Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.
- Patrik
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#122 » pon 1. srp 2011, 21:37
MarK píše:Z pohledu zákona to nestačí:zákon o zbraních, § 58 píše:§ 58
Zabezpečení zbraní a střeliva
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.
A co když má někdo několik zbraní a ty má rozděleny do několika menších "trezorů".
Tedy, jakmile mám více než dvě, už neplatí, že dvě "volně dle uvážení" a další v trezorech?
Lze zbraně rozdělit, přijde mi, že ano?
- Missak
Příspěvek#123 » pon 1. srp 2011, 21:44
EL Prometheus: pokud bydlíš sám a jsi doma - nabitou (nevidím v tom problém). Pokud s tebou nikdo nebydlí, tak by mělo stačit jakékoliv uložení - už zamčené dveře od bytu by měly stačit jako zabezpečení (nevidím rozdíl mezi uzamčeným bytem a šuplíkem.
jinak klidně na noc pod polštářem, pokud se nebojíš, že se ve spaní zastřelíš.
může to řešit i zámek na spoušť (neřeší případné odcizení návštěvou).
jinak dostačuje i nějaký trezorek z Baumaxu (či jiného hobby marketu) za 800,- (levněji to asi nevyrobíš, když si budeš počítat i práci, nejen materiál).
nebo si najdi GunVault - cena cca 800, na klíč či kod, cestovní zabezpečení jedné krátké zbraně (vhodné i doma k posteli) dražší varianty jsou i na kombinaci stisku prstů a jsou větší (vhodné na dvě krátké zbraně).
do dvou zbraní máš možností několik, záleží jen na tom, jak moc je chceš mít zabezpečené co kdyby.... tím myslím čas, kdy nejsi doma a zbraň nemáš u sebe.
ale pokud chceš investovat (a můžeš), neboj se trezoru či aspoň certifikované skříně. u jedné zbraně zůstane málokdo, většinou se přidá i dlouhá. a časem se může do domácnosti přidat i přítelkyně bez ZP a děti.....
i na dovolenou (mimo naší republiku) si pistoli asi nevezmeš.
prostě - peníze za bezpečnost nejsou vyhozené peníze. a i z toho trezoru si ji na noc můžeš do postele vzít na mazlení
jinak klidně na noc pod polštářem, pokud se nebojíš, že se ve spaní zastřelíš.
může to řešit i zámek na spoušť (neřeší případné odcizení návštěvou).
jinak dostačuje i nějaký trezorek z Baumaxu (či jiného hobby marketu) za 800,- (levněji to asi nevyrobíš, když si budeš počítat i práci, nejen materiál).
nebo si najdi GunVault - cena cca 800, na klíč či kod, cestovní zabezpečení jedné krátké zbraně (vhodné i doma k posteli) dražší varianty jsou i na kombinaci stisku prstů a jsou větší (vhodné na dvě krátké zbraně).
do dvou zbraní máš možností několik, záleží jen na tom, jak moc je chceš mít zabezpečené co kdyby.... tím myslím čas, kdy nejsi doma a zbraň nemáš u sebe.
ale pokud chceš investovat (a můžeš), neboj se trezoru či aspoň certifikované skříně. u jedné zbraně zůstane málokdo, většinou se přidá i dlouhá. a časem se může do domácnosti přidat i přítelkyně bez ZP a děti.....
i na dovolenou (mimo naší republiku) si pistoli asi nevezmeš.
prostě - peníze za bezpečnost nejsou vyhozené peníze. a i z toho trezoru si ji na noc můžeš do postele vzít na mazlení

- kralik
Příspěvek#124 » úte 2. srp 2011, 13:23
Uz to tu bylo nekolikrat... bohuzel
Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů
vyklad je "na osobu" - takze nepomuze vice trezoru.... je pravda, ze pokud budou mit v rodine zbrojak 3 osoby, mohou mit 3 trezory na 10ks... ale kazdy tam bude mit "sve" zbrane.
Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů
vyklad je "na osobu" - takze nepomuze vice trezoru.... je pravda, ze pokud budou mit v rodine zbrojak 3 osoby, mohou mit 3 trezory na 10ks... ale kazdy tam bude mit "sve" zbrane.
- KITTbx
Příspěvek#125 » úte 2. srp 2011, 18:53
Myslel jsem to trochu jinak. V § se hovoří o tom, že
takže to musí být především trezor/skříň odpovídající jisté normě. Vychází mi z toho, že tedy mohu mít více takových zařízení, která odpovídají této normě, ale vejde se mi tam třeba max po 2ks, není zde řečeno jedno "zařízení", navíc je de facto bezpečnější nemít to na jednom místě.
Když to bude podle
Jinak také označení od bezpečnostní třídy Z1 a další.
v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem
takže to musí být především trezor/skříň odpovídající jisté normě. Vychází mi z toho, že tedy mohu mít více takových zařízení, která odpovídají této normě, ale vejde se mi tam třeba max po 2ks, není zde řečeno jedno "zařízení", navíc je de facto bezpečnější nemít to na jednom místě.
Když to bude podle
§ 2
Za technicky způsobilé se pro účely zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní považují
1. uzamykatelná ocelová schránka nebo uzamykatelná ocelová skříň, které splňují požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle České technické normy ČSN EN 1143-1 a jsou vybaveny zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300,
Jinak také označení od bezpečnostní třídy Z1 a další.
- KITTbx
Příspěvek#127 » stř 3. srp 2011, 05:42
No mohlo by být, ale také nemuselo. Skříně, primárně určené na 10 zbraní jsou poměrně drahý špás, skříň na 5 dlouhých bratru 8tisíc no, a pokud prostě nemáte/nechcete dlouhou jsou mi k prdu.
Takže malé trezory, na stejný i větší počet krátkých v odpovídající normě se dají pořídit i za menší/stejný peníz. Jistě není trezor jako trezor, minimum je myslím 15odporových jednotek, ale existují i trezory jeté...
No a to nehovořím o tom, že když chci kupříkladu "točit" 4 krátké, je pro mne bedna za 8tisíc k ničemu a překonat naše bezpečnostní kovové vchodové dveře, bude taky náročnější.
V neposlední řadě jde bohužel i o únosnost podlahy, máme v domě trámové stropy, proti paneláku únosnost nula nula nic, to už je lepší udělat trezorovou místnost.
Takže malé trezory, na stejný i větší počet krátkých v odpovídající normě se dají pořídit i za menší/stejný peníz. Jistě není trezor jako trezor, minimum je myslím 15odporových jednotek, ale existují i trezory jeté...
No a to nehovořím o tom, že když chci kupříkladu "točit" 4 krátké, je pro mne bedna za 8tisíc k ničemu a překonat naše bezpečnostní kovové vchodové dveře, bude taky náročnější.
V neposlední řadě jde bohužel i o únosnost podlahy, máme v domě trámové stropy, proti paneláku únosnost nula nula nic, to už je lepší udělat trezorovou místnost.
- kralik
- KITTbx
Příspěvek#129 » stř 3. srp 2011, 09:12
Hmm, koukal jsem a za 25, je to ještě dobrá cena 
(odpovídající místnost na to máme, ale kde jsou dveře a práce a…)
No zatím mi to nehrozí, ale když si uvědomím kolik "levných bouchaček" se mi zamlouvá a co by si člověk mohl koupit, tak do roka jich mám 10 raz dva
Krátké lze naštěstí řešit, ale i tak člověk se zapomene, má jich v mezičase 5 něco se stane a je bez ZP i zbraní.
Ještě, že mám tu rodinnou brzdu

(odpovídající místnost na to máme, ale kde jsou dveře a práce a…)
No zatím mi to nehrozí, ale když si uvědomím kolik "levných bouchaček" se mi zamlouvá a co by si člověk mohl koupit, tak do roka jich mám 10 raz dva

Krátké lze naštěstí řešit, ale i tak člověk se zapomene, má jich v mezičase 5 něco se stane a je bez ZP i zbraní.
Ještě, že mám tu rodinnou brzdu

- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
- Wiki
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX