Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#5401 » ned 16. dub 2017, 18:01
Scorpion : Je otázkou, jak s ním manipulaci zvládne, pokud ho nikdy předtím nedržela v ruce. Já prostě nechápu hledání problémů tam, kde být nemusí. Pokud nezvládne žena natažení CZ75 (a za moji kariéru jsem ještě nepotkal takovou, kterou bych to nenaučil), není přece problém přippravit ji ke zkoušce s jinou obvyklou zbraní (např. Beretta 71 nebo zmíněný revolver) a toto před začátkem zkoušky (ještě před teorií) sdělit komisaři. Věřím dost pevně tomu, že kdyby toto provedení zkoušky odmítl, dohodnu se s policisty na jiném termínu zkoušky s jiným komsařem. Já, jako komisař, v tom nevidím vůbec žádný problém.
Co se týká těch ocelových broků, uchazeč by měl vědět, jaký náboj do zbraně patří. Má přece připravit samostatně zbraň ke střelbě. Taky za to nevyhazuji a nevím, jestli to není chyba. Dost mě děsí představa, že někdo na střelnici vedle mě nabije do brokny náboj, který do ní tlakově nepatří.
Co se týká těch ocelových broků, uchazeč by měl vědět, jaký náboj do zbraně patří. Má přece připravit samostatně zbraň ke střelbě. Taky za to nevyhazuji a nevím, jestli to není chyba. Dost mě děsí představa, že někdo na střelnici vedle mě nabije do brokny náboj, který do ní tlakově nepatří.
- stope
Příspěvek#5403 » ned 16. dub 2017, 18:38
marinakus píše:Dost mě děsí představa, že někdo na střelnici vedle mě nabije do brokny náboj, který do ní tlakově nepatří.
Řekl bych, že když si broknu půjčím, správné střelivo mi poskytne správce. Když si koupím svou, budu mít nastudováno, co ten konkrétní model papá. Ale když dostanu u ZOZ broknu, kterou vidím podruhé v životě, bude to určitě tipovačka, protože ji nastudovanou mít nebudu...
- marinakus
Příspěvek#5404 » ned 16. dub 2017, 19:27
stope : Pokud se nevykašleš na přípravu, měl bys toto u zkoušky celkem bez problémů zvládnout s jakoukoliv zbraní. Takže žádná tipovačka ale pouze znalosti. Divil by ses kolik letitých myslivců by to klidně udělalo - nacpat vysokotlaký náboj do zbraně, do které nepatří. Naštěstí jsou většinou znatelně dražší. 

- juraj1
Příspěvek#5405 » pon 17. dub 2017, 11:20
2 marinakus: Prosim te, jak poznam, jake naboje muzu pouzit do brokovnice? Vim, ze musi mit urcity rozmer at se naboj vleze do komory a zaroven musi mit urcitou velikost broku at nedojde k poskozeni hlavne a zahrdleni. To je vse co jsem nasel, mel bych vedet neco dalsiho? Da se to vycist z nejakeho mista na zbrani nebo se musim naucit jako basnicku tabulky pro kazdou brokovnici? (Ptam se, protoze me celkem brzy cekaji zkousky a o tomhle slysim poprve)
- gogan
Příspěvek#5406 » pon 17. dub 2017, 12:05
Pro ocelé broky by měla mít značku
EDIT: hele tady jsem našel značky pro nově ověřované zbraně, jak je to u starších ti bude muset doplnit někdo znalejší
lilka.jpg
EDIT: hele tady jsem našel značky pro nově ověřované zbraně, jak je to u starších ti bude muset doplnit někdo znalejší
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- marinakus
Příspěvek#5407 » pon 17. dub 2017, 12:13
Na každé zbrani by měla být někde vyznačena ráže náboje, na který je komorována. Na brokně najdeš buď jen ráži (12, 16, atd. - většinou po rozebrání na hlavni nebo hlavňovém svazku) nebo i délku nábojnice (většinou za lomítkem za ráží). Pokud nenajdeš délku nábojnice na zbrani, najdeš ji v průkazu zbraně. Kratší náboj do brokovnice použít můžeš, delší ne právě především z důvodu většinou vyšších tlaků. Zbraně schválené pro střelbu s ocelovými broky mají vlastní zkušební značku (skautská lilie). Ono použití ocelových broků je daleko složitější záležitost ale pro ZOZ by to takto mělo stačit. Co se týká použití nábojů s jednotnou střelou (SLUG, Brenneke, Sball, atd.), záleží, co uvádí výrobce náboje o jeho použití ve zbrani vzhledem k jejímu zahrdlení. Občas ovšem nenajdeš údaje o zahrdlení hlavní ani na zbrani ani v PZ. Takže podle mě ke zkoušce stačí opět znát toto pravidlo.
Jak jsem ovšem uvedl, za teoretické otázky (jejich nezodpovězení) by tě nikdo neměl vyhodit. Pokud ale před tebe položí např. pistoli CZ75 a tři krabičky různých devítek (např. Luger, Makarov, Browning kurz), měl bys umět vybrat správné náboje. To vyhlášce 115 skutečně neodporuje. Jak moc to kdo používá ovšem netuším. Já to na kurzu učím ale jako komisař to nevyžaduji. K tomu abych poznal, jak bezpečně umí uchazeč manipulovat se zbraní, to nepotřebuji.
Jak jsem ovšem uvedl, za teoretické otázky (jejich nezodpovězení) by tě nikdo neměl vyhodit. Pokud ale před tebe položí např. pistoli CZ75 a tři krabičky různých devítek (např. Luger, Makarov, Browning kurz), měl bys umět vybrat správné náboje. To vyhlášce 115 skutečně neodporuje. Jak moc to kdo používá ovšem netuším. Já to na kurzu učím ale jako komisař to nevyžaduji. K tomu abych poznal, jak bezpečně umí uchazeč manipulovat se zbraní, to nepotřebuji.
- petras125
Příspěvek#5410 » pon 17. dub 2017, 12:29
To: Marinakus
S testováním uchazečů na znalost zkušebních značek bych byl opatrný. Zkouška ocelovými broky snad (lilii pozná patrně každy), u dalších bych byl opatrný. Zkušební značky jsou poměrně obtížná disciplína, zvláště ty starší nebo historické. Mnohdy se liší jen v drobných detailech - viz. příklad, který dávám do přílohy.
Pro ty, co nemají přístup k legislativě, přikládám seznam značek podle 156/2000 Sb.
S testováním uchazečů na znalost zkušebních značek bych byl opatrný. Zkouška ocelovými broky snad (lilii pozná patrně každy), u dalších bych byl opatrný. Zkušební značky jsou poměrně obtížná disciplína, zvláště ty starší nebo historické. Mnohdy se liší jen v drobných detailech - viz. příklad, který dávám do přílohy.
Pro ty, co nemají přístup k legislativě, přikládám seznam značek podle 156/2000 Sb.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- cmk
Příspěvek#5413 » úte 18. dub 2017, 16:46
cmk píše:Taky se ptam na hlavni casti... A nemam strach, ze by mi nekdo odpovedel "nic nebude".
Tady jde o extrem... Tady uz si to odpoved: "nas*er si" zaslouzi.
Chtel jsem pro jistotu rict, ze to "TADY" znamena "u te zkousky popisovane v tom dlouhem prispevku".
Naopak "dotaz" na nektere veci povazuji za smysluplny - obecne jsou to veci, ktere bezprostredne souvisi s bezpecnou manipulaci.
- petras125
Příspěvek#5414 » úte 18. dub 2017, 17:22
marinakus píše:petras : Ale tady nikdo o testování uchazečů zkušebními značkami nemluvil. Já tedy určitě ne. A s tím seznamem byl rychlejší gogan.
Máš pravdu v obou bodech, beru zpět

Mimochodem, pokud by někoho zajímaly rozhodnutí C.I.P. harmonizované do českého právního systému, tak jsou k nalezení na stránkách ÚNMZ, např.
http://www.unmz.cz/files/vestnik/Mimo%C ... 20-DEF.pdf
http://www.unmz.cz/files/vestnik/Mimo%C ... C.I.P..pdf
http://www.unmz.cz/urad/vestnik-unmz
-
ostrostrelec - Příspěvky: 20
- ostrostrelec
Příspěvek#5415 » pát 21. dub 2017, 07:51
petras125 píše:K tomu stresu: Cca před měsícem jsem rozšiřoval svoje E o skupiny A, B a C. Střílím mnoho let, na střelnici jsem každý týden. Mnoho úkonů se zbraní dělám zcela podvědomě. Díky tomu, že jsem střílel při zkouškách pouze k dlouhé a brokové, nebylo moc co pokazit. Kdybych ale rozšiřovat třeba jen o A a střílel z krátké, pak bych se nejspíš klapal jako ratlík z prostého důvodu - jeden komisař chce nechat zbraň po střelbě s vypuštěným závěrem, druhý ve střelecké pohotovosti, třetí s kohoutem na ozubu, .... Tím, že komisař dá nějakou otázku (sice "de jure" nemá nárok naodpověď) a pozoruje uchazeče, měl by být schopen uchazeče trochu roklíčovat a osvícený komisař by měl především rozlišit, zda uchazeč manipuluje bezpečně (byť třeba ne na 100% podle pokynů), nebo zda je nebezpečný sám sobě.
Také jsem před nedávnem rozšiřoval ZP o C, přiznám se, že jsem se na praktickou část vůbec nepřipravoval a také jsem dělal XY věcí podvědomě. Třeba rozborku a sborku u CZ75 jsem nedělal aspoň 10 let, ale vzpomněl jsem si na ni bez problémů. Ono se to nezapomíná. Automaticky jsem dával ránu jistoty u všech zbraní a komisař proti tomu nic neměl (ono jsem si kdysi takto prostřelil knihovnu z důvodu závady na zbrani, tak jsem od té doby mnohem v tomto ohledu opatrnější a kontroluji komoru i vizuálně). Po střelbě jsem automaticky čekal, až mi komisař zkontroluje komoru jako rozhodčí na závodech, chvíli mu trvalo než mu došlo, co chci, ale zkontroloval a neměl problém. Stejně tak jsem po dostřílení chtěl vypustit závěr automaticky palcem, abych zjistil, že u CZ to není jako třeba u Glocka. Prostě zvyk je železná košile a člověk se špatně přeorientuje na něco jiného, ale myslím, že pokud člověk bezpečnou manipulaci ovládá ať už s jakou chce zbraní, tak nemá problém odbornou způsobilost zvládnout. Ostatní stížnosti žadatelů na průběh zkoušky mi popravdě často (ne vždy, viz zde řešené příklady o 20 minutovém ústním pohovoru u ZOZ) přijdou jako výmluvy a obhajoba vlastní neznalosti.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí