Lee Deluxe Automatic Processing Press

kolombo

Příspěvek#1 » čtv 7. lis 2024, 20:48

Nevidím tu vlákno k tomuhle lisu, tak ho zakládám.

Koupil jsem APP lis a začínám ho testovat na odzápalkování.

Mám takový ten, co odzápalkovává bez držáku nábojnice.
Jenže jak se tam dostane NONTOX nábojnice, tak je problém, protože zůstane na jehle a musí se násilím sundat.

Kdo to také používáte a co je potřeba dokoupit?

Grimpo

Příspěvek#2 » sob 18. led 2025, 15:22

Tak já k tomu něco po prvních testech napíšu.

Swaging zápalkového lůžka. Zdá se naprosto OK. Jediné, co mi chybí ke štěstí, aby .223 hilzny nějak lépe padaly do zásobníkových trubiček. Nevím, možná je to tím že ten "trychtýř" mám z 3D tisku od kamaráda.

Depriming. Ach jo. Cca 1000 lugerů OK. Rychlost cca 100ks za 4 minuty. Pak jsem zkusil .223. Ouha. Zhruba při 80tém ks... nešla hilzna dolů.
Škoda, že jsem neudělal fotky, když jsem rozříznul nábojnici. Jehla obtekla na dřík vypichovadla. V druhém rohu místnosti mám soustruh. Hned jsem to tam dal. Máslo hadr. Ten materiál je úplná, ale úplná sračka. Je to prostě dělané na cenu.

Takže. Zarovnal. Vyvrtal díru 1,7 mm. Obětoval jeden vrtáček 1,8 mm. Odbrousil šroubovici. Upnul do vrtačky. Vybrousil lehký kužel, aby se mi to do té 1,7 mm díry "navedlo". Novou jehlu chytil do sklíčidla v koníku, dřík vypichováku v univerzálce. "Nalisoval" zaaretovaným koníkem jehlu do dříku, dokud koník nezačal ujíždět. Nasadil zpět do APP. Vesele bez nehody "vypíchal" dalších 300 ks .223.

Proč, proboha proč to to LEE dělá tak sračkově?

Odpovím si sám - páč jinak by to nebylo tak levné.

Resumé za mě: APPčko je produkt za pár šlupek, který dokáže zatraceně urychlit přípravu mosazi. Dokud se na něm něco nepodělá. S ohledem na to, že je to dělané "na hraně", nemělo by to být pro uživatele až takovým překvapením. Za tu cenu dobrý.

Dentista Žurovský

Příspěvek#3 » sob 18. led 2025, 17:29

A nemohl by si jako praktik doporucit idealni sestavu reloadingoveho zarizeni, - vse komplet, pro toho kdo nemusi setrit penezi ? Treba pro 3 hlavni raze, 9l, 7,63x39 a .308w.

kolombo

Příspěvek#4 » sob 18. led 2025, 19:00

No, ty originální jehly jsou opravdu velmi ohebné :-(

Bude to chtít vyřešit kalenou verzi ...

PS: Nechcete tu ideální sestavu řešit v jiném vlákně, než u APP lisu?

v.k.

Příspěvek#5 » sob 18. led 2025, 19:11

Je to skutecne blato a to u Lee uz tradicne. Ja ty jednoduche pistolove jehly pro Lee matrice vyrabel normalne v ruce, na akuvrtacce brousenim na dvoukotoucovce ze zlomenych 5mm HSS vrtaku nebo frez. A ty slozitejsi tvarove (.223Rem pro celofotmat) na suportove brusce v soustruhu z Radeka nebo kalenych nastrojovek. Cokoliv z toho bylo vzdycky daleko trvanlivejsi nez ten original.

Hankye

Příspěvek#6 » sob 18. led 2025, 20:40

Grimpo píše:Takže. Zarovnal. Vyvrtal díru 1,7 mm. Obětoval jeden vrtáček 1,8 mm. Odbrousil šroubovici. Upnul do vrtačky. Vybrousil lehký kužel, aby se mi to do té 1,7 mm díry "navedlo". Novou jehlu chytil do sklíčidla v koníku, dřík vypichováku v univerzálce. "Nalisoval" zaaretovaným koníkem jehlu do dříku, dokud koník nezačal ujíždět. Nasadil zpět do ....

