Uberti 1873 (puška), zkušenosti

Westernové střílení a vše co k tomu patří
ace curly

Příspěvek#31 » úte 13. kvě 2025, 18:29

Musíš to celé rozebrat. A potom stačí, buď zeslabit listové pero co vrací spoušť, a nebo si ho vyrobit z budíkového péra. A taky je dobré vyleštit dotykové plošky kohoutu a spouště. Spoušť je ze dvou částí. Jeden díl je samotná spoušť a na stejném čepu je i jazýček zapadající do ozubu kohoutu. Na ten právě působí to listové pérko.

KarelSmid

Příspěvek#32 » úte 13. kvě 2025, 23:07

Jasan, mrknu na to. Teď řeším šroubováky co pasuji přesně na.srouby. už koukám.na videa rozborky..Ta spoušť je fakt hrůza:(

ace curly

Příspěvek#33 » stř 14. kvě 2025, 19:14

Pokud to máš nové, tak před šroubováním musíš šroub odrazit. Prostě jebneš kladívkem po šroubováku. Jinak to nepovolíš. Už jsem na jedné i odvrtával, A nejsou to metrické závity, tak bacha na náhradní šroubky.

KarelSmid

Příspěvek#34 » čtv 15. kvě 2025, 09:36

Koupil jsem 3 šroubováky a upravil je tak aby pasovaly. Nechci nic zničit a zalomené a požvýkane šrouby mě na zbrani serou. Jinak už jsem to rozhodil.
Nebyla vůbec namazaná. Spoušť vyloženě hrubě opracovaná. Vevnitř bordel a prach. Budu leštit. Díky za rady. Karel

Redsnake

Příspěvek#35 » čtv 15. kvě 2025, 10:44

To je u pusky za 40k+ docela bida.

KarelSmid

Příspěvek#36 » čtv 15. kvě 2025, 14:25

No stála 35tis. Jako není tu úplně hrůza, ale z vnitřkem se moc nesrali. Hodně ostrých hran a stopy po obrábění. Nějaká špona a drobky. Už to neřeším. Jako kdyby to vyhladili a zakulatily některé hrany a namazali a stála ta puška o 3tis více byl bych raději. Na druhou stranu je dobré si to rozebrat a pochopit jak to funguje. Z venku je zbraň opracovaná perfektně. Nic jsem nenašel. Je pravda, že někteří výrobci jsou více pečliví :)

Héfaistos

Příspěvek#37 » čtv 15. kvě 2025, 15:34

Hele, já mám obdobné zkušenosti s Rossi 1892 - vevnitř prostě hrůza, i když zvenku vypadá pěkně. Spoušť původně snad 6 kg... Takže spring kit + poleštění + namazání a na spoušti mám teď cca 2 kg (s původní pružinou jsem měl po poleštění a přihnutí cca 2,5 kg).

KarelSmid

Příspěvek#38 » čtv 15. kvě 2025, 19:45

jj, jen stojí o 10tis méně. takže chápu že něco musí člověk doladit. nebo alespon minimálně 10tis zustane doma.co ale nechápu je že uberti dělá šrouby z hoven. jen se ho dotkne šroubovák a už je zle. hlaveň jsem teď čistič hodinu a pořád ten hnědý sajrajt ztoho leze.
asi to zanesu puškaři ať mi ty šrouby povolí. kde se dají sehnat náhradní? raději bych je měl :) toho odraženi se trochu stim kladivem bojím

ace curly

Příspěvek#39 » čtv 15. kvě 2025, 20:55

Toho se nemusíš bát, nic tím nepokazíš. Je to běžný postup při povolování zatuhlých šroubů.
Šrouby s různými závity se dají sehnat na internetu. Je potřeba měrkou změřit co je to za závit, jestli whitwort, nebo nějaký palcový.

KarelSmid

Příspěvek#40 » čtv 15. kvě 2025, 21:49

no takže ztuhlé šrouby u nové zbraně mě serou. už se toho nebojím klepnu a něco jsem povolil. šrouby jsou fakt z bláta. nejde mi povolit jeden ten malý zespodu co drží pruzinu páky. už jsem ho i lehce ožvyknul. takže jdu scházet raději náhradní. To že nepasuje klasické ploché šroubováky už mi nevadí:) udělal jsem si přímo na pušku co pasují. Zítra jdu střílet tak snad bude vše ok. teď už na to nemám nervy :)

ace curly

Příspěvek#41 » pát 16. kvě 2025, 17:30

Tak přesně tenhle jsem odvrtával. Je na to ale fígl. To listové pérko vytoč z rámu směrem ven. Povolíš tím pnutí, které drží ten šroubek. Anebo pérko přitáhneš sikama k rámu. Pak to půjde.

Héfaistos

Příspěvek#42 » pát 16. kvě 2025, 21:43

KarelSmid píše:...asi to zanesu puškaři ať mi ty šrouby povolí. kde se dají sehnat náhradní?

Opravdu dobrý puškař by měl být schopen ti vyrobit náhradní šrouby - a to žádné blaťáky, ale skutečně kvalitní pevnostní šrouby. Jen se člověk pak nesmí divit ceně, která bude v případě kusové výroby šroubků poměrně značná.

KarelSmid

Příspěvek#43 » pát 16. kvě 2025, 22:38

já vím, tchán je strojař a trochu puškař. jeho laděné zbraně jsou paráda. nicméně nemá nikdy čas:) objednal jsem náhradní uberti celou sadu. ten malý zmetek už jsem povolil ale do pružiny jsem klepal z obou stran až povolila. kdyby na šrouby dali trochu oleje tak vy to nebyl problém. dorvou to nasucho a pak se stim nikdo nedomluví. co zkurvim vyměním. uz mi chybí rozhodit jen spoušť:) obrobeni náběhu náboje do mosazné bloku bylo dělané pilnikem na traktory. už jsem to vyhladil.

KarelSmid

Příspěvek#44 » pát 16. kvě 2025, 22:39

jinak abych jen neprudil - puška střílí parádně

KarelSmid

Příspěvek#45 » ned 18. kvě 2025, 16:05

takže pušku už jsem poladil. přeleštil spoušť. páku v místě dotyku pružin. a nějaké drobnosti. teď chodí parádně. obecně šrouby po poklepnutí povolit jdou. problémové jsou ty u pružin. tam se musí eliminovat tlak na závit pružinou. moje neznalost a do budoucna jsem chytřejší. o šroubech si myslím stále že jsou měkké, ale kdybych nebyl debil tak se stím tak nenadřu. Díky za rady.
Karel

Zpět na