Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)
- Piggy
Příspěvek#856 » úte 19. pro 2023, 17:48
Já ti nevím, pořád cítím pevnou půdu pod nohama.JirkaCV píše:Piggy: Teď jsi vstoupil na tenký led! Víš kolik střelnic se nachází hluboko v lese a daleko od nejbližší BTS?

Bavíme se tady o zkouškách odborné způsobilosti, proč by tam nutně muselo být online připojení? I kdyby měly proběhnout na střelnici hluboko v lese a daleko od nejbližší BTS, nevidím problém ve vyplnění testů offline - stačí k tomu funkční PC s příslušným SW. Pokud komisař bude mít k dispozici noťas s dostatečnou výdrží, nepotřebuje ani připojení na 230/50.
- Carloss
Příspěvek#857 » úte 19. pro 2023, 17:49
Ano. Zalaminovanou tu mám HAM koncesi A4. Tu ale nepotřebuju NIKDY a NIKAM nosit. Jen ji mám zastrčenou za sklem vytríny. Kdežto ZO se v terénu hodit může. Zejména při nedostupnosti online služeb. A v tom případě si raději z trezoru vezmu plastovou kartičku velikosti OP, ŘP, platební karty, která se celkem hůře paděl, má nějaké ochranné prvky... než A4 zalaminovanej cár papíru, kterej si vytiskne kde kdo z kdejakýho internetu...
Se zbraněma se nejedná v dobré víře. Pořád jako držitel mám určité povinnosti ke svým zbraním. Tak když ji někomu dávám ddo ruky, tak by to chtělo aspoň určitou míru jistoty. A tu mi cár papíru fakt nedává, oproti již zmíněné kartičce.
No a nakonec... další totalitní nápad. Zvýšit zbytečnou kontrolu... MONOPOL státu... Nakonec... k tomu hravě může vést i ona totální digitalizace.
Se zbraněma se nejedná v dobré víře. Pořád jako držitel mám určité povinnosti ke svým zbraním. Tak když ji někomu dávám ddo ruky, tak by to chtělo aspoň určitou míru jistoty. A tu mi cár papíru fakt nedává, oproti již zmíněné kartičce.
No a nakonec... další totalitní nápad. Zvýšit zbytečnou kontrolu... MONOPOL státu... Nakonec... k tomu hravě může vést i ona totální digitalizace.
- cipis
Příspěvek#858 » úte 19. pro 2023, 17:52
Co máš furt s tou totalitou? To ty chceš kontrolu a po ostatních prokazování se nesmyslnou, deset let starou kartičkou ... To je totalita. V netotalitě si prodám zbraň, komu chci, a nikomu bych nic nemusel hlásit ani registrovat. To je svoboda. Cokoliv jiného je dle tvého vyjadřování už totalita.
Že ti někdo ukáže ZP či průkazy zbraní není žádná jistota. Je to jen alibismus.
Příklad s prodejem přes prostředníka byl jen příklad, kam by směřovalo to urputné držení se papíru. Pak přece nebudu potřebovat vůbec žádný papír. Když půjdu někam, kde to bude zařízené na ten online převod. Tedy technicky nejjednodušší a nejjistější řešení.
Příklad s prodejem přes prostředníka byl jen příklad, kam by směřovalo to urputné držení se papíru. Pak přece nebudu potřebovat vůbec žádný papír. Když půjdu někam, kde to bude zařízené na ten online převod. Tedy technicky nejjednodušší a nejjistější řešení.
Naposledy upravil(a) cipis dne úte 19. pro 2023, 17:54, celkem upraveno 1 x.
- Carloss
Příspěvek#859 » úte 19. pro 2023, 17:53
Evidentně nevíš, co je totalita. Totalita je nesmyslná kontrola STÁTEM!! Vzájemná kontrola je základem důvěry. To, že prodáš zbraň komu chceš bez kontroly není svoboda, ale anarchie. Ano, průkaz není jistota. Absolutní jistota totiž neexistuje. Ale chápu, že jsou lidi, kteří viděj svět černobíle. Jsou ale realisté, kteří chápou, že snaha se k optimu přiblížit není alibismus, ale hodí se to, aby anarchie nevládla světu. To už by byla spíš džungle.
