konec Zbrojních průkazů, od 1.1.2026?
- dako
Příspěvek#78 » pon 4. srp 2025, 08:22
ante píše:A obchodník si to může dát do ceníku. Umim si klidně představit položku "Ověření v CRZ za stovku".
ted se ještě zbavit tý pitomý kartičky VZP...
No supr, půjdu si koupit krabičku nábojů a v obchodě mi naúčtujou +100,- za ověření v CRZ.
Bezva, paradá, to opravdu všicni chceme.
Nebo v penězence místo hezké zalaminované karticky, budu nosit poskládánou A4 v podobě Zbrojního listu ověřenou někde na czechpointu. No paráda, ten papír, ten bude za pár týdnu teda vypadat. Ach jo. Tomu se říká pokrokové myšlení.
- monk
- Blacky
Příspěvek#80 » pon 4. srp 2025, 08:41
dako: Pokrokové myšlení je, že každej obchodník (a většina to už má) má přístup do CRZ, nebo někam (ok možná chvilku zabere, než se to odladí) a bud podle občanky, nebo jinak (pípnutí hodinek, prstenu, sítnice, prstu a kýho výra), že je vše ok.
Asi dovedu pochopit, že ("starší", nevěřící, prepeři, konspirátoři atd.) lidé chtějí, aby stát věděl co nejmín. Ale to holt už nezvrátíme.
Já třeba nechci nosit žádnou peněženku. Kartičky, bankovky plný virů a bakterií, mince co váží půl kila apod. V telefonu mám vše. A kdyby se stalo málo pravděpodobné, že si ho nenabiju, nebo vypadne síť, nebo na pár hodin elektrika, tak se určitě svět nezboří, že si nenakoupim náboje, nebo chleba. Tahle argumentace prostě už v roce 2025 neobstojí.
Za seriozní považuju pouze to, jak rychle to vše stát spustí, aby to fungovalo, než ty kartičky, který zatím furt mám a myslím že než se rozpadnou uteče hodně vody, budu mít. a ano, aby to bylo přiměřeně bezpečné ve smyslu, omezení přístupu na to co je nutné a jen pro toho, kdo má to oprávnění a na pořádný log.
Žádný mimozemštani nepřiletí, Anymous nehacknou celý svět, nebude totálni blackout, ani světová válka. Takže v našich končinách nevidím zásadní problem. A kdyby fakt něco ošklivě řachlo, tak mi bude fuk, že neprokážu nějaký PZ, apod.
Asi dovedu pochopit, že ("starší", nevěřící, prepeři, konspirátoři atd.) lidé chtějí, aby stát věděl co nejmín. Ale to holt už nezvrátíme.
Já třeba nechci nosit žádnou peněženku. Kartičky, bankovky plný virů a bakterií, mince co váží půl kila apod. V telefonu mám vše. A kdyby se stalo málo pravděpodobné, že si ho nenabiju, nebo vypadne síť, nebo na pár hodin elektrika, tak se určitě svět nezboří, že si nenakoupim náboje, nebo chleba. Tahle argumentace prostě už v roce 2025 neobstojí.
Za seriozní považuju pouze to, jak rychle to vše stát spustí, aby to fungovalo, než ty kartičky, který zatím furt mám a myslím že než se rozpadnou uteče hodně vody, budu mít. a ano, aby to bylo přiměřeně bezpečné ve smyslu, omezení přístupu na to co je nutné a jen pro toho, kdo má to oprávnění a na pořádný log.
Žádný mimozemštani nepřiletí, Anymous nehacknou celý svět, nebude totálni blackout, ani světová válka. Takže v našich končinách nevidím zásadní problem. A kdyby fakt něco ošklivě řachlo, tak mi bude fuk, že neprokážu nějaký PZ, apod.
- dan
Příspěvek#81 » pon 4. srp 2025, 08:46
V tom mu nijak nebrani ani stavajici zakon. To muze obchodnik udelat i dneska, takze zadna zmena. Ale nedela to, protoze byses sbalil a sel jinam, kde to delat nebudou. A ze stejneho duvodu to obchodnik nebude delat ani s novym zakonem.dako píše:No supr, půjdu si koupit krabičku nábojů a v obchodě mi naúčtujou +100,- za ověření v CRZ
Tvoje snaha demonstrovat jak moc nahovno to podle noveho zakona bude zacina byt ponekud krecovita. Mozna by bylo snazsi, kdybys rekl, ceho se bojis doopravdy (ovsem najdi neco, co je tam opravdu nove a nemuze se to stat uz dnes), nez vymyslet nerealisticke konstrukty jako priklad.
V tom s tebou sice nesouhlasim, ale pripada mi usmevna predstava, ze se to tady kompletne zhrouti, vsechno az na Policii, ktera bude i nadale fungovat a kontrolovat, jestli se lide vzajemne strili (nebo rabuji obchody) s legalne drzenejma zbranema.Blacky píše:nebude totálni blackout, ani světová válka
- Blacky
Příspěvek#83 » pon 4. srp 2025, 10:04
jééééééééééééééé
Jen co sem to dopsal, tak má O2 veeeelkej výpadek
Snad si nikdo zrovně ted nepotřebuje něco sůrně koupit. No ano stává se to, ale myslím, že to není fatálni. Navíc ty karty by měli být v tlf i offline a nevím kolik obchodníků jede net přez O2. hmmmm

- vvitty
Příspěvek#85 » pon 4. srp 2025, 10:37
dako píše:Nebo v penězence místo hezké zalaminované karticky, budu nosit poskládánou A4 v podobě Zbrojního listu ověřenou někde na czechpointu. No paráda, ten papír, ten bude za pár týdnu teda vypadat. Ach jo. Tomu se říká pokrokové myšlení.
V současné době už pátým rokem nosím v peněžence poskládanou A4 s rozhodnutím o povolení držet a nosit zbraň XXXX. Do konce roku to ještě vydržím než ho založím do archivu k ostatním dokumentům...
- Blacky
Příspěvek#87 » pon 4. srp 2025, 10:46
ante píše:To počkej až si ubzdí Slunce. Možná ty teorie o pytli bakteriálně kontaminovanejch drobnejch rychle přehodnotíš.

- vvitty
Příspěvek#88 » pon 4. srp 2025, 11:00
dan píše:To odbocim, ale proc ho nosis ? To neni doklad, jehoz noseni zakon vyzaduje. Musis mit pouze ZP a PZ. A to plati i kdyz ten PZ neni na tvoje jmeno.
Protoze osoba co doklad vydavala to tvrdila tak jsem ho slozil a pridal ke kartickam pro pripad zjednoduseni srazky s podobne znalou osobou

Protoze nektere strelnice maji kreativne napsany provozni rad a maji problem se strelbou ze zbrane ktera nema PZ na moje jmeno. Nektere takovej papir zklidnil...

V mnozstvi ruznych karticek co tam stejne je uz se jeden papir navic ztrati. Je fakt ze jsem ho uz par let nemusel vytahovat ....
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#89 » pon 4. srp 2025, 11:40
cipis píše:CzechJoker:
Zustal, viz. uz nekolikrat danem postovany 146 e.
§ 146. odst. e
"předložením evropského zbrojního pasu vydávaného Českou republikou, ve kterém je zapsána zbraň, které se oprávnění podle tohoto zákona týká."
Že to není klasická kartička, to se možná shodneme. A možná ne, protože kdo chce dezoláta bít, paragraf si vždycky najde.
A obecně. Mě nevadí, že od 1.1.2026 nebudu muset tahat balík průkazek. Mě vadí, že máme méně než 6 měsíců do ostrého startu a řada věcí není vyjasněna. A pokud není jasno, vznikají dohady.
- cipis
Příspěvek#90 » pon 4. srp 2025, 12:56
Víš, že pesimista nemůže být nikdy příjemně překvapený? Mají tařka půl roku na to, aby to nějak udělali.
Proč bych se měl něčím znepokojovat? Já budu jen rád, že nebudu muset nic tahat. A kvér v nejhorším prodat/koupit půjdu do prodejny nebo rovnou na policajty. Stejně tam zůstane ta fyzická návštěva v podobě ukázání zbraně. Tak to udělám rovnou. Na posedu za svitu měsíce, v úplné prdeli bez signálu, tak rozhodně nic obchodovat nebudu, ještě by mě tam někdo ošukal, jak byl tuhleva ten případ, jak si chudáka myslivce spletli s kumpánem domluveným online.
Jak víš, že to nebude klasická kartička? To ještě zveřejněné nebylo, jak bude vypadat. Ale i kdyby to bylo jako očkovací průkaz, tak je to stále násobně lepší, než paklíček karet.
Tak jak tak, ten váš argument, že nic nezbude, je lichý ...
Proč bych se měl něčím znepokojovat? Já budu jen rád, že nebudu muset nic tahat. A kvér v nejhorším prodat/koupit půjdu do prodejny nebo rovnou na policajty. Stejně tam zůstane ta fyzická návštěva v podobě ukázání zbraně. Tak to udělám rovnou. Na posedu za svitu měsíce, v úplné prdeli bez signálu, tak rozhodně nic obchodovat nebudu, ještě by mě tam někdo ošukal, jak byl tuhleva ten případ, jak si chudáka myslivce spletli s kumpánem domluveným online.
Jak víš, že to nebude klasická kartička? To ještě zveřejněné nebylo, jak bude vypadat. Ale i kdyby to bylo jako očkovací průkaz, tak je to stále násobně lepší, než paklíček karet.
Tak jak tak, ten váš argument, že nic nezbude, je lichý ...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí