Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

robokop

Příspěvek#781 » stř 1. říj 2014, 08:08

Určitě někdo odpoví zkušeněji a obšírněji. Ale stručně toto.
Děláte z toho zbytečnou vědu. Rozborku ČZ není třeba trénovat pořád dokola. Je to úplně jednoduché, stačí třikrát to projet, ne? Co tam trénujete? Když se to nějak sekne a půjde to ztuha, tak to i komisař pochopí a počká. Hlavně klid.
Mechanismus zabezpečení zbraní? To nenajdete nikde srozumitelně, protože každá zbraň to má jinak. Obecně bych na ČZ ukázal na pojistku (zboku na těle) a zmínil se, že existují i jiné druhy pojistek (dlaňová, pádová, jazýček na spoušti, apod.) a jsou možné jejich kombinace.
Selhání. Když nevystřelí - čekám, potom stažením závěru vyhodím (tím se mi do nábojové komory dostane další) a střílím dál. Když tato manipulace není úspěšná, potom teprve vyhodím zásobník, stažením závěru vyhodím selhač (nebo taky ne, když to nejde) a řeším co dál.
Puškař. To je o vyhodnocení střelce. Samozřejmě, že papír v hlavni dokážu vyřešit sám. Vybiji pistoli, rozborka a protažení hlavně čímkoli, co je po ruce. Zaseklý náboj, jestli myslíte po vystřelení v hlavni, bych jako začátečník rozhodně neřešil sám, pistoli dle možností vybil a odnesl k puškaři.
Rána jistoty. Vždy při vybití zbraně (či sborce) dělat, pokud komisař výslovně neřekne, že to nechce.

Jestli jsem něco napsal špatně, klidně mně zkušenější zkritizujte. Mně se jen zdá,že z toho děláte vědu. Dělal jsem letos zkoušky v Brně u p. Komendy a bylo to naprosto v klidu. Nešel mi vyndat záchyt závěru, tak jsem tam na něj tlačil zásobníkem než povolil, abych pak zjistil, že jsem měl mimo rysky. No začátečník. A prošlo to.

Tyrfing

Příspěvek#782 » stř 1. říj 2014, 09:16

Eironil píše:3. Jak budu posupovat po závadě, kromě zmíněných 30 vteřin? Někdo tu psal, že se nemá vytahovat zásobník, ale jen pak vyhodil selhač a střílet dál. Jinde je to zas s celkovým vybitím zbraně. Co je tedy správně?

To je prave to, ze zavad je vice druhu, nejen selhac. U selhace se ceka 30 vterin, pak novym nabitim vyhodit selhac a jedem.

U ruznych spatnych podani (napriklad vcera u prebijenek jsem mel 2x nevytazenou nabojnici), nebo u nabojnic zaseklych ve vyhoznem okenku, se vytahne nejdriv zasobnik, pak se operuje se zbrani, a zadnych 30 vterin se neceka. Jen je potreba zavadu spravne vyhodnotit.

Jeste muze nastat vesela situace, kdy je novy naboj uz napul podany do hlavne, takze jeste drzi v zasobniku, ale uz je na nabehu do komory, takze nejde vytahnout zasobnik ven, a jeste je tam nejspis nekde nejaka zasekla nabojnice, tak v tom pripade zaver zafixovat vzadu za pomoci zachytu zaveru a resit zavadu.

Slaba rana je specialitka, tam muze zustat strela v hlavni a do komory je podany naboj. V tom pripade vytahnout zasobnik, stahnout zaver dozadu (=vyhodit naboj), presvedcit se, ze v komore neni naboj, vypustit kohout, rozebrat zbran a zkontrolovat hlaven. Kdyz nebude pruchozi, tak puskar.

Samozrejme, vsechny tyto navody jsou tak, jak bych je delal bez dozoru sam na stavu. Komisar muze byt vul nebo pedant a po zkousenem chtit nejaky vymazleny superextra echt postup, ktery se naucil nekdy pred 100 lety kdyz ho ucil nejaky Pistolus Maximus :-)

Eironil

Příspěvek#783 » stř 1. říj 2014, 12:52

Děkuji za odpovědi. Ale ne, vědu z toho nedělám, trénováním nemyslím to, že zbraň 20x denně rozeberu. Ale snažím se být co nejvíc připravená, obzvlášť pk tom, co tu čtu. Zkouším si hlavně tu manipulaci, ať pak zbytečně nezmatkuji.
U těch pojistek mi šlo i o jiné mechanismy, jako blokace úderníku atd. Četla jsem tu, že to někteří komisaři mají rádi, tak jen ať v tom nemám guláš.

Co se týče závad, 30 s tedy čekám u selhače a malé rány, pak buď vyhodit a pokračovat, nebo zasobnik, vyhodit, rozborka. Pokud je střela v hlavni, tak puškař. Pokud mám kdekoliv skřípnutý celý náboj, tak puškař ne a závada se řeší na místě? S tím papírkem v hlavni, je jasné, že to může člověk bezproblémů vyřešit sám, někdo tu ale psal, že i v tomto případě chtěl komisař slyšet puškaře... tak to se v tom pak člověk má vyznat.

Tyrfing

Příspěvek#784 » stř 1. říj 2014, 14:35

30 vterin jenom selhac. Slaba rana znamena uz zazehnuti prachove sloze, ktera ale mozna byla nedostatecna, 30 vterin nema smysl cekat.

Rozborka jen u slabe rany. Selhac se vyhodi a lze pokracovat ve strelbe.

Jinak ja vzdy o papirku v hlavni slysel v roli chytaku pri rozborce, jestli se novacek pri rozborce do hlavne podiva ci nikoliv.

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#785 » stř 1. říj 2014, 14:54

Zavady, zkusenosti jsou po prazsku:

1. Selhac. Pistole cvakne, rana nevyjde, kohout dole. Kroky jsou: pockat 30s, vybit (zasobnik ven, kontrola komory opakovanym stazenim zaveru a pohledem do okynka), rana jistoty. Chytaky: selhany naboj predat ridicimu strelby, nebo spravci, nebo prodejci (v uvedenem poradi), a otazka, ve strelbe muzeme pokracovat? Odpoved je ano.

2. Slaba rana. Pistole jen prskne, hodne se kouri, kohout je dole..... Plati ze se ceka jako u selhace. Kdo nepocka, muze vyletet, Kdo chce, muze s komisarem debatovat, zda shorel vsechen prach, nebo zda prohoriva atd. hodne stesti, z te debaty jako vitez vyjit nemuzete. Plati ze se ceka! Pak vybit, zasobnik, komora, rana jistoty. Tady to nekteri komisari komplikuji a ranu jistoty nechteji ani videt (opravdu je to stav kdy Vas jeden komisar vyhodi za ranu jistoty a druhy za to, ze jste ji nedali, bacha!) Pokud komisar veli ze ranu jistoty nechce, tak se vypousti pres palce, oba palce. Pokud komisar neveli, tak rana jistoty.
Nasleduje rozborka a kontrola hlavne. Nepruchozi = puskar. Pruchozi - strilime dal. U naboje jako vyse - pokud zbyde neco co ma strelu a kleplou zapalku, nebo pomackanou nabojnici - tak likvidace.

3. Zadrzka, zasek. Necekat, vybit vyse popsanym postupem a je hotovo.

Papirek v hlavni. Ano, je to kontrola toho, zda se uchazec koukne pri rozborce. NEODSTRANOVAT! Nikdy! Nahlasit prekazku v hlavni a na otazku co s tim odpoved ze puskar. Opet, muzete zacit s komisarem povidani o tom kterym smerem vystrcit, cim vystrcit atd..... kdo si chce komplikovat zkousku, prosim, komisar se bude skvele bavit a mozna Vas nevyhodi.

Chytak u likvidace poskozeneho cui selhaneho naboje: pokud uchazec opusti zkousku, je hodnocen neprospel. Takze az komisari reknete, ze selhany ci poskozeny naboj date prodejci, nebo spravci vedle v mistnosti, s usmevem Vas posle to udelat. Opakuji - opustite streliste = u zkousky neprospel. Spravne reseni je odevzdavat v poradi: ridici strelby (to je ted komisar co stoji hned za mnou), pak spravce strelnice, az pak prodejce nebo odborna likvidace.

Tyrfing

Příspěvek#786 » stř 1. říj 2014, 15:39

Ok, tak 30 vterin i u slabe rany :mrgreen: Jinak to je pekny a pomerne neprustrelny navod, kde plati, ze nakonec kdyz komisar chce, tak stejne ma jak vyhodit...

Int1m1thy

Příspěvek#787 » stř 1. říj 2014, 15:41

ale to je ve vsem ;) jde o to jak se mu libite a jakou ma naladu... jinak tech 30s u obou pripadech :roll:

Eironil

Příspěvek#788 » stř 1. říj 2014, 19:39

Super super, děkuji moc, přesně to jsem potřebovala :-) Ještě jen, může se náboj skřípnout někde tak, že nepůjde vyndat zásobník, tedy vlastně nepůjde zbraň bezpečně vybít? Co dělat pak?

Opravdu moc děkuji za rady, je skvělé, že člověku poradíte :-)

Serz

Příspěvek#789 » stř 1. říj 2014, 20:42

uplne se to vyloucit neda, s pistoli vzor 82 se mi to stalo. vystreleny naboj se poradne nevyhodil, nasledujici zustal v polovicni pozici mezi zasobnikem a komorou, zaver se nedovrel. to se pak neda ani stahnout zaver do zadni polohy a neni to situace resitelna pro zacatecnika, ani jednim clovekem (ani zkusenejsim) a uz vubec bez nejakych nastroju. to se musel sroubovakem pres vyhozni okenko narvat naboj zpatky do zasobniku, pak rucne (natazenim) vyhodit prazdna nabojnice z komory
kdyby to nastalo, namirim zbran do ciloveho prostoru a hlasim "zbran zavada"
PS: jeste zajistit zbran

Liberty

Příspěvek#790 » čtv 2. říj 2014, 08:25

Zalezi na komisari.
Je to jako s autoskolou, nekteri se vas budou snazit vyhodit za sebemensi chybu a budou si vymyslet, jini zase pomuzou a davaji sance, nekteri sou dokonce az prilis hodni. Ja mel poprve smulu na komisare a u opravy jsem mel ,,udajne,, hovado ale ja s nim problem nemel... Mel celkem dobrou naladu mozna tim to taky bylo. Nekteri maji radi, kdyz zbran cvaka pri kazdem pohybu(rana jistoty pokazde kdyz s ni cokoliv udelam) jinym to je naprosto fuk.
Pak klasika, papírky a skolni naboje vsude mozne (u malorazky doporucuju rovnou vyndat zaver a podivat se skrz hlaven, nekdy se zk. provadi primo na strelisti kde je celkem tma a setkal jsem se s cernymi skol. naboji co nebyly vubec videt)
Nekteri se vas snazi rozhodit otazkami z teorie a zaroven po vas chteji ukazovat manipulaci, nechavaji vam suchy zasekly zbrane (viz muj prvni pokus - soustredil sem se na odpovedi a nechal sem prst na spousti:), klasicky nachytavky mu na me nevychazely tak zkusil tohle a vyslo mu to. ten clovek tehdy vyhazel naprostou vetsinu lidi.
Pak dalsi oblibeny burt je ,,zvednete mi nejakou nabojnici tamhle .... a ted mi neco prectete na zbrani... - pozor, pokazde kdyz spustim zbran z oci- ZKONTROLOVAT znova zda je zbran v nenabitem stavu nez s ni zacnu cokoliv delat:) hodne lidi se tak nachyta.
Teoreticky muzou vyhazovat za ohrozeni bezpecnosti, ovsem zakon nepocita s tim ze na zkouskach zadatele manipuluji se zbranemi v takovem stavu, ze je ohrozeni je vubec brat do ruky.
Jinak co koukam tak tu vsichni uz vsechno co se tam objevuje sepsali...., selhač/závadná, osoby ve střelišti nebo jiné( zkr. situace přerušení střelby = jak postupujeme), rozeznávání hlavních částí + označení, závady na zbraních/nábojích a jak je rozeznáme... Není tam myslim nic co se ale nikdo nedočtě tady na zbraně kvalitně.