Naposledy upravil(a) Carloss dne úte 19. pro 2023, 17:58, celkem upraveno 1 x.
- pavelg
Příspěvek#861 » úte 19. pro 2023, 18:41
cipis píše:To spíš ta fascinace a totální víra v pravost deset let starých kartiček nemá žádné opodstatnění ...
Já bych byl ještě přísnější. Nechceš online/chytrý telefon? Tak běž do prodejny (za nějakou úplatu) nebo na policajty (dojeď a počkej si).
Objevují se naléhavé problémy s kartičkami s 10 letou platností? Nevím o nich, ale nejspíš to bude masakr, když eurobolševici vynutili zkrácení na 5 let.
To je stejně fascinující, jak si človíček žádá na sebe větší bič a poplatky. Bohužel to ale spolu s ním odnesou i nevinní.
- risa2000
Příspěvek#862 » úte 19. pro 2023, 22:39
cipis píše:Co máš furt s tou totalitou? To ty chceš kontrolu a po ostatních prokazování se nesmyslnou, deset let starou kartičkou ... To je totalita. V netotalitě si prodám zbraň, komu chci, a nikomu bych nic nemusel hlásit ani registrovat. To je svoboda. Cokoliv jiného je dle tvého vyjadřování už totalita.
Když budu prodávat na inzerát auto, nebo pračku, nebudu kupci kontrolovat jestli má řidičák, nebo místo, kam tu pračku umístit. Pokud ale stát trvá na tom, že prodej zbraní je regulovaný, což znamená, že např. abych si já mohl koupit v obchodě zbraň (kat.B) musím mít nákupní povolení, které mi vydá jen policie a obchodník to _musí_ zkontrolovat, pak mi tvrzení, že když to budu kupovat od někoho z druhé ruky, tak nic mít nemusím, resp. nikdo to kontrolovat nemusí, nepřijde jako svoboda, ale jako naprostá hovadina.
- cipis
Příspěvek#863 » úte 19. pro 2023, 22:49
Však proto tu není vůbec žádná svoboda, co se týče zbraní. A tu kontrolu nezajistí ušmudlaná průkazka. Pokud nechceš svobodu a chceš důkladnou kontrolu, tak online systém je na to nejlepší. Jakýkoliv offline systém nezaručí kontrolu, protože prostě má informace pozdě.
Celá argumentace za zachování kartiček je postavená na mylném a alibistickém přístupu k tomu, že kartička je beton jistota a nic míň.
Úplně stejně se totiž tím pádem zpochybňují datové schránky, elektronické podpisy, všelijaké ty bitcointy a další věci, postavené na nehmotném prostředí.
Celá argumentace za zachování kartiček je postavená na mylném a alibistickém přístupu k tomu, že kartička je beton jistota a nic míň.
Úplně stejně se totiž tím pádem zpochybňují datové schránky, elektronické podpisy, všelijaké ty bitcointy a další věci, postavené na nehmotném prostředí.
- Carloss
Příspěvek#864 » stř 20. pro 2023, 00:35
Nikdo neřekl, že je to "beton jistota"!! Nepodsouvej něco, co není pravda. Spíš bych řekl... NELŽI. Nikdo nic takovýho neřekl. Já třeba už několikrát napsal, že to je větší jistota, než cár papíru. Ušmudlanou kartičku máš možná ty. Já, ač ZP i PZ nosím permanentně jej mám skoro jako nový. I při platnosti deset let. Tak nemel blbosti.
Datové schránky s tím vůbec nesouvisej. Ty dokonce platnost maj. Ale z toho vytištěnej papír není víc než cár papíru. Prostě proto, že takovej ti nadělám a minutu kýbl nerozpoznatelnejch i bez datovek. Proč to asi obchodníci kontrolujou v CRZ? Proč asi kontrolujou, jestli máš ZP? Slepá důvěra v elektronické systémy, které zmáčkutím vypínače přestanou fungovat, je opravdu do nebe volající poukázka na zhynutí civilizace. Nebo přinejmenším pozvánka k tomu, aby nás nějaký pronárod z východu rozmetal. Prostě proto, že se v případě sebemenšího průšvihu bez mobilu ani neuprdnem. A to mi přijde jako naprostá zbytečnost.
Datové schránky s tím vůbec nesouvisej. Ty dokonce platnost maj. Ale z toho vytištěnej papír není víc než cár papíru. Prostě proto, že takovej ti nadělám a minutu kýbl nerozpoznatelnejch i bez datovek. Proč to asi obchodníci kontrolujou v CRZ? Proč asi kontrolujou, jestli máš ZP? Slepá důvěra v elektronické systémy, které zmáčkutím vypínače přestanou fungovat, je opravdu do nebe volající poukázka na zhynutí civilizace. Nebo přinejmenším pozvánka k tomu, aby nás nějaký pronárod z východu rozmetal. Prostě proto, že se v případě sebemenšího průšvihu bez mobilu ani neuprdnem. A to mi přijde jako naprostá zbytečnost.
- dan
Příspěvek#865 » stř 20. pro 2023, 02:02
Jo, spatne jsem to pochopil.JirkaCV píše:dan: Nepleteš si soubor otázek a písemný test?
A technicka poznamka k te zkousce zpusobilosti - ano, strilet se bude z obou, to zakon rika, ale nerika, jak to bude s manipulaci - u toho se odkazuje na provadeci vyhlasku.
Ano. A v pripade, ze nemate nebo nechcete pouzit elektronicky pristup to bude stejne, jen ti krome obcanky jeste ukaze vypis z CRZ, na kterem bude uvedeno, ze je drzitelem potrebneho opravneni. Situace je vlastne naprosto stejna jako dneska - dnes ti predklada karticku a papir (zbrojni prukaz a nakupni povoleni). Po novu ti bude predkladat - karticku (OP) a papir (vypis z CRZ).pavelg píše:ukážem si občanky, pošleme/zpřístupníme data, přesvědčíme se, že chlap odpovídá občance a občanka uživateli. Zahájíme transakci, jemu se zobrazí požadavek, systém to povolí, on mi předá zbraň v appce i fyzicky, já to potvrdím, on vidí, že jsem potvrdil, předám prachy, podáme si ruce a jedu pryč. On nikam nemusí, já musím zbraň ukázat na policii (to asi nezrušili)
Pokud papir padelal/padela, na problem prijde v okamziku, kdy prevod nahlasi prodavajici a Policie zjisti, ze nakupini povoleni (dnes) nebo zbrojni opravneni (po novu) neexistuje. Dal uz si problem resi/bude resit po sve linii.
Pro zadnou ze stran se nic nemeni - i nadale je ve hre karticka a papir, i nadale je tu moznost padelani (zejmena papiru, i kdyz ani u karticky se to uplne vyloucit neda), i nadale je system nbastaven tak, aby se na padelani rychle prislo, i nadale to pak bude resit Policie.
Porad nechapu, proc je takovy ramus okolo toho, ze se prevod mezi soukromymi osobami bude muset delat digitalne, protoze "hmotna alternativa" - karticka a papir - jsou neduveryhodne a tak nejdou pouzit. A neporozumeni dorazi navrh zachovat soucasny system, coz je karticku a papir ...
Prozradis proti jakemu nebezpeci te to chrani ?pavelg píše:zrušení požadavku na kontrolu oprávnění na střelnici. Beru to jako jedno z rozumných bezpečnostních opatření, které je v můj prospěch
Ja to totiz citim uplne obracene. Kolegove spravci me sice asi sezerou, ale rada z nich si svoji praci dost ulehcuje. Dnes maji za povinnost zkontrolovat doklady a zajistit bezpecnost. To jsou dve ruzne, jen malo se prekryvajici, veci. Nemel byses citit bezpecne na zadne strelnici, kde si spravce mysli, ze tim, ze udelal to prvni dela dobre i to druhe. To neni dobre ani strelnicich, kde se strili cista mirenka bez taseni. A na jakekoliv strelnici, kde je dovoleno neco vic, je to uplne spatne. Prvni povinost zanikne, druha zustava. Ano, ten, kdo si mysli, ze zkontrolovat doklady znamena zajistit bezpecnost muze desit, ze mu ke kontrole budou predkladat papir, kterej si dokaze vyrobit kazdej. Skutecny problem ale neni mozne padelani toho papiru, skutecny problem je, ze se z nej to, co ma o strelci zjistit aby mohl rict, ze dobre dela svoji praci,nepozna. I kdyby byl opatreny vsemi moznymi ochrannymi prvky a zarucene pravy.
- monk
Příspěvek#866 » stř 20. pro 2023, 07:04
pavelg píše:Zrovna včera manželka kupovala online jízdenku a nějak se to kouslo, takže nevěděla, jestli je to koupné nebo není. Mohla buď operaci zopakovat a mít třeba jízdenky dvě, nebo dvě kousnuté akce. Ale taky šlo jít do autobudu a postaru vytáhnout peníze. V podstatě nic strašného, jen nepříjemnost, max. pár stovek v ohrožení.
Když se appka zamotá u převodu zbraně, může to být veselejší. Kdo si ji má fyzicky ponechat? V které fázi pro uživatele je transakce provedená? Můžeme rozbitou transakci dokončit po výpadku vždy nebo jen někdy? Bude potřeba součinnost obou stran? Bude možné to vynutit nebo nějak administrativně vyřešit na policii?
však ano, kdyz to nepujde(nechces) online tak se stavis na PCR obor zbrani a vyseris to tam. Ano pro 1% pripadu to je zhorseni pro 99% výrazné zlepšení. Oto jde nikdy nic nebude vyhovavat 100% lidi, ale kdyz pro vetsinu je to posun vpřed a zjednodušení.
- Carloss
Příspěvek#867 » stř 20. pro 2023, 07:41
O zlepšení vůlbec nemluv. Jestli sis nevšiml, jako že nevšiml, nikdo tu neříká, že digitalizace by byla špatně. Špatně je opustit ofline způsob. Takže znova: Digitalizace ano, jako nadstavba a zjednodušení stávajícího ofline způsobu, nikoli jako jeho náhrada. Jen diletant není schopen pochopit, že fungování obou způsobů na sobě NENÍ nemožné, ba dokonce že to je ROZŠÍŘENÍ možností, a v tom je to kouzlo.
Dokonce první krok mohl být dávno hotovej zrušením jedné věty v Zákoně.
Dokonce první krok mohl být dávno hotovej zrušením jedné věty v Zákoně.
- pavelg
Příspěvek#868 » stř 20. pro 2023, 08:13
Tak znova - čelíme nějakým problémům s kartičkami? Padělání, používání kartiček půl dne neplatných..?
Pokud ne, není důvod je rušit, stačí přidat online metodu jako doplněk a provozovat to zároveň.
a můžete mi okomentovat toto?
viewtopic.php?f=57&t=15374&start=840#p300085
Nebo zákon ruší povinnost fyzické identifikace zbraně a obou účastníků transakce a jejich oprávění?
Mně to skutečně připomíná tažení proti spalovacím motorům. Alternativu nemají funkční, žádný extra přínos to nemá a místo aby to fungovalo jako doplněk existujícího, tak to existující zruší násilím aniž by to nové fungovalo nebo v našem případě vůbec existovalo. Ani v jednom případě nevidím pozitivní motivaci něco zlepšit, ale fungující zrušit z ideologických důvodů. A kdo reptá, tomu ještě naložit.
Pokud ne, není důvod je rušit, stačí přidat online metodu jako doplněk a provozovat to zároveň.
a můžete mi okomentovat toto?
viewtopic.php?f=57&t=15374&start=840#p300085
Nebo zákon ruší povinnost fyzické identifikace zbraně a obou účastníků transakce a jejich oprávění?
Mně to skutečně připomíná tažení proti spalovacím motorům. Alternativu nemají funkční, žádný extra přínos to nemá a místo aby to fungovalo jako doplněk existujícího, tak to existující zruší násilím aniž by to nové fungovalo nebo v našem případě vůbec existovalo. Ani v jednom případě nevidím pozitivní motivaci něco zlepšit, ale fungující zrušit z ideologických důvodů. A kdo reptá, tomu ještě naložit.
- pavelg
Příspěvek#869 » stř 20. pro 2023, 08:22
monk píše:pavelg píše:Zrovna včera manželka kupovala online jízdenku a nějak se to kouslo, takže nevěděla, jestli je to koupné nebo není. Mohla buď operaci zopakovat a mít třeba jízdenky dvě, nebo dvě kousnuté akce. Ale taky šlo jít do autobudu a postaru vytáhnout peníze. V podstatě nic strašného, jen nepříjemnost, max. pár stovek v ohrožení.
Když se appka zamotá u převodu zbraně, může to být veselejší. Kdo si ji má fyzicky ponechat? V které fázi pro uživatele je transakce provedená? Můžeme rozbitou transakci dokončit po výpadku vždy nebo jen někdy? Bude potřeba součinnost obou stran? Bude možné to vynutit nebo nějak administrativně vyřešit na policii?
však ano, kdyz to nepujde(nechces) online tak se stavis na PCR obor zbrani a vyseris to tam. Ano pro 1% pripadu to je zhorseni pro 99% výrazné zlepšení. Oto jde nikdy nic nebude vyhovavat 100% lidi, ale kdyz pro vetsinu je to posun vpřed a zjednodušení.
Dnes nic takového nastat nemůže, je vysoká míra právní jistoty. My si podepíšeme šediváky a přesně víme, kdo má zbraň mít u sebe před a po transakci, kterou máme plně ve svých rukách. V novém systému při poruše bude toto nejisté.
mrkni sem viewtopic.php?f=57&t=15374&start=840#p300085
opět se zeptám.. ty 4 body.. podle mě se něco zjednoduší v tom třetím, ale taky to přináší i rizika. Navíc, tohle dnes ještě jako možnost neexistuje, my se pořád bavíme o holubech na střeše. Ale i to může být posun k lepšímu, když se začneme bavit o těch procesech seriozně a konstruktivně.
- pavelg
Příspěvek#870 » stř 20. pro 2023, 08:33
dan:
k té střelnici
Já vycházím z toho, že občan s ZP je oprávněná osoba k nakládání se zbraněmi plus nějaké další věci. Beru tedy jako velký rozdíl, jestli na střelnici přijde člověk se ZP nebo člověk bez něj, tedy kdyby tam byl v zásadě volný přístup, jen na občanku.
Dnes zákon vyžaduje, aby se občan prokázal ZP a pokud je tam člověk bez ZP, je pod dohledem konkrétního člověka se ZP.
V zákoně má nově správce povinnost jen zapsat občana do evidence. Říkali kluci, že když tam někoho postřelí, policie bude znát jeho jméno a přijde si pro něj. Takový přístup mě dost šokuje od lidí, kteří prosazují právo na zbraně také proto, že policajt nemůže být všude a že nestačí obkreslit mrtvolu křídou, že je potřeba zlým věcem bránit hned, nebo jim předcházet.
Takže já bych opravdu radši, aby povinnost prokázat se ZP na střelnici zůstala. Je to jakési formální minimum pro zachování elementární předběžné opatrnosti.
Dá se samozřejmě točit na tom, že znáte někoho bez ZP, kdo umí líp než někdo jiný se ZP. Tak jo.. zrušte potom omezení na držení zbraní, ale to bude stejná blbost, protože k nim budou mít legálně přístup i magoři.
k té střelnici
Já vycházím z toho, že občan s ZP je oprávněná osoba k nakládání se zbraněmi plus nějaké další věci. Beru tedy jako velký rozdíl, jestli na střelnici přijde člověk se ZP nebo člověk bez něj, tedy kdyby tam byl v zásadě volný přístup, jen na občanku.
Dnes zákon vyžaduje, aby se občan prokázal ZP a pokud je tam člověk bez ZP, je pod dohledem konkrétního člověka se ZP.
V zákoně má nově správce povinnost jen zapsat občana do evidence. Říkali kluci, že když tam někoho postřelí, policie bude znát jeho jméno a přijde si pro něj. Takový přístup mě dost šokuje od lidí, kteří prosazují právo na zbraně také proto, že policajt nemůže být všude a že nestačí obkreslit mrtvolu křídou, že je potřeba zlým věcem bránit hned, nebo jim předcházet.
Takže já bych opravdu radši, aby povinnost prokázat se ZP na střelnici zůstala. Je to jakési formální minimum pro zachování elementární předběžné opatrnosti.
Dá se samozřejmě točit na tom, že znáte někoho bez ZP, kdo umí líp než někdo jiný se ZP. Tak jo.. zrušte potom omezení na držení zbraní, ale to bude stejná blbost, protože k nim budou mít legálně přístup i magoři.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí