Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

Destructor

Příspěvek#826 » úte 19. pro 2023, 14:57

@PavelG
Ty jsi to asi nepochopil.
Když tam přijdu k tobě já, tak ty ve své apce klikneš na svojí zbraň a vybereš mě, že mi jí prodáváš.
A odklikneš to,
Tahle transekce jde online do CRZ a čeká, co udělám já.
Ja ve své apce kliknu na tuhle "naší" transakci a kaceptuji to.
V tu chvíli se to zapíše i tobě že jsem to akceptoval a transakce je hotová a až v tuto chvíli mi dáváš do ruky kvér.

Je to stejné jako když někomu posíláš peníze bankovním převodem, ale bez tvého potvrzení.
Bylo by to 100% bezpečné a transprentní pro spousty jiných operací co bychom mohli dělat.

Napadá mě třeba půjčovny zbraní atd ...

partykiller

Příspěvek#827 » úte 19. pro 2023, 14:59

pánové a představte si že třeba závěrečné testy v autoškole se dělají už na počítači a ne na starým dobrým pergamenu...

Destructor

Příspěvek#828 » úte 19. pro 2023, 15:02

To je kapitola sama por sebe.
Nechápu že už dávno nejsou public certifikační centra, do kterého si můžete kdykoliv zajít složit zaplacenou a objednanou zkoušku/test/cetifikaci v podstatě na cokoliv.

pH13

Příspěvek#829 » úte 19. pro 2023, 15:03

Destructor píše:Vidím, že je mě zde potřeba... :)
2. Do svého telefonu si stáhne apku, které mu zajistí stažení jeho CRZ identy pro ofline použití a zárověň pro online komunikaci s CRZ.

No právě že ne, to je technicky nemožné. Telefon je zařízení, které telefonuje a posílá SMS, takže už z principu nelze dělat věci jako jím něco zobrazovat nebo načítat QR kódy a podobné záležitosti.

Vy tady nemluvíte o telefonu, ale o kapesním počítači, což je hračka, se kterou si někdo hraje rád, ale pak jsou lidi, kteří preferují jiné koníčky, například střelbu, příjemný čas s dámami, vaření a podobně, znám dokonce člověka, který pro ty kapesní počítače píše apky, ale sám to nemá a apky testuje na virtuálním mobilu na desktopu. Proč by si tito lidé měli za drahé peníze pořizovat a živit hračku, která jim jinak k ničemu není, protože kdyby jim k něčemu byla, tak už si ji pořídili?

Chápu, že ti, kdo už tu hračku mají, by ji rádi také použili k něčemu užitečnému, když už do ní dali tolik peněz, a jsem pro jim tuto možnost nabídnout, ale to je přece něco úplně jiného než vyžadovat od všech, jejichž koníčkem je střelba, aby si povinně kupovali úplně jinou hračku, která je nerajcuje. To by bylo něco úplně nového, nedokážu si vybavit žádný precedent v tomto směru.

Je třeba si uvědomit, že neexistuje nějaká velká obecná digitalizace, která je dobrá. Je to jinak, jsou desítky a stovky malých digitalizací a nekteré jsou fajn, zatímco jiné jsou na pytel. Například pro autora knih je počítač doslova požehnáním, zatímco pro občana čelícímu papírovaní je to katastrofa, protože dokud musel úředník každý formulář naťukat ručně, tak jich bylo mnohem méně. U řady "digitalizací" dokonce o tom, za je přínosem či ne, nelze dopředu rozhodnout, protože klíčová je konkrétní realizace.

Destructor

Příspěvek#830 » úte 19. pro 2023, 15:07

To je jednoduché, papírové se nechají dožít a kdo bude chtít svůj problém řešit po staru, tak holt pojde buď do Prahy nebo do Brna a šmitec.
Nově vydané ZP budou už elektronické.

Vyřešeno.

pavelg

Příspěvek#831 » úte 19. pro 2023, 15:09

Destructor píše:@PavelG
Ty jsi to asi nepochopil.
Když tam přijdu k tobě já, tak ty ve své apce klikneš na svojí zbraň a vybereš mě, že mi jí prodáváš.
A odklikneš to,
Tahle transekce jde online do CRZ a čeká, co udělám já.
Ja ve své apce kliknu na tuhle "naší" transakci a kaceptuji to.
V tu chvíli se to zapíše i tobě že jsem to akceptoval a transakce je hotová a až v tuto chvíli mi dáváš do ruky kvér.

Je to stejné jako když někomu posíláš peníze bankovním převodem, ale bez tvého potvrzení.
Bylo by to 100% bezpečné a transprentní pro spousty jiných operací co bychom mohli dělat.

Napadá mě třeba půjčovny zbraní atd ...

Ale ty zapomínáš na to podstatné - tohle já můžu provádět s kýmkoliv na druhé straně. I s tvým bráchou Constructorem, co třeba bude osoba neoprávněná. A takové osobě já fyzicky nesmím dát zbraň do ruky.

Já než ti tu bouchačku dám do rukou, tak musím mít jistotu nejen datovou (že uživatel Desctructor smí takovou věc nabýt), ale taky jistotu fyzickou, že ten, co natahuje po bouchačce pracky, je Destructor.

Destructor

Příspěvek#832 » úte 19. pro 2023, 15:13

Tak znova.
1. Ty vybereš zbraň a klikneš na koho ji převádíš a provedeš to. Online
2. Druhá osoba musí ve své aplikaci potvrdit tvůj požadavek na převod zbraně na něho. Online
3. Poschválení ti okamžitě přijde notifikace že je transkace vyřízena a druhá strana to schválila. Online
4. Předáváš zbraň tomu, koho druhá strana určila. (je to už jeho problém, v tu chvíli ta zbraň už není tvoje ale jeho)

Kde tady vidíš, nějký problém?

Destructor

Příspěvek#833 » úte 19. pro 2023, 15:17

Jen upozorňuji, že se tady bavíme, jaké by mohly být možnosti a výhody při elektronické registraci ZP v CRZ.

pavelg

Příspěvek#834 » úte 19. pro 2023, 15:19

Ty tedy tvrdíš, že když poklikáme appky, tak budeš majitelem zbraně už v okamžiku potvrzení a že jsi dokonce ze zákona oprváněn si tam poslat pro bochačku člověka bez oprávnění?

Já si myslím, že to bude v rozporu i s tím novým zákonem. Dnes mohu svěřit jen pod dohledem nebo přenechat Céčko osobě oprávněné.

Podle mě bych se vystavoval stíhání já, kdybych neověřil, že zbraň předávám osobě oprávněné.

pavelg

Příspěvek#835 » úte 19. pro 2023, 15:22

Přece tohle se řeší i dnes, že prodejce zbraní nemůže zbraň poslat po hejhulovi a ani já si nemůžu o obchodu poslat manželku se svým zbrojákem pro Glocka.

Destructor

Příspěvek#836 » úte 19. pro 2023, 15:26

To neříkám, ale je to právě odpovědnost protistrany.
Protože jak jsem psal, v tu chvíli kdy je transakce dokončená, ta zbraň už není tvoje.
Odpovědnost je v tu vteřinu na kupujícím.

pavelg

Příspěvek#837 » úte 19. pro 2023, 15:35

Tak jsme se dostali k tomu asi podstatnému bodu. To by možná stálo za vyjasnění na MV (předkladatele zákona), jestli lze předat zbraň osobě neoprávněné (z pozice toho, kdo ji dle CRZ pozbyl, ale fyzicky ji ještě nepředal novému vlastníkovi). Resp. zda zbavili prodávajícího povinnosti ověřit, že zbraň fyzicky předává osobě oprávněné.

Já bych se i vsadil, že mám pravdu já. Že budu mít nadále povinnost se ujistit, že chlap přede mnou je osoba oprávněná. Že to nemůže jít v režimu "podle CRZ jsem to naklikal s Destructorem, ale kdo pušku převezme fyzicky, je jedno". Dokonce si myslím, že bych byl shledán vinným já a ne Destructor, který si pro pušku někoho poslal.

pavelg

Příspěvek#838 » úte 19. pro 2023, 15:39

Protože jinak by přece už dnes stačilo v e-shopu zakliknout souhlas s tím, že zbraň mi přinese na mou odpovědnost pošťák.
A právě osobní zodpovědnost fyzického držitele zbraně se přesvědčit, že ji předává opět do fyzických rukou oprávněné osoby, vyžaduje buď předání z ruky do ruky mezi těmi osobami, nebo kurýra s licencí, zhruba řečeno.

pavelg

Příspěvek#839 » úte 19. pro 2023, 15:43

Ale tím neříkám, že online metoda je špatně, jen musí být definovaný způsob identifikace toho, kdo natahuje ruce. Buď občankou, nebo by se mi v appce ukázala fotka toho člověka.
Nebo jestli pokročíme k tetování, jak to měli Němci, nebo čipování ... ale dnes se používá obličej na fotce.

Dnes je to tak, že na ZP vidím jak fotku, tak oprávnění.
V appce bych měl vidět totéž, jen to musím stáhnout vlastním zařízením přes funkční infrastrukturu. Anebo na občance fotku a z občanky nějakou vazbu na CRZ, abych to mohl jednoznačně propojit.

pavelg

Příspěvek#840 » úte 19. pro 2023, 15:46

A jak je to s předvedením zbraně při registraci? Přece po koupi musí nový vlastník zajít na policii a tu zbraň ukázat. Taky tam nemůže poslat někoho za sebe, natož bez ZP.
Nebo to online aktivisti zrušili? To bych se divil.

Zpět na