Jak se zbraní v lese?
- bobjirous
Příspěvek#1 » úte 25. úno 2025, 13:09
Poměrně často se vyskytuji v lese a co jsem posledně potkal divočáka (naštěstí zdálky), normálně s sebou na houby nosím kvér. Až později jsem si říkal, jestli tím něco neporušuji a nemůžu být třeba braný jako pytlák. Reálně i v tom lese nosím pistoli skrytě, takže asi nemusím moc řešit, ale v zákoně jsem tuto problematiku nějak nedohledal. Víte prosím někdo?
- JirkaCV
Příspěvek#2 » úte 25. úno 2025, 13:20
Nevím o žádném zákonném pravidlu, které by znemožňovalo vnášet do lesa zbraň, pokud mám povoleno nosit a dodržuju ostatní požadavky zákona.
Lesní stráž má jistá práva (legitimovat, vykázat ..), ale do toho, co nosím v kalhotách je jim houby. To smí pouze příslušník bezpečnostního sboru.
Lesní stráž má jistá práva (legitimovat, vykázat ..), ale do toho, co nosím v kalhotách je jim houby. To smí pouze příslušník bezpečnostního sboru.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#3 » úte 25. úno 2025, 13:24
Zákon to samozřejmě řeší, stačí chápat psaný text v souvislostech.
Zbraň nosíš skrytě, zcela dle požadavků zákona.
V případě použití zbraně jde o NO (proti člověku) nebo KN (proti zvířátku). Další postup je dle zákona, jakmile vyjde výstřel, nahlásíš použití zbraně na PČR. Ideálně ihned telefonicky, je to zaznamenáno s časovým razítkem.
Pytlákem budeš, když v krajní nouzi střelíš zajíce a odneseš si ho domů. Zapalovač v kapse z tebe automaticky nedělá žháře.
Nejlepší prevence je předcházení podobným situacím. Pokud jsi dostatečně hlučný, zvíře se ti rádo odklidí z cesty samo.
Zbraň nosíš skrytě, zcela dle požadavků zákona.
V případě použití zbraně jde o NO (proti člověku) nebo KN (proti zvířátku). Další postup je dle zákona, jakmile vyjde výstřel, nahlásíš použití zbraně na PČR. Ideálně ihned telefonicky, je to zaznamenáno s časovým razítkem.
Pytlákem budeš, když v krajní nouzi střelíš zajíce a odneseš si ho domů. Zapalovač v kapse z tebe automaticky nedělá žháře.
Nejlepší prevence je předcházení podobným situacím. Pokud jsi dostatečně hlučný, zvíře se ti rádo odklidí z cesty samo.
Naposledy upravil(a) CzechJoker dne úte 25. úno 2025, 13:25, celkem upraveno 1 x.
- vgj
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#5 » úte 25. úno 2025, 13:55
Příliš často slýchám (vídám) otázku: Je dovoleno to a nebo ono? To je špatně. Dělej si co chceš, ve svobodné zemi se ptáme pouze: Je to zakázané?
Člověk smí činit vše, co není zákonem výslovně zakázáno. Je třeba tento mindset udržovat, jinak z nás za chvíli budou Angličani (nebo Němci, Francouzi... prostě takový nějaký otrocký nevolnický lid).
Pokud by tě někdo chtěl nazvat pytlákem, musel by ti to přece nejprve dokázat. Tvoje obava je zbytečná. Neexistuje trestný čin "připomínal něco jako pytláka, tak jsme ho sebrali, neměl se tak divně koukat".
Člověk smí činit vše, co není zákonem výslovně zakázáno. Je třeba tento mindset udržovat, jinak z nás za chvíli budou Angličani (nebo Němci, Francouzi... prostě takový nějaký otrocký nevolnický lid).
Pokud by tě někdo chtěl nazvat pytlákem, musel by ti to přece nejprve dokázat. Tvoje obava je zbytečná. Neexistuje trestný čin "připomínal něco jako pytláka, tak jsme ho sebrali, neměl se tak divně koukat".
- Sobiho
Příspěvek#7 » úte 25. úno 2025, 14:46
Jen doplním, okrajově k tématu, pokud zbraní usmrtíš zraněné zvíře, i po DN kdy je jasné, že nepřežije, je to už pytláctví. Nosit můžeš v lese, ale použít výhradně k NO/KN.
Jakékoliv použití, i proti praseti, když na Tebe vyběhne zcela jasně, ihned ohlásit PČR.
Jinak u nás v lese je toho hafo a už i nějaký pes a myslivec byl potrhán, takže ve zbrani 17xXRG a vedele 19xFMJ.
Jakékoliv použití, i proti praseti, když na Tebe vyběhne zcela jasně, ihned ohlásit PČR.
Jinak u nás v lese je toho hafo a už i nějaký pes a myslivec byl potrhán, takže ve zbrani 17xXRG a vedele 19xFMJ.
- stip
Příspěvek#8 » úte 25. úno 2025, 14:50
Pytláctví vyžaduje především úmysl. Nošení zbraně s tím nesouvisí. I myslivec se zbraní na rameni se snadno dopustí pytláctví, kdyby úmyslně střelil něco co střílet nemá. Tedy má k tomu činu stejně blízko jako ty, co jdeš na houby se skrytě nošenou zbraní. Takže kdyby tě nějaký chytrák v zeleném podezříval, lze mu vysvětlit, že je na tom s tou flintou na rameni z pohledu zákona úplně stejně jako ty.
- Murphy
- dan
Příspěvek#10 » úte 25. úno 2025, 15:30
Ty tu odpoved sice neuvidis, pokud me mas stale jeste zablokovaneho, ale ostatni ano. Tak jednoznacne to neni. Muze se jednat o usmrceni zvirete (§ 5 odst. 2 pism. b) s umyslem zabranit utrpeni (§ 3 pism. l). Ochrana zvirete pred utrpenim je zajem chraneny zakonem (246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání). Pri splneni dalsich podminek tak muze jit o jednani v krajni nouzi.Sobiho píše:pokud zbraní usmrtíš zraněné zvíře, i po DN kdy je jasné, že nepřežije, je to už pytláctví
Naposledy upravil(a) dan dne úte 25. úno 2025, 15:36, celkem upraveno 2 x.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#11 » úte 25. úno 2025, 15:31
Sobiho píše:Jen doplním, okrajově k tématu, pokud zbraní usmrtíš zraněné zvíře, i po DN kdy je jasné, že nepřežije, je to už pytláctví.
Vítej zpět z exilu! Jak to prakticky je v případě postřelení zvířátka? Dostřel zajistí policie, která vyzve místního myslivce, nebo se nechá zhynout bídnou smrtí?
- Tomak
Příspěvek#12 » úte 25. úno 2025, 15:58
Mě by zajímalo to s tou dopravní nehodou. To jako vážně, že mě bude chtít někdo obvinit z pytláctví, pokud uvidím sraženou zvěř, všude krev, vnitřnosti venku, o tom zvukovým doprovodu nemluvě, zvíře zastřelím, aby se netrápilo a někdo po mně za to půjde??? Už se to jednou skoro stalo, ale okolnosti nebyly uplně příznivy tomu, ukončit trápení. Někdo vlastní zkušenost?
- Sobiho
Příspěvek#13 » úte 25. úno 2025, 16:01

Tohle jsme několikrát už řešili u nás na obvodě a kucí od PČR nás na tohle upozorňovali, zejména ve vztahu u DN, že usmrtit raněné zvíře nemůžeš. Možná jsem to napsal špatně, pytláctví asi tohle konkrétně nebude, ale je to jiný přečin (veterinární zákon a zákon o myslivosti). Bohužel toto může až myslivec, nebo veterinář. Pytláctví je usmrcení jiným způsobem-lovem, tedy usmrcením ne z důvodu nadměrného utrpení zvířete, za to se omlouvám.
Jinak my jsme vždy volali přes operační myslivce, a ještě se žádné zraněné zvíře nedožilo jejich příjezdu...
Naposledy upravil(a) Sobiho dne úte 25. úno 2025, 16:05, celkem upraveno 2 x.
- Sobiho
Příspěvek#14 » úte 25. úno 2025, 16:03
Tomak píše:Mě by zajímalo to s tou dopravní nehodou. To jako vážně, že mě bude chtít někdo obvinit z pytláctví, pokud uvidím sraženou zvěř, všude krev, vnitřnosti venku, o tom zvukovým doprovodu nemluvě, zvíře zastřelím, aby se netrápilo a někdo po mně za to půjde??? Už se to jednou skoro stalo, ale okolnosti nebyly uplně příznivy tomu, ukončit trápení. Někdo vlastní zkušenost?
Moje chyba... To co jsem napsal není pytlácttví, ale jiný přečin vůči veterinárnímu zákonu či zákonu o myslivosti.
Omlouvám se za mystifikaci. Ale to zvíře zabít bohužel nemůžeš, protože i to usmrcení může být trýznivým způsobem, když to neumíš. A právě proto tomu tak je.
- stip
Příspěvek#15 » úte 25. úno 2025, 16:08
To s tím usmrcením zraněného zvířete je diskutabilní téma s nejednoznačným závěrem. Záleželo by na okolnostech. Třeba si představte, že by myslivci postřelili srnce, který by se dovlekl někam k zástavbě, kde by ho nalezli lidé z vesnice a zavolali záchranou stanici. Lidé ze stanice by ho odvezli a vyléčili. Tím odvozem by se dopustili dle zákona pytláctví. Nicméně by ho po vyléčení měli vrátit myslivcům, kteří by ho museli vypustit zpět do honitby, ačkoliv by ho podle svých měřítek označili jako "průběrného" a v honitbě by ho nechtěli, porazit by ho myslivci nemohli. Zastřelili by ho až třeba den potom normálně v lese. Nebo by to bylo jinak, srnce by nalezl někdo se zbraní a rozhodl se, že mu zkrátí utrpení. Jenže by se ukázalo, že srnce poranil vlk a šlo o zcela přirozený běh věcí, do kterého se nemělo zasahovat. Atd., atd....
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí