PČR a lov divočáků

ante

Příspěvek#166 » stř 4. pro 2024, 14:04

vgj: Sám. Ale extenzivně, záměrně mimo dotační systém, nechávám v podstatě půdu v klidu a pasu na ní, nebo jsem to zatravnil na luka.

Já vim jedno - na vesnici na stát zas až tak moc nevěříme, bo bůh je vysoko a Praha daleko, per huba přes plot nebo v hospodě nakonec zapravidla dohodneme všechno. Nakonec i ty broky v oknech od dolního rybníka vyřešila po dvou upozorněních na dálku rázná domluva s vidlema v ruce.
Po myslivcích v zásadě chci aby mi nesplašili v noci venku zvířata, což se plusmínus nějak jakžtakž asi daří.
Je ale asi pravda že kdybych se rozhodl to zorat, a začal počítat rentabilitu, možná budu mít jiný úhel pohledu.

Co mne doopravdy štve je otázka škod na vozovým parku - ale to už je úplně mimo téma a nechci to tu otevírat.

EDIT: Dodatek. Oplocení jistě jde, jnenom je to zhruba 260+ dvousetkilovejch pražců na hektar, dobře vim co to je za projekt je všechny tahat. :))

Gimpel

Příspěvek#167 » stř 4. pro 2024, 14:18

........ ,,pozemky myslivcům nepronajímejte" .........

Je možné takto souběžně zakázat, znemožniti myslivcům výkon práva myslivosti na svém pozemku?

Jen se ptám, nic o tomto nevím.

Sobiho

Příspěvek#168 » stř 4. pro 2024, 14:36

vgj píše:
Sobiho píše:Hoši netušíte vůbec nic o pojmu nájem (užívání bez ekonomického zisku) s pachtem (užívání s ekonomickým ziskem, tedy výnosům z užívání). Nikdo nikomu nic nepronajal a nepropachtoval, okupanti mají honitbu na tvém a máš jen možnost stát se s nimi okupantem, nebo držet hubu a krok, vyjmutí z okupační zóny je naprosto nemožné, pokud okupant se nechce vzdát. A popravdě, když tady používáte výraz "nájem" tak jde hoši vidět, že o tom víte asi jako já o neurochirurgii... pak se nedivte, že jste za XY, za okupanty... Sorry jako.

Jo asi se neshodneme.
Držím palce, ať se Ti zdaří oplocení všech tvých pozemků. Osazení závor na všechny tvé cesty a vyjmutí z honebních pozemků. Asi nemáš ve svém okolí štěstí na dobré myslivce (kategorie nájemců za velké penzíe.. zbohatlík a nebo gangster). Ale s tímto přístupem by ses neshodl ani se slušnými.

Holt jsem moc velký idealista. Ale zákony o myslivosti i ochraně krajiny (co ti zabrání zavřít si pozemky pod petlici) jsem si přečetl. Jsou takové ideálně lidové.... pro Tebe by byl asi lepší feudalismus s jeho způsobem držení půdy.

A o tom to je, já si musím oplotit pozemek, dát závory, aby mi tam okupanti nechodili a užívali můj majetek když nechci... neplotím to kvůli zvěři, turistům, cyklistům, lidem na procházce, ale kvůli tomuto!?... a o tomhle je přesně tenhle myslivecký přístup. A opravdu můj odpor k myslivcům se díky Vám opravdu jen sakra prohloubil, nárokujete si vše a člověk aby bránil to svoje, tak se musí barikádovat a na vlastní náklady si před okupanty stavět hradby... Super! Jaký je rozdíl mezi vpádem Ruska na Ukrajinu a vpádem myslivců na tvůj pozemek? Jak koukám, máte to hoši stejné... Takže od příště už to nebude hon, ale "Speciální myslivecká operace"!

cipis

Příspěvek#169 » stř 4. pro 2024, 14:38

Dej si na nějakou chvíli pohov, to pomůže ...

Sobiho

Příspěvek#170 » stř 4. pro 2024, 14:41

Gimpel píše:........ ,,pozemky myslivcům nepronajímejte" .........

Je možné takto souběžně zakázat, znemožniti myslivcům výkon práva myslivosti na svém pozemku?

Jen se ptám, nic o tomto nevím.

Bohužel se musíte obrátit na myslivecké politbyro a požádat o vyjmutí, které není nárokové a na základě stanovených podmínek zákonem, které musíte dokázat a o tom rozhoduje kdo? Myslivci v OSSM na MZ, které ovládají... Je to stejné jako se na Ukrajině odvolávat o upuštění od okupace Putinovi.

dan

Příspěvek#171 » stř 4. pro 2024, 14:56

Haluziak píše:tak ty pozemky myslivcům nepronajímejte
Technicka - honitbu pronajima honebni spolecenstvi vcetne pozemku jejichz majitele cleny spolecenstvi vubec nejsou - a uzavirani smluv tedy nemohou ovlivnit.

Sobiho

Příspěvek#172 » stř 4. pro 2024, 15:02

Omlouvám se velký offtopic a už končím :-)

vgj

Příspěvek#173 » stř 4. pro 2024, 15:15

Gimpel: Ano vyřadit se pozemky dají, jen to není tak jednoduché.

Vím o různých výrobních a logistických parcích, které jsou nehonební. Ale znamená to že jsou za plotem.

Jsou různě oddělené uzemí aglomerace, kde o vyřazení požádali a dostali to.

Vím třeba o rybníku, kde majitel rybníku nesnášel myslivce, protože tam drze chodili střílet kachny a husy. Protože je to ohraničený přírodní útvar, tak mu to bez problémů odklepli. Ale dopadl tak, že mu začali na rybník létat kormoráni. Způsobili strašné škody, střílet se tam nemohlo (nehonební pozemek) a ani od ministerstva nedostal úhradu škody ( nehonební pozemek). Ale splnil si své přání a ti zlí myslivci tam nemohli chodit. Myslím, že už ten rybník patří někomu jinému, každopádně v mapě už jsem ho jako nehonební nenašel.

Problém u honebních pozemků je s honitbami. Dle zákona se musí dělit na nějaké územní celky, které dovolí zvěři žít, a zároveň dovolí vykonávat myslivost.
Proto tam někdy chtějí to oplocení, protože jinak ta zvěř přes pozemek projde tak jako tak.

Každopádně vyloučit pozemek je možné, ale není to vždy úplně jednoduché..a může to udělat hodně nepřátel. Může to znamenat zrušení honitby a přesrrukturování ostatních honiteb... A ještě se třeba člověk musí domluvit s okolními majiteli pozemů, aby to také vyjmuli a byl z toho nehonebního pozemku nějaký celek (třeba pole od silnice k silnici a k nějaké vesnici / lesu).
Pravidla pro vytváření honiteb jsou daná. A honitby musí trošku odpovídat životnímu způsobu zvěře.

Asi je jednodušší dohodnout si s myslivci, chlapi, nedělejte mi leče na pozemku, vadí mi to. Posed a slanisko si postavte třeba sem na hranu, ale nikdy mi nestřílejte směrem na pozemek... Věřím že to není problém dohodnout. Vlastník pozemku může udělat peklo v honebním společenstvu a to pak může dělat problémy myslivcům. Tj. je to v zájmu všech se dohodnout. (samozřejmě, problém bude u těch bohatých nájemců, co jim nejde o myslivost, zvěř a škody, ale jen o lov a status, který si tím vším dokazují...
Pak je už domluva těžká a jediná cesta je to honební společenstvo a případně úřady.

ante: Jo dnes je málo lidí, kteří nesají cecky na dotacích... Držím palce, ať se s místními myslivci dá dohodnout i bez vidlí. Z hlediska rušení hospodářských zvířatse asi dá "v hospodě" dohodnout, že jsou na jiné pastvině a je možné někde lovit, ideálně s tlumičem.

dan: Každý majitel pozemku se může stát členem honebního společenstva... (ale ano je to něco jako odbory... budou tě zastupovat i když nechceš a nejsi a nechceš být členem).

Sobiho: Díky za diskuzi, taky skončím s tím off topic... Snad někdy objevíš slušné myslivce, mě to trvalo čtvrt století... než jsem změnil názor.

Gimpel

Příspěvek#174 » stř 4. pro 2024, 16:55

vgj : děkuji za zcela srozumitelnou a zároveň více než vyčerpávající odpověď :) :) .
Se svojí pamětí si ji přečtu i v příštích dnech.

++++++++++++++++++++++

.................. ,,ideálně s tlumičem."

Moc hezky řečeno :) :) .

Gimpel

Příspěvek#175 » stř 4. pro 2024, 17:25

........... ,,přemnožená černá i spárkatá" ............

Minimálně 99% myslivců, se s černou a spárkatou zásadně nerozmnožuje.

+++++++++++++

........... ,,tlupa připitých nimrodů" ............

V devadesátých letech jsem býval a zdaleka né sám, s bouchačkou ,,na plech" často a co má být.......
(vše ixnásobně promlčeno, přestupek dodnes ni jeden)
Pro nejuvědomělejší čtenáře informace, že od roku 2002 povětšinou nepiji vůbec, jak je rok dlouhý.
Kde je ten problém?!

Dentista Žurovský

Příspěvek#176 » stř 4. pro 2024, 17:28

Sobiho píše: Je to stejné jako se na Ukrajině odvolávat o upuštění od okupace Putinovi.

...pripadne stejne, jako by se Putin v americkem Kongresu odvolaval proti vstupu Ukrajiny do NATO a stavbe americke zakladny na Krymu, nebo Srbsko proti existenci Kosova :D Ja ti chlape zavidim, ten tvuj jednoduchy, cernobily, lehce pochopitelny svet... Ja jsem na tom hure :lol:

ondra009

Příspěvek#177 » sob 14. pro 2024, 11:07

Tak mame po lovu, vcera na radiozurnalu kratky rozhovor s myslivcama, zastupci policie odmitli prijit. Moc se jim nedivim, do novin se uz vyfotili i s vrtulnikem. Neni potreba po honu pocitat i zajice (tedy prasata).

Vybiram jen ty nejlepsi kousky z tohoto clanku: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/ods ... pravy_cink

Policiste za 6 tydnu odstrelili 44 kusu v nakladech 14 milionu.
Myslivci za Rijen (to jsou 4 tydny, tedy o 2 mene, chci toto zduraznit) odstrelili 46 kusu, myslivci naklady neuvadi, ale z eraru predpokladam by to mohlo byt tak zhruba 0 milionu.

Mluvci PCR komentujici toto fiasko: „Cílem policie nebylo soupeřit s mysliveckými sdruženími o počet ulovených kusů." A dale: " Výsledky této akce odpovídají predikcím analytiků a nijak se nevychylují z očekávaných hodnot,“

Mam tomu rozumet tak, ze PCR vedela, ze utrati 14 miilionu korun a odlovi mene kusu, nez mistni myslivci? Tedy, ze sireni nakazy moru tim nijak nesnizi?

Dale:
"dva ze tří spolků, kterých se to dotýká, honitbu opouštějí." Duvodem je, ze myslivci museli zadarmo, ve sve volne case a o sve neplacene dovolene dohledavat postrelene kusy od lidi, kteri na te akci utratili 14 micu.

+ 2 zraneni civilisti od spatne postreleneho prasete

Ja sam zacinam verit, ze cela ta akce je jenom soucasti snahy lov privatizovat a likvidace mysliveckych zdruzeni.

Redsnake

Příspěvek#178 » sob 14. pro 2024, 11:34

Tak mozna by bylo dobry si uvedomit, ze skoncenim toho lovu se nakoupeny material nevypari. Ale pak uz to nezni tak dramaticky, kdyz se rekne “policie udelala upgrade vybaveni za 14 mio a v ramci cviceni a snizeni sireni nakazy jej vyuzila i na odlov prasat”….

ondra009

Příspěvek#179 » sob 14. pro 2024, 11:54

Ja si uvedomovat ani naprosto vymyslet nemusim nic. Nikde to nepadlo, bylo by dobre takto neargumentovat. Vybaveni nakoupene navic slouzi jen k odlovu tech prasat.

Redsnake

Příspěvek#180 » sob 14. pro 2024, 13:13

ondra009 píše: Policiste za 6 tydnu odstrelili 44 kusu v nakladech 14 milionu.

Mam tomu rozumet tak, ze PCR vedela, ze utrati 14 miilionu korun a odlovi mene kusu, nez mistni myslivci? Tedy, ze sireni nakazy moru tim nijak nesnizi?

kteri na te akci utratili 14 micu.

Zpět na