Nákupní povolení

marinakus

Příspěvek#961 » čtv 11. úno 2016, 08:37

Cipis : Máš úplnou pravdu. Správní orgán nemá do žádosti co doplňovat ani v ní škrtat. Tudíž vyzve k doplnění chybějících údajů (čísla ZP). Kde ho vezmeš, když ZP nemáš vydaný? Takže bych neřval ale maximálně se slušně zeptal.

Sedmej

Příspěvek#962 » čtv 11. úno 2016, 09:41

já opravdu teď nerozumím, proč se tu někteří zlobíte, že někomu nechtějí vzít NP současně s žádostí o ZP. jaké číslo ZP napíšete na NP? to, že na nějakých útvarech jsou ochotní to přijmout bez toho a doplní to tam sami. to přece není nějaká jejich povinnost. :-)

cipis

Příspěvek#963 » čtv 11. úno 2016, 09:55

Tak proč by to asi bylo v tom zákoně, hmm? Já to číslo ZP nemám z objektivních důvodů, protože mi to číslo oni ještě nepřidělili. Takže ohledně doplnění čekají oni sami na sebe. To je asi jako ta povinnost mít u zbraně průkaz zbraně a jak ho asi budeš mít, když jsi zbraň přihlásil a oni mají 30 dnů na vystavení?
Přes datovku to také kdysi "nešlo", stejně tak "nešlo" platit přes účet. A pak to najednou funguje. Stačí se ozvat, patřičně zatlačit a najednou to jde. Holt na některé věci to musí člověk tlačit až přes MV (které, jak vidno, tak se chová celkem dobře, viz. ta různá stanoviska, mj. i k tomu držení bez průkazu zbraně atd.).
Marinakusi, já nepsal nic o řvaní, ale o ozvání se. Slušnost je samozřejmá.

Miriablo

Příspěvek#964 » čtv 11. úno 2016, 10:00

S nikým se dohadovat nemá cenu. Týden zpátky - Brno-Venkov - pán na příjmu vyřídit oboje zároveň nechtěl. Prý až při vyzvednutí na počkání. Nemám s tím problém.

marinakus

Příspěvek#965 » čtv 11. úno 2016, 10:03

Cipis : Promiň, ono to nebylo ani tak na tebe. Já si myslím, že agendy pro zbraně PČR se k nám chovají většinou více než slušně a asi nikdy nevyužívají maximální dobu správních lhůt a snaží se vyjít vstříc, pokud je to v jejich silách nebo nemají nařízeno svým nadřízeným něco jiného. Chápu, že když někdo jede pro NP 100 km, je mu proti srsti, když musí jet dvakrát. Na druhou stranu asi není problém se většinou nějak předem domluvit telefonicky a zkusit najít nějaký společný kompromis. Na obou stranách jsou jen lidé.

Rough boy

Příspěvek#966 » čtv 11. úno 2016, 10:16

cipis: Já bych si možná dovolil nesouhlasit, že "oni čekají sami na sebe". V zákoně totiž stojí, např. pro Éčkaře:
...Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení...
Podívej se na to takhle - držitelem ZP se člověk dle mého soudu stává dnem, kdy ZP "obdrží", tzn. převezme proti podpisu. Dokuď je ZP ještě u nich a ty jsi ho neobdržel, nejsi logicky držitelem. Tudíž bys teoreticky mohl o povolení žádat až když ho obdržíš...
Takže mi to vystavení NP před převzetím ZP spíš přijde jednak jako vstřícnost pro budoucího držitele, druhak jako úspora času pro úředníka a ne jako jejich povinnost.

cipis

Příspěvek#967 » čtv 11. úno 2016, 10:17

Je to vždycky o domluvě. Holt ale někdy musí jít ta domluva přes nadřízené orgány, včetně MV. Máš pravdu v tom, že zbraňová oddělení se chovají řekněme nadstandardně dobře, vůči "běžnému" chování ostatních složek. Možná je to tím, že jsou tam fandové do zbraní zastoupeni ve větší míře :)

RB - datum platnosti ZP se neodvíjí od data převzetí, ale od data vydání

Rough boy

Příspěvek#968 » čtv 11. úno 2016, 10:19

To si myslím. Až jsem z toho byl mile překvapen, že po letech mám zase s PČR dobré zkušenosti ;)
Jinak samozřejmě platnost ZP je jedna věc, nicméně držitelem se podle mě stáváš dnem převzetí, kdy svým podpisem stvrzuješ, že přebíráš do držení majetek státu (ZP není majetek občana).

cipis

Příspěvek#969 » čtv 11. úno 2016, 10:31

Nemyslím si, že držet je zde ve fyzikálním významu slova, protože průkaz je jen kartička, která něco ukazuje. To máš to stejné s povolením. To ti také platí od data vydání, nikoliv od data převzetí.
Nevím, jak to přesně je, ale předpokládám, že od data vydání povolení je toto zadáno v CRZ, takže čistě teoreticky nemusíš mít ten papír v ruce fyzicky (za předpokladu +15dnů) a dojdeš k prodejci (který je online v CRZ), který ti na toto povolení prodá zbraň.

Je to slovíčkaření, ono v tom zákoně ani nemohlo být něco jiného než to "lze", protože to také nemusí někdo chtít. De mého názoru, když to někdo chce a v zákoně je napsáno, že to lze, tak to musí tak udělat.

Sedmej

Příspěvek#970 » čtv 11. úno 2016, 10:41

cipis: to držení v té době než dostaneš PZ se tu už řešilo. je tu i vyjádření z MV. jestli si to správně pamatuju, ty zbraň bez PZ nesmíš nosit, ale držet jí v té době smíš. a smíš jí ve stavu držení transportovat. například jedeš zažádat o PZ se zbraní, oni ti řeknou, přijdte za 14 dní. ty za 14 dní smíš s tou zbraní přijít pro PZ (ne s nabitou za opaskem, ale v tom stavu držení).
ale nejsem právník, jen papouškuju, co jsme si tu přečetl v tom vyjádření a beru to za oficiální informaci.

Rough boy

Příspěvek#971 » čtv 11. úno 2016, 10:47

cipis: Nejspíš máš pravdu, našel jsem k obdobnému dotazu ohledně držení ŘP stanovisko MDČR, kde se praví:
Na základě uvedených ustanovení se kladné rozhodnutí o udělení (rozšíření) řidičského oprávnění vydává a současně nabývá právní moci dnem vydání dokladu účastníku řízení, tj. žadateli o udělení (rozšíření) řidičského oprávnění. Tímto dnem se žadatel stává držitelem řidičského oprávnění.
Tudíž by to dle správního řádu mělo být stejné - den vydání = žadatel se stává držitelem.
U NP je to jasné, tam je to i přímo napsané v zákoně.

cipis

Příspěvek#972 » čtv 11. úno 2016, 11:12

Sedmej, já vím, proto jsem na to odkázal. Ono dokonce s tou zbraní můžeš i střílet, nejen ji držet, jen ji prostě nesmíš nosit. Asi by byla hádka na střelnici, ale platily by podobné argumenty, jako u toho držení (průkaz nemohu mít z toho důvodu, že čekám, až mi ho udělají).
RB, jj, tak nějak jsem to myslel, jsi držitelem oprávnění, nikoliv té kartičky. Ta je defacto jen jakýmsi "osvědčením" o tom, že to oprávnění máš. Ono třeba v momentě, když zapomeneš zbroják/řidičák, tak ti to neodebere oprávnění držet/nosit/řídit, ale dostaneš jen pokutu (případně je to ohodnoceno jako přestupek) za to, že to nemáš u sebe.

Rough boy

Příspěvek#973 » čtv 11. úno 2016, 11:14

Čtu to po sobě znovu a zjišťuju, že jsem se do toho pěkně zamotal :roll:
Pokud podle § 151, bodu 3 správního řádu Dnem převzetí dokladu účastníkem nabývá rozhodnutí právní moci a právních účinků, pak by se měl tímto dnem stát žadatel držitelem. Do té doby je stále žadatel - nenabylo právní moci.
Takže odvolávám, co jsem odvolal....a už na to prdím :lol:

Křeček

Příspěvek#974 » čtv 11. úno 2016, 15:02

Včera jsem si byl na Praze 4 vyzvednout ZP a zároveň jsem tam požádal o NP. Myslel jsem, že to bude na počkání, v tu dobu tam nikdo nebyl. Za 14 dní si mám přijít. Je mi to celkem jedno s nákupem nepospíchám, ještě nemám přesně vybráno, ale přijde mi to jako zbytečná cesta na úřad navíc.

Carloss

Příspěvek#975 » čtv 11. úno 2016, 16:50

Kdybys to tu četl, seznal bys, že vše v Soukalce je v průměru na 14 dní. A taky bys seznal, žes žádost o NP mohl podat se žátdostí o ZP. ;-)

Zpět na