PČR a lov divočáků

kiv61

Příspěvek#31 » ned 10. lis 2024, 09:29

Historicky, tedy alespoň posledních cca 400 let, divočáci a obecně spárkatá byly drženy v oborách aby územně příslušný Pán si ji mohl jednak relativně pohodlně odlovit a pak hlavně aby mu poddanstvo platilo daně/dodávalo naturálie neb i v jeho zájmu bylo aby zvěř neplundrovala pole a lesy v rajonu.
Tento "systém" zrušením šlechty, konfiskací jejich majetků v 1918 a pak dále "lidovou myslivostí" zavedenou jistým Vrchním Říšským Lovčím (HG) a převzatý téměř beze změny dalšími režimy až do dnešních dnů se zhroutil a logicky tak vedl a vede k současnému marasmu.
Ono se to loví a "hospodaří" v honitbách jež až na naprosté výjimky nejsou v majetku příslušných mysliveckých spolků a tudíž de fakto nenesou žádnou zodpovědnost za škody napáchané zvěří ... Nejsme Kanada, Aljaška či sibiřská tundra kde ještě funguje přirozený výběr a regulace.

MojeTikka

Příspěvek#32 » ned 10. lis 2024, 10:28

Presne.

Gimpel

Příspěvek#33 » ned 10. lis 2024, 16:54

....... ,,řeč je ..... o kozách" ......

Nóóó :) :) , statistiky a zemědělství snad i začnou zajímati mne. :lol: ;) :lol:

ondrush

Příspěvek#34 » úte 12. lis 2024, 09:35

jo, co pise kiv61, ze cerna bola len v oborach a vo volnosti takmer vyhubena je pravda, hlavne kvoli skodam ktore sposobovala na polich. akurat k tym dovodom, preco sa zas rozutekala po divocine a stavy narastaju zabudol pridat dve svetove valky, ktore sa nam tadeto prehnali. zrovna to by som lidove myslivosti za vinu nedal.
A ze de facto myslivci nenesu ziadnu zodpovednost v prenajatych honitbach, to je zas obr picovina. Za dva roky, co som sa k myslivosti dostal, prakticky nic ine ako skody zverou neriesim, divocak je momentalne skodna. Samozrejme niektore lesne honitby maju na tejto skodnej postaveny biznis

Murphy

Příspěvek#35 » úte 12. lis 2024, 10:16

Behem valek se premnozili?
Byval bych spis predpokladal, ze kdyz byl nedostatek vseho, ze lidi upytlacili, co se jen dalo, tedy spis snizeni stavu.

JirkaCV

Příspěvek#36 » úte 12. lis 2024, 10:24

Myslím, že se za války, především té druhé moc nepytlačilo. Pokud tě chytli se zbraní, končilo to dost tvrdě.
On zase tak velký nedostatek nebyl, přídělový systém jakštakš fungoval a pokud jsi se necukal, přežít se dalo.
Jasně, i já jsem viděl filmy Oty Pavla, ale to byla spíš výjimka.
Naposledy upravil(a) JirkaCV dne úte 12. lis 2024, 10:26, celkem upraveno 1 x.

vgj

Příspěvek#37 » úte 12. lis 2024, 10:26

Tak cerna zver byla na volnosti uplne vyhubena uz za Marie Terezie. Stejne jako byl opakovane vyhuben na volnosti bobr (jednou mela cirkev a obchodnici s kuzemi blby napad, ze by jako nebylo spatne mit postni jidlo a dobrou kozesinu.. ale preslo je to po par letech kdyz byly obrovske skody na rybnicich). Podobne pro medvedy a vlky.

Kdyz pres nas prechazeli rusove a utikali nemci, tak se rozborila kde jaka obora... (plus zanik vlastnictvi slechty a cirkve, nikdo se o opetovne uzavreni nestaral).

U prasete je problem ze pokud se odlovi vudci kusy, tak se strasne rychle zacnou mnozi pubertaci pri prvni riji. A nejsou dost chytri na to aby se drzeli od lidi, ale dost mlsni na to aby si nasli jidlo kde se da.

Take je problem s tim ze myslivec proste ma dnes trosku problem s tim strilet bachyne, ktere maji plne ceciky.... ale zaroven uz je nekolik vrhu rocne, ne jeden, vyjimecne dva jako pred lety za tezkych zim.

