Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

mikymoto

Příspěvek#5041 » sob 26. lis 2016, 11:16

Citace z vlákna o reálných zkušenostech ze zkoušky
jhora píše: Mě docela dostal, když mi dal složit brokovnici, kterou jsem při nácviku v kurzu neměl vůbec v ruce s tím, že na B to není potřeba.

Opakovaně tady upozorňujeme, že nelze spoléhat na to, že budete mít u zkoušky jen některé zbraně. Že je vhodné naučit se manipulaci se všemi (pistole, malorážka, brokovnice). Přesto se opakovaně objevují jedinci, které to "překvapí" ;)

marinakus

Příspěvek#5042 » sob 26. lis 2016, 16:10

HV : Odpověď od Petzolda byla vyčerpávající. Už pár myslivců za mnou bylo, co mají dělat, když chtějí krátkou. Pokud ji fakt chtěli a k tomu i nosit, dodělávali si E-čko. Na co ji chtěli, neřeším. To je jejich boj a případně jejich průser.

Petzold

Příspěvek#5043 » sob 26. lis 2016, 17:41

No, abych nebyl tak striktní...... faktem je, že dohledávat postřeleného a tudíž velmi nasraného 100 kilového kňoura v mlází, v podřepu nebo po čtyřech s metrovou kulovnicí ... je dost o hubu a ne každý na to má dostatečně vyždímané spoďáry. Taková noha roztržená párákem až na tepnu, 8 km od auta, dokáže ten den lehce znepříjemnit až do mírného diskomfortu ;)
Revolver .357 Mag. nebo pistole .40 SW dokáže v takovém případě (čistě teoreticky, samozřejmě 8-) ) zachránit, když ne život, tak zdraví určitě.
Kupříkladu, ať mají naši západoněmečtí sousedi zákony o zbraních celkem na h...no, v tomhle jsou rozumní a dostřel krátkou umožňují.

Ale řekl bych, že tady jsme už výrazně OT.

guttata

Příspěvek#5044 » ned 27. lis 2016, 10:45

To mikymoto. Já samozřejmě považuju za rozumné učit se vše, ale když ten dotyčný nemá ke krátkým a ochraně ŽZM žádný vztah a jediným důvodem proč si dělá ZP je výkon práva myslivosti, chce být alespoň informován, co ho čeká. V 315/2011 Sb. &4 a v 115/2015 Sb. &5 se shodně uvádí, že bude použita zbraň odpovídající skupině ZP, o níž se žadatel uchází. Tak jsem chtěl vědět, jaké na to máte názory...

mikymoto

Příspěvek#5045 » ned 27. lis 2016, 14:14

Reagoval jsem na komentář člověka, který dle vlastního popisu žádal o B. U této skupiny se skutečně dá v reálu počítat se všemi typy zbraní (sportovně se střílí jak z brokovnice, tak z dlouhé malorážky, z pistolí, revolverů, ...). Takže manipulace může být u B skutečně se vším - u C by se mělo jednat o manipulaci s malorážkou a brokovnicí (dle § 5 Vyhlášky č. 115/2014 Sb. - K předvedení činností uvedených v odstavci 1 (manipulace) se použije zbraň nebo zbraně obvyklého typu odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce.)

A já přesto opět (bez jakékoliv jízlivosti) říkám, ať se žadatel o ZP chystá na vše. Toto vlákno má už přes 300 stran a opakovaně se tu píše o tom, že u ZOZ se objevují i věci nad rámec jednotlivých skupin (podle toho, jaké má kdo štěstí na komisaře). To že to není zcela v pořádku je jedna věc, to že se to stává je FAKT. Takže je podle mě nejjednodušší si tu manipulaci a střelbu prostě vyzkoušet alespoň v základu u všech typů a pak nebýt překvapen.

jhora

Příspěvek#5046 » ned 27. lis 2016, 20:14

Jen doplním za sebe - instruktor mi říkal, že sice můžu dostat všechno, ale dlouhá na B,E se dnes dává výjimečně a když už tak malorážka, aby to odsýpalo. Takže jsem to neřešil a pak docela koukal. Já jsem krom "Céčkařů" byl jediný komu ji dal. Nicméně poradil jsem si - díkybohu stačilo co jsem si pamatoval z nauky o zbraních tady na webu v kombinaci s radou "nespěchat a myslet u toho" :)

Nicméně mohu potvrdit, že není dobré spoléhat se na to, že ostatní tam něco neměli, lepší se připravit na všechno a být pak v klidu. Kdyby komisař chtěl být pes, tak mě za to zaváhání a dlouhé zkoumání té zbraně vyrazil a nemohl bych říct ani popel.

Marcurba

Příspěvek#5047 » ned 27. lis 2016, 21:26

337 stran diskuze a tisíckrát omílané téma. Asi je opravdu na čase udělat ze zbrojáku řidičák, co se přípravy týká. Za kurz vyvalit 10 000 a pak si aspoň nestěžovat, jak po mě chtěl vidět komisař manipulaci s malorážkou, kterou si na skupinu B můžu klidně zkoupit...takhle si každý jouda udělá pár testů, mrkne se na Terminátora a jde na to...lidi proberte se, zbraně nejsou hračky, je potřeba k tomu přistupovat zodpovědně a s pokorou...tímhle stylem bude za chvíli na každém rohu ostrostřelec, co si při první příležitosti prostřelí koleno...

jhora

Příspěvek#5048 » pon 28. lis 2016, 16:35

Nebude, protože vyletí od manipulace. Kdybych nenadrtil důkladně teorii (včetně manipulace se zbraněmi, co jsem neměl v ruce) a nebyl celkem pohotovej a neměl štěstí (docela dost se toho sešlo v můj prospěch), tak bych to nedal.

druidmv

Příspěvek#5049 » stř 30. lis 2016, 13:04

Dobrý den,

předem bych rád poděkoval tvůrcům stránky a diskutujícím, všechny materiály, reakce a podněty pro mě byly skvělou oporou při učení se na zkoušky.
V pátek (02.12.2012) mě čeká opravná zkouška odborné způsobilosti (střelnice v Česticích). (Test v předchozím termínu na 100%, vypadl jsem na manipulaci).
V souvislosti s tím jsem souhrnně dal do kupy pár otázek, na které jsem ještě bohužel nenašel uspokojivou odpověď a na které bych rád znal odpověď ideálně ještě před uskutečněním termínu. :D
Plánuji se na ně zeptat i správce střelnice na zítřejším přípravném termínu, ale jak se říká, víc hlav víc ví (navíc mám pocit že se tu dočkám i odbornější odpovědi např. na správné lámání brokovnice než "každej komisař to chce jinak").

Nebudu to dál zdržovat, moje otázky (i s tím, jaký je podle mě správný postup) jsou následující:

Ukončení střeleb (podrobněji komisařova otázka z prvního termínu "tak a teď jste dostřílel, chcete se sbalit a jít domů"). Situace: prázdná zbraň se závěrem vzadu (CZ50) a prázdný zásobník přede mnou na stole. (Vypadl jsem - naprosto oprávněně - při postupu > kontrola zásobníku a zbraně kvůli přítomnosti náboje > zásobník do zbraně > pokus o stažení závěru - kdyby přeci jen se někde v součástech nacházel náboj, potom by došlo k nabití, i přes moji dvojí kontrolu). Zbraň by se tedy měla nejdřív zkontrolovat > stáhnout závěr > spustit kohout > a až potom zásobník do braně > zbraň do pouzdra?
Napadlo mě ale, jak je to s přítomností zásobníku ve zbrani v prostorách střelnice? Je uspokojivý postup i stažení závěru, pistole do pouzdra a odchod se zásobníkem mimo zbraň?

Dále, přede mnou bude krátká zbraň, zásobník ve zbraní (nebo klidně mimo), ale natažená - kohout vzadu. Je správným postupem stažení závěru (kvůli kontrole komory a šachty > spuštění kohoutu ?

Předem děkuji za reakce a odpovědi.

Téma sloučeno. K průběhu praktické zkoušky je jich i tak dost. Peggy

vgj

Příspěvek#5050 » stř 30. lis 2016, 13:16

Postup jednoduchy, zasobnik necham venku, zkontroluji opticky zbran, vypustim, dam ranu jistoty, vlozim zasobnik do zbrane a s touto dale nemanilupuji a odchazim.

kolombo

Příspěvek#5051 » stř 30. lis 2016, 13:25

Já bych nechal zásobník venku a vypáskoval případné náboje.

Rozhodně bych nestahoval kontrolně závěr při vloženém zásobníku, to je asi ta chyba, co vadila.

Na střelnici asi vždy bez zásobníku ve zbrani, kromě palebné čáry. To by mělo být v provozním řádu. Někdy jer tam i závěr v zadní poloze.

jhora

Příspěvek#5052 » stř 30. lis 2016, 13:28

Osobně bych volil odpověď (kterou předvedu) na jistotu - zkontroluju zbraň, dám ránu jistoty, uklízím zbraň do obalu/pouzdra, zásobník dám zvlášť. Nikdo přece netvrdí že ho tam musím vracet, takže bych si to nekomplikoval a nevracel ho do zbraně, sbalil bych ho zvlášť :) Pokud by na tom ovšem komisař trval, tak postup jak pravil vgj.

druidmv

Příspěvek#5053 » stř 30. lis 2016, 13:28

kolombo píše:Já bych nechal zásobník venku a vypáskoval případné náboje.

Rozhodně bych nestahoval kontrolně závěr při vloženém zásobníku, to je asi ta chyba, co vadila.

Na střelnici asi vždy bez zásobníku ve zbrani, kromě palebné čáry. To by mělo být v provozním řádu. Někdy jer tam i závěr v zadní poloze.

Jj děkuju, to je přesně co vadilo. Pokud by tam byl náboj tak by logicky došlo k nabití, ale chvilku jsem z toho byl trochu mimo, jelikož právě kvůli tomu jsem to dvakrát kontroloval :D. I tak ale můj vyhazov od zkoušky chápu.

P.V.

Příspěvek#5054 » stř 30. lis 2016, 13:30

Viděl bych to spíš pokud můžu nosit, tak si zbraň (zkontrolovanou - zásobník ven, kontrola, rána jistoty) před odchodem připravím na nošení (zásobník do zbraně, případně náboj do komory), pokud mám skupiny, kde nosit nemůžu, tak bych nechal zásobník mimo zbraň (na kurzu Hard Tasku jsme měli zásobníky mimo, pokud se s nima necvičilo nebo nešlo střílet). Každopádně, pokud dám do zbraně zásobník, tak tahat za závěr jen když chci náboj do komory.

Ad natažená zbraň - vzít, velmi jasně prst mimo spoušť, zásobník ven, stáhnout závěr (vyhodí případný náboj), kontrola, hodit závěr, rána jistoty.
Naposledy upravil(a) P.V. dne stř 30. lis 2016, 13:31, celkem upraveno 1 x.

druidmv

Příspěvek#5055 » stř 30. lis 2016, 13:31

jhora píše:Osobně bych volil odpověď (kterou předvedu) na jistotu - zkontroluju zbraň, dám ránu jistoty, uklízím zbraň do obalu/pouzdra, zásobník dám zvlášť. Nikdo přece netvrdí že ho tam musím vracet, takže bych si to nekomplikoval a nevracel ho do zbraně, sbalil bych ho zvlášť :) Pokud by na tom ovšem komisař trval, tak postup jak pravil vgj.

Náš komisař výslovně nechtěl ránu jistoty :/, v tom případě akorát kontrola > stažení závěru > vrácení kohoutu?

Zpět na