Zpřísnění zákona o zbraních

marinakus

Příspěvek#46 » úte 8. zář 2015, 20:17

Matias : To je moc hezké stanovisko. A co napíšu do CRZ když prodám evidované střelivo osobě bez ZP?

Bohuliby

Příspěvek#47 » úte 8. zář 2015, 22:32

Já bych něco řešil, až to nastane, jinak je to naprosto zbytečná diskuze a nepřítel naslouchá.

matias

Příspěvek#48 » stř 9. zář 2015, 18:42

Ad marinakus: Jak postupovat při prodeji opravdu nevím, proto jsem žádal o vyjádření širokou střeleckou veřejnost a pře-
devším prodejce. Stanovisko je to více než krásné a jednoznačné. Postup asi dle receptu chytré horákyně.

marinakus

Příspěvek#49 » stř 9. zář 2015, 20:39

No prave. Oni ti chlapci nekdy zapominaji po A rict i B.

RomanB74

Příspěvek#50 » ned 13. zář 2015, 18:18

Matias, Marinakus: A jak byste chtěli vůbec prodávat evidované střelivo (pro zbraně kat. A-C) osobě bez ZP? To přeci zákon vylučuje. A přebíjet střelivo pro zbraně kategorie D? To jako jaký? U zbraní kategorie D mne k nákupu nenapadá nic jiného kromě zápalek a střelného prachu - ten je prodejný od 18ti let.
Vše ostatní je vázáno na ZP. Středový zápal, okrajový zápal a nepředpokládám, že by se mezi zbraněmi vyrobenými do roku 1891 (D) našel kousek pro jiný než perkusní systém.
Nebo mi v diskuzi něco uniklo?

marinakus

Příspěvek#51 » ned 13. zář 2015, 18:23

Nevím, jestli sis přečetl to stanovisko uvedené Matiasem? A fakt si myslíš, že do roku 1890 byly k dispozici jen předovky?

cipis

Příspěvek#52 » ned 13. zář 2015, 18:37

Uniklo ti toho poměrně dost. Déčka jsou i samonabíječky ;-)

marinakus

Příspěvek#53 » ned 13. zář 2015, 18:40

A co teprve Gatling........... :lol:

Carloss

Příspěvek#54 » ned 13. zář 2015, 18:42

Jednoho krásnýho plně funkčního a dokonce s tormentačkou jsem viděl. Aby nenadešla doba, kdy by se hodil do každého okna.

marinakus

Příspěvek#55 » ned 13. zář 2015, 18:53

Carloss : O to teď nejde, podstatné je, že odbor bezpečnostní politiky MV vydá stanovisko, které odporuje současné legislativě (a nejen současné). Jak zápalky (kromě perkusních), tak bezdýmý prach podléhá prodeji na ZP a CRZ (pokud alespoň vím) mi tyto komponenty nikomu jinému prodat neumožní. A už vůbec ne celé náboje, byť by byly použitelné do několika zbraní kat. D. Možná jsem to celé špatně pochopil ale takto podané je to prostě jeden velký nesmysl.

matias

Příspěvek#56 » ned 13. zář 2015, 18:56

Jenom pro připomenutí. Nikde jsem se nezmiňoval o způsobu prodeje, ale možnosti získání, držení a přebíjení střeliva do
zbraní kat D, což je dle výše zmiňovaného stanoviska legální. Znovu připomínám JAKO CHYTRÁ HORÁKYNĚ - v kamenném
obchodě nekoupím, přesto ho budu mít. Pokud si ovšem za tímto stanoviskem MV opravdu stojí .....

marinakus

Příspěvek#57 » ned 13. zář 2015, 19:00

Jasně, prostě nekoupíš a máš..... a spoléháš na to, že se podle jakéhosi pochybného stanoviska neozbrojuješ nedovoleně.... prostě SUPER.
Ptal ses, mezi jiným, prodejců. Tak jsem se ti jako prodejce snažil odpovědět.

matias

Příspěvek#58 » ned 13. zář 2015, 19:53

Děkuji, děkuji. Tajně jsem doufal. že se neozve prodejce, ale prodejci. Plně je chápu,že neprodají. Osobně bych se nezachoval jinak. TAKŽE, co na to LEX sdružení na ochranu práv majitelů zbraní? Na jejich stránkách bylo ono ( pochybné? ) stanovisko zveřejněno. Přinesou světlo do tohoto problému jejich renomovaní právníci? A nebo si kopou jenom na svém hřišti a na naše zvídavé dotazy zvysoka .....

matias

Příspěvek#59 » ned 13. zář 2015, 20:00

Ještě otázka, není snad někde v platném zákoně zmínka o držení střeliva ke zbraním kat D? Popř. komponentů k jejich pře-
bíjení? Ako hovoril istý major: "Som z toho volaký zmätený"

RomanB74

Příspěvek#60 » ned 13. zář 2015, 20:06

>Marinakus: Stanovisko na LEXu jsem si přečetl do konce a pochopil jak význam, tak budoucí záměr MV. Nicméně, nevidím tam jediný mishmash z hlediska ZoZ.
>cipis: §5 odstavec a) Zbraně kategorie B jsou: krátké opakovací nebo samonabíjecí zbraně
- podle mého chápání vylučuje znění zákona některé zbraně do ,,vyšších" kategorií v závislosti na principu fungování bez ohledu na rok výroby. Stejně jako když dvouraný perkus je ,,Déčko", tak více než dvouraný je už ,,Céčko".
Nicméně, kategorizaci zbraní a střeliva určuje ČÚZZS a přes to (hlavně) nepojede vlak.

Odkaz na připravované změny v ZoZ:
https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9W28KMD3

Zpět na