Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

kolemjdoucí

Příspěvek#1966 » pát 27. črc 2018, 05:48

BombrCZE píše:Nemusí být do podlahy, musí být pevně ukotven na 4 místech, je jedno kam (podlaha, zeď, strop atd...)

Na to, že ty trezory prodáváš, bych čekal, že budeš vědět víc. Už o tom tady byla diskuse, je na to i vyjádření z ministerstva vnitra. Nemusí se kotvit. http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=70&t=1661&start=1590#p129707

kolemjdoucí

Příspěvek#1967 » pát 27. črc 2018, 05:56

cipis píše:Protože dvě kotvy ti neudrží předepsaný tah. Tedy 12 mm kotva do chemické malty. Nebo v horším případě ocelová hmoždinka do betonu. Jiné kotvení, než chemie (nebo výjimečně ocelová hmoždina do plného betonu) nepřipadá v úvahu. A kde je to napsáno? V postupu zkoušek v normě. Trezor do hmotnosti 1000kg musí být automaticky ukotven.

To ale mluvíš o bezpečnostních třídách trezorů, kterých se ovšem požadavek 119/2002 netýká.
Tady je to vyjádření od vnitra:
http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=70&t=1661&start=1605#p129895

EDIT: Teď koukám, že jsi s tím vyjádřením min. vnitra už tehdy nesouhlasil :mrgreen: :mrgreen:

kolombo

Příspěvek#1968 » pát 27. črc 2018, 06:59

Co se tak řídit zdravým rozumem ??

Trezor má mít 15 RU a kotvení musí zajistit, aby ho opravdu měl. Takže musí vydržet cca 15 minut. Já použil všechny 4 díry a mám tam ocelové kotvy do betonového panelu. A pod matice jsem dal velké podložky. A je těsně u zdi,

kolemjdoucí

Příspěvek#1969 » pát 27. črc 2018, 07:22

Dovolím si citovat původní dotaz:

audis píše:Pokud mám trezor s atestem do 10 zbraní, musí nebo nemusí být prišroubován do podlahy, aby ten atest splňoval? Popř jak to zjistím? Děkuji předem za odpověď. V ZOZ o tomto nic není nebo v té vyhlášce.

Odpověď zní: nemusí.

kolombo> Ok, tak než se začneš řídit "zdravým rozumem", tak si přečti normu ČSN EN 1143-1, zákon 119/2002 Sb. v aktuálním znění, nařízení vlády č. 338/2002 Sb. a to odkazované vyjádření MV. Já to všechno udělal a došel jsem k tomu, že abys splnil požadavky 119/2002 Sb., tak uzamykatelné ocelové schránky a uzamykatelné ocelové skříně (15 RU + A) kotvit nemusíš. Kotvit bys musel pouze "zvláštní uzamčené zařízení".

Miata

Příspěvek#1970 » pát 27. črc 2018, 07:37

Co se týká kotvení, tak bych se vsadil, že jsem někde (nevím jestli v návodu trezoru nebo v certifikátu) u některého ze svých trezorů (mám od Justra a T-Safe) četl, že podmínkou je řádné ukotvení... :?:

To Bombr CZE:
Mám na dlouhé Justra Z5-P s kombinačním zámkem

Indian

Příspěvek#1971 » pát 27. črc 2018, 08:12

Mám kombinovanou skříň na 3 dlouhé a x krátkých Safetronics MAXI 5 PMK. Skříň je hluboká jen cca 35 cm, což při výšce skříně cca 150 cm mne donutilo ji přikotvit ke zdi, aby se nepřevrátila, když otevřu dveře a něco na ně pověsím... Takže mne ani nenapadlo přemýšlet jestli ano nebo ne.

kolombo

Příspěvek#1972 » pát 27. črc 2018, 09:42

To je trochu zmatení, já trezor nekotvím proto, abych plnil zákon, ale proto, aby mi nešel odnést. Pokud se někdo, kdo půjde kolem, bude domnívat, že ho drapsne a odnese, tak to prostě nepůjde.

Že to zákon výslovně nevyžaduje není podstatné. Problém by nastal, kdyby kotvení zakazoval. A to nezakazuje.

ViralWinter

Příspěvek#1973 » pát 27. črc 2018, 13:18

@kolombo — ale to tady všichni už nějakou dobu víme. Dotaz byl, jestli musí být kotvený trezor, aby splňoval certifikaci a jestli musí být kotvená skříň, aby splňovala zákon a normu. Odpověď je, že trezor musí, skříň nemusí. Jestli skříň ukotvíš doborovolně pro větší pocit sucha a bezpečí, je tvůj boj a tady se to teď neřeší.

ViralWinter

Příspěvek#1974 » pát 27. črc 2018, 13:22

kolemjdoucí píše:
BombrCZE píše:Nemusí být do podlahy, musí být pevně ukotven na 4 místech, je jedno kam (podlaha, zeď, strop atd...)

Na to, že ty trezory prodáváš, bych čekal, že budeš vědět víc. Už o tom tady byla diskuse, je na to i vyjádření z ministerstva vnitra. Nemusí se kotvit. http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=70&t=1661&start=1590#p129707

BombrCZE ale odpovídal audisovi a ten se ptal na trezor s atestem (certifikací?). Takže se mluvilo o trezoru, ne o skříni na zbraně, jako v případě MV. Navíc BombrCZE jednoznačně řekl, že není prodejce. Takže chill...

kolemjdoucí

Příspěvek#1975 » pát 27. črc 2018, 13:27

Ty to máš pěkně domotaný :mrgreen:

BombrCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1976 » pát 27. črc 2018, 13:57

kolemjdoucí píše:

Tak jinak :-) Trezor je certifikován dle určitých podmínek. Kdy je trezor ukotven za pomocí určité velikosti šroubů a dokonce i určité velikosti podložek. Ten certifikát je platný pouze v tom případě, pokud jsou splněny podmínky za kterých byl certifikován. Takže musí být ukotven a správně i stejnou velikostí šroubů a podložek, jako byl testován. Protože když nebude a přijde na kontrolu někdo kdo si bude chtít na někom smlsnout tak mu certifikát neuzná, protože nebyli splněny podmínky instalace stanovené výrobcem. Výrobce o správné instalaci a technických parametrech musí informovat v přiloženém návodu. To stejně může i pojišťovna v případě krádeže odmítnout pojistné plnění a policie v případě vyloupení trezoru odebrat ZP, protože bez tohoto ukotvení by trezor v danou chvíli nesplňoval certifikaci. Takže asi tak :-)

ViralWinter

Příspěvek#1977 » pát 27. črc 2018, 15:25

kolemjdoucí píše:Ty to máš pěkně domotaný :mrgreen:

:?:

Caroprd111

Příspěvek#1978 » pát 27. črc 2018, 15:38

Tak s tím odebranim ZP to jsou hodně silná slova. ;-)

audis

Příspěvek#1979 » pát 27. črc 2018, 18:05

Dobrý. Děkuji všem. V zákoně do 10 zbraní píšou ocelová skříň. Z vašich příspěvků si odnaším, že ocelová skříň pro 10 zbraní (nebo trezor podle mě lhostejné pojmenování) kotven být nemusí, aby certifikát do 10 zbraní byl platný. A to jsem potřeboval vědět. Děkuji všem. kdokoliv domnívá pro můj případ, že to je špatně, prosím komentář pro můj případ.

BombrCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1980 » pát 27. črc 2018, 18:33

Musí být kotven, přečti si můj koment o 2 zpátky.

Zpět na