Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#5147 » úte 27. pro 2016, 13:51
Scorpions : A nechal by ses nahrát na video od člověka, o kterém vůbec nic nevíš a který k tomu nemá žádné oprávnění? A nevíš kde a jak záznam použije? Já tedy ne! I policisti se ptají, jestli souhlasíš. Ovšem nevím, co by se stalo, kdybych nesouhlasil. Já to v tomto případě jen vítám. Aby mi někdo tahal kohokoliv dalšího ke zkoušce? Proč, z jakého titulu? Pokud se jdu podívat na něčí zkoušku jako správce pořádající střelnice, zeptám se komisaře, jestli mu to nevadí. Považuji to minimálně za slušnost. Ovšem ne všude je to stejné.
Petzold : Jsem přesvědčen, že to je jeden z důvodů a bylo mi to na můj dotaz i potvrzeno. Nemám s tím žádný problém.
Petzold : Jsem přesvědčen, že to je jeden z důvodů a bylo mi to na můj dotaz i potvrzeno. Nemám s tím žádný problém.
- scorpions.cz
- scorpions.cz
Příspěvek#5148 » úte 27. pro 2016, 14:12
marinakus určitě bych záznam uchazečem nepovolil. Ani dalšího svědka(čumila). Jedině komu to teď povolím je jeden spolužák z UB ,který se úspěšně stal komisařem a požádal mě, zda by se mohl podívat na reálný průběh zkoušky ,než sám půjde naostro. S tímto nemají problém ani policisté.
- marinakus
Příspěvek#5149 » úte 27. pro 2016, 14:25
Scorpions : To je samozřejmě něco zcela jiného. Taky jsem kdysi šel nejdřív na čumendu a pokud člověk je svéprávný a rozumný, udělá to asi každý. Nechceme si přece hrát na bohy ale mít podobnou laťku jako většina. Alespoň ti normální určitě. Měl jsem i zájem podívat se dnes, jak zkoušky probíhají jinde ale nestíhám to a navíc si už můžu dělat obrázek i jinak. A je to tak dobře.
- HonzaLBC
- marinakus
Příspěvek#5151 » úte 27. pro 2016, 16:06
Při střelbě dejme tomu. A co třeba manipulace? Tam asi o provozní řád střelnice tolik nejde. Navíc spousta střelnic předává komisaři střelnici oficiálně na provádění ZOZ jako řídícímu střelby a on si může zkoušku přizpůsobit. Může si ji nad rámec provozáku nakonec přizpůsobit vždy. Musel bys zažít, co někteří správci, potažmo vyučující na zkoušky, při zkouškách dokáží předvádět. Někteří se snaží do ZOZ zasahovat, potajmu napovídat, lepit terče ještě před kontrolou zásahů a další srandy.
- HonzaLBC
Příspěvek#5152 » úte 27. pro 2016, 16:30
Tak i ta "manipulace" bývá nějak ošetřená v provozním řádu, když to přeženu, tak co když si komisař zapomene sušilky doma a chtěl by "manipulaci" dělat s ostrým střelivem?
Přizpůsobovat si řád nějak nad rámec nebo v rozporu se schváleným řádem, tak to by měli zasáhnot přímo policajti, ne? Provoz střelnice je povolený mimo jiné na základě nějakého schváleného řádu, ne? Nechci rejpat, jen mě to zaujalo, samozřejmě v případě správce, který by nějak špatně zasahoval do zkoušky, to bych na něj vyletěl.

- marinakus
Příspěvek#5153 » úte 27. pro 2016, 16:43
Manipulaci s ostrým střelivem nesmí komisař požadovat už podle platných vyhlášek a nařízení. Je zaběhnuto, že zbraně i školní náboje poskytuje střelnice (vzhledem k současné situaci si školáky vozím vždy svoje, zbraně jen někam, kde očekávám problém). Pokud nemá střelnice například předepsánu ochranu zraku při střelbě a komisař ji požaduje, měl by být dodržena. Otázkou tam je, kdo by potom měl dodat potřebné vybavení. Opět je to většinou všude zavedeno a počítáno s tím. Manipulace, zejména v zimních měsících, je prováděna i v místech, kde se normálně se zbraní nemanipuluje. Policajti do zkoušky nezasahují, pokud není vyloženě porušen zákon. Kolikrát má střelnice pro provádění ZOZ jinou úpravu řádu než pro běžný provoz. A vyletět na správce natvrdo není to úplně pravé ořechové (ikdyž někdy nic jiného nezbyde). Nikdo nechce zbytečné války... pojedeš tam za čas znovu.
- HV
Příspěvek#5154 » úte 27. pro 2016, 17:42
Toto je zbytečná diskuze, kdo někdy dělal nějaké školení, zkoušky či něco podobného - jako školící, dobře ví, že minimálně jeho know how je nedotknutelné. ZOZ je ještě trochu specifičtější v použití zbraní. Další problém vidím v případném odkazování na postupy u ZOZ zveřejňované na Internetu. ZOZ není 1+1. Záznam má PČR a pro řešení stížností je to dostatečné. Kameru si berte na LOSy a IPSC, tam to nikomu nevadí.
- cmk
Příspěvek#5155 » úte 27. pro 2016, 21:20
HonzaLBC - prizpusobeni si radu neznamena "jit proti radu", ale třeba si to nejak rozsirit.
Ja například požaduju pouziti ochranných bryli i tam, kde to nevyzaduje provozni rad strelnice.
I když použiju zbrane strelnice, jsem ja ten, kdo je zodpovednej za jejich vyber a aby se nekomu rozpadla v ruce a odnesly to oci - to si na triko nevezmu... Zvlaste při tech zvyklostech, ze se na zkoušky pouzivaj ty největší krumply.
Ja například požaduju pouziti ochranných bryli i tam, kde to nevyzaduje provozni rad strelnice.
I když použiju zbrane strelnice, jsem ja ten, kdo je zodpovednej za jejich vyber a aby se nekomu rozpadla v ruce a odnesly to oci - to si na triko nevezmu... Zvlaste při tech zvyklostech, ze se na zkoušky pouzivaj ty největší krumply.
- HonzaLBC
Příspěvek#5156 » úte 27. pro 2016, 23:57
Takhle už je mi to jasný, jsem si ten výraz "přizpůsobit" vyložil trochu jinak. S tím správcem mě to jen napadlo, že při "normálním" provozu střelnice jsem zvyklý, že správce chodí a různě kontroluje a nikdo ze střílejících si ho nedovolí "vyhazovat", dělá přeci svou práci, proto mě zarazilo, že by nemohl sledovat i zkoušku.
- marinakus
- cmk
- marinakus
Příspěvek#5160 » stř 28. pro 2016, 19:38
CMK : Neůčtuji si nic. Když si ovšem uvědomíš jak vypadají zpravidla zejména pistole na manipulaci a najednou by někdo měl rozebírat klasickou nepokurvenou CZ75, asi si to dost provozovatelů střelnic promyslí. Já s tím třeba problém nemám, moji žáci umí použít při vytlačování čepu zásobník jako pomůcku.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí