Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

CzechJoker

Příspěvek#751 » čtv 26. říj 2023, 16:43

Instruktor by měl respektovat tvůj způsob, pokud je bezpečný a funguje ti. Může ti nabídnout jiný, ale neměl by trvat na svém.
Za sebe vidím problém u kolegů, kteří se snaží být tak moc rychlí, až jsou nebezpeční. Když jsem se jich ptal, tak nikdo z nich nehraje na žádný hudební nástroj, což mnohé vysvětluje.

JirkaCV

Příspěvek#752 » čtv 26. říj 2023, 16:59

Tak to bych měl mít výhodu. :)

risa2000

Příspěvek#753 » čtv 26. říj 2023, 20:13

pavelg: S Viktorem jsem si přesně o tom, na co se ptáš, psal někdy loni, když jsem uvažoval o pokračování na 201. Nebudu to tady citovat, ale shrnul bych to tak, že šlo v zásadě o dvě věci:

1) 201 je sice myšlena jako navazující na 102, ale protože se tam objevuje poprvé dlouhá, tak to někteří lidé chápou tak, že to budou takové základy pro dlouhou - ale ony nejsou. Zatímco s krátkou se ve 102 tak nějak ty základy daly absorbovat "po cestě", s dlouhou ve 201 se už tohle dělat nedá a základy člověk musí umět odjinud.
Můj závěr z diskuse byl, že nejlepší bude si před 201 udělat nějaký základní kurz pro dlouhou - minimálně manipulaci a základní techniku. Sice dlouhou mám, ale střílím výhradně "mířenku" z lavice, a to zdaleka nestačí.

2) 201 je fyzicky náročnější, jak rozsahem, tak náplní. Ne, že by člověk musel uběhnout 5 km za půl hodiny, ale taky už to není jen "stání u terčů" jak byla 102.
Můj závěr v tomhle bodě byl, že bych měl udělat něco se svou fyzičkou, a minimálně pro svůj klid se dát trochu dokupy, abych jednak víc vydržel, ale hlavně měl lepší představu, co vydržím.

Prostě, jít na 201 už nějak připraven.

Petr z Braníka

Příspěvek#754 » pát 27. říj 2023, 05:27

Těžko definovat "co musím umět před kurzem MV", ale jako absolvent kurzů u Hard Task mohu říct, že pokud si chce člověk být jistý, že MV zvládne, že si je dokonce užije, tak by na ně měl přijít s tím, že ovládá dovednosti, které jsou obsaženy v jejich kurzech:
DP1, DP2 před kurzem MV-102
DP3, DP4, DR1, 2, 3, 4 před kurzem MV-201
CQB, Low Light před kurzem MV-301.

Pokud si věřím, že jsem šikovnej a rychle chápu za pochodu a tři dny fyzického pohybu mě nepřipraví o soustředěnost, tak si třeba můžu troufnout tam jít méně vybaven dovednostmi a "zkusit to". To, co jsem napsal, je ale jistota, že člověk bude vědět, že to zvládne.

Blacky

Příspěvek#755 » pát 27. říj 2023, 07:09

Já bych vypíchl to "užít si to". Jasně, každej to má jinak, ale já si chci všechny ty kurzy užit. Takže sem holt před prvníma projel videa. Pred MV si dal vsechny pistolovy a puskovy (MV se spusitlo asi v pulce, tka sme dojel ty zakladni a pak sme na MV). A i chodim s kamosema na nektery kurzy znova. Oziveni, ale fakt super zabava. Uz vim co bude, nedelam kraviny, nezatezuju instruktora a muzu si pilovat drobnosti. I zkousim ruzne instruktory, ruzne firmy a tak. Ty prachy na to mám, tak to tak dělám no. .)

pavelg

Příspěvek#756 » pát 27. říj 2023, 07:56

Risa2000: to samozřejmě dává smysl, ale jak jsem psal, asi by bylo lepší, aby to Viktor hodil do bodů a lidi to viděli předtím, než se přihlásí. Případně by mohl nabídnout přípravný kurs na dlouhou, jestli to fakt dělá problémy.
Je to samozřejmě proces - jak se objevují problémy, tak se začnou komentovat, diskutovat a nakonec i řešit.
Já jen mám docela dost pochopení pro lidi, co se někam zapíšou, nikdo jim neřekne, že to předpokládá určitou vstupní úroveň a nakonec jsou z toho otrávení všichni. Není to vina jen těch, co se tam přihlásili.
Ze strany organizátorů je taky asi změna v tom, že zatímco do té doby jim tam na podobné věci chodili spíš nadšenci, teď, když to organizuje vláda, začnou se objevovat trochu jiné typy.

Taky si tak říkám, nakolik kompatibilní jsou ty kursy. Myslím to tak, že Franta mě bude nutit se škrábat na zadku pravou rukou a Pepa zase levou a oba to budou považovat za normu.

pavelg

Příspěvek#757 » pát 27. říj 2023, 07:59

Petr .. jo, to je celkem jasná řeč.
Jestli se dají dohledat obsahy nebo základní videa z toho, aby člověk mohl posoudit, jestli je nebo není na té úrovni, tak je to postačující pro zájemce.

ondra009

Příspěvek#758 » pát 27. říj 2023, 08:20

Nejde o to splnit nejake tabulky, chodi tam bezne sedesatnici, jak po nich chces, aby ubehli 5km? Co se tim mysli je:

1. zakladni manipulace, nabiti, vybiti zbrane, kontrola naboje v komore
2. reseni zavad a mit to zazite, bez nejakeho zdlouhaveho premysleni, co mam vlastne delat
3. taktice vs. nouzove prebiti
4. taseni bez toho, abych si prostrelil koleno
5. taseni s otockou vlevo, vpravo a vzad bez toho, abych miril pri otaceni kolegovi na zada
6. pohyb se zbrani s prstem mimo spoust a mireni do bezpecneho prostoru
6. b) vedet kdy spravne pouzit low/mid/high ready a pouzivat to.
7. taseni a strelba jednoruc (pistole)

A to vsechno jak s kratkou, tak i s dlouhou. Duvod je ten, ze se tam ma nacvicovat treba ochrana VIP (tve manzelky/milenky/milence), a kdyz tohle nemas zazite, tak asi tezko muzes jednou rukou odstrkovat manzelku a u toho se otacet vzad a jednou rukou strilet. Pak se na tech kurzech driluji ty zaklady, misto toho, aby se plnily osnovy.

CzechJoker

Příspěvek#759 » pát 27. říj 2023, 09:25

Jenom aby se to nepřeklopilo do opačného extrému, kdy je člověk nucen utratit "pro klid duše" desítky tisíc za jiné kurzy, aby mohl jít na MV. Já měl před kurzy za sebou 547 dnů ZVS a dva kurzy na místní střelnici, kde se řešil základní pohyb s krátkou. K tomu jsem měl s AR-15 něco odstříleno, takže to nebylo úplné překvapení (někteří si dlouhou koupili až týden před kurzem).
Pokud není účastník vyloženě simplexní, tak pochopit princip manipulace a přenést ho z krátké na dlouhou není, nebo by neměl být, zásadní problém. Pokud už dlouhou v ruce držel.
Za sebe budu rozporovat to, co píše Petr. Imho stačí mít zvládnutou základní manipulaci se svojí zbraní (dlouhou i krátkou), mít s nimi něco odstříleno (abych věděl, jak se ovládají, jak shodit závěr apod.) a projít MV-102 krátká a MV-102 dlouhá. Ty kurzy navazují na sebe, fakt bych nikoho nestrašil tím, že musí na spoustu komerčních kurzů jenom proto, aby prošel MV. Jediný kurz, který bych doporučil, je biomechanika u Kacu. Tam se řeší nasucho v podstatná část toho, co pak člověk musí dělat na střelnici. Je to jeden den v tělocvičně, ale stojí za to jak před kurzy, tak i obecně pro začátečníky (manipulace se zbraní i s oděvem, otočky, přechody, pády, sjíždění schodů po zádech).
Protože mám nějaké info z kurzu, který předcházel Viktorovo elaborátu, chápu jeho emoci. Šlo o MV-102 a nebezpečnou manipulaci, kterou na místě zvládli, ale bylo to zbytečné a protože se to opakuje furtdokola, Viktorovi došla trpělivost a sepsal to. Proto i ta poznámka směrem k pokračování na MV-201.

Blacky

Příspěvek#760 » pát 27. říj 2023, 09:37

Mnoo ale 99% lidi si udela MV102 jen s kratkou, protoze to staci a pak uz na 201 muze. A to je ten nejcastejsi problem. Ze neumej s dlouhou.

Nemyslim si, ze to je straseni. Jen doporuceni. Nic povinneho. Proste neuskodi mit aspon zaklad s pistoli i puskou. hihiihhihii ty zase doporucujes nejaky kurz biomechaniky no. Už ten název je děsivej :)

CzechJoker

Příspěvek#761 » pát 27. říj 2023, 10:03

Je snaha, aby byla povinná 102 pro dlouhou a krátkou, což by mělo v 90 % případů stačit. Pokud jde o kurz, který doporučuji a na kterém jsem sám byl asi 3×, tak neřeším název, ale obsah, který je užitečný nejen pro kurzy MV, ale pro každého, kdo pravidelně nosí. A hlavně ten kurz stojí 15 stovek, zatímco to, co doporučujete u HT před kurzy MV, je bratru za 30 litrů.
A jinak: 90 % lidí skončí s MV-102, dál to pro ně není zajímavé. A popravdě, tak jak je to nastavené teď, to velký smysl nedává, protože se to míjí s realitou (civilista, skryté nošení). Ale to se vracíme zpět na začátek, kdy se do úvodního zadání promítaly nejrůznější zájmy různých skupin, čehož výsledkem jsou jak hodnocené střelby ve formě jakéhosi závodu, nebo úplně zbytečná střelba na 300 m. A to nemluvím o komunikaci vůči IZS, což je úplný nesmysl, když se ani policajti mezi sebou nedokážou domluvit a první, co by u zásahu udělali s expertem se samodomo nášivkou stanovené zálohy státu, by bylo jeho odzbrojení a spoutání, aby nepřekážel...

Blacky

Příspěvek#762 » pát 27. říj 2023, 10:25

Joo pokud bude povinna 102 pro kratkou i dlouhou, dost to pomuze. Klidne si ji dodelam :)

Ty mas proste na HT pifku :)

Ceny se ted zvedly, ale zakladni puska a pistole je 2700+2700 no.

Hele posli mi odkaz na ten kurz co pises. Na webu Kacu sem ho nenasel, treba si to dám. A ceny tam nemaj vubec. Dost divné. LOLL a ted koukám na to video co maj jako na pozadi. Jak tam stahne jendoho a prez nej strili. I kdyz ma prst mimo spoust, tak ho na zemi paradne premíril. Kua to me tak trochu děsí.

ondra009

Příspěvek#763 » pát 27. říj 2023, 10:34

joker: jaka komunikace se slozkama? Ja videl slozky, jen kdyz prijely na buzeracni kontrolu a pak zmizely.
blacky: bohuzel musis na FB https://www.facebook.com/kacugroup/ ceny pocitej tak kolem 2500 za den

kolombo

Příspěvek#764 » pát 27. říj 2023, 12:01

Hele, znalci, dá so považovat UZI za dlouhou pro potřeby toho kurzu ?
Je to 9Luger a mám tu prostřední velikost.

monk

Příspěvek#765 » pát 27. říj 2023, 12:10

jde to zvládnout , ja na 201 potkal striboga a na 301 VAR. a oba to dali.

Zpět na