Novela evropske smernice o zbranich

hackerjack

Příspěvek#526 » ned 12. čer 2016, 20:45

vsl píše:
Pepe65 píše:A bratia Slováci - vy jste se zase ukázali, Jánošíci...

Podle https://www.all4shooters.com/en/Shooting/law/EU-gun-ban-European-Council-approves/ Slovensko nemohlo z procedurálních důvodů (následující předsednictví) hlasovat proti a muselo zůstat neutrální:

Should the European Parliament manage not to bow to the Council and Commission's pressures, after the plenary vote an attempt of agreement should take place before the procedure is reset for a second reading in 2017; by then, the new Slovakian Presidency of the European Union could be able to help us, as at yesterday's Council vote, Slovakia as the next President was forced to maintain neutrality.

To je nějaký nesmysl, jaký procedurální důvod? Já myslím, že Slováci byli nuceni hlasovat pro z toho důvodu, že mají hromadu másla na hlavě. Poslechl jsem si tiskovku ministrů po hlasování a ten Holanďan tam vyprávěl, že zákonem mimo jiné chtějí zamezit, aby se náhodou neopakovala situace, kdy si někdo nakoupí znehodnocené automatické zbraně někde na Východě, opraví je a pak s nimi bude masakrovat civilisty. Řekl bych, že to byla dost jasná narážka na ty nešťastné slovenské "znehodnocené" sapíky.
Taky jsem někde četl, že Rakušané zase v zákulisí vyměnili svůj souhlas za nějakou formu tiché podpory jejich migrační politiky. Jo, je to bordel.

Mira1911

Příspěvek#527 » ned 12. čer 2016, 20:48

Zakážou zbraně, ale to problém nevyřeší .. kdy asi zakážou lidi? To je hlavní příčina.
Angličtinu? Kam chceš utéct? :P

Sedmej

Příspěvek#528 » ned 12. čer 2016, 20:48

Tomas43: máš prostě místa, kam se zbraně nenosí. zase trochu objektivity a nechovat se jak ty na které nadáváme ...

zodiiac

Příspěvek#529 » ned 12. čer 2016, 20:53

Neber to prosím osobně, ale chci-li se vyjadřovat z právního hlediska, jest třeba o tom něco vědět, a to správně... Retroaktivita by znamenala, že by teď řekli, že trestné je to, že sis to auto před deseti lety koupil... To, co se v souvislosti se zbraněmi chystá, je, že řeknou: do toho a toho data je vlastnictví té a té zbraně legální, po tomto datu již nikoli (případně na základě výjimky). A na Tobě bude, abys do stanoveného data uvedl skutečnost do souladu s právem - buď se té zbraně, kterou nebudeš smět vlastnit, zbavil, nebo si sehnal výjimku (bude-li to možné). Takový postup není nikterak v rozporu se zákazem retroaktivity..

nechci se s tebou hádat, ale retroaktivita není o trestnosti je o právní jistotě celkově, jestliže nabydu za stávající úpravy nějaký práva, například držet samonabíjecí pušku, a novej zákon se mi snaží pušku sebrat, tak to je jasná retroaktivita, protože se mi snaží zpětně v čase odebrat právo, který jsem již nabyl. Jako krásnej příklad retroaktivity byla třeba tedka kauza s vestama do auta. Od určitýho data byli všechny nedostatečný podle nějaký debilní evropský normy, sám sem to otřískal policajtům a opalici, když se snažili rejžovat a známej právník na dopravní právo mě jasně ujistil o retroaktivitě, neboli za stávající právní úpravy byla vesta ok, ale v novým už ne, nelze zpětně odebrat právo již nabyté. Lze se ho domáhat ode dne platnosti vpřed.

mar00

Příspěvek#530 » ned 12. čer 2016, 21:05

Zatím ještě bude relativně dlouhá cesta než něco bude finálně schváleno. Další 2-3 roky minimálně než to bude zavedeno do národních legislativ. Směrnice, tak jak je napsaná, je nesmyslně největším problémem pro držitele historických zbraní a jejich replik (křesadlovek, perkusů) a znehodnocených zbraní bez zbrojních průkazů. Myslím, že pro mnohé kluby vojenské historie, rekonstrukce bitev, western a další to bude znamenat zánik. Sice se mne tohle netýká, ale vadí mi to. Osobně nevím jak dopadnou vzduchovky, připadá mi, že také nebudou D. Pokud nebudou, tak už nepůjde jen tak koupit vzduchovku a střílet na dvorku. Pokud by to takto prošlo, tak to bude první zkouška, která ukáže, že většinu těchto zbraní lidé nepřihlásí, ani neodevzdají (jako dříve perkusní revolvery).
Další problém bude s většími zásobníky.
Nevím jak si přesně vykládat bod 11, který hovoří o článku 13a přidělující Komisi pravomoc přijímat akty - aby do budoucna nemohla Komise snadněji měnit znění směrnice sama, bez složitého kolečka. Toho bych se hodně bál.
Česká vláda podle mne má bude mít problematickou pozici, na jednu stranu se bojí, že lidé zbraně neodevzdají a zbraně se ztratí z kontroly a na druhou stranu se bojí, že když je lidé odevzdají, tak vláda bude muset platit náhrady za faktické vyvlastnění zbraní, což zasáhne rozpočet. Proto bych čekal, že stávajícím vlastníkům bude chtít ponechat zbraně předělané z automatů, což paradoxně ještě před přijetím směrnice bude lidi motivovat k nákupům (tak jako každá větší diskuze o případném zákazu v USA).

rocky77

Příspěvek#531 » ned 12. čer 2016, 21:15

zodiiac píše:nechci se s tebou hádat, ale retroaktivita není o trestnosti je o právní jistotě celkově, jestliže nabydu za stávající úpravy nějaký práva, například držet samonabíjecí pušku, a novej zákon se mi snaží pušku sebrat, tak to je jasná retroaktivita, protože se mi snaží zpětně v čase odebrat právo, který jsem již nabyl. Jako krásnej příklad retroaktivity byla třeba tedka kauza s vestama do auta. Od určitýho data byli všechny nedostatečný podle nějaký debilní evropský normy, sám sem to otřískal policajtům a opalici, když se snažili rejžovat a známej právník na dopravní právo mě jasně ujistil o retroaktivitě, neboli za stávající právní úpravy byla vesta ok, ale v novým už ne, nelze zpětně odebrat právo již nabyté. Lze se ho domáhat ode dne platnosti vpřed.

Mýlíš se - za prvé s těmi vestami to bylo tak, že nové nařízení se výslovně týkalo jen výrobků vyrobených po nabytí jeho účinnosti (analogicky by se směrnice musela týkat jen zbraní vyrobených/prodávaných po nabytí její účinnosti), a za druhé staré vesty splňovaly technické normy i dle nového předpisu... Ale co je důležitější - po splnění zákonem daných podmínek jsi nabyl právo vlastnit, držet a případně nosit zbraň... To ale neznamená, že to právo trvá v nezměněné podobě do konce věků...nikdo Ti ho nemůže odebrat zpětně, ale k tomu se ani nikdo nechystá - nová pravidla by platila do budoucna - např. v listopadu se to schválí a od ledna příštího roku platí...nic zpětného tam není... To je jako kdybys tvrdil, že nabyla-li jednou městská policie právo měřit rychlost aut, už jí ho nikdy nikdo nemůže odebrat...to je prostě nesmysl...

matias

Příspěvek#532 » pon 13. čer 2016, 04:17

Vzhledem k tomu, že můj včerejší vpodvečerní příspěvek asi probruselští hackeři na cestě uloupili, zeptám se trochu jinak. KDO Z DISKUTUJÍCÍCH
K TOMUTO TÉMATU ZNÁ KOMPLETNÍ OFICIÁLNÍ TEXT NÁVRHU SMĚRNICE EK, KTERÝ BUDE V LISTOPADU NA STOLE EP?

DanielX

Příspěvek#533 » pon 13. čer 2016, 06:05

Matiasi proč? Text co dostane EP nezná nikdo, jsou tam teď dva návrhy, jeden Rady a jeden EK. Teď buď upečou nějaký kompromis, nebo to shodí ze stolu, protože se nedohodnou. Ostatně kdybys toto vlákno četl, tak se to tady už probíralo.

P.V.

Příspěvek#534 » pon 13. čer 2016, 07:14

Jde o politické řešení... Bude hodně záležet na návrzích a výstupech našich, zatím rozumně uvažujících, zástupců v EP...

Chtějí harmonizovat znehodnocování zbraní? V tom by problém až tak nebyl. Chtějí evidenci majitelů znehodnocených zbraní - to se dá pochopit, pokud teda k útokům byly použity údajně znehodnocené zbraně ze Slovenska (otázka je, jestli by nestačilo to harmonizované znehodnocování a neodfláknutá kontrola znehodnocených zbraní než přejdou mezi sběratele). Ale omezování legálních držitelů? Pořád nechápu proč...

mar.tan

Příspěvek#535 » pon 13. čer 2016, 08:35

Naše jsem na firearms-united výzvu k dobrovolné sbírce, že které budou financovány cesty do Bruselu, mediální kampaně a celkově lobbování za naše zájmy proti tomuto návrhu.

http://firearms-united.com/2016/06/07/donate/

Vím, že tahle organizace stojí za peticí, spolupracuje s ní LEX, ale víc o nich nevím. Nemám problémy poslat peníze na dobrou věc, ale také nechci někomu zaplatit dovolenou.

Jaký je váš názor?

Odesláno z mého thl 5000 pomocí Tapatalk

SansLogique

Příspěvek#536 » pon 13. čer 2016, 08:57

Tak dotovat něco, co by mělo být v bytostným zájmu výrobců zbraní, obchodníků se zbraněmi a zbraňový lobby jako celku mi přijde na palici.

paza

Příspěvek#537 » pon 13. čer 2016, 09:03

Já bych v té sbírce viděl spíše tu dovolenou pro někoho....

vsl

Příspěvek#538 » pon 13. čer 2016, 09:40

Asi takhle: Firearms United & all4shooters jsou aktuálně nejlepší zdroje informací. O výsledcích hlasování v Radě se tam psalo tuším ten samý nebo druhý den, LEX na webu stále nemá aktuálního nic (“Co přináší holandský návrh?” zmiňovaný výše popisuje návrh, ale stále ani slovo, jak to dopadlo a co bude dál), ditto legislativní proces a další kroky. IMHO má smysl FU podporovat.

matias

Příspěvek#539 » pon 13. čer 2016, 09:58

Pokusím se ještě jednou - na LEXu je od 6.6 bohužel ticho po pěšině. Je-li pravdou, že nikdo nezná text z 10.6., pak proboha
očem vlastně už pár dní ( s prominutím ) cancáme? Každému je zde snad jasné ( i mé maličkosti, která toto vlákno nečte, ale
studuje ), že do podzimního hlasování EP půjdou dva návrhy. A pokud není nikdo schopen z oficálním vyplivnout aspoň odkaz,
kde se zmiňovaný materiál nachází - SCHVÁLENÝ TEXT EK ZE DNE 10.6., nebo ho nezná ( je snad tajný? ). tak se věnujme ra-
ději jiným vláknům.

SansLogique

Příspěvek#540 » pon 13. čer 2016, 10:01

10.6. jenom odkejvali ten holandskej návrh, co je popsanej na LEXu, žádný změny v něm se nekonaly.

Zpět na