Kdyby si s tim zase dělal lugery a vezmeš nontox tak ten vrták z jehly vytáhneš. Mam to stejně, ale zajištění mam uděláno tak, že mam radiálně do jehly vyvrtanou 4ku díru až se potká s tou od vrtáčku, co je v ose. Pak sem to zavařil cočkem a svar přetočil. Mam na tom 35k lugeru. Je to svatý. Hele na Lee bych nenadával, neboť víš co kupuješ.
Každopádně na lee APP mam asi 10 úprav, maká super ale musíš u toho bejt. Mam ve výrobě rollsizer a decapper. Pak to tam nasypu a půl hodiny budu srkat kapučíno.
BTW v 9lug bacha na aquily. Pokud nebudeš mazat sem tam urveš rantl. Maj měkkou mosaz a pruchozi shellholder má na opěr tuze malou plochu

kolombo

Příspěvek#7 » sob 18. led 2025, 21:24

Já momentálně NONTOX dávám stranou. Lis zatím testuju a zkoumám, jak to asi bude nejlepší.
Jedna varianta je i univerzální odzápalkovací matrice a kalená jehla HI.

A nechceš tam dát alespoň základní popis, co jsi na tom lisu upravoval?

Héfaistos

Příspěvek#8 » sob 18. led 2025, 22:51

Nontoxy taky dávám stranou. Až jich mám hodně, převrtám zátravku 2mm vrtákem (ještě s nalisovanou starou zápalkou) a pak už s nima jedu s jako ostatními standardními nábojnicemi.

Jarda.Jezek

Příspěvek#9 » sob 18. led 2025, 23:10

Sice je už taky dávám stranou (až jich budu mít dost, tak je sjedu), ale ze starých zásob mi pořád ještě nontoxy lezou... Jehlou Hudec jsem jich protáhl tisíce. Se zátravkami bych se nevrtal.

kolombo

Příspěvek#10 » sob 18. led 2025, 23:19

Jenže APP lis moc nepočítá s tím, že nábojnice zůstane na jehle :-(
A to ten NONTOX zůstane :-(

Jarda.Jezek

Příspěvek#11 » sob 18. led 2025, 23:21

Tak to je blbý.

Hankye

Příspěvek#12 » ned 19. led 2025, 20:47

Co se týče úprav na APPčku.
1) Vytisknul jsem si podavací kleště, který maj protaženou čelist víc dolů, aby nedocházelo ke křížení hilzny při vkládání do průchozího shellholderu
2) pod rychloupínač ve spodu mam podložku, tuším desetinovou, aby nedošlo k tomu, že o shellholder ta hilzna zakopne a zkříží se
3) V shellholderu jsem posrážel hrany a vybrousil ho dohladka, to je dost důležitý. Když tam je ostrej roh, při vytahování nábojnice nahoru se síla nerozloží a na rantlu nábojnice dojde k zatváření mosazi do shellholderu. Co se pak stane že další nábojnice kleštěma narazí do tý, co tam stojí a nevyhodí ji ven. Péro se napne a nakonec ta nábojnice vystřelí někam do kosmíru. Šíleně to zdržuje
4) Vytisknul jsem si skluzavku na nábojnice
5) Vytisknul jsem si casefeeder na 9mm
6) Máme vlastní droptube s indukčníma koncákama, přes ramínko snímáme přítomnost nábojnic. Je tam výřez, dobře je vidět sloupec nábojnic
7) Upravená vypichovací jehla viz příspěvek vejš
8) Madlo z vrtačky umístěný na ložiskách
9) Vytisklej zámek proti povolování držáku matrice - s tím jsem válčil i na 6000covce
10) Je to celý umístěný na vyvýšeným rámu.

Pokud se v tom formátuje, což dělám, je třeba hilzny mazat. Teď na tom čerstvě udělal kolega asi 10 000 kusů a výsledek je super. Muj zvyk je nábojnice neprat, nechat je s prachem, aby se nenalepil povrch hilzny na prsten matrice (doporučuje výrobce).

Zpět na