Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#5131 » pon 5. pro 2016, 21:07

Ale ono to tak trochu souvisí. Třeba i s tou bezpečnou manipulací. Střelec by měl vědět, jaký náboj může do zbraně nabít a kde a jak to zjistí. A proč tam nesmí nacpat něco jiného.

JardaB

Příspěvek#5132 » pon 5. pro 2016, 21:17

gastly píše:Tak Jaroušku až do flinty značené 12/70 tormentované na 650 bar zavřeš náboj 12/76 které umí 1350 bar. A vleze to tam úplně v pohodě a bez náznaku odporu, tak vedle tebe FAKT NECHCU STÁT. Pepa.

Az bych si takovou flintu koupil nebo se k ni jinak dostal, tak to budu resit, ale tahle obecna formulace mi k vyberu vhodneho naboje opravdu nepomuze a nejaky anglicky koule by me tam taky nenapadlo cpat ;-)
Jako vazne, zrovna tohle mi prijde jako odpoved ve stylu, ze se tam ma nacpat jen to, co tam patri, coz je asi kazdemu jasne...

marinakus

Příspěvek#5133 » pon 5. pro 2016, 21:32

Ráže brokovnice skutečně z toho počtu kulí odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou vývrtem hlavně, vychází. Že to není přesný údaj ale smluvní a navíc obsahuje i popis komory a může být udaný i v jiných jednotkách je to, co dělá odpověď v otázkách tou správnou. Znalost ráže zbraně by ale měla být obecná. Jak připravím zbraň ke střelbě, když nebudu schopen zjistit, jaký náboj do ní patří. O tom asi psal Gastly. Zrovna u těch brokovnic by právě rozdíl v délce nábojnic mohl být dost velký problém ale i nacpání náboje s ocelovými broky do zbraně, která na toto není konstruována nebo volba náboje s jednotnou střelou pro špatné zahrdlení. Je to sice pro někoho možná detail ale může být dost o držku.

SansLogique

Příspěvek#5134 » pon 5. pro 2016, 21:51

nicméně ty možnosti odpovědí jsou podle mě nesmyslně matoucí. Není to přece poprvé, co se tady tahle otázka probírá a určitě ne ani naposled.

kolombo

Příspěvek#5135 » pon 5. pro 2016, 21:57

Proto píšu, že je rozdíl v řešení odpovědí testu a v nákupu nábojů.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5136 » úte 6. pro 2016, 13:29

To by se cele testy daly oznacit za matouci, protoze pulka otazek je "jen napul spravna" a jen jedna JE PROSTE SPRAVNA. Zrovna tahle otazma ma vyborny vyukovy efekt v tom smyslu, o kterem psal Gastly...
Nejen prumer, ale i dalsi parametry - tj. delka otevrene nabojnice a v pripade brokovnice treba i tlaky (ocelaky a lilie).

Petzold

Příspěvek#5137 » úte 6. pro 2016, 16:12

No nesmyslně matoucí jsou možná pro ty, kteří se jen suše biflují otázky a odpovědi. Při troše zájmu jde zjistit, mimo toho co psal správně Gastly, dalších pár drobností. Třeba že se nikdy nejedná o "přesnou velikost průměru vývrtu hlavně", ale např. ráže 12 má toleranci vývrtu 18,2 -18,6 mm, že pak existuje nějaké zahrdlení, vcelku rozšířená broková ráže .410 atd., atd.

Petzold

Příspěvek#5138 » úte 6. pro 2016, 17:21

...ale protože je "moderní doba", tak má mnoho lidí pocit, že jsou po 3 dnech vyplňování testu na compu a 3 hodinách drillu na praktickou část již v plné míře kvalifikováni k "nabývání, držení a nošení" .. :-) :-)

DJ Die

Příspěvek#5139 » úte 6. pro 2016, 17:31

Ono si stačí vzít značení naprosto běžných ráží....
.38 spc, .357 Magnum, .380 ACP i 9mm Luger jsou vlastně všechno "devítky", protože průměr střely je cca 9mm..... Někde jsem četl o německé 9x18mm Ultra a člověk by čekal, že bude stejná jako 9x18mm Makarov a ejhle ona není..... A to jsou jen nejčastější "devítky" :)
.38 spc do revolveru na stavěného na .357 Mag člověk narve v pohodě a je to bezpečné. Opačně bych to nezkoušel a i když by to jít nemělo tak to u některých revolverů jde....

Takže v zájmu bezpečnosti by to člověk vědět měl....

Otík

Příspěvek#5140 » pon 26. pro 2016, 17:06

Marinakus, cmk: Kolegové, jestli můžu jeden spíše jen akademický dotaz - stalo se vám, že by si někdo chtěl průběh praktické části zkoušky nahrávat na video, příp. si přivést nezávislého svědka? A pokud by se toho někdo dožadoval - umožnili byste mu to?

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5141 » pon 26. pro 2016, 19:38

Nestalo se mi to.
Jelikoz zkouska neni verejna, nemá nikdo na "kamaráda narok". Osobne si myslim, ze ma nárok nahravat.
Ale s nahrávkou musí zachazet jako s "osobními udaji" (takze mit nejak zabezpeceno ulozeni, nakladani a likvidaci po době, kdy jiz nejsou potřeba) - a to bych se asi zeptal...

Na druhou stranu - rozhodne se nahrávce ani cloveku u zkoušky nebranim z nejakych osobních duvodu ci strachu z hodnoceni. Lidsky s tim problem nemam (pokud by skutecne s nahrávkou bylo zachazeno dle ZOOOU a pokud by prosedici skutecne SEDEL a koukal a nemel tendenci zasahovat do zkoušky).

Kazdou chvili se tam ochomejta někdo ze strelnice a kouka, jak zkousim... Abychom pak po zkoušce vedli nepodstatnou, ale vzrušenou debatu o rane jistoty nebo forme vypousteni kohoutu :-)
Naposledy upravil(a) cmk dne pon 26. pro 2016, 19:40, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#5142 » pon 26. pro 2016, 19:39

Otík : Jednoduše. Nestalo a neumožnil. Jednak vše nahrává policie jako dohlížející orgán, jednak taky umím video stříhat a mám představu, co jde takto dokázat nasimulovat. Nezávislý svědek je běžně správce střelnice (on je spíš většinou závislý, protože některé lidi sám připravoval, takže by měl být logicky naladěný proti komisaři). Zatím se mi nestalo, že by tento "učitel" s mým výrokem o zkoušce nesouhlasil. Jak tady někde uvádí zcela správně CMK, stěžují si v drtivé většině lidé, kteří nic neumí a měli by někde v koutě šoupat nohama. Do autoškoly si taky vezmeš svědka a kameru? Nebo co takhle k vysokoškolské zkoušce? Ona by nakonec stačila i blbá maturita.

Otík

Příspěvek#5143 » pon 26. pro 2016, 22:24

cmk, marinakus: Pánové, díky za odpovědi! Netušil jsem, že průběh zkoušky nahrává policie. Otázka mě napadla, když jsem na Netu našel videa, kde jakýsi týpek provokuje policajty, a pak si nahrává (a na Netu šíří) jejich reakce. A tak jsem si říkal, zdalipak tito provokatéři-nahrávači už nepronikli třeba také k nám...

marinakus

Příspěvek#5144 » úte 27. pro 2016, 02:17

Otík : Zatím snad ne. On někdo první zaručeně bude, když vidím někdy ty nápady třeba i tady. Ovšem ZOZ řídí komisař a z toho ustoupit nehodlám. Nejde o to mít jen svoji pravdu. Pokud se mi postup uchazeče nezdá a on mi ho logicky vysvětlí, nemám s tím problém. Samozřejmě při dodržení bezpečnosti. Ovšem jde pořád o součást správního řízení a ne o frašku, kterou si bude chtít každý přizpůsobovat k obrazu svému. Někdy stačí dokonale přístup oficiálních stran aby vzniklo nějaké vzduchoprázdno.

scorpions.cz

Příspěvek#5145 » úte 27. pro 2016, 09:30

To nahrávání policií je jak kde. Třeba u nás se nenahrává nic.

Zpět na