21.04.2013 - Závod LOS: Pohárový závod
Kdy a kam za střílením
Moderátor: LOS vedení
- Iza
Příspěvek#31 » pon 22. dub 2013, 09:09
Zamrzela me druha situace, kdy revolverari meli predem dany miss a hotovo. Ano, vsichni meli stejne podminky (jeste, ze tam neprijel 8mi ranak
) Nicmene - proooc? Dalo se misto posledniho papiroveho terce dat popper - vystrelim, bud dam nebo nedam, to by bylo ok, ale takhle, mit miss predem danej 

- ianraider
Příspěvek#32 » pon 22. dub 2013, 10:20
Podpořím ještě myšlenku Ivoše na používání terčů na závodech. Pokud jde o Pohárový závod, kdy pořadatel terče dostává, tak nevidím jedinný důvod používat terče jiné, předělané, nevýrazné, ležáky, atd.... Na všech pohárových závodech by se mělo střílet na stejné terče,když už pro nic jiného - tak pro objektivnost a regulérnost závodu ( upozorňuji že to není názor jen můj !!!!!). Tady je určitě podnět pro Radu LOS. Pokud je závod klubový, tak si terče mohou namalovat pořadatelé třeba vodovkama společně
.
A s Izou souhlasím,začínat situaci už s jedním daným mišákem je opravdu velmi korektní a logické

- FouET
Příspěvek#33 » pon 22. dub 2013, 11:38
Dobrý den Dámy a Pánové.
Nejprve bych se chtěl vyjádřit zde probírané manipulaci, poučování a komentování stylu závodníka ze strany rozhodčích jak si stěžuje Misery. Není to výmysl náš. Osobně jsem viděl stejný případ se stejným výsledkem v loni v Opařanech. Váš (izraelský způsob) má v některých sebeobranných situacích opodstatnění, ale jsme na střelnici a na závodech. Váš způsob porušuje pravidla střelnice i závodu (část II, odstavec 15 - míření na jakoukoliv část svého těla). Rozhodčí je zde hlavně proto, aby dohlédl na dodržování pravidel. Za stejnou nebezpečnou manipulaci byl na situaci 6 kárán i muž.
Ke sci-fi a nebezpečné situaci 6 (Na rybách) dodám jen to, že jsme ji postavili podle skutečného případu.
Hodně se tu řeší Přepadení na střelnici. Nikdo nikomu nebrání poslat nám i jiným pořadatelům své nápady.
Zde, na "anonymní" internetové diskuzi padlo a ještě zde padne hodně názorů a stížností o tom, co se Vám nelíbilo a udělali by jste jinak. Během závodu a ani po něm organizátoři mnoho výtek, kritiky či protestů neslyšeli. Nebojte se nás.
Petr Synek (pomocník na šestce)
Nejprve bych se chtěl vyjádřit zde probírané manipulaci, poučování a komentování stylu závodníka ze strany rozhodčích jak si stěžuje Misery. Není to výmysl náš. Osobně jsem viděl stejný případ se stejným výsledkem v loni v Opařanech. Váš (izraelský způsob) má v některých sebeobranných situacích opodstatnění, ale jsme na střelnici a na závodech. Váš způsob porušuje pravidla střelnice i závodu (část II, odstavec 15 - míření na jakoukoliv část svého těla). Rozhodčí je zde hlavně proto, aby dohlédl na dodržování pravidel. Za stejnou nebezpečnou manipulaci byl na situaci 6 kárán i muž.
Ke sci-fi a nebezpečné situaci 6 (Na rybách) dodám jen to, že jsme ji postavili podle skutečného případu.
Hodně se tu řeší Přepadení na střelnici. Nikdo nikomu nebrání poslat nám i jiným pořadatelům své nápady.
Zde, na "anonymní" internetové diskuzi padlo a ještě zde padne hodně názorů a stížností o tom, co se Vám nelíbilo a udělali by jste jinak. Během závodu a ani po něm organizátoři mnoho výtek, kritiky či protestů neslyšeli. Nebojte se nás.
Petr Synek (pomocník na šestce)
Naposledy upravil(a) FouET dne pon 22. dub 2013, 11:53, celkem upraveno 1 x.
- Ptak
- cmk
Příspěvek#35 » pon 22. dub 2013, 12:16
Propozice a pouzdra - důvod je prosty... Doslo k informačnímu sumu... Poradatel spolehal na me, ze to tam doplnim, ja spolehal na to, ze když mají pristup, zedituji si to vlastnimi silami... Nivc vic, nic min.
Jednotne terce - taky mi prijde logictejsi, když je C kolem A a D kolem C. Ale terce byly predvedeny, ukazany. Zony měli celkem normalni velikost. Byly jasne rozpoznatelne od netercu.
Proti stavajicim pravidlum to není. Ja osobne budu proti narizovani jednotných tercu.
Typ situaci -
- Z hlediska pravidel - OK
- Z hlediska bezpecnosti - ano, u stage s nozem jsem se soustredil hlavne na to, abych si neprobodnul krk sam nez na to, jak se z toho rychle dostat (jestli pak nuz zahazuju nebo bodam do neceho je drobnost - vime, jak je to s problémy s hodnocenim "co uz bylo dobře zabodnuto a co ne" - takze mozna dobře, ze se to proste odhazovalo).
- Z hlediska strelce - me osobne vyhovuje, když to není kalirna, když je to naopak ztizeny nejakym hledanim, rozpoznavanim, vyhodnocovanim, mirenim... A naopak jsem potesen, když se poradateli povede udelat situace tak, ze umoznuje několik postupu reseni a clovek si dle svých schopnosti a ochoty riskovat vybere (viz. 3 poppery + kyvka).
A obecne - mirenky bylo fakt hodne. Mirena strelba patri k zakladum. Urcite procento (ne moc velke) na závodech by mělo byt o pomireni... Tady to procento bylo hodne velke a rozumim, ze to spouste lidi nesedlo a rozumim tomu proc...
Ohledne missu na 2ce - nastesti neprijel zadny 8ranak revolver.
Kdyby jo, byl to problém.
Jelikoz ne, měli všichni stejny podmínky.
Je to zvlastni, je to nezvykly, ale v dusledku to není nic proti nicemu.
Jednotne terce - taky mi prijde logictejsi, když je C kolem A a D kolem C. Ale terce byly predvedeny, ukazany. Zony měli celkem normalni velikost. Byly jasne rozpoznatelne od netercu.
Proti stavajicim pravidlum to není. Ja osobne budu proti narizovani jednotných tercu.
Typ situaci -
- Z hlediska pravidel - OK
- Z hlediska bezpecnosti - ano, u stage s nozem jsem se soustredil hlavne na to, abych si neprobodnul krk sam nez na to, jak se z toho rychle dostat (jestli pak nuz zahazuju nebo bodam do neceho je drobnost - vime, jak je to s problémy s hodnocenim "co uz bylo dobře zabodnuto a co ne" - takze mozna dobře, ze se to proste odhazovalo).
- Z hlediska strelce - me osobne vyhovuje, když to není kalirna, když je to naopak ztizeny nejakym hledanim, rozpoznavanim, vyhodnocovanim, mirenim... A naopak jsem potesen, když se poradateli povede udelat situace tak, ze umoznuje několik postupu reseni a clovek si dle svých schopnosti a ochoty riskovat vybere (viz. 3 poppery + kyvka).
A obecne - mirenky bylo fakt hodne. Mirena strelba patri k zakladum. Urcite procento (ne moc velke) na závodech by mělo byt o pomireni... Tady to procento bylo hodne velke a rozumim, ze to spouste lidi nesedlo a rozumim tomu proc...
Ohledne missu na 2ce - nastesti neprijel zadny 8ranak revolver.
Kdyby jo, byl to problém.
Jelikoz ne, měli všichni stejny podmínky.
Je to zvlastni, je to nezvykly, ale v dusledku to není nic proti nicemu.
- Misery
Příspěvek#37 » pon 22. dub 2013, 12:53
FouET píše:Nejprve bych se chtěl vyjádřit zde probírané manipulaci, poučování a komentování stylu závodníka ze strany rozhodčích jak si stěžuje Misery. Není to výmysl náš. Osobně jsem viděl stejný případ se stejným výsledkem v loni v Opařanech. Váš (izraelský způsob) má v některých sebeobranných situacích opodstatnění, ale jsme na střelnici a na závodech. Váš způsob porušuje pravidla střelnice i závodu (část II, odstavec 15 - míření na jakoukoliv část svého těla). Rozhodčí je zde hlavně proto, aby dohlédl na dodržování pravidel. Za stejnou nebezpečnou manipulaci byl na situaci 6 kárán i muž.
Já bych jenom ráda dodala, že o žádném porušení pravidel nebyla vůbec řeč, na žádnou část těla jsme si nemířily. Pokud ano, nejspíš bychom měly dostat napomenutí nebo rovnou DQ ne? Nic takového jsme nedostaly, takže šlo jen a pouze o to, dělat chytrýho. Další věc je, že hrozně záleží na tom, jak se to řekne. Nemám problém, pokud mne někdo slušně upozorní na nějaký nedostatek, ale jak znovu říkám, jde o tu slušnost především. Husy jsme spolu nepásli.
A k onomu stylu, ráda bych doporučila toto video.
http://www.youtube.com/watch?v=-jm4-R4hYy8
Iza píše:"nastesti neprijel zadny 8ranak revolver"
hmm, a myslim, ze tam taky nastesti nebyl zadny 5ti ranak...
Jeden tam byl a skončil poslední, ale to by skončil asi stejně, vzhledem k tomu, že neměl jetloadery.
- FouET
- cmk
Příspěvek#40 » pon 22. dub 2013, 14:45
Ja se Zalanskych fototercu nechci zastavat vic, nez je nutne uz jen proto, ze rozdeleni zon na nem mi taky neprijde optimalni - ze je to spis takove nouzove reseni, aby tam ty 3 zony byly.
Ale rict o nich, ze jsou uplne spatne a ze na nich nelze rozeznat hrozbu - zvlaste po zavode, kde nebyla zadna tajna situace, nebo ze nejsou videt zony ci zásahy - to mi prijde "zvlastni".
I to charlie pod aflou ma prece logicke zduvodneni - zasah na bricho je zavazny, ale ne tak rychle smrtelny.
Ohledne viditelnosti - co když na terc dam tricko (proti cemuz nikdo neprotestuje)? Jsem na tom s viditelnosti zon uplne stejne.
Pokud by chtěl někdo zakazat i ta tricka, pak doporučuju kontaktovat prezidium IPSC a zacit jednat o slouceni LOSu s IPSC
A ze nelze rozeznat hrozbu? Tak ja nevim, jestli je lepsi koukat na namalovanou nebo vytisknutou pistolku otocenou o 90 stupnu nebo na reálnou fotku... Me da vic ta fotka.
A na závodech, kde není zadna tajna a clovek ma cas si prohlidnout situaci, terce jsou zname, před zavodem vystavene, nerozumim argumentu "nelze rozeznat hrozu".
Závod proste nebyl uplne typizovany LOS. Mireni tam byla podle me taky premira.
Ja osobne bych:
a) dvojku postavil jako 1 terc +3 poppery (před 2 bych dal neterce - i 5ti ranaky by mely sanci)
b) tech 6 tercu co byly na 25m dal bliz (15 LOSasky a 15, 10 a 5 foto) pricemz bych to nutil strilet od zadu (simulace toho, ze bezi ke me)
c) psa přes nepsa strilel do 10m ne na 15.
Ale jinak?
Když jedu na závod jako strelec, odstřílím to, co mi poradatel pripravi.
Nesrovnalosti vyresim okamzite na miste (Svitavsti mohou dosvedcit), tim, ze upozornim co presne mi vadi, proc presne to vadi, odlisim pricinu a důsledek problemu a vede to k vyreseni problemu.
Zopakuji se, ze "na KAZDEM zavode clovek najde něco, o cem lze diskutovat" (a je uplne jedno, jestli je to LOS nebo jina podobna disciplína).
A generalizovat z toho další a další zakazy a narizeni? To toho chlapi (a zensky) nemate dost v praci?
