Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

vidocqcz

Příspěvek#1111 » čtv 23. led 2025, 11:32

Asi bych nesrovnával sebeobrannou střelbu a "sportovní závod" s jasně danými pravidly, u kterého to nejhorší co se může stát jsou vyhozené peníze a čas. Účelem tohohle závodu je vejít se do 40s, zasáhnout terč velikosti vrat od stodoly a pak zaplatit 500,- za krabičky se střelivem. Hotovo a jede se domů.
Pokud někdo zjančí po pípnutí timeru při takové pohodě, tak platí to s tím vlakem.
Trénink sebeobranné střelby bych volil spíš nějaký speciál od HTR v kilhauzu. Tam může každý blbnout a třeba si i měřit čas. Můj brácha může potvrdit, že stres je to také dost velký. Když jdu s ním :-)

CzechJoker

Příspěvek#1112 » čtv 23. led 2025, 12:04

Minule jsem vzal 500 ks .223 bez doplatku. Souhlasím, pokud střelec neumí napočítat 2x do šesti, je to trochu na pováženou. Nebo jsem jediný divný, že si výstřely v duchu počítám? Tedy z krátké, u dlouhé je víc vášně...
Jinak k těm 40 vteřinám. Dovedu si představit člověka, který do toho jde s tím, že to je pohoda a do čtyřiceti se vejde. V klidu střílí, u druhého zásobníku přijde závada, která ho zdrží a protože mu chybí jedna rána, dostane úplně zbytečně +5 vteřin penalizaci, zcela podle pravidel. A může být přes 40 a smolík. A mimochodem, i takové případy jsem viděl, i když byly tuším dva.

dan

Příspěvek#1113 » čtv 23. led 2025, 12:21

Kdyz nemusim (protoze me k tomu nuti pravidla) tak nepocitam. Aspon vedome ne. Ale casem se vyvinul pocit "uz tam toho nemuze byt mnoho". Netusim, jestli pocitam podvedome, nebo jestli reaguju na vahu zbrane. Neni to spolehlive, ale kdyz se pocit objevi, vetsinou byva v zasobniku 0-3 posledni naboje.

vidocqcz píše:Pokud někdo zjančí po pípnutí timeru při takové pohodě, tak platí to s tím vlakem.
Zni to velmi rozumne, ale neodvazuju se mit tak radikalni soudy. Dodnes mam potiz zachovat klid po pipnuti timeru. Protoze kouka spousta lidi a je snadne si udelat ostudu. Ale pamatuju si i svoji realnou sebeobrannou situaci. Mel jsem v ty dobe zbrojak tri mesice. Zkusenosti nula. Ale hlava byla cista a jasna, vystrelil jsem tam, kam jsem si rozmyslel, ze je vystrelit nejrozumejsi. Bylo to prilis vazne na to abych si hlavu zalepil uvahama o ostude.

A naopak. Znam nekolik historek o sikovnych policistech, se skvelymi vysledky na zavodech i pri takticke priprave, ktery, poprve v realnem stretu, zamrzli a byly tam vic ke skode, nez k uzitku. Zvladani "stresu z pipnuti" i z "koukaji na tebe" meli zmakly dobre. Ale nezvladli stres ze strachu o zivot.

Ti nechci rict, ze "zavody" jako metoda testovani nemaji sve misto. Nejak testovat musime a zavrit osm chlapku s ostrejma do baraku s tim, ze "uspeje" ten, kterej zustane zivej jako posledni by neproslo. A ani to by nebylo presny, schazi ti tam nezucasenene osoby, ktere zranit nesmis. Takze pouzivame simulace, kde se realne situaci snazime priblizit. Je potreba mit na pameti, ze to jsou jen nepresne simulace a jejich vysledky neprecenovat.

I kdyz jo, mas pravdu, Hodnocene strelby nastavuji latku nizko, takze by je mel zvladnout i tremista, ktreho brzdi aspekty specificke pro zavod a ktery by v realne situaci mel mozna daleko mensi problemy nez tady.

vidocqcz

Příspěvek#1114 » čtv 23. led 2025, 13:10

Myslím to spíše tak, že ty závody nejsou o prověření nějakých střeleckých dovedností. To by snad ti lidé ani neprošli přes kurzy. Tady se spíš otestuje hlava.
Já si říkám, že když člověk jančí tady, co bude dělat ve skutečně krizové situaci, kdy jak správně říkáš bude ten strach o život, který většina z nás prostě nezažila.

Sobiho

Příspěvek#1115 » čtv 23. led 2025, 13:46

monk píše:dane, v teplichci to omezeni neni, ani v brne. to co pise CzechJoker jsem zazil na LOS zavodech, ktere ale nebyli HS jen obyc zavod. Ale i tak na zavodech to omezeni max vystrelu neni vubec caste. Za me by nejlepsi bylo po 102 neco jako HS. A pro 500 bud ucast na kurzu nebo zavodech. Ja osobne jezdim na vsechny druhy BMC(CC), IPSC a LOS

Mě by se líbilo, kdyby pro zachování či rozšíření aprobace byl požadavek na určitou profesní udržitelnost. Tedy např. min. 1xročně absolvovat schválený kurz či výcvik (např. HT apod.) To si myslím, že je přínosnější než nějaký "dědkovský" závod.

Například jako Velitel musím absolvovat minimálně 3xkurz V8 (osm hodin) během 5-ti let, jinak mi propadne Velitelský kurz a musel bych absolvovat celý nový výcvik V40 (týden). Hele když Ti to jednou vypadne, nic se neděje a podle mne je to přínosné, protože se dozvíš nové věci a nové zaměření. Obdobně by mi to u SZS nevadilo.

dan

Příspěvek#1116 » čtv 23. led 2025, 14:14

Zmena v podobnemu duchu je v roce 2026 pravdepodobna.

CzechJoker

Příspěvek#1117 » čtv 23. led 2025, 15:36

Ten systém, jak je nastaven dnes, opravdu není dobrý. Z mnoha důvodů, nejen pro toto.

dan

Příspěvek#1118 » čtv 23. led 2025, 22:30

Uvidime, jak se to vyvine. Z predbeznych konzultaci to vypada na to, ze HS po MV102 budou nahrazeny kratkym prezkusovacim testem, ktery by byl soucasti MV102 (to ma ale take sve hacky). Pravidelne HS jako predpoklad fasovani naboju budou nahrazeny povinnosti pravidelne v nejakem rytmu absolvovat nektery z "udrzovacich" kurzu. HS by tak zcela zmizely.

Ale dokud nebude nove Narizeni vlady zverejnene ve sbirce zakonu jsou to jen nejiste spekulace.

vidocqcz

Příspěvek#1119 » pát 24. led 2025, 08:33

Jen aby zůstalo to "fasování nábojů" a neskončilo to tak, že pokud chceme státu pomáhat, musíme si vše platit sami a ještě se nechat udržovat na drahých kurzech ... docela bych to čekal. Možná by k tomu Rakušan mohl přilepit, já nevím, třeba povinné psychotesty :-).

Sobiho

Příspěvek#1120 » pát 24. led 2025, 08:43

Stačí si položit otázku jestli chtějí lidi do SZS nalákat nebo odradit... Do teď tu odpověď neznám...

Murphy

Příspěvek#1121 » pát 24. led 2025, 08:46

Na odrazeni by stacilo SZS proste zrusit. Proc by se nekdo snazil nenapadne, kdyz muze s plnou paradou a rychle?

vidocqcz

Příspěvek#1122 » pát 24. led 2025, 08:59

Je fakt, že za současné vlády se celý tenhle koncept nikam neposunul (nebo se mi to tak alespoň zdá).

CzechJoker

Příspěvek#1123 » pát 24. led 2025, 09:00

Ta pětistovka nábojů zase tak velká motivace není, protože musím počítat i nákladovou stránku a mám obavu, aby náklady nebyly ve finále vyšší, než výnosy. Celkově je to hodně ztrátové, když člověk bude chodit na kurzy bez ambice SZS, tak získá více za méně. Zvlášť, když si vybere lokální kurzy a nebude jezdit přes půl republiky.

risa2000

Příspěvek#1124 » pát 24. led 2025, 09:10

CzechJoker: I kdyby chtěl chodit do kurzů s ambicemi na SZS, tak pořád nikdo neřekl, jaké ty ambice jsou. Pokud se tedy program bude měnit, tak doufám, že tohle bude první bod.

vidocqcz

Příspěvek#1125 » pát 24. led 2025, 09:27

Ono je to jako s Covidem. Před ním nikdo zásoby roušek a počty pracovníků hygien neřešil. Teď už je také nikdo neřeší a až přijde v2 Covidu, tak si to dáme znovu.
SZS měl být asi nějaký koncept na řešení krizí. Krize nikdo nemá rád. Tak proč je řešit, když tu nejsou ...

Zpět na