Ziju v Praze, nejvic skod delaji prasata na nehonebnich pozemicich (treba rozryty hrbitov v Motole), stahuje se to skoro do sidliste (opet nehonebni pozemek) a primestske lesy a louky jsou plne jogujicich prazaku a pejskaru. Prasata nejsou v klidu a neda se moc strilet, kdyz tam nekdo je.

Bohuzel reseni je jen jedine, nehumanni, z pohledu myslivosti neeticke, ale efektivni. Uzavrit lesy pro vstup lidi (policii), masivne zakrmit a strilet. To zvladnou i myslivci, ale nevim kdo jim proplati mesic dovolene. (nemuzes byt kazdou noc na posedu, postarat se o ulovek a veskere papirovani a jeste k tomu chodit do prace... a stari tam zase nevydrzi - nemaji nakoupene vybaveni na nocni lov za vyssi desitky tisic).

ondrush

Příspěvek#38 » úte 12. lis 2024, 13:12

U nas uz aj stari myslivci (ne vsetci, samozrejme, ale jednotky kusov jo) maju nakupene nocaky na flintach a termo pozorovaky do ruky, bez toho to uz nejde - prase za mesicku nevyleze. Ale zas maju problem so zimou, zadama a tak, to jo.
Z tej nemoznosti sediet kazdu noc v lese a chodit cez den do fabriky plynul moj hate, ze to rovno dali fizlom. Je dost ludi v republike, ktory maju termo optiky za 150k, venuju sa tomu na vysokej urovni a keby boli rozumne zaplateni, aby nemuseli dany mesiac riesit naplno civilne zavazky, ale mohli si dovolit profi lovit, vzniklo by odvetvie profi lovcov, ktori nasledne mozu byt najimani kdekolvek bude treba.

cipis

Příspěvek#39 » úte 12. lis 2024, 14:55

A kde je problém v tom, aby si ho takto najalo to sdružení?

vgj

Příspěvek#40 » úte 12. lis 2024, 15:54

Problém je v tom, že úspěšnost je dána tím, zda tam prasata budou nebo nebudou. Tj. je třeba obsadit jednotky posedů, kde bylo předtím zakrmeno.. a je šance, že k aspoň jednomu prasata dojdou. Ostatní sedí zbytečně.
Ono v takovém sdružení o 20 lidech se také dá říct, že každý den někdo sedí na posedu. Ale pravděpodobnost, že přijdou prasata je za běžných podmínek třeba 1:10.
A také chybí to uzavření lesa před veřejností. Stačí jeden sváteční běžec s čelovkou a tam kam ti tři noci chodily na žrádlo prasata (máš krásné fotky na fotopasti) nepáchne ani noha a objeví se třeba o kilometr dál.

Skutečně to potřebuje to vojenské nasazení. A z čeho by to sdružení platilo ty stovky tisíc na komerční střelce.

JardaB

Příspěvek#41 » úte 12. lis 2024, 19:23

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ani-264363
je to boj, saboteri, partizani, se nekde vymocis a 14 mega je v pr.... :D

stip

Příspěvek#42 » stř 13. lis 2024, 00:20

Myslivci = továrna na výmluvy.

Sami stavy zvěře nesnížili, ale policistům tam chodí schválně v noci močit (neříkali jak musí ráno do práce odpočatí?).
Vlky tam nechtějí, protože to se pak zvěř do lesa bojí a škodí v zahradách a polích ještě víc.
Sami lovit nemůžou, protože je v noci tma a zima a oni musí ráno do práce, ach jak je ta myslivost náročnáááá.
Slevy pro poplatkové lovce tam neudělají, protože ti by lovili špatně, ulovili by trofejové kusy a mladé kusy by se množili o to víc.
Najatí lovci by byli moc drazí (odkdy se u nás někde za lov něčeho ještě pobírá plat?).
Les by potřebovali pro veřejnost zavřít alespoň na sezónu, kvůli bezpečnosti (rozuměj: aby si tam mohli dělat úplně co chtějí).
Když se jim přizná zástřelné, tak stejně uloví jen tolik, aby jim to stavy neohrozilo.
Když se jim zástřelné nepřizná, tak brečí jak je drahé vybavení, noktovizory, termokamery a bez nich to prostě nejde.
Krmí jen, aby lovili, ale nemůžou být přece v lese pořád (ale to krmivo může).

vgj

Příspěvek#43 » stř 13. lis 2024, 08:39

stip: U myslivců je to jako u střelců. Jsou tam lidi se kterými se rád budeš kamarádit, lidi co ti nevadí, lidi co ti nesedí (tak trochu blbci a namyšlenci), idioti a lidé přímo nebezpeční, případně sociopati. Prostě komunita jako jiná.
Možná je od střelců rozdíl v tom, že na střelnici neuvidíš moc lidí 70+, na myslivecké schůzi nebo na nějakém honu kde dostanou guláš a mohou si popovídat ano.

Ano na fotopasti jsou dva idioti. Co dostali příkazem zakrmte, ať můžou policajti střílet... a udělali něco podobného co jim dělají uvědomělí občané nesnášející myslivce. Už mnohokrát jsem viděl při houbaření s rodinou (v různých lesích) místo, kde myslivci u posedů zakrmili, aby lovili.. (podle všeho černou) a byly tam uprostřed té řepy, kůrek chlebů a kukuřice 1-3 lidské exkrementy.. včetně krásné čepičky z papírového kapesníku v okolí... Nemluvím o posedech, kam někdo ty výkaly musel nanosit snad v kýblu a dukladne rozmazat všude (znám naštěstí jen doslechu - na posed nepatřím, tak tam lenezu).

Mimochodem, nejhůře se chovají v mysliveckých sdruženích oni opěvovaní majitelé pozemků co tak pláčí nad škodami (dal jsem do honebního společenství pozemek, tak mám právo být myslivec (v jeho případě prase lovec)..a rozhodně se nebudu chovat jako slušný člověk, protože za prasárny mě nevyhodí... jsem majitel pozemků).

Nejvíc přezvěřené a s falšovanou statistikou jsou asi honitby komerční. Pokud se za nájem platí stovky tisíc až miliony ročně, tak z toho chtějí vytěžit maximum (hustota zvěře jak u obory). (a zvěř pak totálně naopak zmizí, když jim nájem končí - normálně pytlačí (do statistiky ty ulovené kusy nejdou, protože tam papírově nejsou)

Oproti tomu jsou i honitby malé běžící v neziskovém režimu (s rozpočtem desítky tisíc). Tam si žádnou škodu dovolit nemohou (položilo by je to finačně) a tak se snaží lovit co se dá.

Nebo jsou honitby ve vlastní režii. Známý mě před léty prosil, ať si ke zbrojáku udělám lovecký lístek. Majitel lesa chtěl mít vysoké odlovy, známý je primárně lesník (ale také myslivecký hospodář) a sám prostě víc jak 2-3 prasata za noc nedal (s nočním viděním před 10 lety ještě na Ačko). Potřeboval další lidi, co by tam lovili, že by jim dal povolenku zdarma - maso patří majiteli lesa (ale nemusel je hlídat jako komerční "hosty" co jsou nespolehliví a často nebezpeční a za noc by se toho ulovilo víc, mohl by se někdy i vyspat doma v posteli ne jen dřímat na posedu). Od majitele lesa ty desítky tisíc na dalšího placeného lovce měsíčně nedostal, snažil se to řešit jinak. (ať střílel sebevíc, stejně mu tam prasata migrovala odjinud)

Nevím jaké máš znalosti o lesech, polích a myslivosti. Možná mě považuješ za myslivce, o kterém nevím zda jím vlastně jsem (myslivecké zkoušky a lovecký lístek mám (kvůli psovi a výcviku) - povolenku k lovu jsem ještě nikdy neměl a nevím jestli je pro mě potřebná, je to spíš povinost, když je člověk někde členem a musí snižovat stavy).

Také se mi lehko soudilo o myslivcích, když jsem o tom nic nevěděl. Teď je problém je odsuzovat. Ale idioty a blbce mezi sebou mají. Jako každá skupina lidí.

Každopdáně na výsledky toho masivního odlovu jsem zvědavý. Věřím, ale že těch 100 ks do prosince uloví. Jen ty náklady budou 10x větší než u myslivců.. a myslivci si to platí sami jako koníček..

kolombo

Příspěvek#44 » stř 13. lis 2024, 18:54

MojeTikka

Příspěvek#45 » stř 13. lis 2024, 19:32

Vzhledem k tomu, ze maj jejich xichty, tak to moc prace neda. Bude blby, jestli se to rozmazne a panove prijdou o flinty.

Zpět na