Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

JirkaCV

Příspěvek#796 » úte 12. pro 2023, 19:03

Proběhlo 2. čtení návrhu zákona. Přiletělo pár vidlí nebo spíš vidliček:

Radek Koten (SPD):
- vydávání ZO občanům jiného státu
- zařazení flobertek
- regulované součásti zbraní (grandfathering)
- návrat §1 „Právo nabývat, držet a nosit zbraň je zaručeno za podmínek stanovených tímto zákonem.”
- spolehlivost
Radek Vondráček (ANO)
- práva orgánů veřejné moci
Jiří Mašek (ANO)
- zbraňová amnestie
- návrat §1
Šimon Heller (KDU-ČSL)
- návrat §1
- povinná registrace zbraní na střelnici
Petr Sadovský (ANO)
- zbraňová amnestie

Některé návrhy jsou podepsané více poslanci (uvádím pouze navrhovatele), některé jsou duplicitní.

K některým se vyjadřoval ministr Rakušan, připustil další jednání. Totéž navrhující poslanci a to včetně ochoty návrh stáhnout.

Detaily zde: https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&t=465

partykiller

Příspěvek#797 » stř 13. pro 2023, 17:16

Už mimo kartičkové téma. Jak to tedy vlastně bude se skupinami, jak psal Dan bude základní a pokročilá. Já mám teď A,B,E budu mít tedy pokročilou, znamená to, že automaticky budu mít i rovnou oprávnění jako je nyní samostatná skupina C,D? Ptám si protože teď lovecké účely nemám, ale časem jsem chtěl dodělávat…

Haluziak

Příspěvek#798 » stř 13. pro 2023, 17:36

partykiller jestli jsem to správně pochopil A, B, C se sloučí v základní a D,E se sloučí v pokročilou, takže si nebudeš muset nic dodělávat neboť bys měl mít pokročilé oprávnění.

JirkaCV

Příspěvek#799 » stř 13. pro 2023, 17:37

Ečko automaticky spadne do pokročilého. Takže nám spadne do klína všechno.
Otázka je, jak bude vypadat prováděcí předpis.
Na lov stejně potřebuješ lovecký lístek, to je proti zbrojáku docela maturita.

partykiller

Příspěvek#800 » stř 13. pro 2023, 21:13

Tak jasně, ale pokud to tak bude, tak dobrý. Letos jsem to nestihl a radši rok počkám než se srát s rozšiřováním skupin teďka. Navíc, co kdyby mi hráblo a chtěl bych dělat něco kde potřebuju D :D

JirkaCV

Příspěvek#801 » stř 13. pro 2023, 22:03

D = rozšířené oprávnění, tudíž stačí E. Ale nevíme, jak bude vypadat prováděcí předpis a podmínky v něm.
Poznámka: jestli ti hrábne, vykašli se na výkon povolání. Fakt. ;)

dan

Příspěvek#802 » stř 13. pro 2023, 23:30

Haluziak píše:takže si nebudeš muset nic dodělávat neboť bys měl mít pokročilé oprávnění.

... a pokrocile opravneni v sobe automaticky zahrnuje opravneni zakladni.

Neni to tedy tak jako v soucasnosti, kdy existuji samoastatne skupiny, je to tak, ze existuji dva stupne opravneni - nizsi (zakladni) a vyssi (rozsireny).

Velmi zjednodusene receno - zakladni opravneni zhruba odpovida dnesnimu pravu drzet, za timco rozsirene opravneni odpovida dnesnimu pravu nosit.

Pravo "nakladat se zbrani sveho zamestnavatele", dnesni skupina D, bude nahrazeno obecnejsim mechanismeme "prenechani zbrane" pripadne institutem "vedlejsiho drzitele" u kterych prijemce nepotrebuje zadne specificke opravneni. Vystaci si s beznym ZO (ZL).

Obdobne se novy zakon vyporadal se ZP sk. B a C. V podstate zcela opousti "ucel drzeni zbrane". On uz soucasny zakon (s vyjimkou vekovych hranic) "ucel" k nicemu nepouzival. Novy zakon vychazi z predpokladu, ze ZO ma jen osoba spolehliva, zakonu dbala, a ta smi zbran, kterou ma, pouzit jakymkoliv zakonnym zpusobem aniz by na konkretni pouziti musela mit od statu predem svoleni. Specialni opravneni, ktera stavajici zakon priznaval drzitelum ZP s, B pripadne C jsou v novem zakonu dostupna kazdemu, respektive, jsou vazana na konkretni situiaci a cinnost, nikoliv na nejake predem udelene formalni opravneni.

Celkove se role statu presouva do oblasti evidencni a kontrolni. V mnoha situacich, kde je dnes nutne nejprve ziskat svoleni statu tam po novu staci, ze oba (vsichni) zucastneni maji ZO nebo ZL a ukon statu oznami az dodatecne. V rade ohledu se pravidla tykajici se zbrani (dnesni) kategorie B priblizi pravidlum (dnesni) kategorie C ...

partykiller

Příspěvek#803 » čtv 14. pro 2023, 08:17

Dan: super vysvětlení, diky

Petr z Braníka

Příspěvek#804 » úte 19. pro 2023, 09:30

dan: tak to vypadá, že zkoušku už budou všichni muset dělat i s dlouhou viď? Já měl pro skupiny B, E u zkoušky jenom pistoli.

Petr z Braníka

Příspěvek#805 » úte 19. pro 2023, 09:31

Haluziak píše:partykiller jestli jsem to správně pochopil A, B, C se sloučí v základní a D,E se sloučí v pokročilou, takže si nebudeš muset nic dodělávat neboť bys měl mít pokročilé oprávnění.

Přesněji:
A, B, C se sloučí v základní
A, B, C, D, E se sloučí v pokročilou

DesertEagle

Příspěvek#806 » úte 19. pro 2023, 09:59

Kluci díky. Změny v licencich jsou už známé ?

dan

Příspěvek#807 » úte 19. pro 2023, 10:12

Petr z Braníka píše:tak to vypadá, že zkoušku už budou všichni muset dělat i s dlouhou viď? Já měl pro skupiny B, E u zkoušky jenom pistoli.
To se v tehle chvili neda rict. K zakonu vzniknou provadeci vyhlasky, ktere budou opravovat takovehle detaily a ktere by nebylo efektivni mit primo v zakonu. Soucasti projednavaneho navrhu je ramcovy popis obsahu dvou "hlavnich" provadecich vyhlasek, ale do az takovych detailu nezachazi.

V tehle souvislosti mam ostatne pripominku k zakonu, kterou jsem ale nevidel rict nikoho jineho (na rozdil pd "laminovaci otazky", ktera je pro spoustu lidi zcela kriticka). Novy zakon zakazuje zverejnovani testovych otazek. Zverejnovat se budou, ale bude to delat vyhradne MV. Pokdiu to chapu spravne, tak to bude znamenat konec vsech "pripravnych" webu a aplikaci, kde si clovek mohl cvicne prochazet otazky. A pochybuju, ze MV zverejni otazky nejakym rozumnym interaktivne-pouzitelnym zpusobem ...

Jinak si ale nemyslim, ze by byla nejaka tragedie, kdyby se u zkousky povinne manipulovalo se vsemi zakladnimi druhy zbrani (kratka, dlouha, brokovnice).. Ale stejne tak by se nestalo nic zasadniho, kdyby se manipulovalo jen s pistoli. Z meho pohledu je dulezite, aby se overilo, ze ten clovek rozumi zakladnim zasadam bezpecne manipulace, ale neni ntune aby to prevedl na siroke palete druhu, typu a modelu zbrane.

JirkaCV

Příspěvek#808 » úte 19. pro 2023, 11:22

Petr z Braníka píše:dan: tak to vypadá, že zkoušku už budou všichni muset dělat i s dlouhou viď? Já měl pro skupiny B, E u zkoušky jenom pistoli.

Ano, je to tak.

§ 20
...
(3) Žadatel při zkoušce odborné způsobilosti nebo komisionální zkoušce prokáže, že je odborně způsobilý, pokud
...
c) v praktické části zkoušky dosáhne při střelbě na kruhový terč o průměru 500 mm na vzdálenost 10 m z 5 výstřelů krátkou kulovou zbraní a na vzdálenost 25 m z 5 výstřelů dlouhou kulovou zbraní v čase nejvýše 5 minut alespoň celkem
1. 6 zásahů, jde-li o žadatele o obecné zbrojní oprávnění, nebo
2. 8 zásahů, jde-li o žadatele o rozšířené zbrojní oprávnění.

JirkaCV

Příspěvek#809 » úte 19. pro 2023, 11:24

dan: Nepleteš si soubor otázek a písemný test?

Piggy

Příspěvek#810 » úte 19. pro 2023, 12:07

To je i můj názor, pumpo!
Všechny otázky budou známé a kdokoliv si z nich může sestavit cvičné testy.
Akorát soubory ostrých testů budou neveřejné.
Což mi přijde jako blbost, anžto nejjednodušší by bylo dělat testy na PC, který by každému jednomu vytvořil jedinečný soubor otázek.

Zpět na