Výklad pravidel LOS

Moderátor: LOS vedení



mikky
Příspěvky: 491

Příspěvek#31 » pon 9. led 2017, 16:07

Albert: díky, něco takovýho jsem si původně představoval :)

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1881

Příspěvek#32 » pon 9. led 2017, 18:44

Dneska do toho mam houby co kecat. Nicmene byl jsem trochu u toho, kdyz se toto pravidlo tvorilo a"na opasku" a "na urovni panevni kosti" bylo mysleno tam, kde ma opasek k panevni kosti nejblize, tj na boku na treti hodine.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1881

Příspěvek#33 » pon 9. led 2017, 18:46

Ale jestli lidi volaj po 100 strankovych pravidlech, muze byt vsechno definovano fakt "punklicht" I s obrazkama :-)



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 632

Příspěvek#34 » pon 9. led 2017, 20:47

Než jsem stačil poškádlit spisovatelské střevo, tak tu již zazněly výstižné a podstatné argumenty. Ano, bezpečnost, bezpečnost, ...
Podstatnou roli hraje způsob tasení, kdy úskalí tu byla popsána. Kromě míření do strany nebo před sebe klasické pouzdro opřené o kyčel příliš vylomení do těla neumožní, kdežto umístěné na apendixu to hrozí a při tasení by mohlo dojít k namíření zbraně přímo na tělo. To už příliš velké riziko.
V obdobném případě umístění zbraně v ledvince je jediný střelec, který ji na závodech používal, je dostatečně zkušený a rozvážný, ale přesto startoval vždy s prázdnou komorou.

Nošení na apendixu má svou logiku, kdy je zbraň dostupná jak ve stoje, tak v sedě (např. v autě). Znám i střelce, který tak pracovně nosí, ale na závodech má pouzdro dle pravidel, tedy na boku.



PaF
Příspěvky: 722

Příspěvek#35 » čtv 12. led 2017, 17:29

Njn, hold jsou to závody a každý ať nosí, jak chce.
Já jsem ale přestal kvůli LOSu nosit MRe cross draw. Párkrát jsem jej hledal pravo a on byl vlevo :-). Ale v autě se teď ke zbrani nedostanu :-(.



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#36 » pon 20. bře 2017, 19:57

"pouzdro musí být upevněno na opasku na straně silné ruky na úrovni pánevní kosti"
Splňuje pravidla LOS pouzdro, které není k opasku upevněno poutky, ale zasouvá se "pádlem" pod vnitřní stranu opasku, který zapadne do výstupků na pádle?

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1881

Příspěvek#37 » pon 20. bře 2017, 22:30

Samozrejme, ze ano. Tipuju, ze to tak ma tak pulka lidi. Splnuje to vse uvedene.



Dexter02
Příspěvky: 54

Příspěvek#38 » pon 29. kvě 2017, 13:20

Zdravim

koukal sem na YT na videa z LOSu i LOSiku a mam dotaz ohledne pravidel bod 15. Nebezpečná manipulace
- prst uvnitř lučíku v jinou chvíli, než při střelbě ...

Jde mi konkretne napr o situaci v https://www.youtube.com/watch?v=spdJf_4XSHM cas 0.29 - 0.44 a 0.53 - 1.15. resp viz prilozene foto.
Strili se pres kapotu na 5 popru tercu a mezi nimi jsou i 3 popry neterce.
Oba strelci maji prst v luciku po celou dobu strelby i pri prenaseni mezi terci ( navic pres neterce). Na fotce je navic videt ze jeden strelec zaklekava za auto uz s prstem v luciku.

Vhledem k tomu, ze prst v luciku v dobe kdy tam podle me nema co delat, je videt v podstate na kazdem videu se chci zeptat na presny vyklad tohoto pravidla.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1881

Příspěvek#39 » pon 29. kvě 2017, 13:45

Jsou-li sponeny VSECHNY nasledujici podminky, prst z luciku nemusi:

a) zacina to vystrelem (nebo vice vystrely) na 1 terc
b) nemeni se poloha (tedy nikam se neprechazi ani se nejde do kleku, sedu, lehu)
c) zbran stale miri do bezpecneho smeru
d) konci to vystrelem (ci vice vystrely) na jiny terc

Tak po celou dobu nemusi prst z luciku.

A nebo naopak:
Prst v luciku nesmi byt:
- pri zmene polohy (jdu/bezim jinam, menim stoj/klek/sed/leh)
NEBO
- manipulace (stav, kdy nechci strilet, ale vybijet, nabijet, prebijet, resit zavadu, ukladat zbran do pouzdra, vyndavat z pouzdra, davat ranu jisoty apod...)

Z fotky neni poloha prstu 100% zrejma. Znam lidi, co ho nedavaji rovny na telo zbrane, ale skrci ho. Je to hnusny, osklivy, podle me spatny, ale je to prst mimo lucik.

Otazkou je, jestli je duvodem otazky opravdu toto zjisteni.



Dexter02
Příspěvky: 54

Příspěvek#40 » pon 29. kvě 2017, 14:43

Ja zatim nechodim na LOSy ani LOSiky, jen driluju a trenuju a sam sem se pristihl ze pri strelbe na vic tercu nedavam obcas prst z luciku pri prenaseni z terce na terc
Tak sem se kouknul na nejaky LOSi video a tam strelec odpovedne daval prst pryc.
A na dalsich x videich uz to ale nikdo nedelal ani kdyz prenaseli pres neterc,coz uz mi prislo dost divny.
Takze proto se ptam.

V realnym svete by ten prst musel pryc

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1881

Příspěvek#41 » pon 29. kvě 2017, 14:54

V realnym svete pri prenosu pri strelbe na 10m pri prenosu mezi "terci" ktere jsou 1 metr od sebe ???
Tak ver tomu, ze tam by pryc nemusel, tomu ver...

Uživatelský avatar
HV
Příspěvky: 398

Příspěvek#42 » pon 29. kvě 2017, 15:03

Byl jsem o víkendu oblažen dotazem na výklad pravidel a nebyl jsem schopen odpovědět. Ani po přečtení si nejsem jist a tak se ptám. když minu první terč v pořadí (nevšimnu si ho/zapomenu na něj) dostanu za každou další hodnocenou ránu penál?

7. Krytí
....Dále platí zásada, že závodník řeší terče od bližšího ke vzdálenějšímu nebo v pořadí, ve kterém se mu
odkrývají, pokud není stanoveno jinak. Pokud závodník řeší nejprve terč méně viditelný za krytem nebo
vzdálenější a odkryje se proti dosud neřešenému terči, dostane penalizaci za nekrytí.....

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1881

Příspěvek#43 » pon 29. kvě 2017, 15:22

Procky dostavas za to, ze resis ty dalsi terce odkryty proti tomu ne(vy)resenemu.
Priklad - mas resit T1, T2, a T3.
T1 vynechas a resis T2 a T3.

Ve scoresheetu budes mit 2x Miss Terc + 4xProc

4xProc za 2 rany na T2 proto, zes byl odkryty proti T1 a 2 ranny na T3, zes byl odkryty proti T1.



Dexter02
Příspěvky: 54

Příspěvek#44 » pon 29. kvě 2017, 16:22

cmk píše:V realnym svete pri prenosu pri strelbe na 10m pri prenosu mezi "terci" ktere jsou 1 metr od sebe ???
Tak ver tomu, ze tam by pryc nemusel, tomu ver...


V realnym svete pokud mezi dvema legitimnimi cili bude stat 'rukojmi' tak na nej urco s prstem na spousti mirit nebudu.
Ale to je muj interni problem, pokud v ramci LOSu to je v souladu s pravidly tak OK.

Jeste k puvodni odpovedi kdy nemusim sundavat prst ze spouste "b) nemeni se poloha (tedy nikam se neprechazi ani se nejde do kleku, sedu, lehu)" pokud se muzes kouknout na to video cas 0:59 - 1:10, resp viz priloha. Strelec 2 zacina strilet na prechodu kapota/predni okno a konci u predniho svetlometu coz je u trabanta cca 80cm. Udela tam takovy sotva znatelny pohyb prstem od spouste ale pritom prst je porad v luciku (neni to videt, ale z logiky veci tam byt musi - viz hokej a puk v lapacce ktera je za brankovou carou ).
Ten pohyb, premisteni o 80cm neudela naklonem tela, to uz teda neni podle pravidel v poradku ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 1124

Příspěvek#45 » pon 29. kvě 2017, 17:37

Počkej, chceš říct, že v reálnym světě, když na tebe budou mířit dva drbani a mezi nima bude ženská s kočárkem, tak při přenášení střelby budeš sundavat prst ze spouště? Hmm tak to budeš asi mrtvej a už ti to bude fakt jedno.

LOS je postavenej právě tak, aby co to jde simulovat reálný svět. Proto i tam při přenášení mezi dva terče (a dodržíš to další viz výše) ten prst na spoušti necháš.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti