Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#5311 » pon 27. úno 2017, 19:35

A proto mám radši vytahovače. Ty fungujou vždy stejně. ZH má bohužel více much než jen tuto. Výhodou jsou jen výměnné svazky v podstatě jakékoliv kombinaci.

mikky

Příspěvek#5312 » úte 28. úno 2017, 01:05

stopper píše:...
Co takové závady na dlouhých zbraních? Řeší se u zkoušek? A jaké jsou na malorážce a brokovnici?

Může tam teoreticky být i něco jiného (komisařové - co Kosa? Jak dopadl "testovací provoz" ? :) ) a u takové samonabíjecí pušky se středovým zápalem (typicky zrovna ta Kosa) jsou ty závady v podstatě ekvivalentní pistoli - klidně i vzpříčený náboj a nevytažená nábojnice.

Teoreticky si dovedu představit třeba i nepřebití z důvodu závady na přebíjecím mechanismu (ucpanej kanálek, problém s pístem, zásek závorníku...) a tady by mě docela zajímal názor místních komisařů - jak na reálnost takového scénáře, tak na případné posuzování.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5313 » úte 28. úno 2017, 06:41

Obecne je to ekvivalent pistoli... Proste to bud nevystreli, nebo to vystreli slabe, nebo to ma problem s podanim naboje (pokud se tam nejak z neceho podavaj). Proto I na kurzech je treba ucit tu vec tak, aby to nebyljen souhrn 10 kroku, ale aby lidi chapali princip. Kdyz ho chapou, je uplne jedno, co maji v ruce.

Na realnost ceho presne konkretne se ptas? Toho typu avady? Nebo pouziti Sa58 u zkousky? Nebo ze se tam tahle zavada objevi?

kolombo

Příspěvek#5314 » úte 28. úno 2017, 07:54

Já manipuloval i s malorážkou a řešil jsem závadu i na ní, slabá rána to tuším byla.

kurvajz

Příspěvek#5315 » úte 28. úno 2017, 08:55

No s malorážkou prosím, ale mně dát komisař u zkoušky k manipulaci třeba Sa-58 nebo AR-15, tak na to budu koukat jako tele a nezmůžu se možná ani na vyndání zásobníku

Sysop

Příspěvek#5316 » úte 28. úno 2017, 09:14

Pred kazdou praktickou je brainstorming, tam muzes pozadat o predvedeni.

Nebo, kdyz rano naklapes na zkousku, tak misto bloudeni v kuloarech to chce se hned zeptat, s cim se dela prakticka. Pokud je nejake prekvapko, tak si vysetrit cas (pred/po testu) a jit si to osahat.

kurvajz

Příspěvek#5317 » úte 28. úno 2017, 09:21

Jo, jasná věc, já jsem věděl, jaký zbraně jsou na střelnici, kde jsem dělal zkoušky a uměl je rozebrat a složit skoro poslepu. Ale pokud by si tam komisař přinesl něco nad plán, asi by to bejvalo bylo zajímavější :-)

Sysop

Příspěvek#5318 » úte 28. úno 2017, 09:36

Troufnu si tipnout, ze pokud komisar neni prilis zapaleny trouba, pak se vykasle na vlastni aktivity, aby si nechal mrvit od bazantu svoje zbrane, kdyz na strelnici k tomu nejake jsou. Pokud ale erar neni, pak lze ocekavat ledacos.

Presto predpokladam, ze drtiva vetsina komisaru budou rozumni lide, kteri si nepotrebuji nic dokazovat a jejich snahou spis je delat aktivni filtr proti lidske tuposti v radach drzitelu ZP. Na odhaleni tohoto staci jakakoli zbran, klidne i flusbrok.

At to vypada jakkoli, ti komisari jsou na nasi strane barikady. Pokud nejaky komisar si neni jisty, kam patri, pak existuji prostredky, jak mu to pres jeho zrizovatele vysvetlit.

mikky

Příspěvek#5319 » úte 28. úno 2017, 09:53

cmk píše:...
Na realnost ceho presne konkretne se ptas? Toho typu avady? Nebo pouziti Sa58 u zkousky? Nebo ze se tam tahle zavada objevi?

Ano, ano a ano :)

marinakus

Příspěvek#5320 » úte 28. úno 2017, 12:01

Sysop : :clap: S drobnými výhradami. :D

Mikky : Odpovím pouze za sebe, protože za jiné celkem logicky nemohu. Při zkoušce se vždy snažím vycházet z logické a praktické situace. Takže závady na zbraních se řeší jen ty, ke kterým může skutečně dojít. Žádné zbytečné vymyšlenosti. Na ZOZ nevozím jiné zbraně než které používá střelnice. Jen jednou se mi stalo, že byl problém s pistolí na manipulaci a ten byl po dohodě rychle odstraněn. Ony ty střelnice mají ze zkoušek značný profit a je v jejich zájmu, aby se u nich ZOZ prováděly. Takže na kritiku od komisaře nebo policie hodně slyší. Abych poznal, jak umí uchazeč manipulovat se zbraní, nepotřebuji vnucovat zbraně jiné, než se kterými měl možnost trénovat. Je pravda, že základní bezpečnou manipulaci by měl uchazeč zvládnout s každou zbraní i po briefingovém předvedení. Nepovažuji ovšem za nutné si takto nějak dokazovat vlastní důležitost. Že jsem chlap a mám koule vím i bez toho. Pokud bude mít střelnice ke zkouškám SA58, nemám problém udělat zkoušku s ním. Jen nevím, s čím bude manipulovat uchazeč o čisté Céčko. SA58 za loveckou zbraň nepovažuji a chtěl bych vidět tu legraci, kdyby s ní někdo přišel k nám na hon. Nejlépe s třicetiranným rohlíkem. :D

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5321 » úte 28. úno 2017, 14:54

Nahodou, na internetu jsou krasne fotky predelanych 58ek do loveckeho vzhledu...
Na mysliveckou prochazku po lese s minizasobnikem bez toho, ze bych tam sel primarne neco strelit je to idealni - lehci a min prekazejici nez klasicka kulovnice.
Ale to obecne neni pripad a duvod 58ek u zkousek...
58ky si lidi porizuji spis pro zabavu/sport (B), pripadne i cim dal casteji pro osobni ochranu (E). Pripadne proto, ze s tim slouzili a chtej to mit doma "jako vzpominku", tomu je nejbliz (A). Tam vsude se s tim lze teoreticky taky potkat, ale kdo umi manipulovat s pistoli, ten bude umet manipulovat i s timhle, pokud mu nekdo ukaze ovladaci prvky a jak se to rozklada/sklada.
Zatim NIKDO nebere Sa58 na zkousku s tim, ze by tam nebyl k dispozici funkcni rez, aby si lidi zkouseli maniulaci mimo samotnou zkousku... A ta 58ka je tam zatim spis z "pokusnych" duvodu...

marinakus

Příspěvek#5322 » úte 28. úno 2017, 16:30

cmk : Já věděl, že se ozveš :D Neber to pořád osobně proboha :lol:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5323 » úte 28. úno 2017, 20:10

Bych rekl, ze jsem to objasnil pomerne neutocne a neosobne :-)

vampyrcik

Příspěvek#5324 » stř 1. bře 2017, 13:12

Zdravím, mám dotaz (omlouvám se pokud je duplikovaný, ale nenašla jsem) - dá se někde (tím myslím: vyhlášky nařízení, zákony, provozní řády..) najít soupis pravidel pro práci se závadami na zbrani při praktické zkoušce? myslím tím jestli to má oporu v nějakém právním dokumentu, nebo jestli se to předává pouze ústně?
našla jsem pouze, že to má určit komisař před začátkem zkoušky, ale to mi přijde trochu pozdě..

Sysop

Příspěvek#5325 » stř 1. bře 2017, 14:04

Myslim, ze presne postupy na to nejsou, protoze existuje fura druhu zbrani a tedy vagon typu zavad.

V obecne rovine jsou ty postupy popsane na tomto webu v sekci ZP i v tomto foru, jen holt u toho posedet a precist. Pokud uz vis, na ktere strelnici budes delat zkousku, tak tam se i dozvis, co presne u ktere zbrane komisar bude chtit. Niance uz jsou pak minimalni a ty se prave dozvis primo od komisare pred zkouskou.

Co chtit vic?

Zpět na