Ja nevim jak kdo z vas, ale ja uz zacinam mit troch osypky z "to bychom měli zakazat, evidovat, omezit, abychom predesli..."...
Osobne jsem zastáncem toho, ze i v LOSu snad ještě funguje starej dobrej kapitalismus...
Kvalita se prodava sama - není potřeba ji regulovat (ve smyslu presne ridit jeji smerovani).
Komu se Zalansky závod libil, nebo mu aspoň nevadil, ten priste prijede znova, kdo s tim ma problém, ten uz neprijede. A casem se ukaze... Pokud mají pravdu zastanci zavodu, lidi budou jezdit dal. Pokud mají pravdu kritici, lidi zacne jezdit méně a organizátora to donuti se zamyslet, co zmenit.
Ale rict o nich, ze jsou uplne spatne a ze na nich nelze rozeznat hrozbu - zvlaste po zavode, kde nebyla zadna tajna situace, nebo ze nejsou videt zony ci zásahy - to mi prijde "zvlastni".
I to charlie pod aflou ma prece logicke zduvodneni - zasah na bricho je zavazny, ale ne tak rychle smrtelny.
Ohledne viditelnosti - co když na terc dam tricko (proti cemuz nikdo neprotestuje)? Jsem na tom s viditelnosti zon uplne stejne.
Pokud by chtěl někdo zakazat i ta tricka, pak doporučuju kontaktovat prezidium IPSC a zacit jednat o slouceni LOSu s IPSC

A ze nelze rozeznat hrozbu? Tak ja nevim, jestli je lepsi koukat na namalovanou nebo vytisknutou pistolku otocenou o 90 stupnu nebo na reálnou fotku... Me da vic ta fotka.
A na závodech, kde není zadna tajna a clovek ma cas si prohlidnout situaci, terce jsou zname, před zavodem vystavene, nerozumim argumentu "nelze rozeznat hrozu".
Závod proste nebyl uplne typizovany LOS. Mireni tam byla podle me taky premira.
Ja osobne bych:
a) dvojku postavil jako 1 terc +3 poppery (před 2 bych dal neterce - i 5ti ranaky by mely sanci)
b) tech 6 tercu co byly na 25m dal bliz (15 LOSasky a 15, 10 a 5 foto) pricemz bych to nutil strilet od zadu (simulace toho, ze bezi ke me)
c) psa přes nepsa strilel do 10m ne na 15.
Ale jinak?
Když jedu na závod jako strelec, odstřílím to, co mi poradatel pripravi.
Nesrovnalosti vyresim okamzite na miste (Svitavsti mohou dosvedcit), tim, ze upozornim co presne mi vadi, proc presne to vadi, odlisim pricinu a důsledek problemu a vede to k vyreseni problemu.
Zopakuji se, ze "na KAZDEM zavode clovek najde něco, o cem lze diskutovat" (a je uplne jedno, jestli je to LOS nebo jina podobna disciplína).
A generalizovat z toho další a další zakazy a narizeni? To toho chlapi (a zensky) nemate dost v praci?
Ja nevim jak kdo z vas, ale ja uz zacinam mit troch osypky z "to bychom měli zakazat, evidovat, omezit, abychom predesli..."...
Osobne jsem zastáncem toho, ze i v LOSu snad ještě funguje starej dobrej kapitalismus...
Kvalita se prodava sama - není potřeba ji regulovat (ve smyslu presne ridit jeji smerovani).
Komu se Zalansky závod libil, nebo mu aspoň nevadil, ten priste prijede znova, kdo s tim ma problém, ten uz neprijede. A casem se ukaze... Pokud mají pravdu zastanci zavodu, lidi budou jezdit dal. Pokud mají pravdu kritici, lidi zacne jezdit méně a organizátora to donuti se zamyslet, co zmenit.
- Misery
Příspěvek#41 » pon 22. dub 2013, 15:08
FouET píše:Misery: Ano máte pravdu. Trest za toto porušení pravidel (část těla byla před hlavní) záleží na rozhodčích a rozhodně může vést až k DQ. Pokud ho příště nedostanete, můžete si o něj říct rozhodčímu na situaci nebo hlavnímu rozhodčí.
Trochu odvážné tvrzení od někoho, kdo nás na té stagi neviděl. Nebo snad ano?
- KarlosP
Příspěvek#42 » pon 22. dub 2013, 15:26
FouET píše:Trest za toto porušení pravidel (část těla byla před hlavní) záleží na rozhodčích a rozhodně může vést až k DQ.
Nebyl jsem tam, o situaci nic nevím, ale zaujalo mě tvrzení, že "trest záleží na rozhodčích" Je to opravdu tak? Já měl za to, že přemíření těla je automaticky DQ. Stejně jako např. prst v lučíku. Může rozhodčí trest "neudělit"?
- cmk
Příspěvek#44 » pon 22. dub 2013, 16:10
Muzete, prosim, někdo kloudne (tedy strucne, vsobsazne a vecne) popsat co je tedy předmětem sporu ohledne te casti tela před hlavni a komentaru kolem toho?
Rozhodciho z 1ky znam - normalne je to to velmi klidny a pohodovy chlapik (to devce tam je myslim jeho dcera).
Ze zrovna u nej doslo k nejake komunikacni roztržce me prekvapuje (vyloucit ale nelze nic).
Muzu se jen domnívat, ze jde o vybijeni, jake se uci napr. na kurzech Aegis (a mam pocit, ze i sluzebni priprava MP Praha apod... to ma stejne).
Toto vybijeni, pokud se udela tak, jak se to uci, je samozrejme 100% bezpecna.
Existuje jedina nevyhoda (a aspoň ja na ni byl na kurzu upozornen, at si na to davam bacha - tak přepokládám, ze to delaji i další instruktori) - slabsi ruce, tvrdsi pruzina zaveru a hur chytitelny zaver (takze obecne zena + CZ75 compact) vedou k tomu, ze strelec dava loket slabe ruky do oblasti před zbran, aby si ten pohyb zaveru dozadu ulehcil.
Jelikoz tento neduh rozhodci mnohokrat videli, jsou na tento způsob vybijeni trochu prisnejsi a často pripominaji zavodnikum "davej bacha na loket při tomhle vybijenim". Rikaji to i preventivne (a tudíž zbytecne) u lidi, kteří s tim problém nemaji. A nekdy se to těchto bezproblémových strelcu dotkne... Ale to je jen moje domněnka, co se mohlo stat na situaci 1.
Ivos S. - nemas foto? Je fakt, ze jsem presnou polohu cary nezkoumal, ale cary vedouci přes srdce bych mozna vsiml
Rozhodciho z 1ky znam - normalne je to to velmi klidny a pohodovy chlapik (to devce tam je myslim jeho dcera).
Ze zrovna u nej doslo k nejake komunikacni roztržce me prekvapuje (vyloucit ale nelze nic).
Muzu se jen domnívat, ze jde o vybijeni, jake se uci napr. na kurzech Aegis (a mam pocit, ze i sluzebni priprava MP Praha apod... to ma stejne).
Toto vybijeni, pokud se udela tak, jak se to uci, je samozrejme 100% bezpecna.
Existuje jedina nevyhoda (a aspoň ja na ni byl na kurzu upozornen, at si na to davam bacha - tak přepokládám, ze to delaji i další instruktori) - slabsi ruce, tvrdsi pruzina zaveru a hur chytitelny zaver (takze obecne zena + CZ75 compact) vedou k tomu, ze strelec dava loket slabe ruky do oblasti před zbran, aby si ten pohyb zaveru dozadu ulehcil.
Jelikoz tento neduh rozhodci mnohokrat videli, jsou na tento způsob vybijeni trochu prisnejsi a často pripominaji zavodnikum "davej bacha na loket při tomhle vybijenim". Rikaji to i preventivne (a tudíž zbytecne) u lidi, kteří s tim problém nemaji. A nekdy se to těchto bezproblémových strelcu dotkne... Ale to je jen moje domněnka, co se mohlo stat na situaci 1.
Ivos S. - nemas foto? Je fakt, ze jsem presnou polohu cary nezkoumal, ale cary vedouci přes srdce bych mozna vsiml

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí