Lití slugů
- sundin
- tom
Příspěvek#77 » pát 4. pro 2020, 20:15
Milan-x píše:Zdravím pánové, uvažuji o koupi těchto kokil: https://cs.strobl.cz/lyman-sabot-slug-m ... le-cavity/ neb jsem slyšel samou chválu. Lyman ale začal následně vyrábět kokily i na takovýto tvar slugu:
https://cs.strobl.cz/lyman-slug-mould-1 ... le-cavity/ Zajímalo by mě, zda s tím druhým už má někdo zkušenost, nebo da vidí v něčem přínos/výhody oproti tomu diabolovitému tvaru. Diabola je určena do košíčku, to druhé čert ví... Popřípadě pokud má někdo tu druhou variantu, mohl by sem prosím hodit průměr odlitku v milimetrech? Dík.
Ten druhej lyman je na ládování bez košíku. Je lehce podkaliberní a výstřelem se nafoukne a utěsní. Je super když používáš puškovej chok.
- Milan-x
Příspěvek#78 » pát 18. pro 2020, 17:05
Aha, no já mám pevné zahrdlení. Už jsem nakoupil a slugy odlévám sobě i zájemcům přímo na míru konkrétní hlavni/hlavním. Na to roztahování ve stylu střel Minnie u slugu moc nevěřím, navíc přes tu ucpávku... Raději odlévám osvědčené "diaboly" a případně dokalibruji přesně na míru a spokojenost.
- oldglock
- MojeTikka
Příspěvek#81 » pon 19. úno 2024, 20:41
Otzivim toto tema dotazem - muzete mi prosim nekdo prozradit to sladky tajemstvi, jak ty slugy z LEE kokily 7/8 vyklepnout? Odlejvam roky vsechny mozny strely vcetne broku, jenze tahle kokila ma uprostred trn. A na nem mi to drzi jak vira Helvetska.
- samozrejme, ze jsem kokilu poctive zacudil svickou
- samozrejme, ze byla predehrata
- samozrejme, ze mam ciste olovo
- samozrejme, ze olovo ma spravnou teplotu
Odlitky jsou pekne, bez kazu, kleste jdou pohodlne a lehce otevrit... ale pak mi ten slug cumi na trnu a i kdyz do toho zadniho plechu se sroubkem mydlim jak Slovak do hodin, drzi. Je fuk, jestli drevenym klackem, nebo kladivem. Proste... drzi. Nakonec ten slug musim servat klestema, takze leti rovnou z5 do picky. A to fakt musim tahat jak dedek repu. Poradnou silou.
Nechapu to. Ta skvira uprosted ma konus, vsechno je naprosto logicky a melo by to vypadnout. Ale nevypadne. Zkontroloval jsem vsechny plochy - hladke. Nikde zadny kaz.
Mate na to nekdo nejakou fintu?
Diky moc.
- samozrejme, ze jsem kokilu poctive zacudil svickou
- samozrejme, ze byla predehrata
- samozrejme, ze mam ciste olovo
- samozrejme, ze olovo ma spravnou teplotu
Odlitky jsou pekne, bez kazu, kleste jdou pohodlne a lehce otevrit... ale pak mi ten slug cumi na trnu a i kdyz do toho zadniho plechu se sroubkem mydlim jak Slovak do hodin, drzi. Je fuk, jestli drevenym klackem, nebo kladivem. Proste... drzi. Nakonec ten slug musim servat klestema, takze leti rovnou z5 do picky. A to fakt musim tahat jak dedek repu. Poradnou silou.
Nechapu to. Ta skvira uprosted ma konus, vsechno je naprosto logicky a melo by to vypadnout. Ale nevypadne. Zkontroloval jsem vsechny plochy - hladke. Nikde zadny kaz.
Mate na to nekdo nejakou fintu?
Diky moc.
- MojeTikka
Příspěvek#82 » ned 25. úno 2024, 20:47
Tak konec poplachu, zahada objasnena. Lee totiz ten stredovy trn toci na soustruhu tak, ze se nenamaha mit spravny nuz a nebo to po stoceni prelestit. Pote, co jsem ho cely prebrousil (ano, zrejme ted budou slugy o neco tezsi) a vylestil, tak krasne z klesti vypadavaji. Uhel tech mikrodrazek byl bohuzel vetsi, nez uhel konusu toho trnu, takze slugy visely na tech drazkach.
Kdyby nekdo resil stejny problem, tak prelestit trn ( i v te vnitrni spare!)
Kdyby nekdo resil stejny problem, tak prelestit trn ( i v te vnitrni spare!)
- staM
Příspěvek#84 » pát 6. pro 2024, 17:37
Kokilu na lití jednotných střel s vnitřními žebry (IDEAL) jsem měl.Odlívat takhle složitý tvar je neskutečný opruz.Kokilka byla pětidílná.Jednoduše se dá popsat jako nízký "hrneček" do kterého se poskládaly poloviny obvodu a do nich vložil kuželový trn s žebry.Na to celé pak "víčko" s nalévacím otvorem.Neměl jsem trpělivost takhle tvořit odlitky.
Proti tomu je s LEE bobkem nebo LYMAN megadiabolkou krásná práce.
Proti tomu je s LEE bobkem nebo LYMAN megadiabolkou krásná práce.
- MojeTikka
Příspěvek#85 » pát 6. pro 2024, 18:06
...navic si nemyslim, ze ta zebra nejak zasadne ovlivni stabilitu. To uz ta megadiabolka, stabilizujici se ocasem na tom bude lip, rekl bych. Ta namaha s pitvanim horke kokily a naslednym rychlym skladanim, aby teplota nepadala, proti efektu vyssi presnosti je podle mne v blbym nepomeru.
- MojeTikka
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX