Přebíjení 9mm luger
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1442
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2072 » pon 19. kvě 2025, 20:39
Jak někdo může střílet střelou menší než má lauf? Kromě měření průměru, ovality a takových věcí u střel, si to taky změřte i vašich hlavní. A hlavně si do nich vražte svoje střely, zkoumejte, jak dobře jdou skrz a hlavně koukejte, jestli fakt těsní. Protože jestli vám půjde v drážkách světlo, půjde vám jimi i tlak. A co uteče před střelu, to netlačí střelu ven.
- v.k.
Příspěvek#2073 » pon 19. kvě 2025, 20:52
Jarda.Jezek> presne tak. To se nikdo nemuze ani divit, kdyz to lita na prd.
Pokud je navic skutecne stredni prumer jen 8,95, tak je to hodne mimo luger specku a pro maxi rozmer komory a hlavne bude prekryv poli jen 13 setin, coz realne hrozi u silnejsich laboraci i strzenim. Jestli alsa dela(la) takhle male strely, tak je ta sarze hodne mimo kalibraci (historicky jsou fakt 9.02mm), meli by o tom vedet a vymenit. A nebo opravdu spatne merite.
Pokud je navic skutecne stredni prumer jen 8,95, tak je to hodne mimo luger specku a pro maxi rozmer komory a hlavne bude prekryv poli jen 13 setin, coz realne hrozi u silnejsich laboraci i strzenim. Jestli alsa dela(la) takhle male strely, tak je ta sarze hodne mimo kalibraci (historicky jsou fakt 9.02mm), meli by o tom vedet a vymenit. A nebo opravdu spatne merite.
- 4mike
- v.k.
Příspěvek#2076 » úte 20. kvě 2025, 16:49
Petzold> ja se te slusne zeptal na podklady pro tve tvrzeni. Kvuli tomu nemusis byt ustepacny. Kdybych chtel byt jizlivy ja, tak bych se tu mohl vozit na tvem oku a digi suplere. Delal jsem to?
Jeste bych pripomnel, ze vetsina zbrani tu je vyrobena podle CIP a ne SAAMI a tedy maji pole prumeru minimalne 8.82mm, v realu samozrejme vic. Drazky take 9.02 nemaji.
Jeste bych pripomnel, ze vetsina zbrani tu je vyrobena podle CIP a ne SAAMI a tedy maji pole prumeru minimalne 8.82mm, v realu samozrejme vic. Drazky take 9.02 nemaji.
- v.k.
Příspěvek#2079 » úte 20. kvě 2025, 17:45
Tomak píše:Lehce jsem se pozastavil nad tím, jak se dá udělat chyba při měření průměru pomocí digi šuplery a mikrometru, ale fakt jen na chvíli. Pak jsem nad tím mávl rukou.
Petzold -
Jestli ses vazne nad timhle pozastavil, tak bych se uz te potencialni chybe mereni nedivil vubec.
- Tomak
- Petzold
Příspěvek#2081 » úte 20. kvě 2025, 18:59
v.k. Nechtěl jsem být uštěpačný, bylo to myšleno jako vtip vůči Mikovi (známe se osobně).
Přátelé, kamarádi, nechme vzájemného popichování a vraťme se raději k plodné debatě.
Za mořem výrobci běžně produkují FMJ střely s dia. .354"-.356". Takový Schuemann, renomovaný výrobce hlavní, dokonce doporučuje pro své hlavně 9L označené .355 různé diametry střel, podle laborace a délky hlavně. Asi se shodneme, že hlavně záleží jak si střela sedne s vývrtem, jak moc je měkké olovo a deformovatelný plášť a jak dobře se vtlačí střela do polí při zaříznutí do drážek.
Přátelé, kamarádi, nechme vzájemného popichování a vraťme se raději k plodné debatě.
Za mořem výrobci běžně produkují FMJ střely s dia. .354"-.356". Takový Schuemann, renomovaný výrobce hlavní, dokonce doporučuje pro své hlavně 9L označené .355 různé diametry střel, podle laborace a délky hlavně. Asi se shodneme, že hlavně záleží jak si střela sedne s vývrtem, jak moc je měkké olovo a deformovatelný plášť a jak dobře se vtlačí střela do polí při zaříznutí do drážek.
- v.k.
Příspěvek#2082 » úte 20. kvě 2025, 19:11
Petzold> ok.
ad.354" - do 8.79mm min pole SAAMI to je prece "nominalne totez" jako .355" do 8.82mm min CIPu. To je ok. Ale .354" (=pod 9mm stred) do CIPu neni ok. Protoze tam uz s kazdou setinou presahu klesa engagement o desitky procent a 9.05mm+ drazky uz nemuze geometricky zaplnit. Pak to fouka a nelita.
Tomak> statistika je u strel alfa a omega.
ad.354" - do 8.79mm min pole SAAMI to je prece "nominalne totez" jako .355" do 8.82mm min CIPu. To je ok. Ale .354" (=pod 9mm stred) do CIPu neni ok. Protoze tam uz s kazdou setinou presahu klesa engagement o desitky procent a 9.05mm+ drazky uz nemuze geometricky zaplnit. Pak to fouka a nelita.
Tomak> statistika je u strel alfa a omega.

- 4mike
-
JZFireworks - Příspěvky: 192
- JZFireworks
Příspěvek#2084 » sob 24. kvě 2025, 22:52
Ahoj,
Prosím o pomoc
Strely 9mm od p.Sopr 135 RN BB + 122 FP BB.
Prach Vectan BA9.
Nemůžu se dohrabat OAL pro p10C aby nedrhly ve vývrtu, Glock43 v pohodě.
Třeba u 135 strely jsem na 27mm a stále to není ono, náboj jde do komory, muzu s nim točit ale jakoby ten “lak” drhnul lehce o drážky ? Laborace jsem začal u obou velice nízko 3,5gr(135) a 3,7(122).
Má někdo osobní zkušenosti a tip pro laboraci?
Celkově z těch střel nemám dobrý pocit, jako kdyby lepili na prsty
Mám 400ks od každé váhy tak snad je vystrilim v pohodě bez rozborky zbraně.
Diky
Prosím o pomoc

Strely 9mm od p.Sopr 135 RN BB + 122 FP BB.
Prach Vectan BA9.
Nemůžu se dohrabat OAL pro p10C aby nedrhly ve vývrtu, Glock43 v pohodě.
Třeba u 135 strely jsem na 27mm a stále to není ono, náboj jde do komory, muzu s nim točit ale jakoby ten “lak” drhnul lehce o drážky ? Laborace jsem začal u obou velice nízko 3,5gr(135) a 3,7(122).
Má někdo osobní zkušenosti a tip pro laboraci?
Celkově z těch střel nemám dobrý pocit, jako kdyby lepili na prsty

Mám 400ks od každé váhy tak snad je vystrilim v pohodě bez rozborky zbraně.
Diky
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX