Rozborka zbraně při zkouškách na ZP

Tombarider

Příspěvek#1 » stř 15. led 2014, 15:32

Zdravím všechny příznivce zbraní. Mám pár drobných nejasností, a protože za týden mě čeká termín na zkoušky, poprosil bych nějakou dobrou duši o radu.
První je: při rozborce zbraně vyndám zásobník, zkontroluju komoru a vypustím kohout. vše upně jasný. Po tom co toto odbudu, musím poád mířit zbraní do bezpečného prostoru při rozborce? na několika videích sem koukal jak pak zbraň otočili směle proti sobě, protože se jim tak konktétně u 75tky lépe prováděle demontáž. Může mě za to komisař vyhodit? měl bych i při rozebírání a skládání mířit pořád před sebe?
Druhá: při zastavení střelby, nebo po sborce, mám nechávat závěr vzadu? jak ho tam správně dám bez předchozího výstřelu? sborku a rozborku jsem prováděl párkrát asi rok zpět a zbraň sem neměl dlouho v ruce.. naspal jsem i dvěma dobrovolníkům zde ze stránek, zda nechtějí v praze se mnou skočit na půl hodky na střelnici ale zatím bez reakce.. tak to zkouším alespoň s teorií:-)

Mockrát vám děkuji

Tomáš

Prosím, nepoužívej při psaní text modré barvy - je vyhrazen moderátorům. Díky. MarK

LRRTM1

Příspěvek#2 » stř 15. led 2014, 15:35

Nekonči vypouštěním, ale ránou jistoty. Při rozborce už miř kam chceš. Po dostřílení bys měl vyndat zásobník, komisaři ukázat prázdnou komoru a dát ránu jistoty - za to Tě nikdo tepat nemůže. Ale za tu modrou barvu, za tu to schytáš :lol:

Tombarider

Příspěvek#3 » stř 15. led 2014, 15:40

Jo, takže zbraň pak mohu odložit ikdyž je závěr vepředu pakli že je zkontrolovaná? No chtěl jsem to nějak zajímavý ten dotaz :) ale děkuju za odpověď!

Mobster

Příspěvek#4 » stř 15. led 2014, 15:59

Zeptej se komisaře co a jak chce. Po sborce každopádně ozkoušet závěr a zkusit střeleckou pohotovost. To se provádí záchytem závěru (u CZ je záchyt závěru zároveň i rozborným čepem). Hlavní bych vždycky mířil do bezpečného prostoru, i při rozborce. A nezapomeň ji po každé prohlédnout (směrem od nábojové komory samozřejmě)!

Tombarider

Příspěvek#5 » stř 15. led 2014, 16:08

Takže ty zas myslíš mířit raději od sebe .. ado té pohotovosti to dostanu tak, že stáhnu závěr a stisknu tu pášku směrem nahoru? asi si nechcete nikdo dát rande na pul hodky na střelnici co :)

aleš_

Příspěvek#6 » stř 15. led 2014, 16:21

Já zase slyšel názor, že "zbraň je nabitá, i když je vybitá", takže dokud je to pohromadě, neměl bys tím mířit na nikoho ani na sebe. Jako zdůvodnění uváděl případ, kdy i komisař přehlédl náboj v komoře (náboj byl tmavší barvy). Např. pokud chceš zkontrolovat vnitřek hlavně, neměl by ses nikdy koukat zepředu do zbraně, ale rozebrat a kouknout do samotné hlavně. Je to trochu paranoidní, ale i tady platí "Better safe than sorry".

Je tady sekce Zbrojní průkaz - Střelecká praxe - Praktické zaučení, tam si najdi člověka poblíž tvého bydliště.

Tombarider

Příspěvek#7 » stř 15. led 2014, 16:33

Aleš: To máš určitě pravdu. Radši ať vypadám jako nemehlo co to rozebira pet minut ale zbraň míří kam má.. No já jsem právě pár lidí tady zkoušel a zatím nikdo neodepsal, a jsem trochu v pressu.. Ale děkuju za názor.

Omlouvám se za užití modré, nevěděl jsem že patří adminům.

Milanos

Příspěvek#8 » stř 15. led 2014, 16:55

Také se přikláním k názoru že radši mířit i při rozborce do bezpečného prostoru mě sám komisař před rozborkou určil bezpečný prostor a tím jsem se řídil.Času na to máš dost nikdo tě nikam nehoní možná budeš rozebírat i další zbraně malorážka a brokovnice.
Klidně by jsem s tebou zajel na střlenici ale jestly jsi z Prahy tak to je dost z ruky já leda okolí Kutné hory.

Int1m1thy

Příspěvek#9 » stř 15. led 2014, 18:28

Bacha pri rozborce musis mirit bezpecnym smerem, coz pri zkouskach je do smeru strelby nebo pokud ti rekne neco jinyho komisar, dokad nemas sundanej zaver ze zbrane.

Blbuvzdorny postup je je ze vemes bezpecne zbran, vyndas zasobnik, natahnes, natahnes, nahatnes a a pri posledni natezi hledas prazdnou komoru. Rana jistoty bezpecny smerem. Potom zacinas rozebirat zbran.

Po dotrileni ti zustane zaver sam vzadu. ( pokud ho tam chces dat manualne tak bud s prazdnym zasobnikem natahnes dozadu a zustane tam, nebo pokud nemas zasobnik ve zbrani tak pri tazeni zaveru dozadu tlacis tlacitko vypouteni zaveru nahoru.)

Po dostrileni a zustani zaveru vzadu cekas bud na jeho pokyny, nebo sam vyndas zasobnik, zkontrolujes prazdnou komoru, schodis zaver a das ranu jistoty. Odlozis zbran. Tot vse.

Jestli to moc neumis tak si proste zavolej na nakou strelnici co mas v dosahu a domlouv si naky cviceni s instruktorem.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » stř 15. led 2014, 18:50

Já jsem revolverista, takže přiznávám, že jsem od zkoušek rozborku nedělal, ale co si pamatuju, tak s tím bezpečným prostorem při rozborce nebyl problém. Při jakékoliv manipulaci jsem v přípravce dostal přes prsty, když zbraň nemířila téměř přesně do bezpečného prostoru, ale když vytáhnu zásobník, stáhnu závěr, zkontroluju komoru a dám ránu jistoty, tak při následné rozborce už se nějaká ta odchylka neřešila. Ten klínek jsem občas musel vytloukat zásobníkem, takže mířit při tom do bezpečného prostoru dost dobře nešlo, ale zase úplně šejdrem to nejde - vždyť si to zkus.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » stř 15. led 2014, 20:43

Při rozborce určitě celou dobu mířit do bezpečného prostoru ;)
A jak zde někdo psal o ráně jistoty, na to pozor!! Třeba při zkouškách v Lukové u Lanškrouna, pokud dáš ránu jistoty, tak letíš. A když jsem si tam pak byl jednou zastřílet, tak mi pan komisař a správce střelnice v jedné osobě dal půlhodinové kázání, jak je ta rána jistoty strašně špatná. Takže to si taky radši zjisti přímo na střelnici, co požadují ;)

Tombarider

Příspěvek#12 » stř 15. led 2014, 20:53

Ja vam moc dekuju za reakce. To o te rane jistoty jsem uz take slysel, ze starsi komisari ji nemaji radi, nicmene se jim divim, protoze kdyz clovek vyusti pres prst, nezjisti vlastne, zda zkontroloval spravne. navic pry nove zbrane uz se tim nenici jako ty starsi modely. Vzdy asi bude lepsi se zeptat, ikdyz na me asi bude cumet jako na osla:-) Jedna hodna duse z vas se obetuje a zajde se mnou v sobotu na strelnici v Praze, dekuju za nabidky!

Int1m1thy

Příspěvek#13 » stř 15. led 2014, 20:56

o rane jistoty se diskutovalo jinde. samozrejme kdyz si pan komisar bude vyslovte prat aby si nedaval ranu jistoty tak to nedelej. I kdyz cituji:

Poté následuje pozvolné vrácení závěru do přední polohy a vypuštění kohoutu bicího ústrojí do přední polohy.

by si mel. O lidech kteri nedavaji ranu jistoty a nechtej aby se to delalo si myslim svoje ;) ono je to kvuli tomu ze nektere ,,kvalitni´´ zbrane tim trpy. A taky ze sem jim osobne stal nahodny vystrel tak vsude kazou ze je to strasne nebezny... ;)

Proste se rid pokyny komisare. 8-)

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » stř 15. led 2014, 21:02

Nic se nestane, když se komisaře zeptáš: "Teď bych měl dát ránu jistoty, ale někteří střelci preferují vypuštění kohoutu do přední polohy přes palec. Jak si přejete abych to udělal já?"

Tombarider

Příspěvek#15 » stř 15. led 2014, 21:08

chapu, s panem komisarem, takze behem zkousek s panem tvorstva, treba jednat diplomaticky:-) vzhledem k tomu ze je ta procedura kolem zbrojaku peknej oser, udelam vsechno proto abych to opakovat uz nemusel. ikdyz bych rekl, ze rana jistoty dava vetsi smysl.. zeptam se.

Zpět na