Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Sysop
Příspěvek#5343 » stř 1. bře 2017, 20:59
kolombo píše:A jak ty zážitky souvisí s tím, co by někoho mohlo potkat u ZOZ ??
Resil se duvod, proc delat nebo nedelat u ZoZ ranu jistoty po psouku a duvod zakazu. Vzpominas?
Holt se nekdo pta, proc komisar nechce ranu jistoty, aby to nejak logicky pochopil a vstrebal. Zatim jsme na to ale neprisli.
- cmk
Příspěvek#5345 » stř 1. bře 2017, 21:15
Sysop píše:Holt se nekdo pta, proc komisar nechce ranu jistoty, aby to nejak logicky pochopil a vstrebal. Zatim jsme na to ale neprisli.
Tohle povazuji za "krivou vypoved".
Ne proto, ze jsem ti to ted sahodlouze popsal do SZ - tedy az po te, cos to napsal.
Ale proto, ze to tu ve vlakne je mnohokrat zmineno.
- DJ Die
Příspěvek#5346 » stř 1. bře 2017, 21:23
ZOZ by snad pokud možno mělo simulovat co nejvíc reálný provoz ne? A pokud se vám takhle blbě sekne střela, tak s tím stejně asi budete muset k puškaři...Rozebírat zrovna revolver je pěkně blbý nápad a tak už se vám nemusí podařit ho dát dohromady...
Slabý nebo žádný výstřel a zásek vyřešíte většinou na střelnici, ale ty horší? Asi těžko....
Slabý nebo žádný výstřel a zásek vyřešíte většinou na střelnici, ale ty horší? Asi těžko....
- Sysop
- Sysop
Příspěvek#5349 » stř 1. bře 2017, 21:35
DJ Die píše:...pokud se vám takhle blbě sekne střela, tak s tím stejně asi budete muset k puškaři...
Tohle jsem tehda vyresil na miste, nicmene jsem uvadel jen priklad, co se muze stat pri "psouku". Ale uz se k tomu vracet nebudu, tohle nikdo na ZoZ simulovat nebude.
Co se muze stat pri druhem pokusu o vystrel po psouku treba u Makarova, jsem uvedl vyse. Howgh.
- cmk
- jhora
- Sysop
Příspěvek#5354 » čtv 2. bře 2017, 10:14
Nojo, ale kontrola zbrane, zejmena nabojove komory VYLUCUJE vystrel. Tedy druha rana je nemozna. Diskutoval jsem to dlouze s CMK a musim uznat, ze pravdepodobnost, ze nekdo neumi zkontrolovat nabojovou komoru zejmena po tak vyjimecne situaci, jako je psouk, je vyrazne mensi, nez pravdepodobnost, ze dotycny zacne zmatkovat, protoze najednou ma udelat neco zcela nestandardniho (neudelat ranu jistoty). Ta rana je v tomto pripade zcela zbytecna, nicmene je soucasti urciteho drillu, ktery by kazdy mel mit nauceny zcela automaticky. Je tedy rozumnejsi nechat strelce, at dela naprosto nauceny postup vcetne rany jistoty, nez aby mel ruzne postupy pro uvedeni zbrane do bezpecneho stavu. Pak se snaze udela fatalni chyba.
Pouha zapalka ma na prebiti zbrane s dynamickym zaverem,to se tu resilo vyse. Ale pred ranou jistoty je, mimo jine, kontrola nabojove komory. Tedy druhy vystrel vyloucen.
Pouha zapalka ma na prebiti zbrane s dynamickym zaverem,to se tu resilo vyse. Ale pred ranou jistoty je, mimo jine, kontrola nabojove komory. Tedy druhy vystrel vyloucen.
- jhora
Příspěvek#5355 » čtv 2. bře 2017, 10:25
Technicky vzato máš naprostou pravdu. Vždycky jsem to bral tak, že rána jistoty se dává právě "pro jistotu", kdyby náááááááhodou došlo k lidské chybě a měl jsem náboj v komoře. Tj. k výstřelu by došlo jen pokud bych po pšouku udělal chybu (např nevyndal zásobník, ale kouknul do komory a vypuštěním závěru nabil). V takovém případě by rána jistoty znamenala průšvih.
Tj. u ZoZ to smysl nedává, tam by člověk vyletěl už za tu chybu, kterí by vedla k nabití zbraně.
Ale jako dril pro reálné situace mi to přijde vhodné. Člověk je tvor omylný a kdyby při ráně jistoty vyšel výstřel a v hlavni byla kousnutá střela, tak je to průšvih. Sice si nedovedu představit, že bych takovou botu udělal, když do hlavně koukám vždycky několikrát po sobě, ale zase už jsem četl a slyšel nemálo zkušeností těch, co byli naprosto přesvědčení, že nabito nemají, dáli ránu jistoty a "bum", takže nehodlám machrovat a tvrdit, že mě by se to stát nemohlo.
Tj. u ZoZ to smysl nedává, tam by člověk vyletěl už za tu chybu, kterí by vedla k nabití zbraně.
Ale jako dril pro reálné situace mi to přijde vhodné. Člověk je tvor omylný a kdyby při ráně jistoty vyšel výstřel a v hlavni byla kousnutá střela, tak je to průšvih. Sice si nedovedu představit, že bych takovou botu udělal, když do hlavně koukám vždycky několikrát po sobě, ale zase už jsem četl a slyšel nemálo zkušeností těch, co byli naprosto přesvědčení, že nabito nemají, dáli ránu jistoty a "bum", takže nehodlám machrovat a tvrdit, že mě by se to stát nemohlo.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí