Co dál po získání zbrojáku

expres

Příspěvek#16 » stř 23. říj 2024, 21:48

Ještě jsem si vzpomněl..pardon.
Jestli tě to chytí a budeš pak kupovat trezor, kup hlavně velkej. Jediný kritérium, zbytečně velký :D

dan

Příspěvek#17 » stř 23. říj 2024, 21:59

Ale pozor na unosnost podlahy. Ja to radsi konzultoval se statikem, a ne kazde misto v bytu mi schvalil jako vhodny ...

audis

Příspěvek#18 » čtv 24. říj 2024, 05:56

Trezor o hmotnosti 150 kg a pudorysu 0,6x0,3 m má minimálně o řád menší tlak než tvoje já stojící na tvých dvou chodidlech. Kdyžtak si dopocitej z plochy o kolik řádů to je.

JYbour

Příspěvek#19 » čtv 24. říj 2024, 06:07

Hlavně nepodlehni trendům a nekupuj si hned kolimátor. Podle mě je nejdůležitější se naučit perfektně střílet přes mířidla a ideálně z více typů pistolí a až to budeš mít v ruce a začneš se nudit, tak můžeš dokoupit optiku. Není to nic proti ničemu, jsou tací, kteří na první zbraň hodili kolim a přes mířidla nestřelili takřka vůbec, ale podle mě to není správná cesta.

Blacky

Příspěvek#20 » čtv 24. říj 2024, 07:02

Souhlas. Ale bojím ze, se to "trendy" prevalcujou. Navic má cím dal vetsi skupina lidi oci v prdeli a potrebuje bryle, coz je pro mechanicky miridla komplikace, kterou kolimec pomaha resit.

nn

Příspěvek#21 » čtv 24. říj 2024, 07:48

Co bych udělal jinak po získání ZP:
  • Jako první zbraň bych koupil použitou, něco běžného (CZ P-10, Glock, apod.)
  • Ušetřené peníze nacpat do nábojů a kurzů
  • Nezačal bych nosit zbraň dřív, než budu mít pár kurzů za sebou a naberu určitou jistotu. Střelba na běžné střelnici s pevnou palebnou čárou nestačí.
  • Co se týká nošení tak ještě jeden hint - nejdřív jsem začal nosit prázdné pouzdro, abych si na to vůbec navykl a začal si dávat pozor, že nesmí být vidět, nejlépe ani printing
  • Získat lepší právní povědomí o nutné obraně a krajní nouzi - doporučil bych absolvovat MV101. Knížka od p. Gawrona "Nutná obrana v právní praxi" je skvělá, ale je to právnická publikace a je těžko stravitelná pro začátečníka.
  • Nekupovat píčoviny - gripy, mířidla, kolimátory, zásobníky s botkou, různá pouzdra na nošení apod.

vidocqcz

Příspěvek#22 » čtv 24. říj 2024, 08:27

Asi bych si v první řadě pročetl tohle fórum. Na co se chceš zeptat, to se tady už řešilo: -)

vgj

Příspěvek#23 » čtv 24. říj 2024, 08:30

Když jsem před 8 lety začal, tak jsem šel cestou nákup levných starých zbraní které se mi líbily (byl jsem spíš sběratel, ale s CZ 27, 50, 45, 52 a spol si člověk moc moderních dobrých návyků nevypracuje.

Pokud bych nechtěl začít tímto sběratelstvím, tak jsem mohl rovnou přeskočit pár let.

Začal bych pár hodinami na střelnici a půjčil si takový ten základ CZ P7, P9, P10 F/C, Glock 26, 43, 19, 17, Walhter
Jak se co drží. Pokud budeš mít problémy se strháváním, tak si na střelnici objednat instruktora. Uvidí lépe než ty kde děláš chyby a pomůže ti se základní mířenkou.
Až budeš umět střílet do černého v relativně krátkém čase a bez zmatkaření, tak vyrazit na základní HardTask DP-1 nebo podobný kurz.
Třeba i bez vlastní zbraně (pučtit si nějakou standardní Glock 17 nebo 19, aspoň ti něbude líto zásobníků a budeš dělat cviky tak jak máš).

No a nákup zbraně někdy mezi tím nebo potom. Stejně nekoskončíš u jedné.
Já začal s mini trezorem. A teď lituju, že jsem nenaplánoval rovnou velký na 20. (menší stkříně mám už 3).

kolombo

Příspěvek#24 » čtv 24. říj 2024, 08:43

Při cenovém rozdílu nová - použitá bych použitou koupil jen od někoho, koho dobře znám a mohu se na něj spolehnout.

Pokud nekoupí nějaký vyložený úlet, tak mu ta nová vydrží roky a nastřílí s ní spousty ran ....

A rady nejdříve se to nauč a pak teprve jeď na kurz, to je nesmysl. Můžeš se něco naučit špatně a pak se toho zlozvyku blbě zbavuje.

A u kurzů je dobré držet stejnou firmu, každá školí trochu jinak a je s tím problém.

Murphy

Příspěvek#25 » čtv 24. říj 2024, 09:12

Dal bych si pozor, aby na vybranou zbran byl vyber pouzder. Ja pak dodatecne s ulevou zjistil, ze to, co jsem koupil, je kompatibilni s Glockem 19, takze je pouzder na vyber.
A pak bych koupil par ruznych z aliexpressu a po odzkouseni budto koupil kvalitnejsi zde, nebo upravil a dodelal doma.

DesertEagle

Příspěvek#26 » čtv 24. říj 2024, 09:47

To Ali90: tak vítej, hlavní je, že jsi to dal, napsal a přežil komisaře. Kluci mají ve všem pravdu jen bych se vyhnul CZUB produktům a náročným kurzům. Hardtask je z mého pohledu nejlepší co je v CZ v nabídce, ale rozhodně to není pro začátečníky. Občas si opakuju kurzy dokola, např. s oblibou pistole a většina žáku jsou zkušní střelci, velmi často ze složek státu, AČR, atd.. Pro uplného začátečníka je tohle mám pocit velmi náročné, obzvlášt když vyfasuji přísného Millera s Charvičem. Kluci zdravím :-)

Lonestar

Příspěvek#27 » čtv 24. říj 2024, 10:15

Pokud zvládáš bezpečnou manipulaci a poslouchat pokyny rozhodčího, tak bych jako úplný začátek obranné střelby doporučil LOSíky (pokud se někde poblíž tebe pořádají)...
https://www.loslex.cz/contest

JirkaCV

Příspěvek#28 » čtv 24. říj 2024, 10:28

Volnější (menší tempo) je u Aegisu. Jsou trošku dražší, ale to je proto, že kurs roztáhli na dva dny.

pH13

Příspěvek#29 » čtv 24. říj 2024, 10:35

audis píše:Trezor o hmotnosti 150 kg a pudorysu 0,6x0,3 m má minimálně o řád menší tlak než tvoje já stojící na tvých dvou chodidlech. Kdyžtak si dopocitej z plochy o kolik řádů to je.

Tlak vypovídá o tom, jestli trezor prorazi diru skrz podlahu. Ale pak je ještě hmotnost, která ovlivní, jestli se třeba podlaha nezačne prohýbat a nebude to už moc na nosníky. Takže obojí je podstatné. Kdyby to bylo jen o tlaku, pak by si člověk mohl bez problémů vystlat celou místnost železnýma ingotama.

Jinak mi coby nedávnému začátečníkovi pomohlo:
- koupit si první zbraň, která nebyla šunt a zároveň se mi líbila, takže jsem z ní měl radost a chtěl jsem s ní střílet,
- začít chodit na střelnici, už proto, abych překonal prvotní nervozitu z toho, že už jedu na vlastní triko a můžu udělat kravinu,
- najít si střelnici, kde jsem se cítil dobře a byla finančně i vzdálenostně dostupná, abych mohl častěji,
- nebát se požádat o radu lidi na střelnici (třeba i správce), střelecká komunita je obecně dobrá a někdy se mi také dostalo dobrých rad, aniž bych si o ně řekl :-). Vyplatilo se to.

dan

Příspěvek#30 » čtv 24. říj 2024, 11:19

DesertEagle píše:Hardtask ... rozhodně to není pro začátečníky
Vetsina neni, ale jsou tam urcite i kurzy zacatecnicke. Treba Dynamic Pistol 1. Tam se pocita nejen s lidma co drzi pistoli v ruce prvne a ale dokocne i s tema, kteri uz zbrojak maji - a je nutne je nejdriv odnaucit nektere veci co byly potreba pro slozeni zkousky, ale pro obrannou strelbu jsou nevhodne.
A uz drive zmineny Home Defense je jak pro zacatecniky tak pro pokrocile. Jeho cena nesouvisi s urovni streleckych dovednosti.

Zpět na