Jak by rekl Forest, prakticka zkouska z odborne zpusobilosti je jako bonboniera........... :lol:

marinakus

Příspěvek#791 » čtv 2. říj 2014, 09:23

Dovolte abych taky vyjádřil svůj názor. Nesouhlasím tak docela s teorií : počkám 30 vteřin, přebiji a střílím dál. V tom lepším a samozřejmě pravděpodobnějším případě si jenom vyhodíte ostrý náboj pod nohy a pak po něm budete šlapat, což se komisaři moc líbit nemusí (nebudete ho přeci někde lovit s nataženou pistolí v ruce a nevím, jestli si ho umíte vysypat do dlaně). V horším případě vám ho nezachytí vytahovač a pošlete si do komory další náboj, čímž si celkem solidně bloknete celý mechanismus zbraně včetně vyndání zásobníku. Takže vysunutí zásobníku při selhači určitě nepovažuji za zbytečné. Provozovatelé kombatové střelby mi to nevyvracejte, tady jde o zkoušky.

Tyrfing

Příspěvek#792 » čtv 2. říj 2014, 09:37

S tim vsim by se dalo souhlasit, ale ani vytazeni zasobniku pri selhaci nevyresi to vyhozeni naboje pod nohy, pokud to teda clovek neumi vyhodit do ruky. Nicmene to je grif, ktery me muj instruktor naucil docela brzy, prave pro podobne pripady.

marinakus

Příspěvek#793 » čtv 2. říj 2014, 09:43

Samozřejmě záleží na komisaři. Když bude chtít za každou cenu někoho vyhodit nikdo mu v tom nemůže zabránit. Na druhou stranu jsem se setkal s názorem z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál, že někteří komisaři jdou nad rámec toho, co ukládá zákon a podzákonné předpisy a že se to začíná řešit. Jsem na to moc zvědavej.

kabr

Příspěvek#794 » čtv 2. říj 2014, 12:43

Musím říci že u mě byl komisař naprosto super a dozor od PČR také. Žádné záludnosti - stačilo mířit bezpečným směrem, popsat hlavní části zbraně rozborka zborka, prst mimou spoušť. Při rozborce mi u CZ75 vyskočila pružinka kamsi - komisař jen "nechte to být to jsou ty umělohmotný tyčky". Jen u selhače chtěl slyšet že hlásím závadu správci střelnice, pak čekám 30 s atd. To samozřejmě nikdo ze začátku neříkal tak paní do PČR došla k nám čekajícím a sděllila co by pan komisař rád slyšel. Dlouhou rozebírali jen Cčkaři, nebo samotné B. Kdo měl E tak jen krátkou. Stejně tak střelby brokovnice a dlouhou jen C, u B střídal jen krátkou a malorážku, u E se střílelo jen z pistole. Při střelbách (pistole) hlásil dopředu: nekontrolujte, vidíte že je závěr vzadu zbraň je OK, střílejte, nechte závěr vzadu, další.

robokop

Příspěvek#795 » čtv 2. říj 2014, 13:30

Ano, u mě taky tak. Proto netřeba se bát.
A docela mě pobavily nabiflované teoretické postupy, například při selhání, kdy hlásím správci střelnice "závada na zbrani" ........ To přece fungovalo jedině na vojně ....
Víte (nováčci), co se stane, když si půjdete někdy později na střelnici zastřílet, něco se vám sekne ve zbrani a vy budete křičet: "závada na zbrani!"? Pokud tam vůbec někdo ze zaměstnanců poblíž bude, tak odvětí: "Tak si to sprav, ne?"
:D
Tohle je například správný praktický postup komisaře (viz. výše):
//nekontrolujte, vidíte že je závěr vzadu zbraň je OK//
.. a ne pořád cvakat ...

Zpět na