Co dál po získání zbrojáku
- JYbour
Příspěvek#19 » čtv 24. říj 2024, 06:07
Hlavně nepodlehni trendům a nekupuj si hned kolimátor. Podle mě je nejdůležitější se naučit perfektně střílet přes mířidla a ideálně z více typů pistolí a až to budeš mít v ruce a začneš se nudit, tak můžeš dokoupit optiku. Není to nic proti ničemu, jsou tací, kteří na první zbraň hodili kolim a přes mířidla nestřelili takřka vůbec, ale podle mě to není správná cesta.
- Blacky
- nn
Příspěvek#21 » čtv 24. říj 2024, 07:48
Co bych udělal jinak po získání ZP:
- Jako první zbraň bych koupil použitou, něco běžného (CZ P-10, Glock, apod.)
- Ušetřené peníze nacpat do nábojů a kurzů
- Nezačal bych nosit zbraň dřív, než budu mít pár kurzů za sebou a naberu určitou jistotu. Střelba na běžné střelnici s pevnou palebnou čárou nestačí.
- Co se týká nošení tak ještě jeden hint - nejdřív jsem začal nosit prázdné pouzdro, abych si na to vůbec navykl a začal si dávat pozor, že nesmí být vidět, nejlépe ani printing
- Získat lepší právní povědomí o nutné obraně a krajní nouzi - doporučil bych absolvovat MV101. Knížka od p. Gawrona "Nutná obrana v právní praxi" je skvělá, ale je to právnická publikace a je těžko stravitelná pro začátečníka.
- Nekupovat píčoviny - gripy, mířidla, kolimátory, zásobníky s botkou, různá pouzdra na nošení apod.
- vgj
Příspěvek#23 » čtv 24. říj 2024, 08:30
Když jsem před 8 lety začal, tak jsem šel cestou nákup levných starých zbraní které se mi líbily (byl jsem spíš sběratel, ale s CZ 27, 50, 45, 52 a spol si člověk moc moderních dobrých návyků nevypracuje.
Pokud bych nechtěl začít tímto sběratelstvím, tak jsem mohl rovnou přeskočit pár let.
Začal bych pár hodinami na střelnici a půjčil si takový ten základ CZ P7, P9, P10 F/C, Glock 26, 43, 19, 17, Walhter
Jak se co drží. Pokud budeš mít problémy se strháváním, tak si na střelnici objednat instruktora. Uvidí lépe než ty kde děláš chyby a pomůže ti se základní mířenkou.
Až budeš umět střílet do černého v relativně krátkém čase a bez zmatkaření, tak vyrazit na základní HardTask DP-1 nebo podobný kurz.
Třeba i bez vlastní zbraně (pučtit si nějakou standardní Glock 17 nebo 19, aspoň ti něbude líto zásobníků a budeš dělat cviky tak jak máš).
No a nákup zbraně někdy mezi tím nebo potom. Stejně nekoskončíš u jedné.
Já začal s mini trezorem. A teď lituju, že jsem nenaplánoval rovnou velký na 20. (menší stkříně mám už 3).
Pokud bych nechtěl začít tímto sběratelstvím, tak jsem mohl rovnou přeskočit pár let.
Začal bych pár hodinami na střelnici a půjčil si takový ten základ CZ P7, P9, P10 F/C, Glock 26, 43, 19, 17, Walhter
Jak se co drží. Pokud budeš mít problémy se strháváním, tak si na střelnici objednat instruktora. Uvidí lépe než ty kde děláš chyby a pomůže ti se základní mířenkou.
Až budeš umět střílet do černého v relativně krátkém čase a bez zmatkaření, tak vyrazit na základní HardTask DP-1 nebo podobný kurz.
Třeba i bez vlastní zbraně (pučtit si nějakou standardní Glock 17 nebo 19, aspoň ti něbude líto zásobníků a budeš dělat cviky tak jak máš).
No a nákup zbraně někdy mezi tím nebo potom. Stejně nekoskončíš u jedné.
Já začal s mini trezorem. A teď lituju, že jsem nenaplánoval rovnou velký na 20. (menší stkříně mám už 3).
- kolombo
Příspěvek#24 » čtv 24. říj 2024, 08:43
Při cenovém rozdílu nová - použitá bych použitou koupil jen od někoho, koho dobře znám a mohu se na něj spolehnout.
Pokud nekoupí nějaký vyložený úlet, tak mu ta nová vydrží roky a nastřílí s ní spousty ran ....
A rady nejdříve se to nauč a pak teprve jeď na kurz, to je nesmysl. Můžeš se něco naučit špatně a pak se toho zlozvyku blbě zbavuje.
A u kurzů je dobré držet stejnou firmu, každá školí trochu jinak a je s tím problém.
Pokud nekoupí nějaký vyložený úlet, tak mu ta nová vydrží roky a nastřílí s ní spousty ran ....
A rady nejdříve se to nauč a pak teprve jeď na kurz, to je nesmysl. Můžeš se něco naučit špatně a pak se toho zlozvyku blbě zbavuje.
A u kurzů je dobré držet stejnou firmu, každá školí trochu jinak a je s tím problém.
- Murphy
Příspěvek#25 » čtv 24. říj 2024, 09:12
Dal bych si pozor, aby na vybranou zbran byl vyber pouzder. Ja pak dodatecne s ulevou zjistil, ze to, co jsem koupil, je kompatibilni s Glockem 19, takze je pouzder na vyber.
A pak bych koupil par ruznych z aliexpressu a po odzkouseni budto koupil kvalitnejsi zde, nebo upravil a dodelal doma.
A pak bych koupil par ruznych z aliexpressu a po odzkouseni budto koupil kvalitnejsi zde, nebo upravil a dodelal doma.
- DesertEagle
- DesertEagle
Příspěvek#26 » čtv 24. říj 2024, 09:47
To Ali90: tak vítej, hlavní je, že jsi to dal, napsal a přežil komisaře. Kluci mají ve všem pravdu jen bych se vyhnul CZUB produktům a náročným kurzům. Hardtask je z mého pohledu nejlepší co je v CZ v nabídce, ale rozhodně to není pro začátečníky. Občas si opakuju kurzy dokola, např. s oblibou pistole a většina žáku jsou zkušní střelci, velmi často ze složek státu, AČR, atd.. Pro uplného začátečníka je tohle mám pocit velmi náročné, obzvlášt když vyfasuji přísného Millera s Charvičem. Kluci zdravím
- Lonestar
Příspěvek#27 » čtv 24. říj 2024, 10:15
Pokud zvládáš bezpečnou manipulaci a poslouchat pokyny rozhodčího, tak bych jako úplný začátek obranné střelby doporučil LOSíky (pokud se někde poblíž tebe pořádají)...
https://www.loslex.cz/contest
https://www.loslex.cz/contest
- pH13
Příspěvek#29 » čtv 24. říj 2024, 10:35
audis píše:Trezor o hmotnosti 150 kg a pudorysu 0,6x0,3 m má minimálně o řád menší tlak než tvoje já stojící na tvých dvou chodidlech. Kdyžtak si dopocitej z plochy o kolik řádů to je.
Tlak vypovídá o tom, jestli trezor prorazi diru skrz podlahu. Ale pak je ještě hmotnost, která ovlivní, jestli se třeba podlaha nezačne prohýbat a nebude to už moc na nosníky. Takže obojí je podstatné. Kdyby to bylo jen o tlaku, pak by si člověk mohl bez problémů vystlat celou místnost železnýma ingotama.
Jinak mi coby nedávnému začátečníkovi pomohlo:
- koupit si první zbraň, která nebyla šunt a zároveň se mi líbila, takže jsem z ní měl radost a chtěl jsem s ní střílet,
- začít chodit na střelnici, už proto, abych překonal prvotní nervozitu z toho, že už jedu na vlastní triko a můžu udělat kravinu,
- najít si střelnici, kde jsem se cítil dobře a byla finančně i vzdálenostně dostupná, abych mohl častěji,
- nebát se požádat o radu lidi na střelnici (třeba i správce), střelecká komunita je obecně dobrá a někdy se mi také dostalo dobrých rad, aniž bych si o ně řekl . Vyplatilo se to.
- dan
Příspěvek#30 » čtv 24. říj 2024, 11:19
Vetsina neni, ale jsou tam urcite i kurzy zacatecnicke. Treba Dynamic Pistol 1. Tam se pocita nejen s lidma co drzi pistoli v ruce prvne a ale dokocne i s tema, kteri uz zbrojak maji - a je nutne je nejdriv odnaucit nektere veci co byly potreba pro slozeni zkousky, ale pro obrannou strelbu jsou nevhodne.DesertEagle píše:Hardtask ... rozhodně to není pro začátečníky
A uz drive zmineny Home Defense je jak pro zacatecniky tak pro pokrocile. Jeho cena nesouvisi s urovni streleckych dovednosti.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí