Zkouška pro leváka
- Alda7777
Příspěvek#1 » čtv 27. led 2011, 15:05
Zdravím přátelé střelných zbraní.
Sám se majitelem ZP sk.B,D,E , ale mám jeden malý technický dotaz. Můj kamarád si chce udělat zbrojní průkaz (přihlášku už odevzdal na PČR),ale má malý problém, protože je levák a má docela obavy ze zkoušky z bezpečné manipulace se zbraní. Já osobně sem se z žádným levákem při zkoušce nesetkal a tak bych potřeboval vědět jestli se mezi vámi najde levák a napíše jak se má na to kamarád připravit.
Sám se majitelem ZP sk.B,D,E , ale mám jeden malý technický dotaz. Můj kamarád si chce udělat zbrojní průkaz (přihlášku už odevzdal na PČR),ale má malý problém, protože je levák a má docela obavy ze zkoušky z bezpečné manipulace se zbraní. Já osobně sem se z žádným levákem při zkoušce nesetkal a tak bych potřeboval vědět jestli se mezi vámi najde levák a napíše jak se má na to kamarád připravit.
- jakde
Příspěvek#2 » čtv 27. led 2011, 16:04
Ahoj.
Levák nejsem, takže nemůžu posloužit odbornou radou.
Ale pokud kamarád nechce nic podcenit a má obavy z rozborky/sborky, ať si řekne na PČR o kontakt na zkušebního komisaře, zeptá se ho, s jakou zbraní bude zkoušku dělat a pak si někde v klidu na střelnici může vyzkoušet, co je potřeba.
Levák nejsem, takže nemůžu posloužit odbornou radou.

Ale pokud kamarád nechce nic podcenit a má obavy z rozborky/sborky, ať si řekne na PČR o kontakt na zkušebního komisaře, zeptá se ho, s jakou zbraní bude zkoušku dělat a pak si někde v klidu na střelnici může vyzkoušet, co je potřeba.
- ladaj
Příspěvek#4 » čtv 27. led 2011, 23:52
Marně přemýšlím, v čem je problém. Jediné typicky jednoruční manipulace u pistole jsou s vyhozením zásobníku (lidé s menší nebo slabší rukou to stejně udělají druhou) a s pojistkou. Provedení obojího oburuč nemůže být v rozporu s bezpečností. Dokud není zbraň jistá, nestrkat ruku před ústí a pokud možno ani zezadu za závěr, aby ji v případě hypotetického výstřelu "neklofnul". Navíc není problém roli rukou prohodit při manipulaci i při střelbě (není to 100% ono, ale dá se to). Snad ovladání kliky malorážky při střelbě levačkou se dá vymyslet asi třemi způsoby 

- kralik
Příspěvek#5 » pát 28. led 2011, 13:41
zkousku jsem delal bez problemu a nikomu jsem nic nerikal.. pri strelbe si komisar vsimnul, ze...
jediny problem je, ze je treba ci trochu nacvicit co s pojistkami a tak delanymi na pravou ruku..
nikomu nevadilo ze pouzivam ruce obe = ale jde o to, aby pistole stale mirila kam ma.....
jediny problem je, ze je treba ci trochu nacvicit co s pojistkami a tak delanymi na pravou ruku..
nikomu nevadilo ze pouzivam ruce obe = ale jde o to, aby pistole stale mirila kam ma.....
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
- adzi
Příspěvek#7 » ned 31. led 2016, 16:09
Dobrý den, vím že to je už krapet OT ale mám stejný problém.
Registroval jsem se na střelnici pro střelbu bez ZP s instruktorem abych si zkusil střelbu z pušky a samopalu.
Na vojně jsem střílel ze vzduchovky vz.47 na předstřelbách potom s kulometem UK59 a samopalem SA58. Tenkrát mně zakázali střílet jako leváka tedy opora v levém rameni, obsluha kohoutku zleva a míření levým okem a nutili mně střílet na způsob normální pravé střelby. Od 15 do 19 jsem chodil na střelecký kroužek v naší škole (vzduchovka, malorážka) tam to problém nebyl. Říkal jsem si vždy jak si na vojně vystřílím KVOP protože jsem měl 9/10 až 10/10 zásahovou jistinu z .22 na 25m a ze vzduchovky na 20m ovšem na vojně jsem byl nejhorší ze všech protože mně nutili na střelbu pro praváky.
Učil jsem se znovu úchop zbraně apod.
Myslíte si, že na střelnici u Melníku kam teď v polovině února jdu budou také vyžadovat okamžité předělání na praváka ?
Budu tam střílet ze zbraní jak krátkých tak pušek i samopalů
Celkem se reakce na informaci o mojí sinistralitě bojím...
Děkuji.
RM
Registroval jsem se na střelnici pro střelbu bez ZP s instruktorem abych si zkusil střelbu z pušky a samopalu.
Na vojně jsem střílel ze vzduchovky vz.47 na předstřelbách potom s kulometem UK59 a samopalem SA58. Tenkrát mně zakázali střílet jako leváka tedy opora v levém rameni, obsluha kohoutku zleva a míření levým okem a nutili mně střílet na způsob normální pravé střelby. Od 15 do 19 jsem chodil na střelecký kroužek v naší škole (vzduchovka, malorážka) tam to problém nebyl. Říkal jsem si vždy jak si na vojně vystřílím KVOP protože jsem měl 9/10 až 10/10 zásahovou jistinu z .22 na 25m a ze vzduchovky na 20m ovšem na vojně jsem byl nejhorší ze všech protože mně nutili na střelbu pro praváky.
Učil jsem se znovu úchop zbraně apod.
Myslíte si, že na střelnici u Melníku kam teď v polovině února jdu budou také vyžadovat okamžité předělání na praváka ?
Budu tam střílet ze zbraní jak krátkých tak pušek i samopalů

Celkem se reakce na informaci o mojí sinistralitě bojím...
Děkuji.
RM
- adzi
Příspěvek#9 » ned 31. led 2016, 17:06
wigum píše:Nebudou. Nikdo tě nebude nutit střílet jako pravák. Jen měj stále na paměti bezpečný prostor a bacha na ruku před ústím.
Děkuji za reakci.
Ono u pistole to je asi něco jiného ale mám obavy u pušky a u samopalu kde je výhozová komora napravo. Sice budu mít střelecké brýle ale i tak se obávám toho že budou mít instruktoři problém. Viděl jsem desítky videí ze střelnic a nikde jsem neviděl levorukého střelce

- Jenyk
Příspěvek#10 » ned 31. led 2016, 17:21
Také jsem se bál, že mi bude létat hilzna před očima, ale není s tím problém. Pokud mám zkušenosti, nábojnice se nevyhazuje dozadu, ale do strany. Mně to alespoň nikdy nevadilo. Na youtube jsou videa levorukých střleců a na tom, že to nevadí, se všichni shodují.
- Blacky
- adzi
Příspěvek#12 » ned 31. led 2016, 18:19
Blacky píše:Neboj nebudou. Tedy žádný normální by ho mít neměl. Jen to dopředu řekni, ať stím počítaj. Střílel sem takhle už ze všeho možnýho, včetně brokovnice a vždy pohoda. Jako leváci si holt moc nevystřelíme z AUG, L85A1 a podobný se systémem bullpup. .)
steyr aug je hrozná zbraň

S tou bych nestřílel ani jako pravák aby mně to bouchalo u hlavy

l85a1 neznám ale asi to také bude něco podobného jako ta karabina od steyru

- adzi
Příspěvek#13 » ned 31. led 2016, 18:27
Jenyk píše:Také jsem se bál, že mi bude létat hilzna před očima, ale není s tím problém. Pokud mám zkušenosti, nábojnice se nevyhazuje dozadu, ale do strany. Mně to alespoň nikdy nevadilo. Na youtube jsou videa levorukých střleců a na tom, že to nevadí, se všichni shodují.
Díval jsem se teď na smlouvu a budu tam mít z pušek Ak47, M4, MP5, brokovnici SPAS, pušku Remington 700 a SVD-DR tak snad mně nevylítne nábojnice na hlavu

- scink
Příspěvek#15 » ned 31. led 2016, 21:44
Zdravím, jsem levák se silným pravým okem
. Manipulaci jsem dělal na CZ 83, střelba na CZ 75. Takže jsem si zbraň tenkrát "přehazoval" z ruky do ruky a v pohodě. Jak už tu bylo napsáno, hlavně pořád mířit bezpečným směrem. Jinak na vojně mě nikdo nenutil střílet jako praváka a problém s vyhozenýma nábojnicema jsem neřešil. Dneska v rámci sušení jsem se naučil obsluhu obouruč, ikdyž musím přiznat, že jako levák jsem si malinko jistější. Jsou zbraně, které se stejně pro leváky nedělají a pokud si je chci užít, tak nic jiného nezbylo... .

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí