Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

Patrik
moderátor

Příspěvek#121 » pon 1. srp 2011, 20:53

Dokud nebudeš mít vyjímku nebo se nestane nějaký průšvih, tak Ti policie nebude kontrolovat způsob zabezpezpečení zbraní. Ale až ten průšvih nastane tak se budou ptát a zjišťovat a vyvozovat následky.

KITTbx

Příspěvek#122 » pon 1. srp 2011, 21:37

MarK píše:Z pohledu zákona to nestačí:
zákon o zbraních, § 58 píše:§ 58
Zabezpečení zbraní a střeliva

(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.

A co když má někdo několik zbraní a ty má rozděleny do několika menších "trezorů".
Tedy, jakmile mám více než dvě, už neplatí, že dvě "volně dle uvážení" a další v trezorech?
Lze zbraně rozdělit, přijde mi, že ano?

Missak

Příspěvek#123 » pon 1. srp 2011, 21:44

EL Prometheus: pokud bydlíš sám a jsi doma - nabitou (nevidím v tom problém). Pokud s tebou nikdo nebydlí, tak by mělo stačit jakékoliv uložení - už zamčené dveře od bytu by měly stačit jako zabezpečení (nevidím rozdíl mezi uzamčeným bytem a šuplíkem.
jinak klidně na noc pod polštářem, pokud se nebojíš, že se ve spaní zastřelíš.
může to řešit i zámek na spoušť (neřeší případné odcizení návštěvou).
jinak dostačuje i nějaký trezorek z Baumaxu (či jiného hobby marketu) za 800,- (levněji to asi nevyrobíš, když si budeš počítat i práci, nejen materiál).
nebo si najdi GunVault - cena cca 800, na klíč či kod, cestovní zabezpečení jedné krátké zbraně (vhodné i doma k posteli) dražší varianty jsou i na kombinaci stisku prstů a jsou větší (vhodné na dvě krátké zbraně).
do dvou zbraní máš možností několik, záleží jen na tom, jak moc je chceš mít zabezpečené co kdyby.... tím myslím čas, kdy nejsi doma a zbraň nemáš u sebe.
ale pokud chceš investovat (a můžeš), neboj se trezoru či aspoň certifikované skříně. u jedné zbraně zůstane málokdo, většinou se přidá i dlouhá. a časem se může do domácnosti přidat i přítelkyně bez ZP a děti.....
i na dovolenou (mimo naší republiku) si pistoli asi nevezmeš.
prostě - peníze za bezpečnost nejsou vyhozené peníze. a i z toho trezoru si ji na noc můžeš do postele vzít na mazlení :twisted:

kralik

Příspěvek#124 » úte 2. srp 2011, 13:23

Uz to tu bylo nekolikrat... bohuzel

Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů

vyklad je "na osobu" - takze nepomuze vice trezoru.... je pravda, ze pokud budou mit v rodine zbrojak 3 osoby, mohou mit 3 trezory na 10ks... ale kazdy tam bude mit "sve" zbrane.

KITTbx

Příspěvek#125 » úte 2. srp 2011, 18:53

Myslel jsem to trochu jinak. V § se hovoří o tom, že
v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem

takže to musí být především trezor/skříň odpovídající jisté normě. Vychází mi z toho, že tedy mohu mít více takových zařízení, která odpovídají této normě, ale vejde se mi tam třeba max po 2ks, není zde řečeno jedno "zařízení", navíc je de facto bezpečnější nemít to na jednom místě.
Když to bude podle
§ 2

Za technicky způsobilé se pro účely zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní považují

1. uzamykatelná ocelová schránka nebo uzamykatelná ocelová skříň, které splňují požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle České technické normy ČSN EN 1143-1 a jsou vybaveny zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300,

Jinak také označení od bezpečnostní třídy Z1 a další.

kralik

Příspěvek#126 » úte 2. srp 2011, 22:07

no, v tom pripade to bude ponekud financne narocne....

KITTbx

Příspěvek#127 » stř 3. srp 2011, 05:42

No mohlo by být, ale také nemuselo. Skříně, primárně určené na 10 zbraní jsou poměrně drahý špás, skříň na 5 dlouhých bratru 8tisíc no, a pokud prostě nemáte/nechcete dlouhou jsou mi k prdu.
Takže malé trezory, na stejný i větší počet krátkých v odpovídající normě se dají pořídit i za menší/stejný peníz. Jistě není trezor jako trezor, minimum je myslím 15odporových jednotek, ale existují i trezory jeté...
No a to nehovořím o tom, že když chci kupříkladu "točit" 4 krátké, je pro mne bedna za 8tisíc k ničemu a překonat naše bezpečnostní kovové vchodové dveře, bude taky náročnější.
V neposlední řadě jde bohužel i o únosnost podlahy, máme v domě trámové stropy, proti paneláku únosnost nula nula nic, to už je lepší udělat trezorovou místnost.

kralik

Příspěvek#128 » stř 3. srp 2011, 08:49

to ano, ale cena trezorovych dveri je dost neprijemna (nejlevnejsi jsem nasel tak za 25kKc) ..... a jeste je u toho par otazniku tykajicich se materialu sten.

Na 4 kratke je reseni jednoduche.....

KITTbx

Příspěvek#129 » stř 3. srp 2011, 09:12

Hmm, koukal jsem a za 25, je to ještě dobrá cena :-(
(odpovídající místnost na to máme, ale kde jsou dveře a práce a…)
No zatím mi to nehrozí, ale když si uvědomím kolik "levných bouchaček" se mi zamlouvá a co by si člověk mohl koupit, tak do roka jich mám 10 raz dva :-)
Krátké lze naštěstí řešit, ale i tak člověk se zapomene, má jich v mezičase 5 něco se stane a je bez ZP i zbraní.
Ještě, že mám tu rodinnou brzdu ;-)

kralik

Příspěvek#130 » stř 3. srp 2011, 20:01

no prave ... krasneho stareho zeleza za rozumne ceny je spousta...

Wiki

Příspěvek#131 » pát 2. zář 2011, 13:04

Ahoj. Když si pořídím 1-2 pistole musím na ně mít trezor nebo stačí nějaká např. pokladna apod?

Děkuji. Wiki

jomekabi

Příspěvek#132 » pát 2. zář 2011, 13:49

Nemusis. Jednu az dve zbrane musis mit dostatecne zabezpeceny proti zneuziti (treba detmi), mas-li vic jak dve zbrane, musis mit trezor s patricnym certifikatem na ulozeni zbrani.

Nechci znit arogantne, ale precti si zakon, vse tam najdes. ;)

Wiki

Příspěvek#133 » pát 2. zář 2011, 14:37

Ahoj. Děkuji za odpověď. Se zákony se skutečně teprve seznamuji. Zatím jsem cca v 1/2 :-) Co se zabezpečení týče narazil jsem doposud jen na požadované parametry trezorů a zámku... Proto ten dotaz..

Andy

Příspěvek#134 » pát 2. zář 2011, 15:12

Já mám také dvě pistole (22LR a 9mm) a trezor nemám. Doma vím že mi na to nikdo nešáhne. Záleží jestli máš doma deti atd.. to uz pak bych ho poridil hned.

Wiki

Příspěvek#135 » pát 2. zář 2011, 15:42

Ahoj. Jasný.. Děti zatím nejsou.. takže ok. Stejně ale něco pořídim.. Přeci jen to není prča..

Zpět na