Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- jhora
Příspěvek#5476 » čtv 25. kvě 2017, 09:27
Není to jedno? Úkolem komisaře je ujistit se, že uchazeč používá mozek a přemýšlí, než něco udělá - když tu čtu jednotlivé postupy od komisařů, tak to z toho tenhle úmysl je jasně patrný. Jak to provedou je zcela na nich. Proč by se nemohli zeptat na něco, co už bylo v testu? Nečekaná situace může pomoci odhalit, jestli uchazeč nedělá náhodou v takové situaci se zbraní před sebou / v ruce kraviny.
A upřímně. Ono by v autoškole neškodilo, kdyby se řidiči museli naučit trochu nauky o autech a fyziky nad rámec pár otázek v testu.
A upřímně. Ono by v autoškole neškodilo, kdyby se řidiči museli naučit trochu nauky o autech a fyziky nad rámec pár otázek v testu.
- Petzold
Příspěvek#5477 » čtv 25. kvě 2017, 09:33
Vinohradian: Emotivní jsem proto, že nesmyslně mícháš "teoretickou " a "praktickou" část zkoušky a celkem zbytečně poučuješ komisaře.
Komisař:
Zádržku mám už nasimulovanou na jedné zbrani dopředu. Při zkoušce podám uchazeči tuto zbraň do ruky a řeknu: toto se vám stalo během střelby ,vyřešte to.
Tvoje citace: No a z jakého titulu Ty nad rámec svých daných možností kladeš při praktické zkoušky otázky z teorie?
Odstranění závady na zbrani neřeší žádná otázka v testu - teoretické části zkoušky, je to součástí praktické části - bezpečná manipulace se zbraní.
Navíc to není žádná otázka, ale pokyn - čiň, konej, předveď.
Komisař:
Zádržku mám už nasimulovanou na jedné zbrani dopředu. Při zkoušce podám uchazeči tuto zbraň do ruky a řeknu: toto se vám stalo během střelby ,vyřešte to.
Tvoje citace: No a z jakého titulu Ty nad rámec svých daných možností kladeš při praktické zkoušky otázky z teorie?
Odstranění závady na zbrani neřeší žádná otázka v testu - teoretické části zkoušky, je to součástí praktické části - bezpečná manipulace se zbraní.
Navíc to není žádná otázka, ale pokyn - čiň, konej, předveď.
Naposledy upravil(a) Petzold dne čtv 25. kvě 2017, 09:43, celkem upraveno 2 x.
- HV
Příspěvek#5478 » čtv 25. kvě 2017, 09:38
Zrovna výběr náboje vhodné ráže je trochu atypická neb 9L je poměrně blbuvzdorná ráže - předpokládám použití CZ75. Makarov zbrani neublíží nikterak zásadně a nenapadá mě další náboj, který by tam šel odpálit. Ale dávám si to na seznam zajímavých otázek u ZOZ. Děkuji předem za případnou korekci mého myšlení.
- JardaB
Příspěvek#5479 » čtv 25. kvě 2017, 10:27
Vite co je u zkoušky pro zacatecnika největší problem? Ze si ty zbrane a naboje nemůže clovek v klidu vic osahat a zvyknout si na ne. Me to vždycky před a u zkoušky znervoznovalo, jak jsem to vzal do ruky, protože to bylo něco extra nezvyklého a divného, mit v ruce ostrou zbran.
Jinak u te raze snad nejde o to, ze tam jde naboj nejak narvat ale spis aby se zkouseny podival, co je na zbrani vyrazeno a dokazal jej vybrat z hromadky.
Jinak u te raze snad nejde o to, ze tam jde naboj nejak narvat ale spis aby se zkouseny podival, co je na zbrani vyrazeno a dokazal jej vybrat z hromadky.
- Vinohradian
- Vinohradian
Příspěvek#5480 » čtv 25. kvě 2017, 10:32
Petzold: Tak to zřejmě vyplývá z kontextu jinak. Reagoval jsme na příspěvek, který je patrně smazaný.
Šlo mi o to že důvodem vyhození od praktické části nemůže být to, že uchazeč nepopíše zbraň, hlavní části zbraně, zkušební značky a jejich umístění atp. Proto je i zbytečné se na to uchazeče ptát, a taky je to nad rámec toho o čem mluví vyhláška.
Co není zbytečné je udělovat pokyny k bezpečné manipulaci a odstraňování závad, s tím naprostý souhlas.
Šlo mi o to že důvodem vyhození od praktické části nemůže být to, že uchazeč nepopíše zbraň, hlavní části zbraně, zkušební značky a jejich umístění atp. Proto je i zbytečné se na to uchazeče ptát, a taky je to nad rámec toho o čem mluví vyhláška.
Co není zbytečné je udělovat pokyny k bezpečné manipulaci a odstraňování závad, s tím naprostý souhlas.
- HV
Příspěvek#5481 » čtv 25. kvě 2017, 11:00
důvodem vyhození od praktické části nemůže být to, že uchazeč nepopíše zbraň, hlavní části zbraně, zkušební značky a jejich umístění atp.
Důvodem k vyhození zcela jistě ne. To ale neznamená, že se na to komisař nemůže optat. Jsou to pro něj doplňují informace o uchazeči.
Důvodem k vyhození zcela jistě ne. To ale neznamená, že se na to komisař nemůže optat. Jsou to pro něj doplňují informace o uchazeči.
- jhora
- Vinohradian
- Vinohradian
Příspěvek#5483 » čtv 25. kvě 2017, 12:09
jhora: Jenomže nepolemizujete se mnou, ale s platnými právními předpisy, které se týkají praktické části zkoušky žadatele o ZP. Prostě kdyby ten člověk byl němý a prováděl manipulaci a odstranění závad, jak má, je to v naprostém pořádku. Dotazy na kategorii zbraní, hlavní části atp. jsou nad rámec toho, co je uvedeno o praktické části zkoušky ve vyhlášce a nechci vyvolávat spory a poučovat, ale je to prostě fakt na kterém není nic osobního.
- wigum
- jhora
- wigum
Příspěvek#5486 » čtv 25. kvě 2017, 12:46
A proto žadatel předvádí bezpečnou manipulaci. To že zná hlavní části zbraně průšvuhu nezabrání. Zahnáno do extrému by opravdu šlo absolvovat prakickou bez jediného slova.
Jen pro úplnost neradím, aby uchazeč u zkoušky nemluvil, ale i dotaz y komisaře by se měl brát jen jako doplněk.
Jen pro úplnost neradím, aby uchazeč u zkoušky nemluvil, ale i dotaz y komisaře by se měl brát jen jako doplněk.
- petras125
Příspěvek#5487 » čtv 25. kvě 2017, 12:49
Myslím, že tyto diskuse pomalu ztrácejí smysl, protože během krátké doby začne nejspíše platit nový zkušební řád. Takže vyčkejme .....
To Vinohradian: tvoje teze, že "kdyby ten člověk byl němý a prováděl manipulaci a odstranění závad, jak má, je to v naprostém pořádku" je absolutně pravdivá. Je to přesně tak, jak píšeš. Otázkou ovšem je, zda je to správně, zda by subjektivnejší průběh zkoušky nebyl lepší.
To Vinohradian: tvoje teze, že "kdyby ten člověk byl němý a prováděl manipulaci a odstranění závad, jak má, je to v naprostém pořádku" je absolutně pravdivá. Je to přesně tak, jak píšeš. Otázkou ovšem je, zda je to správně, zda by subjektivnejší průběh zkoušky nebyl lepší.
- marinakus
Příspěvek#5488 » čtv 25. kvě 2017, 13:07
Nový zkušební řád není ve svém návrhu až tolik odlišný od stávajícího. Bohužel změny v něm jsou dle mého názoru víc na škodu než ku prospěchu věci. Ale ještě není snad v konečné verzi a k dílčím úpravám by mělo dojít. Je zajímavé, že k rozporu v názorech na tyto změny dochází převážně mezi navrhujícím úředníkem a praktikem, který podle něj bude zkoušet (dokonce i dohlížející policie má, pokud vím, stejný názor). Každopádně ke zcela zásadním změnám u ZOZ nejspíš nedojde.
- stope
Příspěvek#5490 » čtv 25. kvě 2017, 15:19
JardaB píše:Vite co je u zkoušky pro zacatecnika největší problem? Ze si ty zbrane a naboje nemůže clovek v klidu vic osahat a zvyknout si na ne. Me to vždycky před a u zkoušky znervoznovalo, jak jsem to vzal do ruky, protože to bylo něco extra nezvyklého a divného, mit v ruce ostrou zbran.
Já ti nevim, ale když jsem blahé paměti dělal zkoušku na řidičák, sedal jsem za volant Feldy, se kterou jsem v rámci placené přípravy najezdil slušných kilometrů. Moh jsem dostat Fabku, ale ta se v mnoha věcech nelišila.
Očekával bych tedy, že když jdeš ke zkoušce na ZP, máš už od PČR určenou střelnici a na tu sis s předstihem zašel, vyzkoušel zbraně, které tam dává komisař ke zkoušce, případně si (viz řidičák) zaplatil přípravný kurz, zase s těmi zbraněmi. Najdou se i komisaři, kteří se zeptají, kdo dělal přípravu s ČZ a kdo s Glockem, a podle toho mu nachystají zbraň na manipulaci resp. střelbu.
Jestli jdeš na zkoušku a tam máš poprvé v ruce ostrou a jsi z toho nervní, děláš to špatně.
JardaB píše:Jinak u te raze snad nejde o to, ze tam jde naboj nejak narvat ale spis aby se zkouseny podival, co je na zbrani vyrazeno a dokazal jej vybrat z hromadky.
A to se tu řeší, jestli uchazeč pistoli zvedne a zkontroluje automaticky, bez specifického pokynu...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí