ze vetsina aktivnich strelcu byli belosi a muzi. To je castejsi korelace nez deprese nebo sebevrazedne sklony. Pokud bychom se spokojili s korelaci, pak by psychotestem nemel projit zadny bily muz, protoze je potencialnim budoucim aktivnim utocnikem.

Proto korelace nestaci. Mezi jevy je treba najit pricinnou souvislost. Jenze zkoumatelny vzorek aktivnich utocniku je (z vedeckeho hlediska bohuzel) prilis maly. Takze netusime, zda policiste co prosli policejnimi psychotesty maji sanci stat se v budoucnosti aktivnim utocnikem mensi, nebo vetsi.

JirkaCV

Příspěvek#49 » čtv 25. črc 2024, 17:24

Korelace neimplikuje kauzalitu.
Pokud by tomu tak bylo, pak stačí snížit věk finalistek Miss America a máte vyřešený problém s počtem vražd teplem.
corr.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Sedmej

Příspěvek#50 » čtv 25. črc 2024, 17:31

dan: Nevím jak moc se ty testy změnili za posledních cca 25 let, ale tehdy tam nějaké otázky na sebevraždu, agresivitu a deprese určitě byly.

Héfaistos

Příspěvek#51 » čtv 25. črc 2024, 17:39

Jenže právě toto inteligentní člověk pozná a odpoví tak, jak se očekává (resp tak, jak chce aby to vyznělo).

Samozřejmě, že tam nebude přímo otázka: "Myslíte někdy na sebevraždu?" ale něco zakulaceného jako: "Měl/a jste někdy pocit, že je život moc těžký?" příp. "Máte pocit, že je toho v životě na vás občas moc?" příp "Máte někdy pocit, že je život k vám nespravedlivý?" a podobné, které by měli toto zjistit. Jenže inteligentnímu člověku dojde co je to za otázky a odpoví lživě. A protože je inteligentní, rozpozná i obdobnou otázku - tedy jeho "lžiskóre" bude velmi nízké a posuzující nabyde dojmu, že odpovídal pravdu.

Střelec

Příspěvek#52 » čtv 25. črc 2024, 18:06

Héfaistos píše:"Myslíte někdy na sebevraždu?"

V některých formách testu jsou přímo tyto otázky.

juraj1

Příspěvek#53 » čtv 25. črc 2024, 22:54

Héfaistos píše:"Měl/a jste někdy pocit, že je život moc těžký?" příp. "Máte pocit, že je toho v životě na vás občas moc?" příp "Máte někdy pocit, že je život k vám nespravedlivý?"

1) Ano, proto pracuju na tom at se zlepsim a je jednodusi. Kdyby byl zivot lehky, je to nuda.

2) Ano, nestiham byt na vsech tancirnach, ktere chci stihnout. Musel bych byt na trech mistech najednou.

3) To je definice zivota. Spravedlivost neexistuje a co si nevezmes nemas.

Nejak nevidim otazku na sebevrazdu, muzes to rozvest?

Vsude vidim spatne formulovane otazky a pokud mam odpovidat na to, na co se tou otazkou pta, dostane spatny vysledek… vyrokova logika by mela byt povinna v kazdem rocniku zakladni, stredni a vysoke skoly…

vvitty

Příspěvek#54 » pát 26. črc 2024, 00:06

juraj1> nerad Ti to kazim ale velmi pravdepodobne budes na dotazy moci odpovedet pouze zaskrtnutim Ano nebo Ne. Ev. necim na 3 nebo 5 stupnove stupnici od rozhodne souhlasim do rozhodne nesouhlasim

Petr z Braníka

Příspěvek#55 » pát 26. črc 2024, 06:09

Já bych si ten test chtěl někde udělat nanečisto. Že bych prostě odpovídal úplně normálně, nebyl bych pod tlakem že se bojím o zbroják nebo o řidičák, a zkusil, co mi psycholog řekne.
Díváte se rád do ohně? Ano (u táboráku jsem kdysi dostal první pusu, mám rád táboráky)
Dáváte drobné žebrákům? Ne (já nejsem zlý, ale když jim nedám, budou muset vymyslet, co se sebou)
Namalujte strom. No, mně se kdysi líbil takovej rozštíplej bleskem, z jeho ležící poloviny vyrůstaly nové, živé větve, připadalo mi to dojemný, jak ten strom má vůli žít. Tak bych namaloval tohodle mrzáka.

Rád bych viděl, jak by můj, úplně upřímný, bez obav vyplněný, test dopadl. Že nejsem vraždící monstrum, to vím moc dobře já sám. Ale mám například rád černý humor, to by mohl test odhalit.

Myslíte, že můžu se objednat na takový test, i když mě obvoďák neposlal? A můžu si ho udělat, aniž by jeho výsledky vyšetřující někam bonzoval? Docela by mě to fakt zajímalo, jak bych dopadl bez přemýšlení a bez taktiky. Ale nechci přijít o papíry za moji lásku k buřtům opékaným na ohni.

iloveguns

Příspěvek#56 » pát 26. črc 2024, 07:30

Ten psychologický test je komerční činnost a není podmíněna žádným doporučením od praktika. Tak není problém se u klinického psychologa objednat a test na nečisto udělat. Ale samozřejmě to bude stát nějaké ty tisíce a dva pracovní dny času. Pokud mám o tom nějaké info, tak test na ZP je časově mnohem náročnější než jiné testy například pro řidiče, a za jedno posezení se to stihnout nedá.

MojeTikka

Příspěvek#57 » pát 26. črc 2024, 07:59

Muj problem je, ze jsem technik, vyvojar. Takze pro posouzeni cehokoli potrebuji exaktni vstupy. A tak mam nastavenou hlavu. Otazka, jestli je zivot tezky, je z meho pohledu nejednoznacna, musi nejprve stanovit meritko. Pak mohu odpovedet. Atd. Doufam, ze se na takovy test nedostanu, protoze to abych si vzal na diskusi s dochtorem pulku dovolene.

bbobb

Příspěvek#58 » pát 26. črc 2024, 08:08

Neustale opakovani pripadu jednotlivych magoru, kteri prosli nejakymi testy a nebyli 'odhaleni', je pekny argument z jedne strany.

Existuje nejaka statistika toho, kolik lidi testy neudela? Z jakehokoliv duvodu, nedej boze s nejakou navaznou studii jejich dalsich aktivit?
Ja takovou nenasel a ani bych ji necekal. Maximalne nejake odhady.
Pripadne kolik magoru je na testy poslana a radsi si to s vidinou toho obihani a rozumny sance na neuspech rozmysli?

Bez techto cisel asi tezko hodnotit efektivitu testovani alespon trochu objektivne.
Ale samozrejme jen nazor, nenechte se tim moc rusit.

Střelec

Příspěvek#59 » pát 26. črc 2024, 08:46

Mě by spíš zajímalo, jak člověk musí být "normální", aby byl "normální" pro ZP. Jak vypadá takový normální držitel ZP z pohledu psychologa. Nezaměňovat s, pro nás, normálním držitelem ZP, těch znám dost.

kk

Příspěvek#60 » pát 26. črc 2024, 08:47

Delate z toho moc velkou tragedii, psychologicky test normalni clovek udela levou zadni. Ja to delal pred 10 lety, protoze muj praktik byl idiot s prominutim.
1/ odpovedi bylo vice moznosti, jako mozna, ne, ano, obcas...
2/ Zvladlo se to za jeden den, tedy sedelo nas tam vic na chodbe, vypisovali test asi 2 hodiny a pak posezeni s psychologem.
3/ Otazky tipu, rad se divate do ohne a o par stranek dal libi se vam horici dum .... takze otazky jsou "kombinovane" aby nachytali ty co by chteli nejak ocividne "svindlovat". Normalni clovek to pochopi a odpovi rozume.

A pokud nekdo nezvladne takovy test, tak by zbran mit asi opravdu nemel. Vynechavam pripady kdy psychgolog je idiot a z principu vyhodnoti test negativne.

Zpět na