Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.
- Rough boy
Příspěvek#1066 » čtv 21. led 2016, 10:39
Něco málo jsem k těm odporovým jednotkám našel na webu u českého výrobce trezorů Jinova . Píše se tam o postupu certifikace - ale nikde zmínka o tom, že by se jednalo o odolnosti 15RU včetně ukotvení - těch 15 RU musí splňovat, kdyyž se do něj pokouší zkušební technik "vloupat", viz níže:
Trezory jsou rozděleny do bezpečnostních tříd. Klasifikace je závislá na stupni odporu podle typu zkoušky podle normy ČSN EN 1143-1. Při zkoušce se prování různé napadení trezoru mechanickými nástroji nebo tepelně působícími nástroji. Výsledný odpor jsou vypočtené hodnoty uváděné v RU - Odporových jednotkách (Resistant Unit).
V praxi to vypadá tak, že výrobce trezorů se rozhodne, že si nechá certifikovat svůj nový výrobek. Vyrobí tedy první trezor pro zkušebnu. Ve státem akreditované zkušebně předloží trezor a celou výrobní dokumentaci! Zkušební technik má tedy znalost jak trezor vypadá i uvnitř. Cílem zkušebního komisaře je dostat se do trezoru co možná v nejkratší době s použitím jednoduchého nářadí. Při napadení trezoru si podle libosti volí nářadí tak říkajíc od šroubováku, palice až po plazmovou řezačku. Každé nářadí má přidělenou bodovou hodnotu, čas po kterou nářadí používá se také převede na body. Takže když v ruce střídá nářadí, musí použít složité nástroje a používá je dlouho dostane trezor hodně bodů = odporových jednotek. Trezor při zkoušce dosáhne nějakou hodnotu odporových jednotek a podle těch se mu vystaví certifikát na odpovídající bezpečnostní třídu. Klienta tedy nezajímají RU, ale konečný certifikát.
Trezory jsou rozděleny do bezpečnostních tříd. Klasifikace je závislá na stupni odporu podle typu zkoušky podle normy ČSN EN 1143-1. Při zkoušce se prování různé napadení trezoru mechanickými nástroji nebo tepelně působícími nástroji. Výsledný odpor jsou vypočtené hodnoty uváděné v RU - Odporových jednotkách (Resistant Unit).
V praxi to vypadá tak, že výrobce trezorů se rozhodne, že si nechá certifikovat svůj nový výrobek. Vyrobí tedy první trezor pro zkušebnu. Ve státem akreditované zkušebně předloží trezor a celou výrobní dokumentaci! Zkušební technik má tedy znalost jak trezor vypadá i uvnitř. Cílem zkušebního komisaře je dostat se do trezoru co možná v nejkratší době s použitím jednoduchého nářadí. Při napadení trezoru si podle libosti volí nářadí tak říkajíc od šroubováku, palice až po plazmovou řezačku. Každé nářadí má přidělenou bodovou hodnotu, čas po kterou nářadí používá se také převede na body. Takže když v ruce střídá nářadí, musí použít složité nástroje a používá je dlouho dostane trezor hodně bodů = odporových jednotek. Trezor při zkoušce dosáhne nějakou hodnotu odporových jednotek a podle těch se mu vystaví certifikát na odpovídající bezpečnostní třídu. Klienta tedy nezajímají RU, ale konečný certifikát.
- Rough boy
- wigum
Příspěvek#1069 » čtv 21. led 2016, 18:12
cipis píše:Nene, to se pleteš. Většina prodávaných "levných trezorů", tedy skříní na zbraně, tak splňuje podmínku odolnosti 15RU pouze v případě, že jsou "ukotveny". Tedy 15 RU má pouze přišroubovaná skříň ke zdi(..), nikoliv volně stojící skříň. Ostatně je to v návodu k použití a proto jsou tam také předchystané otvory (byť se ti zrovna třeba nehodí na tom místě).
Proto jsem už kdysi psal něco o tom, že to defacto není úschova ve skříni (co by měla mít zámek A a 15RU), ale zvláštní uzamčené zařízení, u kterého se 15 RU nepožaduje, pouze zámek A a "neoddělitelné" ukotvení.
Myslím si, že to kotvení k podmínce 15RU je dané tím, že ty skříně jsou strašně lehké, když to bude mít půl tuny, tak tam asi podmínka ke kotvení na získání 15 RU nebude ...
Zákon o kotvení 15RU schránky nic nepíše, to si píší výrobci, aby tím kotvením na těch 15 RU dosáhli.
To bych řekl, že se pleteš ty. Protože nic se netestuje tak, aby to zkušebna nejdřív přišroubovala ke zdi a pak se to teprve snažili "vykrást". Ten plech (panty, a provedení)je pořád stejnej, ať už je přišroubovanej ke zdi nebo volně stojí. Jestliže výrobce napíše, že 15RU dosáhne výrobek pouze přišroubováním ke zdi, tak je to blb. Kolik pak teda uvádí, že tu má RU, když to není přišroubované?

- kolombo
Příspěvek#1070 » čtv 21. led 2016, 20:01
Řekl bych, že je docela běžné, že zmizí celý trezor a otevření se řeší až někde jinde. Takže pokud jde s trezorem normálně manipulovat, tak patří přišroubovat.
Pokud přijde někdo cíleně, že vykrade ten konkrétní trezor, tak ho prostě vykrade. Pokud přijde nějaký "jouda" a najde trezor, tak ho buď odnese a nebo si s ním neporadí. Představa že nepozorovaně bourá díru do zdi, aby ten trezor urval, je trochu úsměvná, obzvlášť u nás, v paneláku ...
Pokud přijde někdo cíleně, že vykrade ten konkrétní trezor, tak ho prostě vykrade. Pokud přijde nějaký "jouda" a najde trezor, tak ho buď odnese a nebo si s ním neporadí. Představa že nepozorovaně bourá díru do zdi, aby ten trezor urval, je trochu úsměvná, obzvlášť u nás, v paneláku ...
- marinakus
- cipis
Příspěvek#1072 » čtv 21. led 2016, 20:21
Já to našel v nějakých papírech od trezoru ...
A tak nějak je to i na všech webech, co prodávají trezory, že je potřeba je ukotvit, pokud jsou lehčí jak 1000kg a že ty 100kg rozhodně.
Já teda nevím, ale když má ten trezor něco vydržet, co se boduje, a má to vydržet 15RU, tak je sakra rozdíl, jestli ten trezor za 3 minuty naloží do auta a odjedou s ním nebo se tam s tím pachtí 15 minut, abych ho otevřeli. A ikdyby se to někam nevezlo, tak přece vloupání ulehčí už jen to, že si ten trezor otočí, položí atd.
Plech, panty atd. je pořád stejné, ať už je to přišroubované nebo volně stojící, to ano. Ale v případě volně stojícího trezoru je přece ten trezor "rozpáratelný" defacto ze všech stran, tak logicky má nižší úroveň, než ten, u kterého je zdí znemožněn přístup min. z jedné strany. Proto se má také trezor dávat např. i do kouta, aby nešly páčit dveře ...
Jinak na kotvení dle normy se odkazují i výrobci:
http://www.jinova.cz/kotveni-trezoru
http://www.safes.cz/userstext.php?id=14
A tak nějak je to i na všech webech, co prodávají trezory, že je potřeba je ukotvit, pokud jsou lehčí jak 1000kg a že ty 100kg rozhodně.
Já teda nevím, ale když má ten trezor něco vydržet, co se boduje, a má to vydržet 15RU, tak je sakra rozdíl, jestli ten trezor za 3 minuty naloží do auta a odjedou s ním nebo se tam s tím pachtí 15 minut, abych ho otevřeli. A ikdyby se to někam nevezlo, tak přece vloupání ulehčí už jen to, že si ten trezor otočí, položí atd.
Plech, panty atd. je pořád stejné, ať už je to přišroubované nebo volně stojící, to ano. Ale v případě volně stojícího trezoru je přece ten trezor "rozpáratelný" defacto ze všech stran, tak logicky má nižší úroveň, než ten, u kterého je zdí znemožněn přístup min. z jedné strany. Proto se má také trezor dávat např. i do kouta, aby nešly páčit dveře ...
Naposledy upravil(a) cipis dne čtv 21. led 2016, 20:31, celkem upraveno 1 x.
- marinakus
Příspěvek#1073 » čtv 21. led 2016, 20:28
Já mám k trezoru zkrátka certifikát, který odolnost 15 RU potvrzuje. Nic víc, nic míň. A ZOZ ani nařízení vlády o uložení zbraní o kotvení trezoru nic neříká. Pokud ti ho někdo odnese celý, což je samozřejmě možné vždy, bude možná někdo posuzovat, jak moc jsi mu to ztížil. Jen nevím na jakém základě.
- Rough boy
Příspěvek#1074 » čtv 21. led 2016, 20:33
Cipis: Jasně, to je všechno pravda. I výrobce ti logicky doporučí, abys ho přišrouboval, taky na to v něm mám díry už z výroby.
Ale teď už jde jen o to, že splňuje těch 15 RU klidně zamčenej postavenej na ulici. To není odolnost proti odnešení, to je odolnost vůči vloupání do uzamčeného trezoru. V tom výňatku, co jsem tady dával je uvedeno, že technik k němu má dokumentaci a má možnost si do něj nahlédnout a tudíž i najít místo, kudy do něj nejsnadněji. Podle mě těch 15 RU musí splnit na nejslabším místě, tudíž zadní/boční stěna.
Ale teď už jde jen o to, že splňuje těch 15 RU klidně zamčenej postavenej na ulici. To není odolnost proti odnešení, to je odolnost vůči vloupání do uzamčeného trezoru. V tom výňatku, co jsem tady dával je uvedeno, že technik k němu má dokumentaci a má možnost si do něj nahlédnout a tudíž i najít místo, kudy do něj nejsnadněji. Podle mě těch 15 RU musí splnit na nejslabším místě, tudíž zadní/boční stěna.
- cipis
Příspěvek#1075 » čtv 21. led 2016, 20:35
Pravděpodobně to předepisuje přímo ta norma, že pro určitou úroveň musí být takové a takové kotvení. A mělo by to být vždy v návodu na použití. Takže třeba je to tak, že máš certifikát, že to má 15RU a pak se dozvíš, že podle té normy to mělo být na 4 kotvách, každá o 50Nm ...
Nehledě na to, že jsem ještě nikde neviděl ty plechovky bez nachystaných otvorů na kotvení.
Nehledě na to, že jsem ještě nikde neviděl ty plechovky bez nachystaných otvorů na kotvení.
- marinakus
- cipis
Příspěvek#1078 » čtv 21. led 2016, 20:42
To ani nezní, spíš jestli se to musí nebo nemusí kotvit. Že by se to mělo kotvit, o tom snad nikdo nepochybuje. Takže je tato debata spíše v teoretické rovině.
Podle toho, co jsem zatím stihl pročíst na netu, tak budou pravděpodobně stanovené podmínky na ukotvení pro tu kterou třídu ...
Podle toho, co jsem zatím stihl pročíst na netu, tak budou pravděpodobně stanovené podmínky na ukotvení pro tu kterou třídu ...
- marinakus
- wigum
Příspěvek#1080 » čtv 21. led 2016, 20:47
cipis píše:Já to našel v nějakých papírech od trezoru ...
Pochopitelně ti ho doporučí ukotvit. Ale ne z důvodu zvýšení nebo jako podmínku splnění RU. Menší trezor se dá odnést, ale takovej 190kg na 10 dlouhejch s flintama a střelivem by se docela pronesl a značně by pachatelům ztížil ústup.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí